Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skocjanska Jama-proszę o porady praktyczne...

W Słowenii rośnie najstarsza winorośl na świecie, mająca ponad 400 lat. Jaskinia Postojna jest najczęściej odwiedzaną jaskinią w Europie. Jaskinia Vrtoglavica w Alpach Julijskich posiada najgłębszą studnię jaskiniową na świecie. Liczy 603 metry. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi osoby prowadzącej samochód wynosi 0,5 promila. 135 osób na 1000 posiada broń palną. W Słowenii znajduje się druga największa na świecie skocznia narciarska – Letalnica bratov Gorišek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2011 13:38

Swoje wrażenia i fotki ze zwiedzania Skocjanskich Jaskiń zawarłem w wątku Truchtem przez Słowenię i Chorwację

Pozdrawiam,
Wojtek
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 04.09.2011 14:05

doma napisał(a):W Postojnej bylam 5 lat temu i nie bylo problemu z fotografowaniem.
Co do flasha to i tak focenie jaskin z nim to porazka i nie mialam go w planach. Zobaczy sie na miejscu.

Aktualnie fotografistów tępią - flash szkodzi żyjątkom jaskiniowym, w wiwarium teoretycznie fotografować można.
michal_l12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_l12 » 27.05.2016 10:50

Witam,
Odgrzebię trochę temat. W czerwcu wybieramy się z żoną do Chorwacji i przy okazji chcemy zahaczyć o jaskinie Skocjanskie. Na stronie jaskini znalazłem informację o dwóch trasach, 1 i 2. Zastanawiamy się czy wybrać zwiedzanie tylko 1 trasy czy może skusić się na połączone trasy 1+2. W cenie jest już niewielka różnica, bo zaledwie 5 euro od głowy. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym temacie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.09.2016 09:39

Wczoraj odwiedziłem Skocjan Cave. Jednym słowem rewelacja. Nasze czy słowackie to są jaskinki, a ta jest mega. Tak dużych Sal jaskiniowych nie widziałem: 45, czy 100m wysokości od sklepienia, niewiarygodne. A teraz konkrety: parking darmowy, bilety dla dorosłych 16€, trzeba być czujnym co do startu zwiedzania bo nie ma określonego wizualnie miejsca zbiórki, tylko Pani w pewnym momemcie nawołuje, ale siedząc w knajpie można nie zorientować się, tym bardziej jak jest sporo zorganizowanych grup, a tak było wczoraj, byłem zaskoczony ilością ludzi. Podział na 4 grupy językowe. Slo, Cz, D, Gb. Czas przejścia Classic Tour 2godz, razem z dojściem do wejścia, które jest oddalone od kas jakieś 15min drogi. Warto, naprawdę warto zobaczýć tę jaskinię. Żal, że nie można robić zdjęć, zapłaciłbym dodatkową kasę za tę możliwość.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 04.09.2016 13:00

te kiero napisał(a):Wczoraj odwiedziłem Skocjan Cave. Jednym słowem rewelacja. Nasze czy słowackie to są jaskinki, a ta jest mega. Tak dużych Sal jaskiniowych nie widziałem: 45, czy 100m wysokości od sklepienia, niewiarygodne. A teraz konkrety: parking darmowy, bilety dla dorosłych 16€, trzeba być czujnym co do startu zwiedzania bo nie ma określonego wizualnie miejsca zbiórki, tylko Pani w pewnym momemcie nawołuje, ale siedząc w knajpie można nie zorientować się, tym bardziej jak jest sporo zorganizowanych grup, a tak było wczoraj, byłem zaskoczony ilością ludzi. Podział na 4 grupy językowe. Slo, Cz, D, Gb. Czas przejścia Classic Tour 2godz, razem z dojściem do wejścia, które jest oddalone od kas jakieś 15min drogi. Warto, naprawdę warto zobaczýć tę jaskinię. Żal, że nie można robić zdjęć, zapłaciłbym dodatkową kasę za tę możliwość.

Można robić zdjęcia !!! ... byłem na przełomie lipiec/sierpień. Robiłem normalnie zdjęcia przy przewodniku, inni zwiedzający też i nie było problemu.

Wystawię potem parę fotek w mojej relacji: santorini-ateny-2015-t47969-150.html

Pozdrwiam
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 04.09.2016 13:09

Ja byłam w zeszłym roku, i nie można było robić żadnych zdjęć :?: :roll:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 04.09.2016 18:41

Cennik i godziny wejść SJ

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.09.2016 19:54

husband napisał(a):
te kiero napisał(a):Żal, że nie można robić zdjęć, zapłaciłbym dodatkową kasę za tę możliwość.

Można robić zdjęcia !!! ... byłem na przełomie lipiec/sierpień. Robiłem normalnie zdjęcia przy przewodniku, inni zwiedzający też i nie było problemu

Przy kasie jest piktogram z zakazem robienia zdjęć, przed wejściem w 4 językach wałkowany temat z nakazem schowania aparatów, zaznaczone dodatkoee piktogramy zakazujące robienia zdjęć i filmowania, w trakcie po zauważeniu jednej osoby z telem... przewodnik robi wykład... sądzisz, że podaję niewłaściwe info i do tego na własne życzenie nie mam pamiątki! Bzdura! Być może w Twoim przypadku przewodnik przymknął oko, ale nie w naszym.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 04.09.2016 20:25

te kiero napisał(a):
husband napisał(a):
te kiero napisał(a):Żal, że nie można robić zdjęć, zapłaciłbym dodatkową kasę za tę możliwość.

Można robić zdjęcia !!! ... byłem na przełomie lipiec/sierpień. Robiłem normalnie zdjęcia przy przewodniku, inni zwiedzający też i nie było problemu

Przy kasie jest piktogram z zakazem robienia zdjęć, przed wejściem w 4 językach wałkowany temat z nakazem schowania aparatów, zaznaczone dodatkoee piktogramy zakazujące robienia zdjęć i filmowania, w trakcie po zauważeniu jednej osoby z telem... przewodnik robi wykład... sądzisz, że podaję niewłaściwe info i do tego na własne życzenie nie mam pamiątki! Bzdura! Być może w Twoim przypadku przewodnik przymknął oko, ale nie w naszym.

To miałeś pecha ...

Moja grupa z angielskim przewodnikiem, ja robię zdjęcia bez chowania aparatu , przede mną gość kręci film z tableta, a inni strzelają fotki z "małpki" i reszta też ...

Obrazek

Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.09.2016 08:14

No to nieźle, my również byliśmy z angielskim przewodnikiem... przewodniczką,

A z praktycznych porad to: buty trekkingowe nie muszą być, wystarczą adasie, bez picia daliśmy radę spokojnie, na początku różnica temperatur zauważalna, potem po kilkudziesięciu stopniach w górę robi się jednak ciepło :) , powrót windą-kolejką
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 05.09.2016 10:48

te kiero napisał(a):No to nieźle, my również byliśmy z angielskim przewodnikiem... przewodniczką,

A z praktycznych porad to: buty trekkingowe nie muszą być, wystarczą adasie, bez picia daliśmy radę spokojnie, na początku różnica temperatur zauważalna, potem po kilkudziesięciu stopniach w górę robi się jednak ciepło :) , powrót windą-kolejką

Potwierdzam. Dodam tylko, że w jaskini jest stała temperatura 12 stopni, a w powietrzu unosi się wilgotna, delikatna mgiełka. Lepiej wziąć w zapasie jakieś okrycie. Można wrócić windą albo pójść piechotą przez wąwóz dwoma trasami ... dłuższą i krótszą. Uprzedzę tylko, że jest dużo wspinaczki, jak ktoś jest mało wydolny :D to lepiej windą .... Widoki natomiast są super
Poprzednia strona

Powrót do Słowenia - Slovenija

Skocjanska Jama-proszę o porady praktyczne... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone