Cześć!
To lubie odpowiadać na własne pytania
Wróciłem dopiero co z urlopu w miejscowości Supretar na wyspie Brać. Co się tychy Chorwacji to moge określić, że jest tam super jeśli chodzi o klimat i ciekawe miejsca.
No ale wracając do tematu skuterów, to:
- miejscowość mała, niestety nie wiem ilu mieszkańców, ale dużo turystów, a w centrum 5 (pięć) ogólnie dostepnych wypożyczalni skuterów, rowerów i samochodów;
- ceny od 150 do 200 kun za dobe, niestety nie pamietam cen za wypozyczenie na kilka godzin, lepiej wziąść sobie skuterek na cały dzień i pozwiedzać wyspe, a jest co zwiedzać;
- stan techniczny na ogół dobry albo b. dobry, bo są to skutery prawie nowe z tego co widziałem, dbają aby były sprawne skutery. jedyną wadą są widoczne ślady "szlifów" na niektórych egzemplarzach;
- cechą charakterystyczną jest to, że w danej wypożyczalni dominuje jeden model skuterów i tak np: Gillera Stalker, Piaggio Typhoon, Malagutti Ciak albo Piaggio Liberty.
Sam miałem sobie pozyczyć skuter na cały dzień, żeby zwiedzić wyspe, ale na ten dzień kiedy zaplanowałem sobie wypożyczenie, pogoda była taka sobie nad ranem jak na Chorwacje. Póżniej się ładnie wypogodziło i troche żałowałem, ale przynajmniej opalałem się jeden dzień więcej.
Zresztą modele tych firm oraz Yamahy są najbardziej popularne wśród Chorwatów do codziennej jazdy, tylko tyle, że większość z Chorwatów posiada
125, 150, 200 lub 250 ccm skutery i w dodatku jeżdzą bez kasków (na motorach też). Poprostu szczena mi opadła, a ślinotok na sam widok miałem do końca pobytu. No cóż cieplejszy klimat, to i więcej skuterów.
Jedno co jeszcze jest ważne, to to, że kiedy ktoś przeciska się skuterem w korku pomiędzy samochodami, to nikt z jadących samochodem nie ma do niego pretensji i nie trąbi na niego, ani nie wykrzykuje i wyzywa tak jak to jest na naszych drogach. Zresztą trąbienie na jakieś inne pojazdy w Chorwacji jest rzadkością, sam widziałem sytuacje gdzie sam bym ulżył sobie klaksonem bez pardonu, a Chorwat/ka tylko się miło usmiechnął/a.
Także jeśli ktoś chce jechać do kraju gdzie są popularne skutery to polecam Chorwacje, nie zawiedzie się napewno.
Emil -> skuteromaniak z Łodzi