Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sklepy wolnocłowe?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak
Sklepy wolnocłowe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 05.01.2004 14:16

Czy po 1 maja(rozszerzenie UE) likwidacji ulegną popularne duty free m.in. na granicy SLO-HR.Z tego, co wiem to wszystkie należały do słoweńskiej firmy Kompas.Kilka dni temu na ichniej stronie www znalazłem,że zostały tylko 4 punkty sprzedaży-po 2 na granicy z HR i Węgrami.Czyżby koniec tanich zakupów? 8O
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 05.01.2004 15:33

Chorwacja na razie nie wchodzi do UE. Więc sklepy nie powinny zniknąć.
Znikną sklepy na granicy Czesko -Austriackiej.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 05.01.2004 17:21

Łukasz napisał(a):Chorwacja na razie nie wchodzi do UE. Więc sklepy nie powinny zniknąć.
Znikną sklepy na granicy Czesko -Austriackiej.

Wszystko się zgadza,ale na granicy HR-SLO sklepy były(są ?) własnością słoweńskiego Kompasa http://www.kompas-mts.si/p_prodajalne.asp?j=4.Slowenia natomiast wchodzi do UE.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 06.01.2004 09:42

Na granicach zewnętrznych EU sklepy mogą sobie być. Przecież Niemcy prowadzili sprzedaż wolnocłową na promach dla Polaków.
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 06.01.2004 11:45

krystek napisał(a):Czy po 1 maja (rozszerzenie UE) likwidacji ulegną popularne duty free m.in. na granicy SLO-HR.

Sklepów wolnocłowych nie będzie na granicach wewnętrznych pomiędzy państwami członkowskimi UE (chyba, że będą tam tworzone specjalne strefy wolnocłowe - w co wątpię, gdyż ich tworzenie zgodnie z prawem UE jest "nieco" skomplikowane i nie zawsze możliwe w danym miejscu).
Granica SLO-HR będzie granicą zewnętrzną UE. Na takiej granicy, sklepy wolnocłowe będą mogły nadal istnieć. Natomiast to, czy będą istniały zależy wyłącznie od ich właścicieli (lub ewentualnych nowych właścicieli...), bądź od polityki państw graniczących ze sobą.
Zbigniew Małecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Małecki » 07.01.2004 21:45

Cześć w Nowym Roku, życze udanych wkacji i szczęśliwych powrotów.
A w temacie to: gdy jedziemy z puli przez Buje i przejście Ch/Slo Kasztel w kierunku Kopru to, po stronie chorwackiej był ich sklep wolnocłowy (bardzo ubogi) a po słoweńskiej Kompas. Sądzę,że po wstąpieniu Słowenii do Unii sklepy nad granicą chorwacką nie zostaną zlikwidowane, to po pierwsze a po drugie ceny. W zeszłym roku byłem tylko w Ankaran (Slo) i tam był Dyskont a wnim min. piwo Banderas czy banditos (z tekilą i sokiem cytrynowym) - pycha, po 175 tolarów (SIT) ok 3,5zł. Na stacji benzynowej przy granicy włoskiej już 270SIT a w Kompasie tego nie było a pdobne 350 SIT-ów za butelkę. Zabawne. Oczywiscie może mnie się coś przewidziało ale chyba nie bo tam była klimatyzacja. Pozdrawiam .
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 21.01.2004 21:11

Potwierdzam te "niuanse" cenowe.
W poprzednim roku zaliczyłem niezły szok na granicy SLO-HR w związku z cenami.
Co z tego, że towary są bez cła, skoro mają 1000% marżę. 8O
Szkoda, bo coś znowu się kończy...
:cry:
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 21.01.2004 22:40

Też mam wrażenie ,że na te okazje w sklepach wolnocłowych trzeba uważać.Były dla mnie dużą atrakcją za pierwszym razem,a w ubiegłym roku nawet się ptrzy nich nie zatrzymałem Szkoda czasu.Poza tym :ile można nakupić perfum i gorzały?
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 29.01.2004 08:50

:oops:
Potwierdzam,atrakcyjne ceny miały sklepy na granicy Czechy - Austria.
Natomiast CRO-SLO nic ciekawego;szkoda czasu.
:lol:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 29.01.2004 12:12

Midas napisał(a)::oops:
:lol:

Ooo ! To ciekawe 8O .A w którym,jeśli mogę wiedzieć,sklepie na gr. SLO-HR nie było nic "ciekawego".Byłem w '03 w Dragonja(trasa Koper-Buje) i jestem przeciwnego zdania :D
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 29.01.2004 13:21

[quote="krystek"][quote="Midas"]:oops:
:lol:[/quote]
Ooo ! To ciekawe 8O .A w którym,jeśli mogę wiedzieć,sklepie na gr. SLO-HR nie było nic "ciekawego".Byłem w '03 w Dragonja(trasa Koper-Buje) i jestem przeciwnego zdania :D[/quote]

W kilku byłem;a swoją droga na myśli miałem nie to się w tych sklepach znajduje ,ale za ile można to kupić.Na przejściu o którym piszesz też byłem w 2002 ;CENY MNIE NIE ZACHWYCIŁY.
:arrow:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 29.01.2004 14:48

W kilku byłem;a swoją droga na myśli miałem nie to się w tych sklepach znajduje ,ale za ile można to kupić.Na przejściu o którym piszesz też byłem w 2002 ;CENY MNIE NIE ZACHWYCIŁY.
:arrow:[/quote]
Oczyfiście,że miałem na myśli ceny.Na tym przejściu byłem w '01 i '03;uważam,że ceny(kosmetyki markowe,alkohole) były ok tj. o wiele tańsze niż w PL.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 30.01.2004 17:12

[quote="krystek"]W kilku byłem;a swoją droga na myśli miałem nie to się w tych sklepach znajduje ,ale za ile można to kupić.Na przejściu o którym piszesz też byłem w 2002 ;CENY MNIE NIE ZACHWYCIŁY.
Oczyfiście,że miałem na myśli ceny.Na tym przejściu byłem w '01 i '03;uważam,że ceny(kosmetyki markowe,alkohole) były ok tj. o wiele tańsze niż w PL.[/quote]
:twisted:
Gdybyś zrobił choć raz zakupy na granicy CS/AUT to nie odwiedzałbyś tego sklepu o którym piszesz...OCZYFIŚCIE.
Zakupy tam będzie można robić jak znikną sklepy wolnocłowe np.w Mikulowie.
:arrow:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 30.01.2004 21:39

Gdybyś zrobił choć raz zakupy na granicy CS/AUT to nie odwiedzałbyś tego sklepu o którym piszesz...OCZYFIŚCIE.
Zakupy tam będzie można robić jak znikną sklepy wolnocłowe np.w Mikulowie.
Niestety,ale Mikulov nie leży na moim szlaku do HR i dlatego zaopatrywałem się na granicy SLO/HR.Oczyfiście :D uczynię to i w tym roku,chiba,że 8O Słoweńcy zlikwidują resztki tego co wcześniej działało.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 30.01.2004 22:43

Słoweńcy raczej tak...przecie , tak jak my będą w Unii.
Ale Chorwaci powinni wyczuć ten moment...chociaż kto to wie czy wyczują i czy postawia jakąś budę na granicy...
A tak w ogóle...i tak najlepsze są ich targi. Kto widział żeby degustować w "wolnocłówce" :?: :!:
:roll:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone