Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Faraonów - Kair na własną rękę 2025

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.02.2025 14:00

Wieża Kairska

Po drugiej stronie Nilu od Al-Tahrir znajduje się najbardziej reprezentacyjna i elegancka dzielnica Kairu, czyli wyspa Zamalek (Az-Zamalik). Mają tu miejsce liczne ambasady (w tym polska) i wysokiej klasy hotele. Jest kilka parków, jest opera, są urzędy i biura. Ale najbardziej charakterystyczną budowlą jest 187-metrowa Wieża Kairska, stylizowana na kwiat lotosu, wybudowana w latach 1956-61 z pomocą „bratniego narodu radzieckiego” :killer: . Oprócz pełnienia funkcji telekomunikacyjnych, wieża jest najlepszym punktem widokowym na miasto zarówno w dzień (przy dobrej pogodzie widać piramidy w Gizie), jak i w nocy (jest czynna do 1.00).

Wjazd na górę to jednak nie taka prosta sprawa. Trzeba kupić bilet (250 funtów) i wtedy dostaje się numerek do kolejki do windy (jednorazowo zabiera tylko 5-6 osób). Średni czas oczekiwania na taki wjazd rzadko wynosi poniżej godziny, częściej ok. 80-90 minut. Jest jednak sposób na ominięcie tej kolejki i wjazd jako VIP – wystarczy dokupić voucher do kawiarni na górze za 350 funtów od osoby i wjeżdżamy prawie od razu, a w cenie mamy wtedy kawę albo herbatę i deser. Nic dziwnego, że zdecydowaliśmy się na tą drugą opcję.

Na górze jest platforma widokowa 360°, oferująca takie oto nocne widoki:

Kair0240.JPG

Kair0241.jpg

Kair0242.jpg

Kair0245.jpg

Kair0250.jpg

Kair0254.jpg

Kair0255.jpg

Polecam również obejrzenie filmu Piotrka, w którym fajnie opowiada i pokazuje tę atrakcję (sam z niego trochę korzystałem):

https://www.youtube.com/watch?v=8fOlf0vKbmc&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.cro.pl%2F&source_ve_path=Mjg2NjY
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 27.02.2025 19:07

marekkowalak napisał(a):Wieża Kairska

Polecam również obejrzenie filmu Piotrka, w którym fajnie opowiada i pokazuje tę atrakcję (sam z niego trochę korzystałem):

https://www.youtube.com/watch?v=8fOlf0vKbmc&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.cro.pl%2F&source_ve_path=Mjg2NjY

Witam :) :) ...

No ja też polecam obejrzenie tego filmu ;) ;) :) :) ... bo tam faktycznie, poza samymi widokami na wszystkie strony świata i Piramidy, pokazujemy też cały proces wejścia do wieży, od nabycia biletów i całą resztę :) ... nasze oczekiwanie trwało może z pół godziny i zakupiliśy same bilety po 250 EGP, ale fakt były to godzinny dzienne, pod wieczór chętnych może być więcej, więc i kolejka pewnie dłuższa :) ...

Patrząc na twoje zdjęcia widzę ładne noce widoki, ale ... gdybym miał tam jechać drugi raz, to bym jednak dalej wjechał za dnia :) :) ... no może faktycznie bliżej zachodu słońca, aby tam przeczekać do zmroku i za jednym zamachem ogarnąć dwa zestawy światła :) :) ...

Shakira już powoli chłonie po naszym wyjeździe do Egiptu i mniej stanowczo powtarza 'nigdy więcej', więc jest szansa, że może w najbliższej pięciolatce uda się tam pojechać ponownie i oprócz brakujących kawałków Egiptu, sam Kair i Gizę lepiej jeszcze zeksplorować :) :) ...

PAP
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.03.2025 21:32

Narodowe Muzeum Cywilizacji Egipskiej

Obecnie Kair ma aż 3 muzea związane tematycznie z historią starożytnego Egiptu:

1. Muzeum Egipskie – najstarsze, bo założone w 1835 r. i rozwinięte w latach 50-tych przez archeologa Augusta Mariette’a, a w 1902 r. przeniesione do obecnego budynku przy Placu Tahrir. Jest też najbardziej znane i to tutaj walą wszystkie wycieczki autokarowe. Jego główną atrakcją jest złota maska Tutenchamona, a oprócz niej mieści tysiące artefaktów ze wszystkich epok – tak dużo, że brakuje na nie miejsca i w rezultacie jest tam chaos.
2. Narodowe Muzeum Cywilizacji Egipskiej – otwarte 4 lata temu poprzez uroczyste przewiezienie łodziami kilkunastu mumii faraonów z Muzeum Egipskiego. I to właśnie te mumie są główną atrakcją tego miejsca.
3. Nowe Muzeum Egipskie w Gizie – na razie częściowo otwarte, stopniowo są tu przewożone zbiory z Muzeum Egipskiego i docelowo ma być największe – ale kiedy, nie wiadomo.

Po przemyśleniach nasz wybór padł na to drugie muzeum – i śmiało mogę je polecić.

Znajduje się w takiej trochę lepszej i ładniejszej dzielnicy miasta – Fustat (niedaleko Cytadeli i Dzielnicy Koptyjskiej). Pięknie położone nad sztucznym jeziorkiem Ayn as Sirah, składa się z kompleksu małych budynków połączonych piramidą na środku. Zarówno na zewnątrz, jak i w środku wyróżnia się czystością i nowoczesnością. Bilety kosztują 500 funtów (ok. 40 zł).

Zaraz za wejściem czeka to, co najważniejsze – zejście na dół do krypty z mumiami. Są tutaj umieszczone ciała kilkunastu faraonów i ich żon z okresu Nowego Państwa, a szczególnie z najbardziej znanej XVIII dynastii (m.in. Totmes I, II i III, Królowa Hatszepsut, Amenhotep I, II i III, jest też mumia Ramzesa II, czyli najbardziej znanego faraona w historii). Właściwie z tych najsłynniejszych z najnowszych dziejów Egiptu brakuje tu tylko Tutenchamona (jest w swoim grobowcu w Dolinie Królów) i Kleopatry (jej mumii nigdy nie znaleziono). Wszystkie są ułożone chronologicznie i doskonale opisane – najważniejsze fakty, bez zbędnych dłużyzn, w bardzo przystępnym języku (po arabsku i po angielsku). Całość robi niesamowite wrażenie. Jedyny minus (aczkolwiek jak najbardziej zrozumiały) top absolutny zakaz fotografowania – rygorystycznie przestrzegany.

Po wyjściu na górę mamy - też chronologicznie rozmieszczone - artefakty z poszczególnych dziejów Egiptu – od czasów faraonów, przez okres grecki, rzymski, muzułmański, aż po współczesność. Znów fantastycznie opisane!

Przy wyjściu, w centralnym miejscu na ścianie, umieszczono narzutę z Mekki – każdego roku jest szyta taka specjalna kapa do nakrycia świętego kamienia Hadżar w świątyni Al-Kaba na okres Ramadanu – i jedna z nich trafiła właśnie tutaj.

L0003.JPG

Kair0153.JPG

Kair0154.JPG

Kair0155.JPG

Kair0159.JPG

Kair0160.JPG

Kair0161.JPG
Ozdobna kapa z Al-Kaby

Jeszcze słówko w kwestii fotografowania...

W różnych poradnikach i przewodnikach często spotykałem informację, że za fotografowanie aparatem (nie telefonem) lub filmowanie w wielu miejscach trzeba płacić dodatkowo. Nie wiem, jak z kamerą, ale do wszystkich miejsc wchodziłem z takim większym aparatem Nikona i nigdzie nikt się nie zająknął o jakimś zakazie czy opłacie - robiłem zdjęcia, gdzie chciałem.

Wyjątkiem są tylko wspomniane podziemia muzeum z mumiami. Za wyjątek od biedy można uznać jeszcze park Al-Azhar, gdzie przy wejściu ochroniarz poinformował mnie, że jeśli chcę robić zdjęcia aparatem, to muszę zapłacić 300 funtów. Odpowiedziałem, że będę w takim robił tylko telefonem - powiedział OK i kazał schować duży aparat do torebki żony - chociaż obaj doskonale wiedzieliśmy, że wyjmę go jak tylko zejdę z zasięgu jego wzroku. ;) ;)

Więc nie wiem, czy przepisy w tej kwestii się ostatnio zmieniły, czy po prostu to olewają....
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.03.2025 18:18

Dziękuje za informacje :piwo:

Chyba w poniedziałek będę w muzeum i przy piramidach, informacje przydadzą się.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.03.2025 19:36

ziemniak napisał(a):Dziękuje za informacje :piwo:

Chyba w poniedziałek będę w muzeum i przy piramidach, informacje przydadzą się.

Mam nadzieję, że relacja będzie? 8)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.03.2025 23:22

Kair Koptyjski

Al-Fustat to najstarsza dzielnica Kairu – miasta jak na egipskie warunki młodego, bo liczącego sobie niecałe 2000 lat.
To w tym miejscu Rzymianie, po zdobyciu Egiptu w 150 r., założyli fort Babilon, a wioskę powstałą dokoła nazwali Fustat. Stopniowo wioskę tę zaczęło zamieszkiwać coraz więcej potomków starożytnych Egipcjan, którzy w międzyczasie masowo przechodzili na chrześcijaństwo. Nazwano ich Koptami.

I kiedy w VII wieku arabscy Muzułmanie podbili Egipt, pozwolili Koptom kultywować ich religię w tym miejscu. Było to dla chrześcijan miejsce tym bardziej ważne, że tutaj właśnie według Biblii przez 3 miesiące przebywała Święta Rodzina po ucieczce z Palestyny.

Dzisiaj Koptowie są w Egipcie w mniejszości i są przez Muzułmanów prześladowani. Dlatego też cała dzielnica jest cały czas pilnowana przez wojsko i policję, a żeby się do niej dostać, trzeba przejść przez wojskowy check-point.
Główne zabytki Kairu Koptyjskiego to:

1. Kościół Św. Sergiusza –bazylika, wybudowana dokładnie nad grotą, w której mieszkał Jezus z rodzicami. W kościele znajdują się relikwie żołnierzy rzymskich i jednocześnie chrześcijańskich męczenników – Sergiusza i Bachusa – a ich historia jest opowiedziana na ścianach świątyni. Tradycyjnie u Koptów dach jest stylizowany na odwróconą Arkę Noego, a ambonę podtrzymuje 13 kolumn (Jezus i 12 apostołów – jedna czarna, dla Judasza). Niedaleko drzwi jest wejście do krypty – miejsca pobytu Świętej Rodziny.
2. Synagoga Ben Ezra – według internetów jedna z najładniejszych synagog w Afryce i nie jest to przesada. Podobno to w tym miejscu Mojżesz prosił Boga, by zakończył już zsyłanie plag na Egipcjan, bo chyba zrozumieli i wystarczy im. Inne legendy głoszą, że to tu znaleziono w sitowiu małego Mojżesza (w tamtych czasach było tu koryto rzeki). . Jak widać miejsce to jest pełne odniesień do Starego Testamentu. W środku jest kategoryczny zakaz fotografowania, ale warto wejść!
3. Zawieszony Kościół – aby się do niego dostać, trzeba z powrotem wyjść na ulicę, przejść kilka kroków i wejść przez charakterystyczną zdobioną bramę. Kościół nazywa się „Zawieszony”, bo został wybudowany na starych fundamentach rzymskich i trzeba do niego wejść po schodach. Jest bogato zdobiony hebanem i kością słoniową, dach jest znów w kształcie odwróconej arki, a ambona podparta 13 kolumnami. Kościół ten jest siedzibą Papieża Aleksandrii, czyli przywódcy Koptów Egipskich.

Jest jeszcze do tego kilka mniejszych kościołów, prawosławna cerkiew Św. Jerzego, uliczna księgarnia i Muzeum Koptyjskie (to akurat sobie odpuściliśmy).

Oprócz Muzeum Koptyjskiego, do wszystkich zabytków wstęp jest darmowy. Obok wejścia do kompleksu znajduje się stacja metra M1 Mar Girgis, którą można dojechać do centrum za całe 80 funtów (ok. 65 groszy) od osoby!

Wejście do kompleksu:

L0002.JPG

Kair0415.JPG

Kościół Św. Sergiusza:

Kair0418.JPG

Kair0419.JPG

Kair0420.JPG

Kair0421.JPG

Kair0422.JPG

Kair0423.JPG

Kair0424.JPG

Kair0425.JPG

Kair0426.JPG

Kair0427.JPG

Kair0428.JPG

Kair0429.JPG

Zawieszony Kościół:

Kair0434.JPG

Kair0437.JPG

Kair0438.JPG

Kair0442.JPG

Kair0443.JPG

Kair0444.JPG

Kair0445.JPG

Kair0446.JPG

Cerkiew S. Jerzego:

Kair0447.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2025 16:28

Koptyjska część Kairu bardzo ciekawa , zaintrygowały mnie Twoje opisy i zdjęcia :spoko: na tyle , że powędrowałem sobie nieco po różnych kanałach internetowych , obejrzałem prócz Piotra kilka filmów z tego miasta i powoli powstaje plan na kiedyś :D

Pozdrawiam
Piotr
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.03.2025 19:41

piotrf napisał(a):Koptyjska część Kairu bardzo ciekawa , zaintrygowały mnie Twoje opisy i zdjęcia :spoko: na tyle , że powędrowałem sobie nieco po różnych kanałach internetowych , obejrzałem prócz Piotra kilka filmów z tego miasta i powoli powstaje plan na kiedyś :D

Pozdrawiam
Piotr

Mam nadzieję, że plan się uda zrealizować.

Mnie również wiele planów podróży narodziło się z relacji tu na forum (w zasadzie chyba większość), w tym także z twoich (chociaż Australia chyba raczej w tym życiu mi nie wypali :oczko: )
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.03.2025 16:58

Sanktuarium Św. Szymona Garbarza, czyli Cave Church

W niedalekiej odległości od Cytadeli, obok Góry Mokattam, znajduje się jeszcze jedno miejsce związane z Koptami – Cave Church. Związana jest z nimi legenda o Św. Szymonie:

https://www.czasopismomichael.pl/archiwa/item/kiedy-wiara-faktycznie-przenosila-gory

Dla jej upamiętnienia w 1975 r. egipscy chrześcijanie na jednym ze zboczy góry wykuli w skale ogromną jaskinię, w której założyli kościół oficjalnie nazwany „Monstery of St. Simon the Tanner”, potocznie „Cave church”. Mieści ok. 20 tys. wiernych i jest największym chrześcijańskim kościołem na Bliskim Wschodzie.

I muszę przyznać, że robi niesamowite wrażenie:

Kair0500.JPG

Kair0501.JPG

Kair0502.JPG

Kair0503.JPG

Kair0504.JPG

Kair0505.JPG

Kair0509.jpg

Kair0510.jpg

Kair0513.JPG

Kair0514.JPG

Kair0516.JPG

Kair0517.JPG

Kair0518.JPG

Kair0519.JPG
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.03.2025 17:19

Zabbaleen czyli Miasto Śmieciarzy

Dotarcie do Kościoła w Skale wcale nie jest takie proste, gdyż jedyna droga do niego prowadzi przez tzw. Miasto Śmieciarzy. Jest to teren u podnóży Mokattam, zamieszkały przez potomków rolników, którzy migrowali do Kairu z okolicznych wiosek w poszukiwaniu pracy, a w latach 80-tych osiedli właśnie tutaj, zakładając całą swoją dzielnicę. 90% z nich to chrześcijanie, a jest ich tam podobno ok. 30-50 tysięcy. Wbrew krążącym legendom, nie są niebezpieczni, za to wykonują bardzo pożyteczną dla miasta robotę: zbierają śmieci, sortują je, odzyskują i sprzedają co się da, a resztki wywożą na wysypiska. Cała dzielnica to głównie garaże ze stosami śmieci, małe domki, ale także sklepy, szkoły, i urzędy. I do tego całe stada małych ciężarówek załadownych śmieciami. Nie wygląda to pięknie, ale gdyby nie oni, to Kair utonąłby w odpadach.

Niestety, drogi w tym niby-miasteczku są po pierwsze wąskie, po drugie w fatalnym stanie. I przez cały czas trwają tam załadunki i wyładunki śmieci, więc często trzeba czekać, żeby się wyminąć – zatem przejechanie ok. 1,5 kilometra zajmuje ponad pół godziny:

https://maps.app.goo.gl/FtZLwQNcuqGFmmnv7

Na końcu, przez wyjazdem na cywilizowany parking przy Cave Church, jest taki nietypowy check-point: siedzi zwykły gostek na krześle, zbiera od wszystkich wjeżdżających kierowców prawa jazdy, które na powrocie im oddaje. Nie wiem, o co w tym chodzi.
Na parkingu przy kościele widziałem kilka autokarów - nie mam pojęcia, jak one tędy przejechały :?:

To wszystko sprawia, że kierowcy nie bardzo chcą tam jeździć, a wezwanie Ubera tam na parking graniczy podobno z cudem. Dlatego ja zamówiłem przejazd łączony: z Parku Al-Azhar do Cave Church i potem do hotelu w Gizie – Uber pokazał 300 funtów (ok. 24 zł). Kierowca od razu po podjechaniu do parku poinformował nas, że Uber mało płaci za trasę w to miejsce, więc mu obiecałem większą kwotę. Cała trasa, z czekaniem na nas na parkingu przy kościele, zajęła mu ponad 2 godziny – dlatego pomyślałem, że dam mu podwójną stawkę, czyli 600 funtów (ok. 50 zł), co i tak nie jest chyba dużą sumą za taką trasę – mało mnie po rękach za to nie wycałował! :proszedzieki: :proszedzieki:

Podobno Zabbaleen nie bardzo lubią być fotografowani, dlatego zdjęcia trzeba robić dyskretnie. Nawet Google Maps nie ma stamtąd zdjęć!

Kair0521.jpg

Kair0522.jpg

Kair0523.JPG

Kair0524.JPG

L0104a.jpg
Ostatnio edytowano 16.03.2025 17:30 przez marekkowalak, łącznie edytowano 4 razy
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 16.03.2025 17:23

Jedno wielkie "WOW". Po zdjęciach dużo lepsze atrakcje niż piramidy. Uwielbiam takie miejsca jak Miasto Śmieciarzy czy Church Cave.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.03.2025 17:25

Kair Islamski

W 642 r. Kair został zdobyty przez Arabów – i od tamtej pory pozostaje miastem muzułmańskim, przechodząc spod władzy jednego do drugiego potężnego roku: Umajjadów, Abbasydów, Fatymidów, aż w 1517 r, został na długo podbity przez Imperium Osmańskie. Ze wszystkich tych prawie 16 wieków pozostało w mieście całe mnóstwo zabytków: meczety, madrasy, szpitale, bazary, mauzolea, mury obronne. Ponieważ Kair jest nazywany „Miastem Tysiąca Minaretów”, oczywiście nie wystarczy czasu na zwiedzanie wszystkiego, więc postanowiłem ograniczyć się do tych najważniejszych, ulokowanych w dodatku we względnie bliskiej odległości od siebie – w dzielnicy zwanej Kairem Islamskim:

• Cytadela z Meczetem Alabastrowym
• Meczety Al-Rifai i Sułtana Hassana
• Bazar Al-Chalili z bramami obronnymi po obu jego stronach
• Kompleks Qalawun
• Meczet Al-Azhar

Dwa pierwsze miejsce zaplanowaliśmy sobie na środę i udało się je zrealizować w pełni. Pozostałe były w planach na piątek – i plany te trzeba było mocno ograniczyć. Okazało się, że nie jest tak, jak w Stambule (i jak podaje google) – że w piątki po uroczystych modłach meczety są otwierane dla zwiedzających (czyli ok. 13.30.); tutaj w piątki są w ogóle niedostępne turystycznie. Dlatego też odbiliśmy się od bramy meczetu Al-Azhar i Kompleksu Qalawun.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.03.2025 17:44

Cytadela

Jeden z symboli miasta, widoczny z każdego prawie jego punktu, ponieważ stoi na dużym wzniesieniu Mukattam. Jest to fortyfikacja wybudowana pod koniec XII w. przez Saladyna – jednego z największych władców w historii Islamu; tego samego ,który zdobył wcześniej Jerozolimę z rąk Krzyżowców („Królestwo Niebieskie” Scotta). Cytadela jest ogromna i aż do połowy XIX w. była siedzibą władców Egiptu. Dzisiaj, po przeniesieniu jej do Pałacu Abdeen, jest obiektem muzealnym, którego głównymi elementami są same mury, Meczet Muhammada Alego, Muzeum Policji i Muzeum Wojska.

Wstęp na cały teren kosztuje 550 funtów (ok. 45 zł)

L0018.JPG

Kair0198.JPG

Kair0199.JPG

Meczet Muhammada Alego, zwany też Meczetem Alabastrowym, ponieważ jego ściany zewnętrzne i wewnętrzne zostały wyłożone białym alabastrem aż do 11 metra. Był wzorowany na Błękitnym Meczecie ze Stambułu i rzeczywiście wielu aspektach jest do niego podobny (aczkolwiek moim zdaniem nie tak imponujący). Jest to jednocześnie jedyny znany mi do tej pory meczet, w którym nie ma dywanów na podłodze, a marmurowa posadzka – w związku z tym można wchodzić w butach, ale przy wejściu trzeba zakupić foliowe buty (takie jak u nas w szpitalach).

Kair0167.JPG

L0024.JPG

Kair0173.JPG

Kair0174.JPG

Kair0175.JPG

Kair0176.JPG

Kair0180.JPG

Kair0181.JPG

Kair0182.JPG

Obok meczetu znajduje się taras ze wspaniałymi widokami na miasto; widać nawet piramidy w Gizie.

Kair0184.JPG

Kair0185.JPG

Kair0186.JPG

Kair0187.JPG

Muzeum Wojska – to zgormadzone na świeżym powietrzy eksponaty pochodzące z Armii Egiptu, przez długie lata wspieranej przez ZSRR, stąd większość sprzętu jest produkcji wiadomo jakiej. W centralnym punkcie znajduje się ponik Ibrahima Paszy – ale nie słynnego tureckiego wezyra z czasów Sulejmana, ale XIX-wiecznego władcy Egiptu, syna Muhammada Alego.

Kair0193.JPG

Kair0194.JPG

Kair0195.JPG

Kair0196.JPG
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.03.2025 18:01

Tuż przy murach cytadeli (ale kawałek pieszo od jej bramy), na dużym rondzie, znajdują się 2 imponujące meczety: Meczet Sułtana Hassana i Meczet Al-Rifai. Obowiązuje do nich wspólny bilet za 220 funtów (ok. 18 zł).

Meczet Sułtana Hassana to jedna z najważniejszych świątyni miasta. Wybudowany przez Mameluków w XIV wieku, wyróżnia się przede wszystkim imponującymi lampionami, zwisającymi z sufitu.

Kair0202.JPG

Kair0203.JPG

Kair0204.JPG

Kair0205.JPG

Kair0206.JPG

Kair0207.JPG

Kair0208.JPG

Al-Rifai jest znacznie młodszy, bo pochodzi z XIX wieku, a jest jedynie stylizowany na średniowieczny. W środku jest trochę podobny do sąsiada, a wyróżnia się głównie małym mauzoleum z grobami ostatniego króla Egiptu – Faruka oraz ostatniego szacha Iranu – Rezy Pahlawiego.

Kair0212.JPG

Kair0213.jpg

Kair0216.jpg

Kair0217.jpg
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 20.03.2025 21:53

Po mojej krótkiej wizycie w Kairze na wycieczce zorganizowanej jeszcze bardziej podoba się mi twoja relacja. Oprócz tych najbardziej popularnych atrakcji to pewnie turystów mało? Ciekawostka: ruch uliczny w Kairze podczas ramadanu jest zdecydowanie mniejszy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Śladami Faraonów - Kair na własną rękę 2025 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies