wiola2012 napisał(a):woojtekg napisał(a):Ten korek na google mapa w Busteni był codziennie. Podobno przez jakieś pasy. Peles był jako opcja rezerwowa i tam w koncu nie dotarliśmy.
Bywały jednak momenty, że pokazywało na 20 minut. Tylko jakoś szybko się sytuacja zmieniała. Ale o tym napiszę dalej.
Stałem ponad godzinę. Coś jak wjazd do Zakopanego.
wiola2012 napisał(a):Po włączeniu Siedmiogrodu do Rumunii, zamek podarowano żonie króla Rumunii Ferdynada I, królowej Marii. Znalazłam informację, że: „Maria tak bardzo upodobała sobie ten zamek, że zapragnęła, by jej serce na zawsze tutaj pozostało. Tak też się stało i jej serce pośmiertnie zostało umieszczone w srebrnym pudełku z otaczającymi je flagami rumuńskimi i brytyjskimi, a następnie umieszczone w marmurowym sarkofagu”.
Też to znalazłem, ale...
Cóż historia serca Marii może być przedmiotem zadumy, zwłaszcza w dzisiejszym dniu.
Oddajmy zatem głos samej
królowej Marii.Przebudziłem się do nowego życia w małym opuszczonym zamku Bran, ale Tenha-Juva było miejscem, w którym powstał, tam dane mi było spełnić marzenie, a ponieważ znaczyło to dla mnie więcej, niż mogłem kiedykolwiek zinterpretować, poprosiłem mojego syna, króla Karola II, aby przyniósł moje serce do Stella Maris, kościoła, który zbudowałem nad morzem.
A więc wolą królowej Marii było, aby jej serce zostało umieszczone w kaplicy Stella Maris w Tenha Juve. Tenha Juve to nic innego jak zapewne powszechnie znany Pałac w Bałcziku. Jej wola została spełniona i z wielkimi honorami szkatułka z sercem został przetransportowane statkiem z Konstancy do Bałcziku i umieszczona w kaplicy Stella Maris. Niestety w 1940 r. południowa Dobrudża na mocy porozumienia z Krajovej została przyznana Bułgarii. Wówczas to szkatułka z sercem została przewieziona do zamku w Bran i umieszczona w kaplicy wybudowanej na wzór tej z Bałczika. W 1947 roku monarchia upadła a jej wnuk Michał I został zmuszony do emigracji. Można sobie wyobrazić, że komuniści nie przykładali specjalnego znaczenia do otoczenia tego miejsca specjalnym szacunkiem.
Dość, że w 1968 szkatułka została przeniesiona do kasy Zamku Bran
Nie do końca rozumiem, czy chodziło o kasę pancerną czy po prostu o miejsce, gdzie sprzedawano bilety.
Niestosowność tego postępku próbowano naprawić przenosząc w 1976 roku szkatułkę z sercem do Muzeum Narodowego
w Bukareszcie.
W 2015 roku za zgodą wnuka, króla Michała I, szkatułkę z sercem królowej Marii przeniesiono z honorami do do Sali Złotej Pałacu Pelisor.
Serce spoczęło dokładnie tam, gdzie przestało bić.
Czy to koniec tułaczki ?
Królowa Maria, postać tak barwna, że jej życie to gotowy scenariusz na niejeden film. Ale to już inna historia.
Królowa Maria w Bałcziku.
Przepraszam, że wkleiłem trochę przydługi post.