Yaroo napisał(a):agniecha0103 napisał(a):... albo się kocha albo nienawidzi
Pozdrawiam Agniecha
Znajomy pyta: Znowu Chorwacja?
- A żebyś, kurde, wiedział. Znowu!
piotrekbeti napisał(a):Po 8 urlopach z rzędu na Bałtykiem, po ostatnim razie gdy lało 10/14 dni i do tego sinice i bakterie w wodzie plus zakaz kąpieli powiedzieliśmy dosyć. Dosyć syfiastego morza przeludnionych plaż i pogody w lecie jak jesienią i wody 12 stopni C w sezonie i cen za frytki z flądrą jak za frykasy w 5 gwiazdkowym hotelu z noclegiem. Efekt WOW niezapomniany gdy po kilkunastogodzinnej podróży zobaczysz Jadran za Zadarem, Pogoda zwykle 14/13.5 dni, czasem jakiś deszczyk lub chmurki. Woda kryształ, takich tłumów jednak zwykle w Cro nie ma, nie musisz lecieć skoro świt żeby parawan rozstawiać. Temperatura zwykle 30plus a nie 12 woda 18 powietrze nad Bałtykiem co w sumie daje tyle samo? Niekoniecznie. Nad Jadranem 30 kilka plus 20 kilka daje 60stopni?Różnica jest, bluzy zwykle potrzebne są na dojazd a nie na miejscu w sezonie. Ceny zwykle niewiele wyższe w Cro, wiadomo ze względu na odległości dojazd będzie droższy ale niekiedy niewiele dłuższy. Ja osobiście nasze morze odwiedzałem tylko wędkarsko ostatnio ale ze względu na obecny zakaz, brak ryb i syf w wodzie to też już odpadło. Następny wyjazd na dorsze to chyba Dania i Norwegia bo mimo tego samego akwenu tam ryby są jednak jeszcze? Turystycznie Bałtyk odpadł na stałe
kaeres napisał(a):piotrekbeti napisał(a):Po 8 urlopach z rzędu na Bałtykiem, po ostatnim razie gdy lało 10/14 dni i do tego sinice i bakterie w wodzie plus zakaz kąpieli powiedzieliśmy dosyć. Dosyć syfiastego morza przeludnionych plaż i pogody w lecie jak jesienią i wody 12 stopni C w sezonie i cen za frytki z flądrą jak za frykasy w 5 gwiazdkowym hotelu z noclegiem. Efekt WOW niezapomniany gdy po kilkunastogodzinnej podróży zobaczysz Jadran za Zadarem, Pogoda zwykle 14/13.5 dni, czasem jakiś deszczyk lub chmurki. Woda kryształ, takich tłumów jednak zwykle w Cro nie ma, nie musisz lecieć skoro świt żeby parawan rozstawiać. Temperatura zwykle 30plus a nie 12 woda 18 powietrze nad Bałtykiem co w sumie daje tyle samo? Niekoniecznie. Nad Jadranem 30 kilka plus 20 kilka daje 60stopni?Różnica jest, bluzy zwykle potrzebne są na dojazd a nie na miejscu w sezonie. Ceny zwykle niewiele wyższe w Cro, wiadomo ze względu na odległości dojazd będzie droższy ale niekiedy niewiele dłuższy. Ja osobiście nasze morze odwiedzałem tylko wędkarsko ostatnio ale ze względu na obecny zakaz, brak ryb i syf w wodzie to też już odpadło. Następny wyjazd na dorsze to chyba Dania i Norwegia bo mimo tego samego akwenu tam ryby są jednak jeszcze? Turystycznie Bałtyk odpadł na stałe
Trzeba być też nieco sprawiedliwy.
8 lat się męczyliście aby dość do wniosku, że Bałtyk to nie to ?
Plaże nad Bałtykiem są jednymi z najładniejszych w Europie. Piasek drobniutki, gruby jak poduszka, plaże szerokie na dziesiątki metrów, kolorek piękny żółtawo-złoty.
W Chorwacji zapomnij, w Hiszpanii zapomnij, Włochy zapomnij.
Albo kamyczki albo żwir albo kolor piachu jak zmieszany z błotem.
Nikt mi nie wciśnie kitu, że wygodniejsze są kamyczki w Chorwacji niż piaszczysto-złote plaże nad Bałtykiem.
Sam uwielbiam plaże chorwackie ale wiesz...buty, leżaki, itp.
Ryba z frytkami, gofry...pewnie, że drogie....ale jak na Polskę !
Za 25-30zł masz porcję frytek z dorszem, czy pizzę, gofra za 10-15zł na dopasie, piwo 6-10zł
A teraz szczerze jak to wygląda w najtańszej z wyżej wspomnianych "ciepłych krajów" czyli w Chorwacji ?
Piwko w knajpie (20-25kn), rybka z frytkami 80kn, pizza tak samo 60-80kn.
Nie jeżdżę nad Bałtyk tylko i wyłącznie ze względu na pogodę. Urlop planuję 6-8 miesięcy wcześniej więc trafić na dobrą pogodę to loteria.
W Chorwacji praktycznie mamy 90% dobrą pogodę w sezonie.
Nie bronię Bałtyku, ale Bałtyk ma coś czego nigdzie nad Morzem Śródziemnym nie zdobędziesz: jod w powietrzu, który jest niezbędny dla zdrowia, zwłaszcza dla osób, które mieszkają w górach...Bartek81 napisał(a):Jednak Chorwacja ma dla mnie to czego nie ma nasze morze... Śródziemnomorski, tropikalny klimat i nie chodzi tu tylko o pewną pogodę.
piekara114 napisał(a):Nie bronię Bałtyku, ale Bałtyk ma coś czego nigdzie nad Morzem Śródziemnym nie zdobędziesz: jod w powietrzu, który jest niezbędny dla zdrowia, zwłaszcza dla osób, które mieszkają w górach...Bartek81 napisał(a):Jednak Chorwacja ma dla mnie to czego nie ma nasze morze... Śródziemnomorski, tropikalny klimat i nie chodzi tu tylko o pewną pogodę.
Bartek81 napisał(a):piekara114 napisał(a):Nie bronię Bałtyku, ale Bałtyk ma coś czego nigdzie nad Morzem Śródziemnym nie zdobędziesz: jod w powietrzu, który jest niezbędny dla zdrowia, zwłaszcza dla osób, które mieszkają w górach...Bartek81 napisał(a):Jednak Chorwacja ma dla mnie to czego nie ma nasze morze... Śródziemnomorski, tropikalny klimat i nie chodzi tu tylko o pewną pogodę.
Ja nie bronię ani Bałtyku ani Adriatyku...tu i tu każdy znajdzie coś dla siebie.
Yaroo napisał(a):Padło na okolice Vodic, czyli wakacje'2019 w Tribunj.
Powrót do Nasze relacje z podróży