Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Turcja

Postnapisał(a) tiwa » 06.07.2015 21:01

kmichal napisał(a):... fajne przygody macie ... :) ... a plaża piękna, miałbym gdzie pospacerować ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Przygody to by dopiero mogły być :lol: , ale ludzi spotykaliśmy fajnych. Jakbym miał jeszcze raz jechać do Turcji, to do Patary i trochę się powłóczyć z Mehmetem :D
te kiero napisał(a):
kmichal napisał(a):... a plaża piękna, miałbym gdzie pospacerować ... :mrgreen: ...

faktycznie ładna i długa, taka bałtycka, tylko temperatura zapewne - szczególnie wody - inna :)

Plaże ok, woda wystarczająco ciepła, tylko... rybek mało :( .
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 06.07.2015 21:03

Sb.16.05. Spokój, luzik, urlop pełną gębą :) . Ponieważ mamy dużo czasu, postanawiamy ruszyć kampera i nim pojechać na plażę. Po drodze są wykopaliska starożytnego miasta Patara. Podobno poszło tutaj trochę kasy na odrestaurowanie zabytków, a na pewno na postawienie eleganckiego punktu poboru opłat :evil: . Bilety to karty magnetyczne, jakich nie powstydziłyby się największe muzea świata 8O . Nie, wcale nie zamierzaliśmy zwiedzać tych odnowionych ruin, ale za przejazd na plażę też należy się opłata :( :!:
W Turcji już przywykliśmy do tego, że za wstęp lub obejrzenie, każdej choćby najmarniejszej atrakcji, trzeba płacić, ale za plażę :cry:
Dłuuugie godziny na słoneczku :) .

Obrazek
Obrazek

Fotka z drogi powrotnej przez pozostałości po średniowiecznej Patarze, miejscu urodzin Św. Mikołaja.

Obrazek

My też dostaniemy prezent :D , ale od Mehmeta i będzie to grillowany węgorz. Moja kompania już czeka.

Obrazek

Ja idę zobaczyć, czy (były) komandos nie potrzebuje pomocy :) .

Obrazek

MERHABA MEHMET VE KADIR :papa:

Obrazek

Węgorz był pyszny :D , ale było go tak dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Nie zmarnowało się :!: Mehmet zatrzymywał później przejeżdżających kierowców i ich częstował :wink:

Obrazek

Wieczór minął spokojnie, jutro ruszaliśmy w dalszą drogę wzdłuż wybrzeża.cdn.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 07.07.2015 17:19

Nd.17.05. Dzisiaj zrobimy trasę z Patary do Cirali (166 km - 3,5 h). Trzeba tylko jeszcze pożegnać się z gospodarzami tego fajnego miejsca, na które przyjechali już kolejni wspaniali goście w swych szalonych kamperach :roll:.

Obrazek

Chłopaki nie płaczą :wink: , dlatego wystarczyły krótkie, męskie uściski rąk 8) .
Jedziemy przez tureckie "zagłębie warzywne". Olbrzymie powierzchnie usłane inspektami i szklarniami są widoczne z góry na mapach google :lol:.
Tam gdzie droga wiedzie wzdłuż morza widoki są całkiem zacne :) .

Obrazek
Obrazek

Najładniej dla oka jest niewątpliwie w miejscowości Kas i było nam ona później polecana przez holenderskich kamperowców. Przy opracowywaniu planu podróży poważnie zastanawiałem się nad tym miejscem, no ale z czegoś trzeba było zrezygnować :? .
Ładniejszej też się tam podobało, ale powiedziała, że domki to powinny być jednak biało-niebieskie :lol:

Obrazek
Obrazek

W okolicach Demre niestety, nawet patrząc na morze...

Obrazek

lub góry... widziało się inspekty :( .

Obrazek

W Cirali mieliśmy kilka możliwości, gdzie można było stanąć kamperem na nocleg. Jonny wybrał to miejsce, 40 LTR/noc.

Obrazek

Zasłużony odpoczynek przy piwku :) .

Obrazek

Z tyłu, 50 m dalej jest tańszy kemping (30LTR/noc) i nawet mi się bardziej podobał, ale trudniej byłoby tam manewrować kamperem.
Z drugiej strony drogi jest miejsce do parkowania za darmo :D i nawet można "poharatać w gałę" :lol:

Obrazek

Do plaży trochę ponad 100 m, nie było na co czekać :) .

Obrazek

Plaża jest dość długa, na jej drugim krańcu Olympos (miejsce znane z relacji Kowala :wink: ), które zostawiamy sobie na następny dzień.

Obrazek

Pod wodą "turecka mizeria" :( i co gorsza aparacik zaczyna szwankować :evil: .

Obrazek

Kamyki na brzegu wydają się bardziej interesujące :?

Obrazek
Obrazek

Ogólnie rzec biorąc miejsce całkiem ładne i można nawet spać na plaży 8) .

Obrazek
Obrazek

Atrakcją wieczoru miało być wspólne oglądanie ogni Chimery :) . Lojalnie jednak uprzedziłem, że jest tam 2 km po płaskim, a później 1 km ostro w górę. Kiedy nastały odpowiednie ciemności, okazało się, że pójdę sam :( . Po 100 m przyłączył się do mnie bezpański (?) pies i razem było nam raźniej iść :D .
Jadąc do Turcji i podejrzewając, że czasami będę chodził sam po różnych dziwnych miejscach, trochę obawiałem się bezpańskich psów. Problemów nie było, te co spotkałem bardzo się bały ludzi. Turcy nie szczypią się z nimi, kamień do ręki i pies zmyka ile sił 8O .
Koło budki z biletami (a jakże, po 22:00 ale płacić trzeba) piesek gdzieś się zapodział :( .
Przy podejściu (i zejściu) w nocy latarka jest niezbędna :!: Ja miałem swoją ulubioną "czołówkę".
Na górze zaskakująco dużo ludzi 8O i istna językowa wieża Babel. Języka polskiego nie słyszałem, bo się nie odzywałem :lol: .
Ognie Chimery płoną nieustannie od czasów starożytnych 8O :!:. Dokładnie nie wiadomo od kiedy i niech już tak zostanie :wink:, jest bardziej tajemniczo :roll: .

Obrazek

Są amatorzy grillowania.

Obrazek

Są też urodzinowe imprezki itp. :D

Obrazek

Co tu dużo mówić, punkt obowiązkowy, jeśli ktoś trafi w te rejony Turcji :) cdn.
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 07.07.2015 18:54

tiwa napisał(a):Ognie Chimery...Co tu dużo mówić, punkt obowiązkowy, jeśli ktoś trafi w te rejony Turcji :) cdn.

Ognie Chimery fajne...ale bardziej w oko wpadła mi plaża w Kas...ten kolor wody... :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 07.07.2015 22:55

Świetna ta plaża, raz, że ładna, dwa, że na nocleg się nadaje :cool:
Tak w ogóle to ta część wybrzeża całkiem atrakcyjna widokowo :roll: . Nie wiem dlaczego, ale tkwiło we mnie przekonanie, że tak nie jest :?
Zwłaszcza Kas... i na Kastellorizo blisko :wink:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 08.07.2015 08:26

... faktycznie plaże niczego sobie ... :) ... ale i ognie do rzeczy ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 08.07.2015 22:21

ajdadi napisał(a):Ognie Chimery fajne...ale bardziej w oko wpadła mi plaża w Kas...ten kolor wody... :)
Pozdrawiam
kulka53 napisał(a):Tak w ogóle to ta część wybrzeża całkiem atrakcyjna widokowo :roll: . Nie wiem dlaczego, ale tkwiło we mnie przekonanie, że tak nie jest :?
Zwłaszcza Kas... i na Kastellorizo blisko :wink:

Zgadzam się w zupełności, ... ale jak dla mnie ta atrakcyjna część wybrzeża ciągnie się już od Bodrum i aż do Kemer :) . Gdyby tylko było mi dane jeszcze raz być w Turcji to Patara i Kas są na pierwszym miejscu :P .
kulka53 napisał(a):Świetna ta plaża, raz, że ładna, dwa, że na nocleg się nadaje :cool:

kmichal napisał(a):... faktycznie plaże niczego sobie ... :) ... ale i ognie do rzeczy ... :mrgreen: ...

Ta plaża koło Cirali, to chyba jedno z najlepszych miejsc w Turcji na spokojny wypoczynek nad morzem :)
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 08.07.2015 22:23

Pn.18.05. Dzisiaj w planie mamy dojście do drugiego krańca plaży w Olympos. To miejsce zachwalał Kowal w swojej tureckiej relacji :D Szwedzi już daleko z przodu, nam z Ładniejszą aż tak się nie spieszyło :) .

Obrazek

Plaża jest otoczona górami, wśród których wyróżnia się szczyt Tahtali (2365 m.), na który można wjechać kolejką Teleferic.

Obrazek

Część plaży koło Olympos jest bardziej cywilizowana, jest sporo restauracji i dużo więcej ludzi. Były tam też młode Rosjanki, które opalały się topless. Rzecz raczej niezwykła w tym kraju :o .
Można pożyczyć kajak (nie pamiętam dokładnie ile, ale była to zaskakująco wysoka cena) i popływać sobie :wink: .

Obrazek

Pod wodą rybki to praktycznie tuż przy brzegu i jakieś takie pręgowane,

Obrazek

albo malutkie :?

Obrazek

Zimny strumień, który schładza morską wodę. Przydatne bardziej w lipcu i sierpniu :) .

Obrazek
Obrazek

Ładnie tutaj, ale nasz koniec plaży w Cirali bardziej nam odpowiada, bo jest mniej ludzi :) .

Obrazek
Obrazek

Jeszcze obiad w jednej z dość licznych tutaj restauracji (chyba było coś z grilla, bo Turcy lubią to robić i są w tym dobrzy) i spacer z powrotem. Popołudniowy relaks na naszym końcu plaży i tak spokojnie minął kolejny dzień tureckiego urlopu :) cdn.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 08.07.2015 22:33

... ostatnie zdjęcie cudeńko... aż chce się tam od razu jechać... :D ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 08.07.2015 22:38

No, dobrze jedź :D , ale pamiętaj, że jest to ten bardziej zatłoczony koniec plaży :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 09.07.2015 08:10

ajdadi napisał(a):
tiwa napisał(a):Ognie Chimery...Co tu dużo mówić, punkt obowiązkowy, jeśli ktoś trafi w te rejony Turcji :) cdn.

Ognie Chimery fajne...ale bardziej w oko wpadła mi plaża w Kas...ten kolor wody... :)

Pozdrawiam

to mamy Adrianie identyczne odczucie :D
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 09.07.2015 08:49

tiwa napisał(a):No, dobrze jedź , ale pamiętaj, że jest to ten bardziej zatłoczony koniec plaży

... zatrzymałbym się w tym miejscu z którego robiłeś zdjęcie ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 09.07.2015 17:30

te kiero napisał(a):to mamy Adrianie identyczne odczucie :D

:D
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 09.07.2015 17:34

tiwa napisał(a): :D Były tam też młode Rosjanki, które opalały się topless. Rzecz raczej niezwykła w tym kraju :o

...a zdjęć Rosjanek nie będzie....:D

A tak już serio to ostatnia fotka też mi się bardzo podoba
Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 11.07.2015 21:33

kmichal napisał(a):... ostatnie zdjęcie cudeńko...

ajdadi napisał(a): to ostatnia fotka też mi się bardzo podoba

No i wykrakaliście :( :!:
To było ostatnie zdjęcie Olympusa na nomen omen plaży Olympos :wink: . Zepsuł się obiektyw, który w Polsce wymieniono na nowy. Teraz niestety pomęczymy się ze zdjęciami ze starej kamery JVC, które o zgrozo robiłem mając ustawioną jakość "standard" :evil: . Co nieco jednak pokażę :? .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies