Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
wiola2012
Cromaniak
Re: Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wypr

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.10.2021 15:26

SIGHISOARA cd.

XIV – XVI w. to czas, w którym miasto prężnie się rozwijało, dzięki rzemieślnikom i handlarzom. Z obawy przed Turkami otoczono miasto potężnymi obwarowaniami. Zbudowano bastiony, wieże, liczne studnie, żeby obronić się w razie napaści. W wieku XVII miasto nawiedziła fala pożarów i epidemii. Zakończył się złoty czas dla Sighisoary. Do Królestwa Rumunii, Transylwania wraz z Sighisoarą, została wcielona po I wojnie światowej.
Sighisoara jest położona jest nad rzeką Tarnawa Mare. Żeby dojść na Stare Miasto musimy przejść przez most. Z mostu roztacza się taki widok na lewo,

4.jpg

Natomiast taki na prawo. Właśnie w tamtą stronę idziemy.

5.jpg

W oddali widać współczesną budowlę prawosławną Katedrę Świętej Trójcy

6. Katedra Świętej Trójcy.jpg

Mijamy kościół reformowany.

3. Biserica Reformată.jpg

Zamiast wejść od głównej ulicy Strada Herman Oberth, przez bramę zegarowa, my po przejściu mostu skierowaliśmy się w prawo,

7.jpg

obeszliśmy trochę wzgórze i po schodkach weszliśmy na starówkę tak jakby od drugiej strony na plac Piata Cetati.

8 Piata Cetati.jpg

9.jpg

10.jpg

Nie skorzystaliśmy z oferty na przejażdżkę, spokojnie można obejść najciekawsze miejsca na własnych nogach.
Kierujemy się w stronę najbardziej charakterystycznego miejsca czyli Wieży Zegarowej.

18.jpg

XIV - wieczna wieża zegarowa jest położona przy bramie głównej.
Zaczerpnięte z Netu: Wieża Zegarowa łączyła kiedyś funkcje doskonałego punktu obserwacyjnego i miejsca zgromadzeń rady miejskiej. Dziś jest przede wszystkim głównym symbolem miasta i jego najbardziej fotogeniczną budowlą. Wzniesiona prawdopodobnie już w XIV w., do 1575 r. pełniła funkcję ratusza. Odbudowana po pożarze, w 1677 r. uzyskała ozdobny dach, wykonany przez Tyrolczyków Vita Greubera i Filipa Bonge. Ma 64 m wysokości, a jej galeria widokowa, z której roztacza się wspaniała panorama, znajduje się na poziomie ok. 30 m. Nazwę swą zawdzięcza zegarowi wykonanemu w 1648 r. przez Jana Kirschela. Skomplikowany mechanizm zegara, poruszający także figurki, można obejrzeć z bliska, zwiedzając urządzone tu Muzeum Historyczne, w którym znajduje się również makieta przedstawiająca miasto w jego średniowiecznym kształcie.

Figurki ustawione są na dwóch kondygnacjach. Wyżej dostrzegamy Sprawiedliwość i Prawo w towarzystwie dwóch aniołów, poniżej Pokój z gałązką oliwną i perkusistę wybijającego równo godziny.

19.jpg

W pobliżu wieży znajduje się otynkowana na ciemnożółty kolor kamieniczka. Nie wyróżnia się ona spośród innych niczym szczególnym. Początkowo myślałam, że to może nie tu, szyld restauracyjny i sklepik z pamiątkami mnie zmylił. Jednak to tu w latach 1431-36 mieszkał ojciec Palownika, Wlad Dracul.
Należał on do Zakonu Smoka, stąd jego przydomek (draco – diabeł), dracula – syn diabła. Dracula nie był oczywiście żadnym wampirem, ale bezwzględnym władcą, który słynął z tego, że swoich wrogów wbijał na pal. Niewątpliwie takie okrutne metody sprawowania władzy były konsekwencją tego, że kilka lat spędził w tureckiej niewoli.
W elewację budynku wmurowana jest tablica informująca o fakcie narodzin Wlada. Obecnie mieści się tutaj restauracja.
Czyli tu go nie ma
20.jpg

Nawet w tym zaułku go nie ma
22.jpg

woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 26.10.2021 15:49

wiola2012 napisał(a):
woojtekg napisał(a):Bez jaj.

Nasz był ten po lewej.
Rzeczywiście bardzo ładny, ale my jakoś się tam czuliśmy nieswojo i trochę obco.
Może to dlatego, że była to nasza ostatnia noc wakacji.

Ale numer :lol:
Byliśmy tam tylko jedną noc. Mieliśmy super wygodne łóżko, a mieszkanie było wyposażone we wszystkie niezbędne drobiazgi. Nawet chusteczki do demakijażu :lol: Rzeczywiście właścicieli nie widzieliśmy ani razu. Kontakt tylko przez booking. Niektórzy uważają to za plus inni za minus. My osobiście lubimy kontakt z ludźmi. :) Po przyjeździe chcieliśmy się przywitać, ale recepcja była zamknięta. Może dlatego miałeś odczucie obcości. Podróżując samochodem zawsze wybieramy opcje z parkingiem. Dla spokoju ducha. Bardziej ze względu na pozostawiane tam bagaże, niż samo auto. Z perspektywy czasu wiem, że nie było to konieczne. Mogliśmy wybierać kamieniczki na starówce i parkować przy ulicy. Rumunia - w tych rejonach - wydaje się być bezpieczna.
:papa:

Ja zupełnie zapomniałem o kodzie, i dzwoniliśmy domofonem. Właścicielka wyszła z fochem i tyle ją widzieliśmy. My też chyba wolimy kogoś z kim można porozmawiać, ale tak jak piszesz pokój przygotowany bez zarzutu.
Miejsce parkingowe też było dla nas ważne.

Trasa transfogarska tez będzie. Dobrze że jedziemy w odwrotnym kierunku, bo by nasze relacje się pokrywały i pisalibyśmy o tym samym.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.10.2021 17:17

Ja z ciekawości przeczytam i obejrzę trasę z obu kierunków, bo nie wiem, która wybrać....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.10.2021 18:37

piekara114 napisał(a):Ja z ciekawości przeczytam i obejrzę trasę z obu kierunków, bo nie wiem, która wybrać....

Miałam ten sam problem, ale rozwiązał się sam, bo z przyczyn logistycznych musieliśmy wybrać kierunek z południa na północ :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.10.2021 18:38

woojtekg napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
woojtekg napisał(a):
Trasa transfogarska tez będzie. Dobrze że jedziemy w odwrotnym kierunku, bo by nasze relacje się pokrywały i pisalibyśmy o tym samym.

A może jednak nie w odwrotnym :lol: Okaże się.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.10.2021 18:52

Spacerując brukowanymi uliczkami ma się wrażenie, że czas się zatrzymał. Odczuwaliśmy takie zwolnienie tempa. Mieliśmy czas, żeby usiąść na ławeczce i poobserwować innych turystów, wykonać telefony do domu, po prostu się relaksować. Spotkaliśmy kilka rodzin z Polski. Widać, że Rumunia zaczyna być u nas popularnym kierunkiem.
Nigdzie nam się nie spieszy, spacerujemy powoli ciesząc oczy kolorami. Teraz kierujemy się pod górkę, w stronę wzgórza, które widać w oddali.
Idziemy tą uliczką

24.jpg

i docieramy do Scara Şcolarilor - zadaszonych schodów szkolnych wybudowanych w 1662r. To ładnie ze strony ówczesnych władz miejskich, że zatroszczyły się o dzieci i nauczycieli.
Służyć miały w czasie niepogody, szczególnie zimą, jako bezpieczna droga do położonej na górze szkoły. Liczyły pierwotnie 300 stopni, później zostały przebudowane i teraz liczą 175 stopni. Niby tych stopni niewiele, ale muszę zatrzymać się w połowie, co by zdjęci zrobić (czyt. złapać oddech :mrgreen: )

26.jpg

28.jpg

Na wzgórzu znajduje się … Kościół na Wzgórzu :D. Jest najcenniejszą budowlą Sighisoary. Powstawał w kilku etapach. Na początku XIII w. istniał tu mały kościółek z półokrągłą apsydą. Około 1300 r. wybudowano trójnawową bazylikę z masywną zachodnią wieżą. Prezbiterium tej bazyliki objęło swymi murami pierwotne założenie salowe i w ten sposób powstała rzadko spotykana w Transylwanii krypta. W latach 1429-83 bazylikę przebudowano na późnogotycką halę. Wtedy też dobudowano południowy portyk (ganek wejściowy). Ostatnim etapem była dobudowa zakrystii i zachodniego portyku ze schodami (ok. 1500 r.). Początkowo katolicki, kościół uzyskał wezwanie św. Mikołaja, aby po przejściu mieszkańców na luteranizm (1547) stać się ich kościołem parafialnym. Oczywiście tę całą wiedzę na temat kościoła zaczerpnęłam z mądrej książki :wink: .

29.jpg

30.jpg

Za kościołem znajduje się cmentarz, na którego teren nie weszliśmy i teraz tego żałuję. Mąż nie chciał, cytuję: „nie będę na początku wakacji chodził po cmentarzach” , a ja zbytnio nie nalegałam. Okrążamy zatem kościół

31.jpg

i tymi samymi szkolnymi schodkami wracamy na dół.

25.jpg

23.jpg

Jeszcze spacer dookoła starówki.
Mijamy ratusz

16.jpg

17.jpg

Piekną katedrę Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif

11.jpg

15. Catedrala Romano-Catolică Sf.Iosif.jpg

Krążymy pustymi uliczkami

12.jpg

14.jpg

13.jpg

I znów wracamy do punktu wyjścia czyli na plac.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 26.10.2021 19:51

Za kościołem znajduje się cmentarz, na którego teren nie weszliśmy i teraz tego żałuję. Mąż nie chciał, cytuję: „nie będę na początku wakacji chodził po cmentarzach” , a ja zbytnio nie nalegałam.

to cmentarz niemiecki, bardzo klimatyczny. W szary lipcowy poranek spotkaliśmy tam sarenkę :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.10.2021 20:44

Pudelek napisał(a):
Za kościołem znajduje się cmentarz, na którego teren nie weszliśmy i teraz tego żałuję. Mąż nie chciał, cytuję: „nie będę na początku wakacji chodził po cmentarzach” , a ja zbytnio nie nalegałam.

to cmentarz niemiecki, bardzo klimatyczny. W szary lipcowy poranek spotkaliśmy tam sarenkę :)

Tak, czytałam w przewodniku, że to zabytkowy cmentarz ewangelicki. Czytam Twoją relację i z miłą chęcią pooglądam zdjęcia tej nekropolii jak już tam dotrzesz. Sarenki również :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.10.2021 20:46

wiola2012 napisał(a):
Dracula nie był oczywiście żadnym wampirem, ale bezwzględnym władcą, który słynął z tego, że swoich wrogów wbijał na pal. Niewątpliwie takie okrutne metody sprawowania władzy były konsekwencją tego, że kilka lat spędził w tureckiej niewoli.

Ciężko jest walczyć z legendą, jednakże po prawdzie było to sprawny i przebiegły wojskowy, niezły polityk i władca który dążył do wzmocnienia państwa, które przypadło w udziale mu rządzić. Gdyby dziwnym trafem osadzony został na tronie Anglii czy Francji, pewnie uważany byłby za wybitnego. A tak musiał borykać się z sąsiadującym mocarstwem i zdradą sojuszników. Postać w sumie tragiczna. A co do okrucieństwa działań to wszystko trzeba oceniać na tle epoki.
Ale ponieważ wielu dziś żyje z legendy to i prawdy historycznej niewielu dochodzi. W sumie to nawet nie ma pewności gdzie się urodził, gdzie jest pochowany ani nawet pochodzenie jego ksywki Dracula nie jest pewne.
Zostańmy zatem przy legendzie. :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.10.2021 06:22

Kiepura napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
Dracula nie był oczywiście żadnym wampirem, ale bezwzględnym władcą, który słynął z tego, że swoich wrogów wbijał na pal. Niewątpliwie takie okrutne metody sprawowania władzy były konsekwencją tego, że kilka lat spędził w tureckiej niewoli.

Ciężko jest walczyć z legendą, jednakże po prawdzie było to sprawny i przebiegły wojskowy, niezły polityk i władca który dążył do wzmocnienia państwa, które przypadło w udziale mu rządzić. Gdyby dziwnym trafem osadzony został na tronie Anglii czy Francji, pewnie uważany byłby za wybitnego. A tak musiał borykać się z sąsiadującym mocarstwem i zdradą sojuszników. Postać w sumie tragiczna. A co do okrucieństwa działań to wszystko trzeba oceniać na tle epoki.
Ale ponieważ wielu dziś żyje z legendy to i prawdy historycznej niewielu dochodzi. W sumie to nawet nie ma pewności gdzie się urodził, gdzie jest pochowany ani nawet pochodzenie jego ksywki Dracula nie jest pewne.
Zostańmy zatem przy legendzie. :D

Zanim ruszyliśmy "śladami Drakuli" poczytałam trochę na temat postaci Wlada Tepesa (Palownika, Drakuli). Czułam się zobowiązana napisać, że nie był wampirem :wink:, nie mam jednak wystarczającej wiedzy historycznej, żeby oceniać jego rządy na tle ówczesnej sytuacji politycznej.
Fakt, że wiele wydarzeń z jego życia, (nawet miejsce urodzenia) nie jest na 100% pewne, sprzyjało rozwijaniu się różnych opowieści. Na pewno był okrutny, ale ponieważ okrutnych władców historia zna wielu, nie są tak interesujący jak tajemniczy, przystojny wampir. To właśnie legenda pociąga jest w niej tajemniczość i trochę strachu. Dlatego tak jak napisałeś zostańmy przy legendzie :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.10.2021 15:57

SIGHISOARA cd

Teraz czas na posiłek. Wychodzimy tym razem przez bramę główną i schodzimy na dół w tamtym kierunku.

a.jpg

Z dołu wieża prezentuje się tak.

b.jpg

W restauracji wybieramy sobie miejsce z widokiem na park i okoliczne kamienice.
Chciałam skosztować tradycyjnej rumuńskiej fasolówki, niestety była niedostępna. Trzeba było zadowolić się takimi daniami. Nawet były smaczne i apetyczne. Piwko też.

c.JPEG

Może się komuś przyda kilka informacji: W restauracjach i większych sklepach można było płacić kartą. W żadnej lodziarni kart nie honorowali i koniecznie chcieli gotówkę. Jedyny w pobliżu bankomat znajdował się na terenie hotelu (bankomat ATM) i naliczał bardzo dużą prowizję. Bankomaty przy bankach nie naliczały swojej prowizji i swojej opłaty za wypłatę. Ceny wiadomo, jak w Polsce.

Po kolacji postanowiliśmy spacerkiem wrócić do mieszkania.

d.jpg

e.jpg

Przeczytałam na jakimś blogu, że Sighisoara nabiera szczególnego piękna nocą, gdyż ma zachwycającą iluminację. Poszliśmy zatem to zobaczyć.
Przechodzimy tym razem obok Katedry Św. Trójcy innym mostkiem.

f.jpg

e1.jpg

Rozpoczynamy spacer wieczorny

g.jpg

h.jpg

i.jpg

k.jpg

Tak prezentuje się Dom pod Jeleniami (rum. Casa cu Cerb,) jedna z najbardziej reprezentacyjnych kamienic starówki.

j.jpg

Może przyszliśmy za wcześnie, była 21: 30 , ale uliczki były już opustoszałe i nic się nie działo. Nie czekaliśmy dłużej. Spodziewałam się większego WOW.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.10.2021 17:36

Ta Sighisoara wydaje się być bardzo klimatyczna i miła dla oka.
Kościoły i dostojne budynki przeplatają się z kolorowymi kamieniczkami i brukowanymi uliczkami.
Ciekawa jest ta różnorodność.

wiola2012 napisał(a):Nie skorzystaliśmy z oferty na przejażdżkę, spokojnie można obejść najciekawsze miejsca na własnych nogach.
Obrazek

Szkoda że nie przejechaliście się tym tuk-tukiem. Ja bym się przejechała dla samej możliwości sprawdzenia, jakie wrażenia będą z takiej jazdy.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.10.2021 19:51

wiola2012 napisał(a): W elewację budynku wmurowana jest tablica informująca o fakcie narodzin Wlada. Obecnie mieści się tutaj restauracja.
Czyli tu go nie ma

Dziesięć lat temu był :wink: :lol:

P9181742.JPG
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.10.2021 20:07

dangol napisał(a):
wiola2012 napisał(a): W elewację budynku wmurowana jest tablica informująca o fakcie narodzin Wlada. Obecnie mieści się tutaj restauracja.
Czyli tu go nie ma

Dziesięć lat temu był :wink: :lol:

P9181742.JPG

Rzeczywiście :lol:
A to drań :wink: Pewnie mu się znudziło tyle lat straszyć w jednym miejscu i się przeniósł gdzie indziej. Będziemy szukać dalej :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.10.2021 20:56

megidh napisał(a):Ta Sighisoara wydaje się być bardzo klimatyczna i miła dla oka.
Kościoły i dostojne budynki przeplatają się z kolorowymi kamieniczkami i brukowanymi uliczkami.
Ciekawa jest ta różnorodność.

Zgadzam się w 100%, a dodatkowo mimo swojej popularności, nie doświadczyliśmy natłoku turystów, hałasu itp. Jest raczej spokojnie.

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nie skorzystaliśmy z oferty na przejażdżkę, spokojnie można obejść najciekawsze miejsca na własnych nogach.
Obrazek

Szkoda że nie przejechaliście się tym tuk-tukiem. Ja bym się przejechała dla samej możliwości sprawdzenia, jakie wrażenia będą z takiej jazdy.

Po długiej podróży woleliśmy pochodzić, ale gdybyśmy zostali jeszcze jeden dzień to pewnie bym się przejechała :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wyprawa - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone