Re: Śladami Drakuli do Grecji - czyli kolejna wymarzona wypr
napisał(a) piotrf » 09.11.2021 20:10
Gdy pierwszy raz przejeżdżaliśmy Transfogarską wodospady ( Bâlea , Capra , Arges i Piscul Negru ) były . . . i tyle
Jakieś strużki wody , ładne ale bez zachwytu . Na Twoich zdjęciach wygląda poważniej i piękniej , bo z konkretną ilością wody
piekara114 napisał(a):I na ten odcinek czekałam... trasę mam w planach, mam nadzieję, że ciągu 2,3 lat uda się plan zrealizować, kiedy będziemy sami na spokojnie jeździć na wakacje i tym samym bardziej objazdowe....
Transfogarska , Transalpina i TransBucegi za jednym razem
piekara114 napisał(a):Ile czasu zajął Wam przejazd całą trasą? I czy na trasie są jakieś punkty, gdzie można zatrzymać się na posiłek czy nawet na dziki nocleg?
Pierwszy przejazd 9,5 godziny , ale w 2011 roku stan drogi nie pozwalał na swobodną jazdę , droga po południowej stronie była w przebudowie , w 2018 - 6,5 godziny mimo większej ilości postojów na zdjęcia , ochy i achy
Myślę że nie należy wyznaczać sztywnych ram czasowych , bo być może zechcecie zobaczyć wszystkie wodospady i pospacerować nad tunelem , albo dalej po pięknych górach Fogaraskich
Na samej trasie w górach jest w okolicach jeziora Bâlea miejsce , gdzie można rozbić namiot , przy Cabana Bâlea Lac jest ( w każdym razie było ) bezpłatne WiFi , widziałem tam również kilka kamperów , po południowej stronie , w Budzie , nad jeziorem Vidraru ( zatoka Arges ) jest kamping , bardzo spokojny , w połowie opanowany przez wędkarzy , przy samej Trasie Transfogarskiej powstało kilka zajazdów , hotelików , restauracji . . .
Pozdrawiam
Piotr