Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Lefkada i Kefalonia

Postnapisał(a) tiwa » 17.10.2015 20:20

kmichal napisał(a):... jak to nie różnokolorowe ... :roll: ... kilka kolorów da się rozróżnić ... :wink: ...

No tak :) , ale liczyłem na coś więcej.
kmichal napisał(a):
tiwa napisał(a):Szkoda, ale tak się złożyło, że na Agiofili już nie wróciliśmy .

... a my wcale niestety tam nie dotarliśmy ... :( ...

Nie szkodzi, byliście w tylu innych pięknych miejscach na Lefkadzie, że to ja Wam zazdroszczę.
gusia-s napisał(a):W tym dniu ja byczyłam się na bezludnej Pefkoulia Beach :) a fale były mega - super zabawa :)

Bezludna, piaszczysta :) , na takiej też można przyjemnie odpocząć :D .
ajdadi napisał(a):A fotki "akwarium"bardzo fajne...pozdrawiam

Dziękuję, bo u nas to jak nie ma rybek ... to nie ma wakacji :lol:
MarDomi napisał(a):Znane widoczki pokazujesz :wink:

Znane i nad wyraz przyjemne, a obecność innych ludzi za bardzo nam nie przeszkadzała :) .
kulka53 napisał(a): żeby końcem września takie tłumy były ? 8O
Rybki EXTRA :idea:

Też byłem zaskoczony, ale to tylko potwierdza popularność Lefkady.
gusia-s napisał(a):No niestety ... też byłam zaskoczona, ponoć Lefkada dopiero się rozkręca turystycznie - tak twierdziła Polka, mieszkająca na wyspie od kilkunastu lat. Ich to akurat cieszy bo sezon się wydłuża z roku na rok i biznesy prosperują lepiej. Mówiła, że we wcześniejszych latach klientela była VII-VIII, w połowie września zamykali knajpę bo było już tak mało turystów a teraz działają od połowy V do połowy X.

Nic dodać, nic ująć :)
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 17.10.2015 20:21

Śr.23.09. Mój ulubiony serwis meteorologiczny http://www.windfinder.com/ zapowiadał na ten dzień dobrą pogodę :) . Później już mogło być różnie i dlatego nie ma co zwlekać i trzeba zwiedzić zachodnie wybrzeże Lefkady ze słynnym Porto Katsiki.
Zaopatrzeni w mapę jaką znaleźliśmy w pokoju apartamentu wyruszamy najpierw w kierunku plaży Kavalikefta, po drodze przejedziemy przez osady Agios Petros, Chortata i Kalamitsi. Droga wydaje się prosta, to nie włączam "starej kłamczuchy". W Agios Petros na zakręcie typu agrafka, zmylony drogowskazem na Porto Katsiki (tam mamy być przecież w drodze powrotnej :roll: ), jadę prosto pakując się w zakamarki tej wioski. No cóż, ostrożnie i mozolnie nawracam i jedziemy dalej :D .
Nagle widzę dużą zatokę i przy niej sporą miejscowość 8O . To ma być Chortata :?: Przystaję na poboczu, wyciągam mapę i ... nic mi nie pasuje :roll: . No cóż, najłatwiej się przekonać jak zjedziemy na dół i na tablicy przeczytam nazwę tej tajemniczej osady :roll: .
Dojeżdżamy i oczom nie wierzę 8O 8O 8O Vasiliki :!:
Teraz sobię myślę, że to może mój Anioł Stróż zawrócił mnie i nie chciał, żebym tam jechał. Ale ja byłem uparty jak sam :twisted: i pojechaliśmy jeszcze raz na Kavalikeftę.
Lekko zmieszany ale już bardziej uważny dowożę nas do Kalamitsi, gdzie zaczyna się zjazd na plaże Megali Petra i Kavalikefta. Z tego miejsca robię zdjęcie, które jest moim wkładem do dyskusji (chyba w relacji ArliJ) na temat koloru morza przy zachodnim wybrzeżu Lefkady :wink: .

Obrazek

Spotykamy tam też młodą bułgarską parę (kobieta i mężczyzna :wink: ) w fajnym terenowym bmw, którzy opuścili "nasz" apartament, ale jak widać nie wyjechali z wyspy :o . Podejrzewam, że lekko wścibska gospodyni im nie odpowiadała, ale tego też się nie dowiemy, bo oni sami zrobili na mnie wrażenie nieprzystępnych :(.
Co ja tu jednak o ludziach, jak przed nami tak niewinnie zaczynająca się droga, która jednak nie jest przeznaczona dla kamperów i innych pojazdów o podobnych gabarytach, o czym informuje odręcznie namalowany znak (niewidoczny na zdjęciu) :!: .

Obrazek

Rzeczywiście, później jest stromo, wąsko i kręto, bo przecież trzeba dojechać do tego parkingu widocznego na dole :) .

Obrazek

Bułgarzy poszli (wiedzie tam mało przyjemne przejście po skałkach) na Megali Petra, my zostaliśmy na Kavalikefcie, licząc na rybki przy skałach wystających z wody.
Plaża jest dosyć mała. Z leżaczka, na prawo mam taki widoczek :) ,

Obrazek

po lewej też ładnie :) ,

Obrazek

a mniej więcej w środku przypatruje mi się taki "kosmita" :D .

Obrazek

Jego tatuś zawzięcie fotografuje :wink: .

Obrazek

Pod wodą rybek nie ma :( . Wypływam trochę dalej i też nic. Zatem tylko fotka brzegu z wody :) .

Obrazek

Ładniejsza brodzi na płyciźnie :) ,

Obrazek

a ja idę tą trudną ścieżką, żeby zerknąć na większą Megali Petra

Obrazek

i na naszą, zagubioną wśród skał, Kavalikeftę.

Obrazek
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 17.10.2015 21:35

... O tak to miejsce jest przepiękne, ja tam dotarłem z buta i było warto... :lol:...
... Jak miło tam znowu powrócić za pośrednictwem Waszych zdjęć... dzięki... :D...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 17.10.2015 22:33

kmichal napisał(a):... O tak to miejsce jest przepiękne, ja tam dotarłem z buta i było warto... :lol:...
... Jak miło tam znowu powrócić za pośrednictwem Waszych zdjęć... dzięki... :D...
Pozdrawiam.

Wiem, pamiętam Twoją inspirującą i świetną relację. Tutaj odnośnik dla tych co nie wierzą, że pieszo doszedłeś na Kavalikeftę wyspy-jonskie-2014-fotorelacja-t47267-210.html.
Niektóre nasze zdjęcia nawet podobne :) .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 17.10.2015 22:45

tiwa napisał(a):Niektóre nasze zdjęcia nawet podobne .

... tam chyba inne nie wychodzą ... :wink: ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 18.10.2015 10:46

...niezłe widoczki z leżaka... :hut:
Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 18.10.2015 20:41

ajdadi napisał(a):...niezłe widoczki z leżaka... :hut:

... bo wygodny i ruszać mi się nie chciało 8)
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 18.10.2015 20:42

Śr.23.09.cd. Na plaży Kavalikefta czas szybko zleciał, a chcieliśmy jeszcze dzisiaj skorzystać ze słońca na najbardziej znanej lefkadzkiej plaży, czyli Porto Katsiki. Szybko się pakujemy i już jedziemy pod górę tymi zakosikami :? . Na jednym z nich zaskakuje mnie zjeżdżające z góry auto :evil: . Za bardzo (uprzejmie :cry: ) poszerzam zakręt, wpadam przednim kołem w wyrwę na poboczu, ściąga mnie i lekko uderzam w skarpę. Straty niewielkie, bo listwa ochronna prawego błotnika spełniła swoje ostatnie :wink: zadanie. Ładniejsza robi mi jednak awanturę jakbym skasował 5 samochodów na raz :roll: :evil: .
Teraz rozumiem :idea: dlaczego R. Kubica jeszcze się nie ożenił.
Pomimo bardzo napiętej atmosfery postanawiam kontynuować jazdę na Porto Katsiki. Jesteśmy już blisko i na dwa zdjęcia przystajemy na niewielkim placyku (punkt widokowy :?: ).

Obrazek

Obrazek

Przy plaży stajemy na bezpłatnym o tej porze parkingu. Porto Katsiki bardzo mi się podoba, Ładniejszej trochę mniej. Rybek brak :( , ale na szczęście tłumów też nie ma :)

Obrazek

Po kamieniach Kavalikefty doceniamy tutejszy miękki piasek :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostajemy aż do ładnego zachodu słońca :D .

Obrazek

Nie tylko nam podoba się piękno tej chwili :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracając do Vasiliki przeszkadzamy w kozim party na drodze :wink: .

Obrazek

Kozy bawią się tak dobrze, że nie chcą ustąpić. Na szczęście Ładniejsza zdecydowanie je przegania, pokazując, że nie na darmo w dzieciństwie spędzała wakacje na wsi :D

Obrazek
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 18.10.2015 21:07

tiwa napisał(a):Za bardzo (uprzejmie ) poszerzam zakręt, wpadam przednim kołem w wyrwę na poboczu, ściąga mnie i lekko uderzam w skarpę.

... współczuję takiej "przygody" ... :roll: ... to fakt, na tych drogach trzeba być mega czujnym i ostrożnym i mieć oczy dookoła głowy ... :( ... całe szczęście tylko tak to się zakończyło ... piękny zachód słoneczka ... :) ...
Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Postnapisał(a) ArliJ » 18.10.2015 21:30

o proszę jakże się cieszę, że moja relacja się przydała!!! :D

z wielką chęcią pośledzę co udało Wam się zobaczyć:)

co do Agiofili to w czerwcu za pierwszą wizytą było mniej ludzi...im dalej za połową miesiąca tym stateczki i inne "atrakcje" były odczuwalne...
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 18.10.2015 21:57

Zachód słońca nad PK...tego jeszcze nie widziałem...super...pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 19.10.2015 07:27

O, rzeczywiście jak pusto na Katsikach :)
Pewnie z powodu późnej pory, my byliśmy z samego rana to w sumie było podobnie.

Przykra przygoda z autem :( , chociaż dobrze że na niewielkich stratach się skończyło.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 19.10.2015 12:49

tiwa napisał(a): Może to nie akwarium

Jest za to Wielki Błękit 8) i naprawdę spora ilość rybek – a więc to, co ja mogę zobaczyć jedynie dzięki Twoim fotkom (w tym roku także trochę dzięki zdjęciom mojego małżonka, bo w końcu ma czym je robić pod wodą).
Dobrze wiedzieć, że Lefkada obfituje w takie wspaniałości (a tam gdzie ma rybek, to przecież plaże są super). Kiedy kilka lat temu nasza pierwsza samochodowa grecka podróż ostatecznie zaowocowała objazdem Peloponezu, pierwotnie w planach była Lefkada. Może kiedyś do tego pomysłu wrócimy?
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 20.10.2015 19:13

kmichal napisał(a): ... to fakt, na tych drogach trzeba być mega czujnym i ostrożnym i mieć oczy dookoła głowy ...

Zgadza się :) , gorzej, że od tego momentu Ładniejsza stała się jeszcze większą panikarą i zwątpiła w moje, i tak przeciętne umiejętności kierowania autem :( .
ArliJ napisał(a):o proszę jakże się cieszę, że moja relacja się przydała!!! :D

Bez niej byśmy nie pojechali :D . W dalszym ciągu uważam Twoją relację za najlepszą reklamę Lefkady 8) .
ajdadi napisał(a):Zachód słońca nad PK...tego jeszcze nie widziałem...super...pozdrawiam

kulka53 napisał(a):O, rzeczywiście jak pusto na Katsikach :)
Pewnie z powodu późnej pory

Te pustki i zachód słońca sprawiły, że pobytu na pięknej Porto Katsiki długo nie zapomnę :mrgreen:
dangol napisał(a):Dobrze wiedzieć, że Lefkada obfituje w takie wspaniałości (a tam gdzie ma rybek, to przecież plaże są super). Kiedy kilka lat temu nasza pierwsza samochodowa grecka podróż ostatecznie zaowocowała objazdem Peloponezu, pierwotnie w planach była Lefkada. Może kiedyś do tego pomysłu wrócimy?

Polecam, ale jednak w czerwcu (mniej deszczu) i przynajmniej razem z Kefalonią :D .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 20.10.2015 19:14

Czw.24.09. Niestety pogoda się pogarsza :( , ale prognozy przewidują, że w sobotę będzie na tyle ładnie, że popłyniemy sobie np. na rejs na Kastos i Kalamos :) . Ta jednodniowa wycieczka bardzo mi się spodobała w relacji kmichała i chciałem to powtórzyć.
Jedziemy do Nidri po bilety, obejrzymy pobliski wodospad, a później jakaś plaża(e) :D .
Będąc na miejscu, w Dioni Travel Agency kupujemy bilety na niedzielny prom na Kefalonię. Gorzej jest z sobotnim rejsem. Na interesujące nas wyspy jest tylko ekskluzywna wycieczka statkiem M/S Christina za co najmniej 50 euro od osoby. Rezygnujemy i w Borsalino Travel kupujemy za 25 euro krótszy rejs, trochę gorszą łajbą i tylko na pobliskie wyspy.
To jest tak, że w konkretne dni tygodnia, różne stateczki pływają po uzgodnionych wcześniej trasach. Na sobotę (wszyscy zapowiadali ładną pogodę :D ) mieliśmy zatem tylko takie dwie interesujące nas propozycje :? .
W Nidri jest zauważalnie więcej ludzi niż w Vasiliki. W drodze do wodospadu też sporo :hut: :hut: ; nic dziwnego, bo pogoda zachęcała raczej do spacerów niż wylegiwania się na plaży. Żeby nie oglądać ludzkich pleców zwracam uwagę na rosnące po bokach kwiatki. To są cyklameny :D .

Obrazek

To już początkowy, mały wodospad,

Obrazek

a to ten główny :roll: . Szału nie ma :( , chyba dawno nie padało :lol: .

Obrazek

Dobrze, że coś się dzieje :) . Panowie pokazują dziewczynie, że miała tam dopłynąć, a ona tak szybko wraca :roll: .

Obrazek

Kolej na młodego :) ,

Obrazek

teraz starszy :D ,

Obrazek

ale cosik szybko wracają :lol: . Brrr, zimniutka woda :wink: .

Obrazek

Pora jechać dalej, bo słonko się pokazuje i my też sobie popływamy, ale w cieplejszej wodzie :) .

Obrazek

Wybieramy leżącą na południu plażę Mikros Gialos. Otoczenie plaży całkiem ładne.

Obrazek

Pod wodą jednak skromnie :? .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zatem jeszcze raz widoczek znad wody :) .

Obrazek

Wracamy zadowoleni i może jutro na kolejnej plaży będzie ładniej pod wodą :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies