Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
maslinka
Weteran
Re: Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wypr

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.02.2022 12:19

Węgierskich pograniczników kojarzę właśnie z tak dużą "dokładnością", żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie :oczko_usmiech:

A Budapeszt to moja ulubiona europejska stolica. W sierpniu 2019 spędziliśmy tam 4 dni:
budapeszt-po-japonsku-t55744.html

Zdjęcie parlamentu przepiękne :hearts: Ale że było pusto, bardzo mnie dziwi. Po 22:00 miasto tętniło życiem...

Będzie jeszcze więcej Budapesztu? :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.02.2022 16:43

Zwiedzanie Skopje wciąż jeszcze przede mną... Mam nadzieję, że za czas jakiś wrócimy do zwiedzania Grecji własnym autem (ale zapewne dopiero wtedy, gdy oboje będziemy na emeryturze i uda się wybrać na ciut więcej, niż 2 tygodnie), może wówczas będzie okazja zatrzymać się tam na noc i przy okazji podreptać po mieście , a także odkryć smaki lokalnej kuchni?

A nocny Budapeszt jest super! Mam wspaniałe wspomnienia, mocno zamierzchłe i ciut mniej odległe...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 06:42

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Miasto zostało zniszczone w 1963 r. i odbudowało się w takiej postaci jak widzimy.
Nie do końca tak...
Po trzęsieniu ziemi w 1963 r. postanowiono odbudować Skopje jako.........

Tak, sprawa była bardziej skomplikowana. Chyba zastosowałam zbyt ogólny skrót myślowy :)

piekara114 napisał(a):Ja lubię na powrocie pozwiedzać lub choć się gdzieś zatrzymać, no ale ostatnio poganiał nas syn, bo śpieszył się na imprezę :lol: a już i tak pobyt przedłużyliśmy, więc nie dało rady :roll: ....

Córka też już po drodze umawiała się na wyjście ze znajomymi :D
piekara114 napisał(a): Sklepy z materiałami też przyciągają...mam nadzieję, że w tym roku uda mi się zrobić tam zakupy :mrgreen: ...

Rzeczywiście, teraz sobie przypomniałam, że Ty sama szyjesz. Szkoda by było zmarnować okazję na wyjątkową kreację :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 06:48

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Jesteśmy zatem w jednej z naszych ulubionych stolic europejskich :)

Potrafisz zachęcić. Chciałabym na własnej skórze doświadczyć tego miasta. Może kiedyś podczas jakiś wczasów w Macedonii to się uda.

Jak to mój mąż mówi, nie problem jest sprzedać coś, co Tobie się podoba albo smakuje, bo robisz to z przekonaniem...., tak jest pewnie z miejscami, które odwiedzamy. Po relacji - narracji i zdjęciach widać nasz stosunek do miejsca :)
megidh napisał(a):To były szyby czy lustra i czy do wnętrza łazienki można było patrzeć z zewnątrz ?.

To były lustra, wydawało mi się, że takie naklejane na szyby. Podglądanie wykluczone :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 06:52

Kapitańska Baba napisał(a):4 auta 50 minut??? Chyba zapomnieliśmy trochę jak to było gdy były granice :roll: Te kolejnki, kontrole...to było straszne 8O

Oni ewidentnie się ociągali :lol:
Gdyby wszystkie granice były takie jak między Serbią, a Węgrami, to chyba zaczęłabym latać samolotami :wink:

Kapitańska Baba napisał(a):Nocny Budapeszt - jak zawsze cieszy oczy :hearts: Uwielbiam przez niego jechać nocą prawie pustymi ulicami i delektować się pięknem :wink:

Nigdy nie jechaliśmy przez miasto, zawsze obwodnicą, dlatego choć przez chwilę chciałam sobie pospacerować :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 06:58

maslinka napisał(a):Węgierskich pograniczników kojarzę właśnie z tak dużą "dokładnością", żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie :oczko_usmiech:

Dokładnie :mrgreen:
maslinka napisał(a):A Budapeszt to moja ulubiona europejska stolica. W sierpniu 2019 spędziliśmy tam 4 dni:
budapeszt-po-japonsku-t55744.html
Zdjęcie parlamentu przepiękne :hearts: Ale że było pusto, bardzo mnie dziwi. Po 22:00 miasto tętniło życiem...

Do relacji oczywiście zajrzę za chwilę :)
No właśnie mnie też dziwiło to, że było tak pusto. Koleżanka była miesiąc wcześniej na objazdówce, to na zdjęciach wydawało się, że jest dość gwarno.
maslinka napisał(a):Będzie jeszcze więcej Budapesztu? :D

Niestety, Budapeszt "trafił się" niespodziewanie, rano ruszamy do domu :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 07:03

dangol napisał(a):Zwiedzanie Skopje wciąż jeszcze przede mną... Mam nadzieję, że za czas jakiś wrócimy do zwiedzania Grecji własnym autem (ale zapewne dopiero wtedy, gdy oboje będziemy na emeryturze i uda się wybrać na ciut więcej, niż 2 tygodnie), może wówczas będzie okazja zatrzymać się tam na noc i przy okazji podreptać po mieście , a także odkryć smaki lokalnej kuchni?

Nielimitowany "urlop" to chyba jedyne dobro emerytury :wink: Też na ten okres w życiu mam plany, tylko nie wiem czy mi środków wystarczy :lol: .
Jestem pewna, że Skopje w Twojej odsłonie to będzie gotowy przewodnik, lepszy niż np. Bezdroża :)
dangol napisał(a):A nocny Budapeszt jest super! Mam wspaniałe wspomnienia, mocno zamierzchłe i ciut mniej odległe...

Wspomnienia :hearts: . Tak naprawdę, to dla nich się podróżuje.
wiola2012
Cromaniak
Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 07:19

Piątek - 30 lipca

Dzisiaj będziemy w domu.
Do przejechania 880 km, czas około 9h.
Nocleg w Budapeszcie, w tej części miasta, uchronił nas przed staniem w korku na autostradzie. Z powodu remontu mostu, przejazd obwodnicą Budapesztu był podobno bardzo uciążliwy.
Jedziemy trasą znaną i lubianą: Komarno, Zwardoń, Częstochowa, Płock ...
Obiad w Karczmie pod Baranią. Posiłek był bardzo dobry, ale czas oczekiwania to katastrofa. Nikt nas nie uprzedził, że będziemy czekać na danie grubo ponad godzinę.
Wjeżdżamy na S1 i mkniemy bez przeszkód do domu. :hearts:

Po trzech tygodniach podróżowania dojechaliśmy szczęśliwie, wszystko się udało, nikogo i niczego nie zgubiliśmy :mrgreen: .
Bogatsi o mnóstwo wrażeń i wspomnień możemy stawić czoło temu co nadejdzie.
Dziękuję za wspólną podróż, za towarzystwo, miłe komentarze, wtrącenia i uzupełnienia.

:smo: :papa:

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2022 09:16

:papa:

Jakiś masz już plan na ten rok?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.02.2022 09:44

wiola2012 napisał(a):Nigdy nie jechaliśmy przez miasto, zawsze obwodnicą, dlatego choć przez chwilę chciałam sobie pospacerować :)

A my zawsze przez centrum :wink: Tylko raz - gdy były te nieszczęsne korytarze tranzytowe musieliśmy wracając do domu pojechać obwodnicą. Przez miasto jest bliżej, szybciej i przyjemniej :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.02.2022 09:48

Dzięki za wspaniałą opowieść, przepiękne zdjęcia i super klimat! I życzę udanych pełnych przygód najbliższych wakacji :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.02.2022 11:18

Piękna to była podróż! :D Dzięki za super relację :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.02.2022 12:04

Dzięki za pokazanie pięknych miejsc 8) , do których chętnie bym kiedyś sama dotarła. Fajnie też było powspominać te, które udało mi się przed laty zobaczyć.
Życzę kolejnych wspaniałych podróży :!:
:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 15:34

piekara114 napisał(a):Jakiś masz już plan na ten rok?

Jeśli nic planów nie pokrzyżuje to w końcu pojedziemy do USA, do mojej siostry. Mąż nigdy tam nie był. Jak były wizy, to twierdził, że nie będzie się nikogo prosił o pozwolenie na wjazd, jak wizy znieśli to Covid przeszkodził :mrgreen: . Może teraz się uda :idea:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2022 15:37

Kapitańska Baba napisał(a):A my zawsze przez centrum :wink: Tylko raz - gdy były te nieszczęsne korytarze tranzytowe musieliśmy wracając do domu pojechać obwodnicą. Przez miasto jest bliżej, szybciej i przyjemniej :D

Zdecydowanie przyjemniej :)
Kapitańska Baba napisał(a):Dzięki za wspaniałą opowieść, przepiękne zdjęcia i super klimat! I życzę udanych pełnych przygód najbliższych wakacji :papa:

Dziękuję, wzajemnie :hearts: :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone