Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Faraonów - Kair na własną rękę 2025

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.03.2025 00:10

ziemniak napisał(a):Po mojej krótkiej wizycie w Kairze na wycieczce zorganizowanej jeszcze bardziej podoba się mi twoja relacja. Oprócz tych najbardziej popularnych atrakcji to pewnie turystów mało? Ciekawostka: ruch uliczny w Kairze podczas ramadanu jest zdecydowanie mniejszy.

Czekam w takim razie na Twoją relację - ale domyślam się, że najpierw będziesz chciał dokończyć tą bardziej afrykańską ;)

W dzielnicy koptyjskiej turystów było dużo. W Cytadeli trochę mniej, co mnie zdziwiło. W tych 2 meczetach tylko kilka osób. W pozostałej części dzielnicy arabskiej trudno było zauważyć turystów przez tłumy miejscowych wychodzących z piątkowych modlitw.

A najprzyjemniej - ze względu na małą liczbę turystów - zwiedzało mi się Dahshur i Sakkarę. Ale to będzie na koniec relacji.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.03.2025 06:54

Trochę lat mam, ale chyba nie widziałem jeszcze tego co pokazujesz, nawet w TV, albo ućkło.
Cave Church ciekawe miejsce.
Meczet oczywista też.
:hut:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.03.2025 11:26

te kiero napisał(a):Trochę lat mam, ale chyba nie widziałem jeszcze tego co pokazujesz, nawet w TV, albo ućkło.
Cave Church ciekawe miejsce.
Meczet oczywista też.
:hut:

Faktycznie, ja też do czasu rozpoczęcia przygotowań nie bardzo kojarzyłem w Kairze cokolwiek poza Piramidami, Sfinksem, Muzeum Brytyjskim czy Nilem. Nawet jak gdzieś tam mi migał Kair w telewizji czy w necie, to z reguły były ogólne widoki miasta z góry - nie różniące się zbytnio od innych z tego rejonu.

Myślę, że jednak ogromna większość osób jedzie tam do Gizy, a sam Kair przy okazji, więc biura turystyczne skupiają się na piramidach. To podobnie jak z Paryżem, który zawsze pokazywany jest z Wieżą Eiffla w tle czy Berlin z Brandenburger Tor!
Zresztą tak jest zapewne z wieloma znanymi miejscami na świecie - gdyby spytać jakiegoś postronnego turystę, co można zobaczyć w Pizie oprócz wieży czy w Barcelonie poza Sagrada Familia, to myślę, że 90% miałoby problem z odpowiedzią.

Dopiero jak się człowiek zaczyna bardziej interesować danym miejscem, czytać, przygotowywać wyjazd, wtedy wychodzą na jaw miejsca mniej oczywiste, a nierzadko nie mniej ciekawe od tych hitów! To chyba też zaleta samodzielnego ogarniania wyjazdów.

Oczywiście nie ukrywam, że Piramidy w Gizie również dla mnie były powodem nr 1 odwiedzin Kairu! Dla cytadeli czy meczetów bym tam nie pojechał. 8)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 22.03.2025 12:14

U mnie relacji to nie będzie, bo mogę się schować ze swoim Egiptem, patrząc na twój Kair. Jednak pokuszę się na mały wątek z przemyśleniami, może komuś się przyda.

:piwo:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 13:19

ziemniak napisał(a):U mnie relacji to nie będzie, bo mogę się schować ze swoim Egiptem, patrząc na twój Kair. Jednak pokuszę się na mały wątek z przemyśleniami, może komuś się przyda.

:piwo:

A pewnie, że się przyda.

Ja na przykład jestem bardzo ciekaw opinii innych na temat miejsc, które sam odwiedzałem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 15:43

Chan Al-Chalili

Na piątek mieliśmy zaplanowane pozostałe atrakcje dzielnicy arabskiej, skupione przy jednym z największych souków na Bliskim Wschodzie - Al-Chalili.
Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że piątek to taka muzułmańska niedziela i do południa nic nie zobaczymy, a meczety i reszt powinny być otwarte od ok. 13.30., jak było to w Stambule. Niestety, tutaj wygląda to inaczej. W przeciwieństwie do Stambułu, tutaj prawie wszystko staje, a ludzie modlą się w meczetach, przed nimi, w restauracjach, na chodnikach i gdzie tylko się da. Piątkowe kazania słychać z licznych głośników porozwieszanych po całej dzielnicy. Wszystkiego pilnują wzmocnione oddziały policji w pełnym uzbrojeniu. I to właśnie od policjantów dowiedzieliśmy się, że meczet Al-Azhar jest w piątek w ogóle niedostępny dla takich niewiernych jak my.

Wcześniej przeszliśmy połowę targu od Bramy Bab Zuwayla i już mieliśmy dosyć. Osobiście nie przepadam za takimi targowiskami, gdzie stale ktoś krzyczy, zaprasza do środka, trzeba się ciągle przepychać, a z góry wiadomo, że nic tam nie kupię. Ja wiem, że to jest element ich tradycji i kultury, ale tak szybko jak uciekliśmy rok temu z Grand Bazaar w Stambule, tak i tutaj odpuściliśmy sobie dalszą część Al-Chalili do bram północnych: Bab al-Futuh i Bab El Nasr.

A souk jak souk - mydło i powidło, niczym nasz dawny Jarmark Europa:

Kair0452.JPG

Kair0453.JPG

Kair0454.JPG

Kair0455.JPG

Kair0456.JPG

Kair0460.JPG

Kair0461.JPG
Brama Meczetu Al-Azhar
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 16:00

Park Al-Azhar

Zamiast szwędać się po targu, poszliśmy do pobliskiego parku Al-Azhar. I to był dla mnie osobiście strzał w dziesiątkę. Piękny, ogromny park, założony w latach 80-tych XX wieku, z licznymi alejkami, placami zabaw. kafejkami i punktami widokowymi. A w dodatku mieliśmy fart być tu w piątek po południu, kiedy to przychodzą całe rodziny po piątkowych modłach. I po prostu usiedliśmy sobie w jednej z knajpek przy kawie (uwaga, drogo!!) i przyglądaliśmy się, jak oni spędzają czas. A wygląda to mniej więcej tak jak niedziela u nas w latach mojej młodości (czyli lata 80-te): całe rodziny na kocach, pikniki, rozmowy, czytanie książek, zabawy w fontannie, gry w karty i planszówki... Na mini-boisku, z bramkami -jakże by inaczej - z kamieni i plecaków, chłopaki grają w piłkę - na bosaka, w świątecznych ubraniach. I to grają bez kłótni, wyzwisk i konfliktów, nawet na bramce zmieniali się co chwila, a nie cały czas gruby! A co mnie w tym wszystkim najbardziej zaskoczyło - w tym całym tłumie ludzi prawie nie widziałem telefonów (chyba że do zdjęć). Piękne miejsce, jakby z innego świata:

Kair0468.JPG

Kair0469.JPG

Kair0473.JPG

Kair0474.JPG

Kair0475.JPG

Kair0476.JPG

Kair0477.JPG

Kair0487.JPG

Kair0488.JPG

Kair0489.JPG

Kair0495.JPG

Był to jednocześnie jedyny miejski park, w którym w życiu byłem, gdzie trzeba płacić za wstęp. Niewiele, bo 50 funtów (ok. 4 zł), ale jednak.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2025 16:20

Miasto Umarłych

Z parkingu przy parku mamy bardzo dobry widok na najbardziej kontrowersyjną dzielnicę Kairu, ciągnącą się pomiędzy parkiem a Cytadelą i wzgórzem Mukattam, zwaną Miastem Umarłych.

Co to takiego? Tak naprawdę gigantyczny cmentarz z XIV wieku, w którym kiedyś chowano znamienite osobistości, a więc pełne jest okazałych grobowców. Wraz ze znacznym wzrostem ludności miasta i problemem z dostępnością mieszkań, miejsce to zaczęło być siedliskiem dla najuboższych. Z biegiem lat zaczęły się tu osiedlać na stałe całe pokolenia. Zwyczajnie wybierali sobie grobowiec (swojej rodziny lub dowolny inny) i przerabiali go na dom. Z czasem zaczęli doprowadzać tu wodę i prąd - oczywiście na lewo.

Władze miasta początkowo to tolerowały, ale pod koniec XX w. wybudowały mnóstwo bloków z mieszkaniami socjalnymi we wschodniej części miasta, aby to całe towarzystwo stąd przesiedlić. Niewielu skorzystało, ze względu na dużą odległość do pracy w centrum (bo jednak większa część tej społeczności pracuje - przynajmniej ta męska). Władze machnęły więc ręką i zostawiły to miejsce w spokoju. Miejscowa społeczność potworzyła tu szkoły, sklepy, zakłady rzemieślnicze, są nawet warsztaty samochodowe, chociaż ruchu samochodowego tu nie ma. I wszystko to w średniowiecznych grobowcach. Szacuje się, że obecnie mieszka tu nawet 2 miliony ludzi.

Zdecydowanie nie jest to miejsce turystyczne, a wszystkie poradniki bez wyjątku odradzają wizytę, chyba że z lokalnym przewodnikiem. Miejscowi nie lubią być fotografowani i nie lubią turystów zaglądających im do "domów", więc lepiej sobie odpuścić - aczkolwiek jest na Youtube film polskiej rodziny, która zapuściła się tu z kamerą:

https://www.youtube.com/watch?v=B_QBAqIJe60

Od 19 minuty 18 sekundy.

My jednak nie byliśmy aż tak odważni i poprzestaliśmy na zdjęciach z bezpiecznej odległości:

Kair0496.JPG

Kair0497.JPG

Kair0498.JPG

Pozostała ludność Kairu traktuje miejscowych jak pasożytów i naciska na jakieś działania władz miasta, a więc możliwe, że w najbliższym czasie problem ten zostanie jakoś rozwiązany i to miejsce zniknie z mapy Kairu.

Z drugiej strony, Egipt buduje sobie nową stolicę ok. 30 km na wschód i to tam zostanie przesiedlona bogatsza część społeczności Kairu, pozostawiając to miasto dla uboższych. Stolica nie ma jeszcze nazwy (nazywa się ją New Administrative Capital) ani daty inauguracji, ale jest już w dużej części gotowa i niektóre urzędy już się przeprowadzają.

Dodatkowo pomiędzy obiema stolicami, na południe od lotniska, wybudowano gigantyczne nowoczesne osiedle mieszkaniowe (właściwie oddzielne miasteczko satelickie) Al-Kahira Al-Dżadida, które poziomem życia bardziej przypomina Dubaj niż slumsy Kairu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.03.2025 13:46

marekkowalak napisał(a):Oczywiście nie ukrywam, że Piramidy w Gizie również dla mnie były powodem nr 1 odwiedzin Kairu! Dla cytadeli czy meczetów bym tam nie pojechał. 8)

No właśnie. Próbuję namówić swoją żonę na podobny trip do Egiptu.
Mam nadzieję, że na końcu relacji będzie twój subiektywny TOP miejsc wartych odwiedzenia :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.03.2025 22:09

Bardzo ciekawe rzeczy pokazujesz , cytadela , meczety z wysokiej półki , interesujący ogród , miasto umarłych ( bo targowiska i bazary są dla mnie atrakcją raczej średnią :oczko: ) , ogromna różnorodność - jest co podziwiać :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Afryka

Śladami Faraonów - Kair na własną rękę 2025 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies