Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
maslinka
Weteran
Re: Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wypr

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.02.2022 13:19

Węgierskich pograniczników kojarzę właśnie z tak dużą "dokładnością", żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie :oczko_usmiech:

A Budapeszt to moja ulubiona europejska stolica. W sierpniu 2019 spędziliśmy tam 4 dni:
budapeszt-po-japonsku-t55744.html

Zdjęcie parlamentu przepiękne :hearts: Ale że było pusto, bardzo mnie dziwi. Po 22:00 miasto tętniło życiem...

Będzie jeszcze więcej Budapesztu? :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.02.2022 17:43

Zwiedzanie Skopje wciąż jeszcze przede mną... Mam nadzieję, że za czas jakiś wrócimy do zwiedzania Grecji własnym autem (ale zapewne dopiero wtedy, gdy oboje będziemy na emeryturze i uda się wybrać na ciut więcej, niż 2 tygodnie), może wówczas będzie okazja zatrzymać się tam na noc i przy okazji podreptać po mieście , a także odkryć smaki lokalnej kuchni?

A nocny Budapeszt jest super! Mam wspaniałe wspomnienia, mocno zamierzchłe i ciut mniej odległe...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 07:42

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Miasto zostało zniszczone w 1963 r. i odbudowało się w takiej postaci jak widzimy.
Nie do końca tak...
Po trzęsieniu ziemi w 1963 r. postanowiono odbudować Skopje jako.........

Tak, sprawa była bardziej skomplikowana. Chyba zastosowałam zbyt ogólny skrót myślowy :)

piekara114 napisał(a):Ja lubię na powrocie pozwiedzać lub choć się gdzieś zatrzymać, no ale ostatnio poganiał nas syn, bo śpieszył się na imprezę :lol: a już i tak pobyt przedłużyliśmy, więc nie dało rady :roll: ....

Córka też już po drodze umawiała się na wyjście ze znajomymi :D
piekara114 napisał(a): Sklepy z materiałami też przyciągają...mam nadzieję, że w tym roku uda mi się zrobić tam zakupy :mrgreen: ...

Rzeczywiście, teraz sobie przypomniałam, że Ty sama szyjesz. Szkoda by było zmarnować okazję na wyjątkową kreację :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 07:48

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Jesteśmy zatem w jednej z naszych ulubionych stolic europejskich :)

Potrafisz zachęcić. Chciałabym na własnej skórze doświadczyć tego miasta. Może kiedyś podczas jakiś wczasów w Macedonii to się uda.

Jak to mój mąż mówi, nie problem jest sprzedać coś, co Tobie się podoba albo smakuje, bo robisz to z przekonaniem...., tak jest pewnie z miejscami, które odwiedzamy. Po relacji - narracji i zdjęciach widać nasz stosunek do miejsca :)
megidh napisał(a):To były szyby czy lustra i czy do wnętrza łazienki można było patrzeć z zewnątrz ?.

To były lustra, wydawało mi się, że takie naklejane na szyby. Podglądanie wykluczone :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 07:52

Kapitańska Baba napisał(a):4 auta 50 minut??? Chyba zapomnieliśmy trochę jak to było gdy były granice :roll: Te kolejnki, kontrole...to było straszne 8O

Oni ewidentnie się ociągali :lol:
Gdyby wszystkie granice były takie jak między Serbią, a Węgrami, to chyba zaczęłabym latać samolotami :wink:

Kapitańska Baba napisał(a):Nocny Budapeszt - jak zawsze cieszy oczy :hearts: Uwielbiam przez niego jechać nocą prawie pustymi ulicami i delektować się pięknem :wink:

Nigdy nie jechaliśmy przez miasto, zawsze obwodnicą, dlatego choć przez chwilę chciałam sobie pospacerować :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 07:58

maslinka napisał(a):Węgierskich pograniczników kojarzę właśnie z tak dużą "dokładnością", żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie :oczko_usmiech:

Dokładnie :mrgreen:
maslinka napisał(a):A Budapeszt to moja ulubiona europejska stolica. W sierpniu 2019 spędziliśmy tam 4 dni:
budapeszt-po-japonsku-t55744.html
Zdjęcie parlamentu przepiękne :hearts: Ale że było pusto, bardzo mnie dziwi. Po 22:00 miasto tętniło życiem...

Do relacji oczywiście zajrzę za chwilę :)
No właśnie mnie też dziwiło to, że było tak pusto. Koleżanka była miesiąc wcześniej na objazdówce, to na zdjęciach wydawało się, że jest dość gwarno.
maslinka napisał(a):Będzie jeszcze więcej Budapesztu? :D

Niestety, Budapeszt "trafił się" niespodziewanie, rano ruszamy do domu :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 08:03

dangol napisał(a):Zwiedzanie Skopje wciąż jeszcze przede mną... Mam nadzieję, że za czas jakiś wrócimy do zwiedzania Grecji własnym autem (ale zapewne dopiero wtedy, gdy oboje będziemy na emeryturze i uda się wybrać na ciut więcej, niż 2 tygodnie), może wówczas będzie okazja zatrzymać się tam na noc i przy okazji podreptać po mieście , a także odkryć smaki lokalnej kuchni?

Nielimitowany "urlop" to chyba jedyne dobro emerytury :wink: Też na ten okres w życiu mam plany, tylko nie wiem czy mi środków wystarczy :lol: .
Jestem pewna, że Skopje w Twojej odsłonie to będzie gotowy przewodnik, lepszy niż np. Bezdroża :)
dangol napisał(a):A nocny Budapeszt jest super! Mam wspaniałe wspomnienia, mocno zamierzchłe i ciut mniej odległe...

Wspomnienia :hearts: . Tak naprawdę, to dla nich się podróżuje.
wiola2012
Cromaniak
Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 08:19

Piątek - 30 lipca

Dzisiaj będziemy w domu.
Do przejechania 880 km, czas około 9h.
Nocleg w Budapeszcie, w tej części miasta, uchronił nas przed staniem w korku na autostradzie. Z powodu remontu mostu, przejazd obwodnicą Budapesztu był podobno bardzo uciążliwy.
Jedziemy trasą znaną i lubianą: Komarno, Zwardoń, Częstochowa, Płock ...
Obiad w Karczmie pod Baranią. Posiłek był bardzo dobry, ale czas oczekiwania to katastrofa. Nikt nas nie uprzedził, że będziemy czekać na danie grubo ponad godzinę.
Wjeżdżamy na S1 i mkniemy bez przeszkód do domu. :hearts:

Po trzech tygodniach podróżowania dojechaliśmy szczęśliwie, wszystko się udało, nikogo i niczego nie zgubiliśmy :mrgreen: .
Bogatsi o mnóstwo wrażeń i wspomnień możemy stawić czoło temu co nadejdzie.
Dziękuję za wspólną podróż, za towarzystwo, miłe komentarze, wtrącenia i uzupełnienia.

:smo: :papa:

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2022 10:16

:papa:

Jakiś masz już plan na ten rok?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.02.2022 10:44

wiola2012 napisał(a):Nigdy nie jechaliśmy przez miasto, zawsze obwodnicą, dlatego choć przez chwilę chciałam sobie pospacerować :)

A my zawsze przez centrum :wink: Tylko raz - gdy były te nieszczęsne korytarze tranzytowe musieliśmy wracając do domu pojechać obwodnicą. Przez miasto jest bliżej, szybciej i przyjemniej :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.02.2022 10:48

Dzięki za wspaniałą opowieść, przepiękne zdjęcia i super klimat! I życzę udanych pełnych przygód najbliższych wakacji :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2022 12:18

Piękna to była podróż! :D Dzięki za super relację :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.02.2022 13:04

Dzięki za pokazanie pięknych miejsc 8) , do których chętnie bym kiedyś sama dotarła. Fajnie też było powspominać te, które udało mi się przed laty zobaczyć.
Życzę kolejnych wspaniałych podróży :!:
:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 16:34

piekara114 napisał(a):Jakiś masz już plan na ten rok?

Jeśli nic planów nie pokrzyżuje to w końcu pojedziemy do USA, do mojej siostry. Mąż nigdy tam nie był. Jak były wizy, to twierdził, że nie będzie się nikogo prosił o pozwolenie na wjazd, jak wizy znieśli to Covid przeszkodził :mrgreen: . Może teraz się uda :idea:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 16:37

Kapitańska Baba napisał(a):A my zawsze przez centrum :wink: Tylko raz - gdy były te nieszczęsne korytarze tranzytowe musieliśmy wracając do domu pojechać obwodnicą. Przez miasto jest bliżej, szybciej i przyjemniej :D

Zdecydowanie przyjemniej :)
Kapitańska Baba napisał(a):Dzięki za wspaniałą opowieść, przepiękne zdjęcia i super klimat! I życzę udanych pełnych przygód najbliższych wakacji :papa:

Dziękuję, wzajemnie :hearts: :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies