Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Turcja

Postnapisał(a) tiwa » 18.09.2015 21:02

Wyruszamy do Grecji (Lefkada i Kefalonia) za kilka godzin :) . Tytuł relacji zmienię jak dojedziemy na miejsce, a coś więcej skrobnę i pokażę jak szczęśliwie wrócimy. Z powodu migrantów trasę przejazdu musieliśmy zmienić :? . Jedziemy przez Węgry (pozdro dla bratanków :wink: ) Szybenik i Gjirokaster. Ciekawe jak tam sobie Kulki radzą :?:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 18.09.2015 21:10

Wspaniałych wakacji i zero "migracyjnych" perturbacji
:papa:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 19.09.2015 21:18

... powodzenia zatem ... szczęśliwej drogi i spokojnego powrotu ... :) ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 23.09.2015 18:42

kmichal napisał(a):... powodzenia zatem ... szczęśliwej drogi i spokojnego powrotu ... :) ...

...oczywiście ode mnie też :) pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Lefkada i Kefalonia

Postnapisał(a) ArliJ » 23.09.2015 19:13

Udanych i szczęśliwych wakacji! :D :D
Eunike1984
Cromaniak

Postnapisał(a) Eunike1984 » 23.09.2015 19:18

My wróciliśmy w poniedziałek z Lefkady - droga mijała spokojnie, na granicach też nic się nie działo. Grecja jest piękna :D Udanych wakacji życzę :D
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 24.09.2015 21:03

Eunike1984 napisał(a):My wróciliśmy w poniedziałek z Lefkady

Ciekawi mnie, czy możemy liczyć na Twoją relację ?
pzdr. :wink:
Darkos
Cromaniak

Postnapisał(a) Darkos » 27.09.2015 17:07

-

Będę śledził bo interesuje mnie Kefalonia.

Pisz . . .
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 11.10.2015 00:24

Sb.19.09. Planując kiedyś pierwszą wyprawę do Grecji postanowiłem, że moja noga nie postanie na Riwierze Olimpijskiej. Chalkidiki też skreśliłem jako region mało interesujący i opanowany przez masową turystykę. Kłopot miałem z Lefkadą. Dość popularne miejsce, a więc minus, ale widok tamtejszych plaż 8O nie dawał o sobie zapomnieć.
No i w zeszłym roku trafiłem na wyśmienitą relację ArliJ odkryjemy-milosc-nieznana-czyli-macedonia-i-lefkada-2014-t46130.html?hilit=arlij%20lefkada, a wzmianka o rybkach w morzu na plaży Agiofili przeważyła szalę :oczko_usmiech: .
Myślałem, że w drodze np. na Peloponez zajrzę na Lefkadę na dzień lub dwa. Jednak relacje innych Cromaniaków (ajdadi, husband, janusz.w., kataryniarz, kmichał, KOL, kowal38, kulka53, MarDomi, steftes itd.; przepraszam pominiętych :wink: ) skłoniły mnie, żeby na Lefkadę i Kefalonię przeznaczyć całe 2 tygodnie :) .
Termin wyjazdu został już wcześniej ustalony, a tu masz babo placek :? , granicę serbsko-węgierską opanowali migranci :( . Zaproponowałem Ładniejszej plan awaryjny (Balaton i później Peljesac), ale nie został przyjęty i musiałem opracować alternatywną drogę dojazdu na Lefkadę.
Zatem najpierw Szybenik (po drodze Balaton), a w nim przepiękny zachód słońca z murów twierdzy św. Michała i na kolację "lignje na żaru" :D .

Obrazek

Ładniejsza niby nie chciała tego Balatonu :wink: , ale jak zatrzymaliśmy się nad nim w pobliżu Siofok, to pierwsza pognała sprawdzić jaka temperatura wody :lol: .

Obrazek

Jak ogólnie wiadomo Balaton głęboki nie jest, ale taki widok lekko mnie rozbawił :D .

Obrazek

W tym roku kupiliśmy Qashqaia (lubię japońską elektronikę i samochody) i bezwiednie zaufałem zamontowanej tam nawigacji, nie sprawdzając wcześniej dokładnie jak działa :oops: . Okazało się, że nie można ustalić celu podróży posługując się współrzędnymi geograficznymi (5 ostatnich nawigacji, które obsługiwałem, potrafiły to zrobić) :roll: :!: Zatem nie mieliśmy szans, żeby dojechać do wytypowanych wcześniej apartamentów i po kilkuminutowym, stresującym błądzeniu po coraz ciaśniejszych uliczkach Szybeniku, zaparkowałem na dużym, płatnym :( parkingu w centrum miasteczka. Niestety było już po zachodzie słońca i po znalezieniu noclegu w kiepskim hostelu Globo (na szczęście byliśmy jedynymi gośćmi) udaliśmy się na całkiem przyjemny spacer po Szybeniku :) . Lignje na żaru (jak zwykle w Chorwacji) smakowały wyśmienicie :) , choć Karlovacko jakieś takie cienkie, jakby chrzczone :? .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 11.10.2015 08:34

Witam.
Zasiadam wygodnie i z miłą chęcią będę obserwował Wasze przygody ... :D...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 11.10.2015 10:53

Witam
Z chęcią będę czytał i oglądał :)
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 11.10.2015 11:51

tiwa napisał(a):plan awaryjny (Balaton i później Peljesac)

O tej porze roku bardzo ryzykowny plan (pogodowo), ale nie tylko z tego powodu się nie dziwię brakowi akceptacji :wink: .

Rzeczywiście w Grecji jest znacznie więcej fajnych miejsc, ale środkowe Chalkidiki (sithonia) jeszcze dadzą się przeżyć. Byliśmy w sezonie i kilka prawie pustych plaż widzieliśmy :)

A jak temperatura Balatonu?
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 13.10.2015 17:38

kulka53 napisał(a):O tej porze roku bardzo ryzykowny plan (pogodowo), ale nie tylko z tego powodu się nie dziwię brakowi akceptacji :wink: .
A jak temperatura Balatonu?

Brak akceptacji głównie z tego powodu, że chciała czegoś nowego i musiała pewnie kilka fotek z Lefkady gdzieś zobaczyć :wink:
Temperatura wody pośrednia ... między Bałtykiem i morzem wokół Grecji. Było też trochę chłodno, ale za to w Szybeniku zaskakująco ciepło :o .
ajdadi napisał(a):Witam
Z chęcią będę czytał i oglądał :)
Pozdrawiam

kmichal napisał(a):Witam.
Zasiadam wygodnie i z miłą chęcią będę obserwował Wasze przygody ... :D...
Pozdrawiam.

Nie dziwię się, Wasze relacje z Lefkady były bardzo ciekawe i trochę Wam zazdroszczę pogody jaką mieliście.
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 13.10.2015 17:39

Nd.20.09. Przykro to pisać, ale Chorwacja nie jest tania :( . Mierny nocleg (bez śniadania) kosztował ok.30,5 euro, kolacja podobnie, a parking ok. 6,5 euro.
Nie chcieliśmy korzystać z hostelowej kuchni i szybko wyjechaliśmy z Szybenika postanawiając, że śniadanie zjemy gdzieś po drodze. Miejsce wyznaczyła nam "stara kłamczucha", bo tak zaczęliśmy nazywać zamontowaną w Nissanie nawigację. Nie poprowadziła nas do końca autostradą A1/E65 do przejścia granicznego Nova Sela-Bijaca, lecz kazała zjechać koło miejscowości Mali Prolog w kierunku Jadranki.

Obrazek

Zbyt długo nie narzekaliśmy, bo miejsce na postój było pięknie położone :) , tylko pogoda nie najlepsza :(.

Obrazek

Bardzo lubię to miejsce, czyli ujście rzeki Neretwy, nazywane czasami "Chorwacką Kalifornią".

Obrazek

Po drodze przyjemnie też było popatrzeć na nasz ulubiony w Chorwacji Peljesac :) .
Później "stara kłamczucha" dała popis 8O prowadząc do portu w Dubrowniku i proponując przeprawę promową do Włoch :!: . Zarządziłem krótką przerwę, skorygowałem ustawienia i bliżej zapoznałem się z tą niezbyt przyjazną w obsłudze nawigacją.
Przy wjeździe do BiH na małym przejściu granicznym w Ivanicy zaskakująco duża kolejka :( . Kolejna granica i jesteśmy w Czarnogórze. Koło Niksica duże wrażenie na nas zrobiło Slanskie jezioro. Zdjęć brak, bo zacząłem się śpieszyć, a jak się kierowca śpieszy to ... zatrzymuje go drogówka :evil: . Policjant najpierw się ucieszył, ale jak zobaczył, że Polak to machnął niepocieszony ręką i poprosił swoją koleżankę o dokończenie zatrzymania. Zanim podeszła, szybko ustaliłem chyba najlepszą strategię postępowania :idea: , tzn. nie mam pieniędzy i nic nie rozumiem 8) . Tak jak miałem nadzieję, skończyło się tylko na pouczeniu żebym jechał wolno i ostrożnie (nagle zacząłem rozumieć :lol: ).
Kolejna granica i jesteśmy w Albanii. Ten kraj zwiedziliśmy dwa lata temu podczas bardzo udanej bałkańskiej eskapady (relacji brak) i nic mnie specjalnie teraz nie dziwiło. Znowu się pogubiłem na ruchliwym rondzie w Durres :? , ale nie miało to większych konsekwencji i po chwili pomykałem szybko lewym pasem nowo wybudowanej (wg mnie ciągle w budowie :wink: ) autostrady w kierunku Fier.
Dlaczego tylko i wyłącznie lewym pasem :?: Ponieważ mam wrażenie, że okoliczna ludność jeszcze nie za bardzo wyczuwa różnicę między autostradą i wiejską drogą. Na prawym pasie co chwila mijałem pieszych, rowerzystów, osiołki i inne dziwne pojazdy, nie rzadko zmierzające w przeciwnym kierunku :roll: .
W okolicach Fier nie dość, że zrobiło się już ciemno, to jeszcze były remonty i objazdy. Wspólnie z nawigacją pogubiliśmy się totalnie i dłuższy czas "stara kłamczucha" prowadziła nas po wyjątkowo parszywej drodze :evil: , dobrze, że chociaż w kierunku Gjirokastry :twisted: .
Dwa lata wcześniej w Gjirokastrze zwiedziliśmy zamek, muzeum etnograficzne, a w restauracji Kujtimi zjadłem wyśmienite żabie udka :D . Tym razem miał być tylko spacer urokliwymi, starymi uliczkami i oczywiście ... żabie udka :!:
Niestety, dojechaliśmy tak późno i byliśmy tacy zmęczeni, że po znalezieniu przyzwoitego hoteliku Bleta (25 euro za pokój ze śniadaniem) poszliśmy tylko na spacer do pobliskiej pizzerii :? .
Jednak było coś podobnego do tego udanego pobytu z przed dwu lat :) ... podczas posiłku znowu lało jak z cebra :twisted: .
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 13.10.2015 17:51

Fier...też je bardzo miło wspominam... :evil:
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies