Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skocjanska Jama-proszę o porady praktyczne...

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2009 07:36

Witam. Plan był taki, aby na przelomie lipca i sierpnia, wracając z Cro, zahaczyć o Postojną.
10 lat temu tam byliśmy, ale warto odświerzyć wspomnienia a i dzieciaki z tej eskapady już raczej nic nie pamiętają...
Jednak gdzieś na forum padło haslo o tej jaskini, wszedłem w net, stronka jest, informacji kilka rownież.
Prosiłbym również osoby, ktore były, zwiedziły, o kilka informacji praktycznych.
Z uwagi na to, że będę kolo południa, to po zwiedzaniu chciałbym gdzieś w pobliżu przenocować. Czy sa w pobliżu takie miejsca noclegowe w rozsądnych cenach, jakieś knajpki, etc.
Dzięki za info.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2009 12:03

Postojnska jama powinno byc w tytule. :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2009 12:14

AndrzejJ. napisał(a):Postojnska jama powinno byc w tytule. :wink:

Ale ja chcę do Skocjanskiej...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2009 15:29

FUX napisał(a):Witam. Plan był taki, aby na przelomie lipca i sierpnia, wracając z Cro, zahaczyć o Postojną.
.

Jaskinie Skoczjańskie (Skocjanske jame) - rywalizujące z Postojną o miano najpiękniejszej jaskini świata. System jaskiń o długości ok. 5 km. położony w Krasie niedaleko miasta Divaca.
http://www.park-skocjanske-jame.si/eng/ ... tion.shtml
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2009 17:45

Jędruś. Wiem.
Chodziło o jakieś informacje od ludzi, ktorzy już tam byli...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.06.2009 18:15

Już kiedyś o tym pisałem ale powtórzę.
- przy jamie jest bezpłatny parking,
- a obok kas jest restoran, sklepik z pamiątkami i czyste toalety - te miejsca leżą właściwie w miejscowość Matavun (dobrze widać w googlach)
- wchodzi się grupkami które są dzielone językowo, ja trafiłem na podział słoweńsko-niemiecki i francusko-angielski (po słoweńsku sporo można zrozumieć :) ),
- Skocjan widać ładnie z punktu widokowego przy wyjściu z jamy
- jeżeli chodzi o noclegi to o ile mnie pamięć nie myli widziałem ogłoszenia o pokojach w miejscowościach przy drodze w stronę Ribnicy i Pivki ale nie dam sobie ręki uciąć,
sam przyjechałem od strony Buzet drogami 208, 409 (wzdłuż autostrady) i 406.
Parę jaskiń już widziałem ale żadna do Skocjańskiej się nie umywa :)

ps. być może u mnie też była grupka włosko-angielska, w każdym razie można sobie wybrać, które języki bardziej pasują.
Ostatnio edytowano 04.06.2009 18:29 przez gospodarz, łącznie edytowano 1 raz
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 04.06.2009 18:24

Skocjanska się dość mocno różni od Postojnej. Inne jest też zwiedzanie.
Tworzone są małe grupy po ok 15 osób i nie ma ich za dużo. Gdy ja byłem to były 2 grupy wchodzące co 10minut

Zwiedzanie trwa niecałe 2h, trzeba się ciepło ubrać. Tylko pierwsza część jaskini trochę przypomina Postojną, ale bez tego przepychu. Dalej jaskinia przypomina wejście do środka ziemi - wielka rozpadlina w której płynie sobie podziemna rzeka która przechodzi się mostem a potem wychodzi galeryjką po brzegu kanionu.

Chodzi się z przewodnikiem który mówi w 2 językach - u mnie był to włoski i angielski. Po postojnej pozostaje niedosyt ale za to ma się szersze spektrum
bo nie każda jaskinia ma te różne nacieki

Knajpa i sklepik jest przy wejściu do jaskini, o noclegach nic nie wiem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2009 18:41

Bardzo dziękuję za te informacje; o to mi chodzilo.
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 04.06.2009 18:53

Jeśli to mój post Cię zainspirował to miło że doświadczony obieżyświat może się ode mnie czegoś dowiedzieć :)

Jeśli chodzi o porównanie obydwu jaskiń, to każda ma inne atuty i jest w swoim pięknie odmienna. Postojna jest bardziej monumentalna, a Szkocjańskie są bardziej, że tak powiem, "klimatyczne". Po dojechaniu na parking (tłoczno, ciężko o miejsca) i kupieniu biletów w kasie czeka się na przewodników, którzy o pełnej godzinie (lub co 90. min, nie jestem pewien) zbierają grupę i wchodzą z nią do jaskiń. Potem zwiedzający dzielą się na dwie grupy językowe: jedną słoweńsko-angielską i jedną niemiecko-włoską. Obydwie idą tą samą trasą w pewnej odległości od siebie. Przewodnik narzuca spore tempo, dlatego radzę odpuścić wycieczkę osobom, które mają problemy z nogami. Najpierw zalicza się sporej wielkości "jamę" z kolorowymi naciekami żelaza i innych tlenków metali. Fajne, ale nic nowego w stosunku do innych jaskiń. Potem idzie się w kierunku większej groty, a z oddali słychać coraz większy szum wody... Do drugiej groty schodzi się ścieżką z kamiennych płyt, przewodnik pokazuje, na jakich wysokościach sięga woda w różnych porach roku i w czasie wielkich wezbrań (tablica). Schodzi się w dół, grota rozszerza się i w końcu ukazuje w całej okazałości. I wtedy na ogół zbiera się szczękę z ziemi 8O 8O 8O :D :D :D Więcej nie powiem, żeby nie psuć wrażenia. :wink: Pokuszę się tylko o porównanie, że interesować się jaskiniami i nie być tam to jak interesować się architekturą renesansu i nie być we Florencji 8) Na koniec kilka mniejszych grot z trawertynami i powrót do punktu wyjścia.
Koło kas jest dobrze zaopatrzony punkt informacyjny, budka z lodami i fastfood. Jest też węzeł szlaków (m.in. początek drogi na Sneżnik na granicy z Chorwacją). O campingu nic nie wiem. Kwatery pewnie są w pobliskiej wiosce. Czas zwiedzania to około 1,5 godziny. Ktoś kto nie ma dobrej kondycji będzie mocno wypompowany, więc trzeba zarezerwować czas na odpoczynek. Nie ma też żadnej kolejki i rozwiązań dla "strudzonych", jak w Postojnej. Dokładnych cen nie pamiętam, ale w porównaniu z Postojną były to jakieś śmieszne kwoty. Udało mi się też utargować 50% zniżki na legitkę studencką, kuzynowi na nauczycielską. Pozdrawiam

PS. w okolicy warto odwiedzić też jaskinię Pivkę (jedna z największych jaskiń wodnych w Europie, wejście na zamówienie)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2009 19:51

FUX napisał(a):Jędruś. Wiem.
Chodziło o jakieś informacje od ludzi, ktorzy już tam byli...

Napisałeś haczysz o Postojną tom myślał ,że pomylił Jamy. :wink:
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 04.06.2009 20:14

Wychodzi na to, że dość często mieszają te grupy językowe i narzecza, w których można wysłuchać opisu. Może kiedyś wprowadzą polski? 8)
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 04.06.2009 20:23

gospodarz napisał(a):Już kiedyś o tym pisałem ale powtórzę.
- przy jamie jest bezpłatny parking,
- a obok kas jest restoran, sklepik z pamiątkami i czyste toalety - te miejsca leżą właściwie w miejscowość Matavun (dobrze widać w googlach)
- wchodzi się grupkami które są dzielone językowo, ja trafiłem na podział słoweńsko-niemiecki i francusko-angielski (po słoweńsku sporo można zrozumieć :) ),
- Skocjan widać ładnie z punktu widokowego przy wyjściu z jamy
- jeżeli chodzi o noclegi to o ile mnie pamięć nie myli widziałem ogłoszenia o pokojach w miejscowościach przy drodze w stronę Ribnicy i Pivki ale nie dam sobie ręki uciąć,
sam przyjechałem od strony Buzet drogami 208, 409 (wzdłuż autostrady) i 406.
Parę jaskiń już widziałem ale żadna do Skocjańskiej się nie umywa :)

ps. być może u mnie też była grupka włosko-angielska, w każdym razie można sobie wybrać, które języki bardziej pasują.

A widziałeś może jaskinię Rakoczego na Węgrzech (w parku Aggtelek, tym samym gdzie Baradla)? W moim prywatnym rankingu jako jedyna była w stanie nawiazać walkę ze Szkocjańskimi ) :roll: mimo że tych jaskiń, nie chwaląc się, już trochę widziałem :D
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.06.2009 20:34

djibril napisał(a):
gospodarz napisał(a):Parę jaskiń już widziałem ale żadna do Skocjańskiej się nie umywa :)

A widziałeś może jaskinię Rakoczego na Węgrzech (w parku Aggtelek, tym samym gdzie Baradla)? W moim prywatnym rankingu jako jedyna była w stanie nawiazać walkę ze Szkocjańskimi ) :roll: mimo że tych jaskiń, nie chwaląc się, już trochę widziałem :D

Z tego rejonu znam tylko Domicę. Ale czuję się skutecznie zachęcony do zobaczenia tych z drugiej strony granicy :)
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 20.07.2009 18:24

W tym roku planujemy odwiedzić skocjanską jame mam w związku z tym pytanie
- czy jadąc z Rijeki potrzebna jest na terenie Slowenii winieta?
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 15.07.2011 08:48

Czy ktos na podstawie doświadczeń z lipca/sierpnia i raczej nie starszych niż dwa lata, mógłby wypowiedzieć się na temat biletów do Skocjańskiej Jaskinii i Postojnej?
Chciałem się upewnić, że jak przyjadę to nie bedzie problemów z kupnem biletów.
Następna strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies