Epidauros cd.
Teatr został odnaleziony przez archeologów w latach 1882- 83. Może pomieścić około 12 tys. widzów. Jest pięknie wkomponowany w stoki otaczającego go wzgórza. Teatr słynie ze swojej rewelacyjnej akustyki.
W lecie jest organizowany tutaj festiwal teatralny i my akurat trafiliśmy na przygotowanie do przedstawień.
No i jestem na scenie . Ale co to ja miałam powiedzieć ? Chyba nie pamiętam tekstu .
Jednak będzie lepiej jak z niej zejdę .
Pójdę zobaczę jak prezentuje się teatr z góry.
Widzowie siedzieli i siedzą na takich fotelach
Gdzie podziewa się mój mąż?.
Ooo jest tam nadole!
Macham do niego.
Udaje ze nie widzi.
Może zadzwonię
Abonent jest chwilowo niedostępny.
Jak niedostępny jak go widzę .
Chwilę później
- Dlaczego nie spojrzałeś na mnie jak machałam do Ciebie, mieliśmy sprawdzić akustykę.
- To Ty chciałaś sprawdzać, ja nic nie będę recytował.
Po wyjściu z teatru idziemy sobie ładną alejką. Teren jest zadbany, przyjemnie się spaceruje. Co najważniejsze, tutaj nie jest gorąco.
Teraz pójdziemy do Muzeum Archeologicznego. Wejście do muzeum jest w cenie biletu wstępu. Znajdują się tu inskrypcje pochodzące ze świątyni Asklepiosa i tolosu, częściowe rekonstrukcje świątyń Asklepiosa oraz Artemidy, repliki rzeźb i najciekawsza jak dla mnie, wystawa używanych w starożytności narzędzi chirurgicznych.
Po wyjściu z muzeum kierujemy się do kamieni. Są to pozostałości różnych świątyń i budynków. No i tutaj to trzeba wykazać się dużą wyobraźnią, gdyż tylko mapka pokazuje co w danym miejscu mogło być. Oglądając pozostałości bym się tego nie domyśliła. Ruiny są skromne ale musiały w przeszłości wyglądać bardzo okazale.
Tutaj widać co pozostało ze starożytnego stadionu używanego podczas wspomnianych wcześniej igrzysk. Dystans od linii startu do mety wynosi nieco ponad 181 m, jest tylko niewiele krótszy od analogicznych odległości na stadionie w Olimpii.