Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Śladami Kulek ... i nie tylko

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 25.08.2014 10:00

longtom napisał(a):Ośmiornica super :!:

Jakoś nie dane mi było w wodzie wypatrzeć. :(

Dlatego wożę ze sobą Ładniejszą :wink: :lol:. Ma młodszy wzrok, w lesie grzybki wypatrzy, w wodzie ośmiornicę itp.
longtom napisał(a):Co do toplesów to miałem więcej szczęścia. :D
Ale jakbym napisał, że wolałbym ośmiornicę zobaczyć, to ktoś mógłby mnie o zoofilię posądzić. :lol:

Ja nie narzekam, na Milos było zaskakująco dużo toplesów, a na Serifos :!: , ale o tem potem.
longtom napisał(a):No, ale za to na naszym balkonie hartuje się 8 oleandrów przywiezionych w zeszłym roku z Milos. :)
pzdr :wink:

Mamy jednego z polskiej hodowli, ale zależy mi na oryginalnym. Wczoraj się dowiedziałem, że jeden może się przyjmie :D. Ciekawe jakiego koloru ma kwiaty :?:

pzdr :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 25.08.2014 10:23

Nic nowego nie odkryję ale muszę to napisać, Milos jest piękną i ciekawą wyspą.

Fumarole wyraźnie Ci pozowały. Lepiej się zaprezentowały niż te w kaldery santorińskiej.

Życie podwodne też bardzo atrakcyjne no i spotkanie z ośmiornicą emocjonujące.

A w ogóle to fajne zdjęcia i widoki. :D :D :D
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 25.08.2014 10:57

Te niesfotografowane też :wink: . Tak na serio to focenie dzieliłem z filmowaniem i trochę fajnych ujęć uciekło. Co zrobić :?: Samemu pojechać na Milos, zobaczyć te wszystkie cuda :idea: :D
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.08.2014 12:10

ależ zazdroszczę tej ośmiornicy:)...ale ja się dopiero wybieram w te rejony kiedyś więc może i mnie się uda:)

ten prom wciąż mnie martwi pod kątem dzieci, że go rozniosą w trakcie albo ja wyskoczę za burtę :D ale ocenimy za jakiś czas czy damy radę i może uda się w przyszłym roku w czerwcu tam zawitać...każdy odcinek utwierdza mnie że jest tam sporo ciekawych miejsc na aktywny pobyt:)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 25.08.2014 13:03

ArliJ napisał(a):
ten prom wciąż mnie martwi pod kątem dzieci, że go rozniosą w trakcie albo ja wyskoczę za burtę :D

No nie powinno być aż tak źle.
Można by im czas zorganizować podobnie jak w deszczowe dni. Zaproponować aerobik, gimnastykę, oglądanie bajek, czytanie baśni, rysowanie, lepienie zwierzątek z plasteliny, spanie, jedzenie, picie, spacer po promie. A że prom jest spory, ma kilka poziomów to i jest gdzie pochodzić i miejsce na zajęcia specjalne (gimnastykę czy aerobik) można znaleźć.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.08.2014 13:10

Lidia K napisał(a):
ArliJ napisał(a):
ten prom wciąż mnie martwi pod kątem dzieci, że go rozniosą w trakcie albo ja wyskoczę za burtę :D

No nie powinno być aż tak źle.
Można by im czas zorganizować podobnie jak w deszczowe dni. Zaproponować aerobik, gimnastykę, oglądanie bajek, czytanie baśni, rysowanie, lepienie zwierzątek z plasteliny, spanie, jedzenie, picie, spacer po promie. A że prom jest spory, ma kilka poziomów to i jest gdzie pochodzić i miejsce na zajęcia specjalne (gimnastykę czy aerobik) można znaleźć.

hehe pomysłów to zawsze jest wiele ale nie zawsze rodzice mają siłę i energię na to wszystko:). My padniemy a one dalej będą 100% sił:).

Bardziej martwimy się tutaj o siebie i nasz stan psychiczny po rejsie ale może za rok nie będzie to tak strasznie wyglądać jak nam się wydaje;). Wytrzymują podróże w samochodzie to może po pierwszych zachwytach wolnością na promie wyciszą się nieco i dadzą się ujarzmić:).
Nie zrażamy się w każdym razie :D
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.08.2014 10:02

ArliJ napisał(a):...każdy odcinek utwierdza mnie że jest tam sporo ciekawych miejsc na aktywny pobyt:)

a i ciekawych ludzi można spotkać :wink:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 26.08.2014 10:03

Sb.21.06.cd. Zjazd na plażę Aghios Ioannis jest w pobliżu monastyru Siderianos, którego nawet nie próbowaliśmy zdobywać. Według legendy jeden z piratów chcąc tam wtargnąć skończył ze sparaliżowaną ręką, a ja swoją już miałem uszkodzoną :( .

Obrazek

Ładniejsza i okolice klasztoru.

Obrazek

A tak niewinnie wygląda kilkusetmetrowa droga dojazdowa na plażę. Problemem nie jest spadek, tylko kamienie, dziury i uskoki. Ładniejsza powiedziała, że idzie pieszo :!: 8O , a mnie prosiła żebym zrobił to samo.

Obrazek

Powiedziałem, że spoko, dam radę i pojechałem sam. Był to najtrudniejszy kawałek na Milos, a Hondzia na małym parkingu na dole znalazła się w towarzystwie, którego można było się spodziewać : terenówka, quad i niewielkie auto z wypożyczalni :) . Ładniejsza dotarła po kilkunastu minutach. Plaża(e) jest OK.

Obrazek

Obrazek

Zaciszne miejsce sobie znaleźliśmy :) .

Obrazek

Fale w morzu niby niewielkie, ale tak zmąciły przybrzeżne wody, że rybki się pochowały i nie było co oglądać :( .

Obrazek

Widoki znad wody m.in. na sąsiednią, ładniejszą plażę były jednak zacne :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kempingu Polacy swoim namiotem rozbili się koło nas, ale trudno im się dziwić bo to przecież było najlepsze miejsce, które dziewczyny rano starannie wybrały. Przez chwilę nawet myślałem, że to mogą być Cromaniacy, ale gdzie tam :!: . Ich auto błyszczało się jak nówka z salonu, gość jak bonzo w ciemnych okularach 8) , nie obwieszony aparatami. Dziewczyny chodziły sobie na basen lub pobliską plażę, a on wtedy wylegiwał się w hamaku :!: 8O . Ale trzeba przyznać, że uprzejmy był, zagadnął od czasu do czasu, zwłaszcza interesując się jak Hondzia daje sobie radę na miloskich szutrach. Cdn.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.08.2014 16:20

Ośmiornica jak i cała reszta "podwodna" i "nadwodna" super

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.08.2014 16:33

tiwa napisał(a):Zjazd na plażę Aghios Ioannis ...

W zeszłym roku zjeżdżało się nam tam bez przygód. W ogóle odnosiłem wrażenie, że większość szutrówek była przed sezonem wyrównywana. Mnie mniej niż dziury stresowało to, że kamienie miały b. ostre krawędzie.

Dla nas Aghios Ioannis (szczególnie ta druga plaża) to jedno z ładniejszych miejsc na Milos.

pzdr :)
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 27.08.2014 09:06

ajdadi napisał(a):Ośmiornica jak i cała reszta "podwodna" i "nadwodna" super
Pozdrawiam

Do czasu, do czasu, ale nie uprzedzajmy faktów :wink:
pzdr.
longtom napisał(a):W zeszłym roku zjeżdżało się nam tam bez przygód. W ogóle odnosiłem wrażenie, że większość szutrówek była przed sezonem wyrównywana. Mnie mniej niż dziury stresowało to, że kamienie miały b. ostre krawędzie.

Dla nas Aghios Ioannis (szczególnie ta druga plaża) to jedno z ładniejszych miejsc na Milos.
pzdr :)

Akurat na tej szutrówce to myślałem, że specjalnie narzucali więcej kamieni, żeby nikt nie jeździł :wink: . Co do opon to też cały czas się o nie bałem.
Druga plaża rzeczywiście super, ale w tym romantycznym miejscu były dwie młode pary i nie chcieliśmy im zakłócać idylli :) .
pzdr.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 27.08.2014 09:07

Nd.22.06. Dzisiaj zdobywamy Sykię :!: . Od kilku dni przygotowywałem Ładniejszą mówiąc, że to będzie najtrudniejsza wyprawa na Milos. Wydawało się, że niczego nie zaniedbałem. Jednak zamiast dokładnie ponownie przeczytać (przypomnieć sobie) Kulkową relację, ja tylko z niej zapamiętałem, że można tam dojść. No to pewnie my też damy radę, a tu ... :evil: :evil: :evil: .
Czy widzieliście Napoleona po Waterloo, pewnie nie, ale widok zbitego psa może nie jest Wam obcy. Ja chyba wyglądałem i czułem się podobnie :cry: .
Doszliśmy tylko do tego urwiska, za którym jest Sykia.

Obrazek

Widocznie los tak chciał, a być może mój Anioł Stróż czuwał i uniknęliśmy jakiegoś nieszczęścia ? W relacji Kulek napisane jest przecież, że Paweł "chwycił za skałę, a ta... oderwała się od podstawy" :roll: , a Małgosi "było zwyczajnie zimno", co należy odczytać jako początki hipotermii :!: :o .
Nam pozostały już tylko widoki z drogi powrotnej. Z tego miejsca zatoka Aghios Ioannis prezentuje się wspaniale.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ładniejsza z suchym ręcznikiem, ciałem słonym, ale od własnego potu :!: . Lepiej nie zgadujmy co sobie wtedy myślała :?: :evil:.

Obrazek

Widać już klasztor.

Obrazek

Po drodze jeszcze parę kóz.

Obrazek

Obrazek

Teraz to już widać i Hondzię przy murach klasztoru :) .

Obrazek

Po odświeżeniu się na kempingu i już pogodzeni z losem poszliśmy odreagować (posnoorkować) na plaży Achivadolimni :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To zdjęcie bardziej do rodzinnego albumu, ale podobno rodzina i znajomi też oglądają :). Pozdrawiam :papa:.

Obrazek

Jeszcze trzy rybki.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie i rybka przeciętne, ale mają wartość wspomnieniową, o czym przekonamy się następnego dnia.

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.08.2014 09:20

tiwa napisał(a):Nd.22.06. Dzisiaj zdobywamy Sykię :!: .

Szkoda, że Wam się nie udało. Tam nawet oznakowana ścieżka jest.

Ostatnie oznaczenie w samej Sykii.

022392ac0021d46d52188a8e.jpg
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 27.08.2014 11:51

Pn.23.06. W przedwyjazdowych planach ostatni pełny dzień na Milos miał być przeznaczony na powtórne zobaczenie największych atrakcji tej wyspy. Poniżej moje, obiecane wcześniej zestawienie.

Atrakcje lądowe :
1. Sarakiniko 2. Stara kopalnia siarki 3. Kleftiko i płw.Vani ex aequo.

Najlepsze miejsca do snoorkowania :
1. Achivadolimni 2. Triades 3. Sarakiniko i zachodnia część Firiplaki (bez zdjęć, bo tam padła bateria aparacika :( ).

Nagrodę specjalną otrzymuje Kimolos i plaża Prassa :) .

Zatem plan dnia był prosty, rano pojedziemy na Sarakiniko, a po południu Achivadolimni. Jeszcze sprawdzenie sprzętu, a tu zonk! :o 8O :roll: :evil: :x . Aparat Olympus TG-2 z nieznanych mi przyczyn dokonał swojego żywota :!: .
Siedzę sobie zafrasowany, a tu podchodzi sąsiad 8) i pyta się grzecznie :
- Czy Pan jest może "Tiwą" z forum Cro.pl ?
Szczena mi opadła :o i zanim zdążyłem się zapytać jak mnie zdemaskował, jakich użył technik operacyjnych :?: sam wyjaśnił :
- Poznałem Pana po samochodzie, zdjęcie Hondy widziałem w relacji i nawet wpisałem się do niej na początku. Wojtek jestem :D .
- Krzysiek, miło mi poznać na żywo pierwszego Cromaniaka :!:
Ponieważ każdy miał już zaplanowany dzień, to umówiliśmy się na wieczorne rozmowy Polaków :lol:
Z Ładniejszą nawet rozważaliśmy ponowną próbę odwiedzenia Sykii (poprzedniego wieczoru przeczytałem odpowiedni fragment relacji Kulek), ale tacy zawzięci to nie jesteśmy, a i z kotem "Sarakiniko" chciałem się pożegnać :).
Kot był i "miau" się dobrze :lol: Proszę Dangol i innych forumowiczów o informacje, czy go spotkali.
Po powrocie z Sarakiniko sprawdziłem w kompie kim jest Wojtek, bo za bardzo nie kojarzyłem :?:
Nooooo, nooooo, nooooo :!: , to nie byle kto mnie zdemaskował. Doświadczony i wytrawny Cromaniak, gwiazdek i odznaczeń ma tyle co ruski generał :lol:
Po południu byliśmy na plaży Achivadolimni. Nawet trochę wiało (niebo na szczęście nie płakało, że to już ostatni dzień na Milos), a z ośmiornicą się nie pożegnaliśmy :( . Dobrze się ukryła, może była obrażona, że ją tak wtedy wystraszyliśmy :oops:
Wieczorem niezwykle sympatyczna rozmowa z Dorotą, Gosią, Joasią i Wojtkiem. Ładniejsza mogła się nareszcie wygadać :lol: Opowiadaliśmy nawzajem o swoich podróżniczych doświadczeniach. Było głośno i wesoło, rozmowy mogłyby trwać do białego rana, ale niezłe męskie ciacho ( 8O :oops: tak go nazwała Ładniejsza) z sąsiedniego namiotu słusznie zwróciło nam uwagę na bardzo późną porę.
Dziewczyny i Wojtku nie gniewajcie się za te "laseczki" i "bonza". Szerokości i wspaniałości :papa:

Relacja będzie teraz krótsza i uboższa :( . Nie wiem jeszcze jak mi się uda przystosować tych kilka zdjęć z kamery, czy będą się nadawać do publikacji ? Za kilka dni się przekonamy :) .
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 27.08.2014 13:00

To oni? :twisted:

Obrazek

Obrazek

To może ja powiem kilka słów od siebie :wink:
Identyfikacja :wink: kolegi była utrudniona z uwagi na fakt postoju Hondy na parkingu, a nie przy namiocie! I z tego co pamiętam wstępne, potencjalne rozpoznanie nastąpiło w niedzielę. A że ja człek nieśmiały jestem to na odwagę zebrałem się dzień później…

Podobna sytuacja miała miejsce na kempingu na Lefkadzie, tam spotkaliśmy Pawelh.

‘Bonza’ jestem w stanie przełknąć :wink: :lol: ! Natomiast za ‘ruskiego generała’ to się jeszcze kiedyś policzymy :oczko_usmiech: ! Panie nawet się nie oburzyły na ‘laski’, natomiast pytają co ma znaczyć ten cudzysłów…?! :wink:

Kiedy Tobie ciśnienie rosło o poranku, ja siedziałem na plaży… :D

Wieczorne spotkanie i opowieści były extra! Wspominamy je z uśmiechami na twarzy!

Szkoda, że padł Ci aparat! Podwodne zdjęcia są doskonałe! Mimo wszystko czekam na ciąg dalszy relacji… siedząc na walizkach. Jest szansa, że w piątek ruszymy do cro :!:

Pozdrowienia dla Ciebie i Ładniejszej od naszej ekipy!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Kulek ... i nie tylko - CYKLADY 2017 - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone