CROberto napisał(a):Bardzo ładnie
Też mi się bardzo podobało
Zdjęcia to tylko zachęta ...
Warto zobaczyć to na własne oczy.
pawelg napisał(a):Zdjęcia to tylko zachęta ...
shaman72 napisał(a):Zasiadam i Ja Bardzo sympatyczna miejscówka, ciekawie wygląda, no i plaża na plus.Wieczorową pora również wymiata.Raczej samolotem, samochodem szkoda czasu i nerwów.
Będę obserwował. Pozdrawiam
marze_na napisał(a):pawelg napisał(a):Zdjęcia to tylko zachęta ...
Gargano koniecznie musi znaleźć się w moich urlopowych planach. Mam bilety do Bari na maj, ale to tylko 4-dniowy pobyt. Chyba za mało czasu na Gargano .
Polecam zwiedzić także południową część Apulii. Tam też jest mnóstwo perełek niewiele (jeśli w ogóle) ustępujących urodą Vieste .
pawelg napisał(a):Samochód czy samolot ? Stały dylemat. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.
Samochód pozwala nam zobaczyć więcej po drodze, ale potrzeba też na to więcej czasu.
pawelg napisał(a):Ja zaczynam wakacje (staram się ) wsiadając do samochodu, a nie kiedy dojeżdżam na miejsce.
pawelg napisał(a):I takie machiny:
marze_na napisał(a):(...)
To trabucchi, konstrukcje służące do połowu ryb wymyślone jeszcze przez Fenicjan. Poza półwyspem Gargano, gdzie występują w największej ilości, można je napotkać jeszcze w regionach Marche, Abruzja i Molise. Budowano je na cyplach z wykorzystaniem drewna sosnowego. Sieci umieszczano na długich ramionach wystających w morze.
Trabucchi są objęte ochroną przez Park Narodowy Gargano .