Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko - Turcja

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 02.07.2015 21:14

kmichal napisał(a):... no ładnie się chłopaki spięli i poskakali ... :mrgreen: ... ładnie tam, nawet bardzo ... :roll: ... ale jakoś do Turcji a w zasadzie do jej mieszkańców nie mogę się przekonać ... :( ... pewnie to pokłosie ich pobratyńców z Europy Zachodniej ... :wink: ...
Pozdrawiam.

U siebie w kraju Turcy są inni i w zdecydowanej większości są to bardzo mili ludzie :) .
kulka53 napisał(a):Wyprawa jakże bogata w atrakcje... nie da się ukryć :roll:
A te okolice rzeczywiście bardzo ładne :)

Kolejne filmiki - bardzo chętnie :cool:

Atrakcji jeszcze trochę będzie, to i filmiki się pojawią :)
pzdr. :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 02.07.2015 21:26

Czw.14.05.cd. Po tak efektownym pokazie skoków wizyta na naprawdę ładnej Camel Beach, to już były nudy na pudy i nawet nie chciało mi się robić zdjęć :? .
W drodze powrotnej musiałem jeszcze spojrzeć na Babadag. Jak to możliwe, że ta góra ma prawie 2 km ponad poziom morza 8O :?:
Na zdjęciach i w rzeczywistości w ogóle nie odczuwa się, że jest taka wysoka :o.

Obrazek

Pięknie lecą :P

Obrazek

Po lewej stronie mijamy przesmyk do Błękitnej Laguny, której należy się choć jedno słowo. Porażka :( .
Wcześniej tam byliśmy, widzieliśmy, Ładniejsza nawet pływała, ale zdjęć nie robiłem, bo przypominało mi to PRL na biało-czarnym filmie :?

Obrazek

Koniec całkiem udanego rejsu, choć pierwotnie w planach była wizyta tylko w niesamowitej Dolinie Motyli. Szkoda, że zabrakło czasu (bo udało nam się dobiec do statku :lol: ), żeby tam posnoorkować :( . Dopływamy do Oludeniz :) .

Obrazek

Ci co wybrali "kurczaka" na statku zapragnęli coś zjeść :lol: . Mnie w tym czasie zachciało się jakiś nietypowych ujęć fotograficznych :roll: .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Leniwe, majowe popołudnie, turystów nie za dużo. Jutro opuszczamy to całkiem sympatyczne Oludeniz, a ja rano podejmę ostatnią próbę choćby wjazdu na Babadag, nie mówiąc już o locie z tej góry :twisted: cdn.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.07.2015 21:33

tiwa napisał(a):Pięknie lecą

... to już jakiś zorganizowany zrzut ... :wink: ...

tiwa napisał(a):a ja rano podejmę ostatnią próbę choćby wjazdu na Babadag, nie mówiąc już o locie z tej góry

... mam nadzieję, że tym razem pofruwamy z Tobą ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 02.07.2015 21:53

Obiecuję, że się postaram :wink: . Przecież pół roku mentalnie się przygotowywałem :lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.07.2015 15:35

tiwa napisał(a):U siebie w kraju Turcy są inni i w zdecydowanej większości są to bardzo mili ludzie :) .

...dobrze pisze...bo tak jest...:)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.07.2015 15:38

tiwa napisał(a):Obiecuję, że się postaram :wink: . Przecież pół roku mentalnie się przygotowywałem :lol:

Nie mogę się doczekać...:wink:

Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 03.07.2015 22:42

Pt.15.05. Karnie o 7:15 melduję się przed kempingiem i wyglądam samochodu, który ma po mnie przyjechać. Jest dobrze :D , spóźnia się tylko pięć minut :!:
Jest ich dwóch, zabierają mój kwitek wpłaty, wożą mnie prawie pół godziny po Oludeniz i wysiadamy w końcu przy tej agencji 8O , gdzie wykupiłem ten mój wymarzony lot. Doskakuję do gościa (ksywka "Zorro"), który mi to sprzedał i pytam, czy jest jakiś problem :evil: :?: .
Mówi, że nie :? . Siadam spokojnie, ale minuty wloką się wprost n-i-e-m-i-ł-o-s-i-e-r-n-i-e :twisted:. Wiem, że jak za chwilę coś sie nie wyjaśni, to rozpęta się moja mała wojna polsko-turecka :evil: :!:
Z drugiego końca pomieszczenia wychodzi jednak ON, mój "arabski Clint Eastwood", swoim spokojem i pewnością siebie przypominający szeregowca Kelly z filmu "Złoto dla zuchwałych" 8O .
Przedstawił się : "Jestem Mami, będziemy razem lecieć". Od tej chwili miałem go ciągle na oku i trzymałem się niego niczym kurczak kwoki :lol:.
Podjeżdża bus, po drodze zgarniamy Chinki, Niemki i Rosjanki. Jest też jeden Turek.
Kiedy wsiadała jedna z pań, to zapytała się, czy "tutaj na paragliding". Mami odpowiedział "nie na scuba-diving". Konsternacja i... później śmiech :lol: . Trzeba przyznać, że gościu umiał rozładować napięcie i było widać, że jest znany i szanowany przez wszystkich naokoło.
Po drodze zagaduję siedzącą obok Chinkę, też muszę jakoś rozładować stress :wink: . Jest na 10-dniowej wycieczce razem z koleżankami. Mąż i dziecko zostali w Chinach 8O , zwiedziły Stambuł, teraz są tutaj.
Czytałem gdzieś, że droga na szczyt Babadag jest bardziej niebezpieczna niż sam lot.
Bez przesady i polecam ten filmik, pokazujący, że nie taki :evil: straszny jak go malują :D .

Zatrzymujemy się na przy głównej platformie startowej. Jest ona równa,wybrukowana, ale kończy się dość nieprzyjemnym spadkiem i tego najbardziej się obawiałem. Co będzie jak start się nie uda :?: :cry:
Jak można jednak zobaczyć na powyższym filmiku, rozpoczęcie lotu nie wydaje się być specjalnie trudne 8O :)
Ja miałem już pilota :D , dziewczyny losowały swoich wyciągając piłeczki z ich imionami. Większość została na tej platformie, a nieliczni (w tym i ja) pojechała jeszcze wyżej :o .
Jak zobaczyłem tamto miejsce, to cały strach mnie opuścił :lol: . Zbocze może i pochyłe, kamieniste, ale jak coś się nie uda, to najwyżej tylko się potłukę :oczko_usmiech: . Tu widać jaki już jestem pewny siebie i zadowolony 8) .

Obrazek

Teraz czas na instrukcje. To było najkrótsze szkolenie w moim życiu 8O :!: .
Najpierw komenda "go", rozumiem :) , później komenda "run" i ...lecimy 8) Proste :!:

Jeśli myślicie, że tego się nie da spieprzyć, to jesteście w wielkim błędzie :lol: :lol: :lol:

Mami rozłożył spadochron, stanął z tyłu, jakoś się tam do mnie przypiął i padła komenda "go". Zaczynam iść, ale on coś nierówno idzie, krok taki szarpany :roll: . Zaniepokojony trochę zwalniam i to wystarczyło, żeby start był nieudany :oops: .
Myślę, że Mami szedł (tak dziwnie) bokiem i kontrolował rozwijanie się spadochronu i czy linki na tych kamieniach się nie poplątają :idea: . Nie tylko nam się nie udało. Tyle, że tamci rezygnowali i chyba wracali na niższą, równą platformę. My próbujemy jeszcze raz. Postanawiam iść mocno jak koń pociągowy i niech się dzieje wola nieba :wink: .
Wystarczyło chyba z pięć mocnych kroków i jakaś niewidzialna siła uniosła nas w powietrze :) .
Lecę, lecę :P . Jest cicho 8O , jest pięknie :D , jest wspaniale :mrgreen: .

Obrazek

Pod nami słynna Błękitna Laguna 8O . Nooo :!: z góry to wygląda super :P .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mina zadowolona...bo jeszcze nie wiem co mnie czeka :wink:
W czasie szkolenia na górze była jeszcze jedna ważna uwaga. Kiedy Mami zapiął mi uprzęż, to powiedział "don't touch". Podobno ktoś się nie posłuchał i źle sko(ń)czył :( .

Obrazek

Teraz będzie "powietrzny rollercoaster" :oczko_usmiech:

https://www.youtube.com/watch?v=UvXqUFojfEk

Mami to Muhammed Koyun i mogę go spokojnie polecić, emocje gwarantowane :lol:

MERHABA MAMI :papa:
Obrazek
cdn.
Ostatnio edytowano 17.08.2016 11:15 przez tiwa, łącznie edytowano 2 razy
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.07.2015 20:40

... cóż mogę napisać ... gratuluję ... :) ... po prostu ZAJE ... BIŚCIE ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2015 21:15

no nie powiem zdjęcia z góry niezwykłe, pamiątka pierwsza klasa
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.07.2015 21:27

Musiało być naprawdę super, ale... nie zazdroszczę :wink: :cool:
Mapę google pooglądam na kompie :lol:

W każdym razie, pomysł extra :idea: i wykonanie też, co prawda z poślizgiem, ale widać nie ma tego złego.... :D

A zdjęcia - rewelacyjne :idea:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.07.2015 10:12

Piękna sprawa...od fotek po sam filmik...jak napisał @te kiero...pamiątka pierwsza klasa...
Pozdrawiam
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 05.07.2015 22:24

kmichal napisał(a):... cóż mogę napisać ... gratuluję ... :) ... po prostu ZAJE ... BIŚCIE ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

No cóż, dziękuję :D . Przyznaję, że był to najważniejszy jak dla mnie punkt wyprawy. Ładniejsza jak się wcześniej dowiedziała co zaplanowałem, to mówiła, że "po jej trupie". Na szczęście obyło się bez strat w ludziach :lol: .
te kiero napisał(a):no nie powiem zdjęcia z góry niezwykłe, pamiątka pierwsza klasa

Kosztowały dodatkowo 120 LTR (same zdjęcia lub film to 80 LTR).
kulka53 napisał(a):Musiało być naprawdę super, ale... nie zazdroszczę :wink: :cool:
Mapę google pooglądam na kompie :lol:

W każdym razie, pomysł extra :idea: i wykonanie też, co prawda z poślizgiem, ale widać nie ma tego złego.... :D

A zdjęcia - rewelacyjne :idea:

Poślizg był, ale z pokorą przyjmuję, co mi los przynosi i nie walczę z czymś na co nie mam wpływu :wink:
Można samemu robić zdjęcia, ale wolałem skupić się na locie. Trzeba też dać chłopakom-pilotom zarobić, ta kasa jest tylko dla nich :) .
ajdadi napisał(a):Piękna sprawa...od fotek po sam filmik...jak napisał @te kiero...pamiątka pierwsza klasa...
Pozdrawiam

Dziękuję, choć aktor ze mnie kiepski :oczko_usmiech: . Przyznam się, że jeszcze przez pół dnia miałem żołądek wywrócony na drugą stronę (nie przepadam za rollercoasterami) :lol:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 05.07.2015 22:27

Pt.15.05.cd. Kamper już czekał na mnie przy drodze. Jedziemy na Patarę, jedną z najdłuższych plaż w Turcji (17-18 km) :D . Wcześniej trzeba będzie zadbać o nocleg w pobliżu. Mam namiary na Medusa Bar Camping Patara (36.274993, 29.318269) w wiosce Gelemis. Kemping niestety wyglądał tak jakby splajtował 8O , nikogo nie było :( . Obok w Camel Bar pytam o miejsce gdzie można bezpiecznie postawić kampera. Mehmet Tayli, bo tak się nazywa właściciel, chętnie nas ugości na swoim terenie :) . Cena to 5 LTR od osoby plus 10 LTR za prąd, razem 30 LTR. Do dypozycji jest toaleta w Camel Bar, taki... polowy prysznic obok i stanowisko kuchenne, też "harcerskie" :mrgreen: . Kawałek łąki w miarę równy, parkujemy, zaczynamy się rozpakowywać i Jonny nagle mówi, że on tu nie zostanie 8O :evil: . Protestuję i muszę przyznać, że trochę się uniosłem (zostało mi po porannym lataniu :lol: ). Po ok. 10 min. Jonny na szczęście zmienia zdanie :D .
Poniżej miejsce kempingowe w Camel Bar, czyli nasza chwilowa "kość niezgody" :wink: .

Obrazek
Obrazek

Pogodzeni idziemy do baru na piwo :oczko_usmiech: i bliżej poznajemy Mehmeta oraz jego Camel Bar.
Domki do spania, dla tych co nie wożą ze sobą łóżka :wink:

Obrazek

Z lewej terenówka i kajaki Mehmeta. Przed barem stoi pan, który obsługuje widoczny w głębi hammam (40LTR). Pomiędzy terenówką i barem widoczny, na ziemi, napis "tomorrow free beer" 8O . Jak wyjaśnił Mehmet, napis zawsze aktualny :lol: .

Obrazek

Tu pewnie odbywają się imprezki, a z tyłu wejście do toalety, przed którym trzeba wyhamować :D .

Obrazek

Wystrój wzbudzający zaufanie :wink: , a do tego z głośników odlotowa muzyka :!: Leciały same hiciory takich artystów jak : Bob Marley, Simon & Garfunkel, Uriah Heep, ELP itp :P .

Obrazek

Mehmet okazał się być postacią nietuzinkową. Były komandos, do jego zadań należała np. ochrona tureckich generałów i ich gości. Później 5 lat pracował w Belgii, m.in. na statkach. Wrócił do ojczyzny i próbuje tu jakoś ułożyć sobie życie. Ma tę posiadłość, niedaleko na wyspie wybudował dom i organizuje dla turystów i znajomych różne fajne wyprawy.
Przyszły nasze panie, powiedziały, że już drugi raz odgrzewają zupę i najwyższy czas pojechać na plażę 8) .
Planowałem, że na Patarę dojedziemy dolmuszem, ale niestety jeszcze nie jeździły, mało turystów :( .
Miła pani z Gipsy Bar zamówiła nam niedrogą taksówkę (15 LTR). Nawiasem mówiąc bary mają tam oryginalne nazwy : Medusa, Camel i Gipsy. Jest też knajpa "Lazy Frog" :D .
Ogólnie rzecz biorąc, jest to miejsce lubiane przez oryginałów i ludzi z fantazją :wink: .
Plaża jest ładna, ale w morzu nie ma czego szukać :( . Widoczki z krótkiego spaceru.

Obrazek
Obrazek

Jak dla mnie plaża w tym miejscu już się kończy i pozostaje mi tylko popatrzeć na dalszą część wybrzeża.

Obrazek
Obrazek

Chcąc nie chcąc trzeba wracać.
Tak jak góra Babadag nie wydawała mi się zbyt wysoka, tak i Patara nie sprawia wrażenia bardzo długiej :idea: .

Obrazek

Po powrocie na kemping kolacja, na którą zaprosiliśmy Mehmeta. Mehmet z kolei zapraszał nas na nocne polowanie na dziki 8O :!: Najbardziej Jonnego, który wcześniej pochwalił się, że ma sąsiada myśliwego i coś tam strzelał. Ja powiedziałem, że będę tylko obserwatorem; odezwała się we mnie moja pacyfistyczna natura :| . Dziki podobno, po północy, schodzą z pobliskich gór do wodopojów.
Niestety, na stole pojawił się Jagermeister :cry: . Ktoś tu popełnił falstart i zamiast polowania i pokotu, mieliśmy tylko biesiadę myśliwską :( . Mehmet choć mało jadł, to dawał radę :wink: . Bądź co bądź w Belgii pracował razem z Jurkiem z Polski, który przywoził o wiele mocniejsze trunki :lol: .
Do dzisiaj pluję sobie w brodę, że nie wykazałem większego zdecydowania i czujności, i taka fajna imprezka nas ominęła :evil: .cdn.
Ostatnio edytowano 06.07.2015 16:23 przez tiwa, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 06.07.2015 07:29

... fajne przygody macie ... :) ... a plaża piękna, miałbym gdzie pospacerować ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2015 08:50

kmichal napisał(a):... a plaża piękna, miałbym gdzie pospacerować ... :mrgreen: ...

faktycznie ładna i długa, taka bałtycka, tylko temperatura zapewne - szczególnie wody - inna :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone