Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Turcja

Postnapisał(a) tiwa » 31.07.2015 18:38

Wt.26.05.cd. Dla tych co będą mieli możliwość spokojnie pozwiedzać doliny w Kapadocji polecam mapki z tej strony http://www.vazyvite.com/Cappadoce/cappadoce.htm . Natomiast kościoły są ładnie pokazane tutaj http://www.pbase.com/dosseman/churches_in_cappadocia :) .

My w dalszym ciągu powoli zmierzamy w kierunku Cavusin :D .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wnętrze kościółka "z krzyżem" (Church with Cross) całkiem nieźle zachowane, a i pobliski "garden tea" bardzo sympatyczny :) .

Obrazek

To już spojrzenie wstecz, opuszczamy te piękne doliny.

Obrazek
Obrazek

Przed nami Cavusin, które od pierwszego wejrzenia robi niesamowite wrażenie 8O .

Obrazek
Obrazek

Są to ruiny starego zamku, gdzie jest też oczywiście skalny kościółek :wink: .
Niestety głód i zmęczenie dały się we znaki i zamiast wdrapać się na górę, poszliśmy szukać jakiejś knajpy :oops: .

Obrazek

Ponieważ restauracji było za dużo, Ładniejsza zaczęła wybrzydzać i tak zaszliśmy aż do głównej drogi, gdzie znajduje się fabryka ceramiki. Tam już nie było wyboru i 50 m w prawo jest knajpa Çavuşin Pide Fırını (jedzenie dobre i niedrogie) :D .

Obrazek

Dolmuszem dojechaliśmy do Zelve Open Air Museum (wstęp 10 LTR). Tyle się już napatrzyliśmy na te kapadockie skały, że to miejsce nie wzbudziło w nas większych emocji (część trasy zamknięta) :( .
To według mnie najładniejszy zakątek w Zelve.

Obrazek
Obrazek

Stąd do Paşabağ przysłowiowy rzut beretem, a tam wielbłądy, i nie tylko :) .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przyklejone, czy tak samo się trzyma :roll: .

Obrazek
Obrazek

Później zgodnie z planem, dolmuszem na kemping, spacer do Goreme i w drodze powrotnej piękny zachód słońca nad Kapadocją :) . Zapomniałem zabrać kamerę :oops: . cdn.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 02.08.2015 11:20

Śr.27.05. Plan na ten dzień też był ambitny :) . Dolmuszem do Cavusin, a stamtąd pieszo Doliną Miłości :P do Uchisar. Po zwiedzeniu twierdzy i zjedzeniu obiadu, powrót Doliną Gołębi do Goreme i na kemping :D .
Niestety, tak jak przewidywały prognozy, pogoda popsuła się :( . Nic to, zdjęcia będą (jeszcze) gorsze, ale z cukru nie jesteśmy, a jak będzie mocniej padać to się schowamy w jakiejś jaskini, których tutaj nie brakuje :D .

Plan zaakceptowany, ale nie przez wszystkich :!: . Jonny stanowczo oświadcza, że Kapadocja mu się nie podoba 8O , on też może o czymś decydować :boss: i ... wyjeżdżamy stąd :papa: .

Zapłaciliśmy za kemping i w drogę powrotną :( . Nocleg był zaplanowany w Green Park Camping w Agva Merkez nad Morzem Czarnym. Po drodze zatrzymaliśmy się koło słonego jeziora Tuz Golu.

Obrazek

Wielu turystów nie ma, to i "Fast Food" splajtował.

Obrazek

W drodze do Ankary mijamy kolumnę wojskową (to ostatni z pojazdów).

Obrazek

Przejeżdżamy obwodnicą Ankary, nie zatrzymując się w stolicy Turcji. Mam wrażenie, że nie jest to interesujące miasto :idea: .
Dojeżdżamy dość późno na wspomniany kemping, który okazuje się totalnym dziadostwem (70LTR/noc :evil: ).

Czw.28.05. Pogoda się nie poprawia i nie ma sensu tu siedzieć. Jedziemy do Edirne, na ostatnie zakupy. Nocować będziemy na tym samym parkingu, na którym zaczynaliśmy naszą turecką podróż :) .
Przejeżdżamy przez Stambuł, a na stronę europejską przedostajemy się tym razem mostem Mehmeda Zdobywcy.

Obrazek

W Edirne kupujemy głównie słodycze. Przy zakupie baklawy pani próbuje mnie oszukać przy wydawaniu reszty. No cóż, nawet w Turcji, gdzie szanuje się turystów zdarzają się ludzie mający chwile słabości.
Na posiłek udajemy się do innej knajpy niż poprzednio :) . Tym razem wybieramy Aydin Tava Ciger, którego specjalnością jest danie o nazwie Tava Ciger (przypomina to panierowaną baranią wątróbkę). Tam też jesteśmy świadkami czegoś niezwykłego. W czasie naszego pobytu knajpę tę odwiedziło ok. 100 osób (ludzie brali też Tava Ciger na wynos). W tym czasie do sąsiedniej restauracji nikt nie zajrzał 8O . Dosłownie nikt, zero :!:

Pt.29.05. Szwedzi chcąc mnie choć trochę udobruchać (zrezygnowania z Doliny Miłości i tak im nie zapomnę :twisted: ), zapytali się czy po drodze byśmy czegoś nie zwiedzili. Zaproponowałem Golubac w Serbii, do którego już dwa razy nie dojechałem, choć miałem go w planach.
Przed zjazdem z autostrady w kierunku Golubaca tankujemy na stacji Lukoil :? . Płacę kartą, a babka ewidentnie próbuje mnie orżnąć doliczając 2000 dinarów :evil: . Trochę krzyczę na nią, ale bardziej jestem zadowolony ze swojej czujności. Dojeżdżamy do Golubaca, a tu... zamek w remoncie :( .

Obrazek

Ładniejsza przy tablicy upamiętniającej naszego rycerza Zawiszę Czarnego (podobno to zwykły najemnik był, ale honorowy :) ).

Obrazek

Jedziemy wzdłuż przełomu Dunaju znanego pod nazwą "Żelazne Wrota". Miejsce to robi na mnie duże wrażenie. Zanim dojedziemy do płaskorzeźby Decebala, próbujemy znaleźć miejsce na nocleg. Odwiedzamy m.in. kemping w Brza Palanka znany ze wspaniałej relacji DarCro serbia-macedonia-i-albania-tropem-tureckich-toalet-t38890-30.html. :lol:
Uprzejmie informuję, że było czysto, byli jacyś Niemcy (w drodze do Grecji), ale nie było gospodarza. Jak nie znajdziemy nic lepszego, to wrócimy tu na nocleg.
Jedziemy dalej i przed wioską Donji Milanovac zatrzymujemy się w restauracji "Lepenac". Ach, jaka tam była dobra wieprzowina, palce lizać :D .
Wzmocnieni posiłkiem szybko dojeżdżamy do słynnej płaskorzeźby ostatniego króla Daków. Jestem trochę rozczarowany widokiem i w ramach rekompensaty przypomnę, obiecaną wcześniej, anegdotę o Decebalu.
"- Wodzu, nieprzyjaciół jest znacznie więcej, co robić ?
- Zabić ich wszystkich !"
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem, a jeśli tak, to proszę o poprawienie mnie :wink:

Obrazek

Wracamy do restauracji "Lepenac" i postanawiamy tam spędzić noc. Szklaneczka rakiji, nastrojowe serbskie ballady i taki zachód słońca sprawiają, że długo nie chcę iść spać :)

Obrazek

Sb.30.05. Tak to miejsce wygląda za dnia :D .

Obrazek

Serdecznie żegnam się z właścicielem o imieniu Toma :papa: .

Obrazek

Wieczorem jesteśmy już we Wrocławiu :D . Byliśmy w podróży 28 dni, z czego w Turcji 25. Jak dla mnie najważniejsze były lot paralotnią i balonem, i to się udało zrealizować :) . Jeśli miałbym kiedyś wrócić do Turcji, to postaram się odwiedzić Mehmeta z Patary i Yasara z Kapadocji :lol: .
Pozdrawiam czytających, a zwłaszcza piszących :papa:
MarDomi
Cromaniak

Postnapisał(a) MarDomi » 02.08.2015 17:10

tiwa napisał(a):Plan zaakceptowany, ale nie przez wszystkich :!: . Jonny stanowczo oświadcza, że Kapadocja mu się nie podoba 8O , on też może o czymś decydować :boss: i ... wyjeżdżamy stąd :papa: .:

Az trudno uwierzyć, by tak wyjątkowe i piękne miejsce się nie podobało 8O
Ale o gustach się nie dyskutuje :roll:

Super podróż sam bym chętnie odbył podobną, ale puki co się nie zanosi. Mam nadzieję kiedyś tam dojechać tym bardziej dzięki, że się z nami podzieliłeś i napisałeś relację Obrazek
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 03.08.2015 22:08

Szkoda ,że to już koniec...bardzo fajnie się z Wami podróżowało
Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 03.08.2015 22:29

Cytując klasyka, tzn. obieżyświata Franza :)

"Każda podróż kiedyś dobiega końca.
I wtedy przychodzi pora na planowanie następnej. :wink: "

Zanim zaplanuję następną, to sobie spokojnie poczytam inne relacje i może jakiś pomysł wpadnie mi do głowy :lol: .
pzdr. :wink:
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 05.08.2015 07:31

tiwa napisał(a):Dojeżdżamy do Golubaca, a tu... zamek w remoncie

Tak sądzę, że to chyba dobrze... z tego co pamiętam jego stan był ogólnie mówiąc średni, bałem się czy coś nam na głowę (czy też dach) nie spadnie :?

Dzięki za tę bardzo ciekawą i mocno pouczającą relację :idea:

Nie wybieracie się gdzieś jeszcze w tym roku? Fajnie by było poczytać co nieco Twoich opisów i wrażeń :cool:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 05.08.2015 11:59

Myślimy o Lefkadzie i Kefaloni od 19.09 do 04.10 :) . Bardzo popularny w tym roku kierunek wśród Cromaniaków :lol: . Termin trochę późny, ale mamy nadzieję, że nie zmarzniemy. Plan (chyba pojedziemy tylko we dwójkę) na razie taki :

Sb.19.09. Wrocław-Paracin
Nd.20.09. Paracin-Lefkada
Pn-Sb.21.09-26.09. Lefkada (noclegi gdzieś blisko plaży Aghiofili-snurkowanie :D )
Sb-Pt.26.09-02.10. Kefalonia (noclegi ?, też jakiś niedrogi apartament z aneksem kuchennym)
Sb.03.10. Kefalonia-Skopje
Nd.04.10. Skopje-Wrocław.

Wszelkie namiary, rady i sugestie mile widziane :mrgreen:
MCR
Cromaniak

Postnapisał(a) MCR » 05.08.2015 21:57

tiwa napisał(a):Wszelkie namiary, rady i sugestie mile widziane :mrgreen:

Przyda się parasolka :)
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 05.08.2015 23:06

Już spakowana :lol: , tzn wożę ją cały czas w samochodzie :) . Cytaty z Twojej relacji z 2007 roku z pobytu na wyspach Jońskich :wink: :
04.09. Kefalonia - tym bardziej, że pojawiły się chmury i zaczęło kropić
06.09. (jeden dzień, wiało dość mocno i morze było chłodnawe).
07.09. Dość mocno lało i wiało. W ten sposób Zeus i Posejdon opłakiwali nasz wyjazd :wink: ) Półtorej godziny później byliśmy już w Vasiliki (Lefkada).

Mogę liczyć na to, że :
- jest globalne ocieplenie i osiem lat później pogoda będzie lepsza (złota jońska jesień :wink: ),
- jestem szczęściarzem co do pogody :) ,
ale na wszelki wypadek wezmę większy niż zazwyczaj zestaw książek :lol:
MCR
Cromaniak

Postnapisał(a) MCR » 05.08.2015 23:09

Co nie zmienia faktu, że zazdroszczę :)
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 06.08.2015 22:09

No to będzie kolejna fajna relacja...pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Postnapisał(a) MarDomi » 07.08.2015 20:30

tiwa napisał(a):Myślimy o Lefkadzie i Kefaloni od 19.09 do 04.10 :)
...
Pn-Sb.21.09-26.09. Lefkada (noclegi gdzieś blisko plaży Aghiofili-snurkowanie :D )

Blisko to chyba w Vasilki będzie najłatwiej, plaża jest na uboczu, bardzo mi się podobała.

P.S. Już niedługo będziemy na Agiofili i u mnie w relacji :wink:
Na Kefalonii również
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 07.08.2015 21:05

Tak, nocleg planuję w Vasiliki i chyba apartamentu będę szukać po dojeździe na miejsce. Nie chcę wpłacać zaliczki, a podejrzewam, że bez tego nie dokonam żadnej skutecznej rezerwacji :wink: .
ajdadi napisał(a):No to będzie kolejna fajna relacja...pozdrawiam

Tym razem zamierzam odpocząć i mam nadzieję, że jakieś większe przygody mnie ominą :lol: .
Wiadomo jednak, że na miejscu długo nie usiedzę, coś tam popływam i pozwiedzam, i jakaś skromna relacyjka będzie :) .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 10.08.2015 21:19

... piękny ten lot balonem ... wspaniałe widoczki ... :lol: ...
... dzięki za przybliżenie Turcji ... Waszymi oczyma wygląda bardzo zachęcająco ... :) ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 10.08.2015 23:44

kmichal napisał(a):... dzięki za przybliżenie Turcji ... Waszymi oczyma wygląda bardzo zachęcająco ... :)

Rzeczywiście kraj bardzo różnorodny krajobrazowo, ludzie też niezwykli i bardzo zróżnicowani. Życzę im wszystkiego najlepszego i mam nadzieję, że nie zdarzy się tam takie tragiczne wydarzenie jak w Tunezji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies