Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sklepy Korczula

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gurupaczy
Globtroter
Sklepy Korczula

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gurupaczy » 29.07.2004 09:19

Jadę do Prizbe na Korczuli. Czy ktoś wie gdzie tam są jakieś większe sklepy? Nabiał, pieczywo , owoce i warzywa ... no i wino :-)
Podobno w Prizbe są dwa sklepiki ale zopatrzenie kiepskie.
Dajcie znać jeśli cos wiecie.
Dzieki z góry.
pozdr. Angelika
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 29.07.2004 19:41

Najbliżej z Prizby jest do Blato jakieś 8-10 km, tam masz dwa markety, winiarnię (po wino trzeba z własnymi buteleczkami), piekarnię bazarek warzywny ukryty pod dachem niedaleko kaplicy Svi Sveti

a po za tym polecam spacerek po tych uliczkach, są przecudne
Gurupaczy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gurupaczy » 30.07.2004 12:43

conewka napisał(a):Najbliżej z Prizby jest do Blato jakieś 8-10 km, tam masz dwa markety, winiarnię (po wino trzeba z własnymi buteleczkami), piekarnię bazarek warzywny ukryty pod dachem niedaleko kaplicy Svi Sveti

a po za tym polecam spacerek po tych uliczkach, są przecudne

dzieki za informację
Bardzo ciekawe... z tym winem.... jeszcze się z takim czymś nie spotkałam... Tam jest jakas winiarnia?
Dobre jest? Wytrawne czy raczej słodkie? Jaka jest cena?
griko1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 02.08.2004 09:59

My właśnie wróciliśmy z Prizby, ceny sa wysokie jednakże jest kilka supermarketów np w Blato czy też w Vela Luce!!, pozdrawiam Odnośnie tego bazaru w Blato to na przeciwko niego jest taki mały sklepik bardzo niepozorny a w nim ceny sa o połowe mniejsze!!! Ale rano na bazarze mozna kupić przepyszne owoce morza lub rybki.... :lol:
Gurupaczy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gurupaczy » 02.08.2004 10:02

griko1 napisał(a):My właśnie wróciliśmy z Prizby, ceny sa wysokie jednakże jest kilka supermarketów np w Blato czy też w Vela Luce!!, pozdrawiam Odnośnie tego bazaru w Blato to na przeciwko niego jest taki mały sklepik bardzo niepozorny a w nim ceny sa o połowe mniejsze!!! Ale rano na bazarze mozna kupić przepyszne owoce morza lub rybki.... :lol:

A jakie są ceny ryb?
griko1
Odkrywca
winka

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 02.08.2004 10:08

a odośnie win to prawie wszyscy mieszkańcy robią swoje wino,ale jak się chce kupić wlewane do butelki kosztuje średnio 13-17 kun za litr, butelkowane i korkowane nawet do 40 kun, można kupić wino w Smokvicy ale jak będziecie jeżdzili po małych miasteczkach widać napisy VINO i tam można sobie kupić różne rodzaje od słodkich do wytrawnych.... Nam wszystkie smakowały ale zdziwiło mnie to, iż wszyscy tubylcy piją wino z wodą pół na pół .... dla mnie bez smaku ale jak kto woli.... aha na Korczuli nie ma policji ( pojawiają się sporadycznie i to raczej przesiadują w barach....) także można wypić sobie 2 lampeczki do obiadku ...... ja wracam na Korczulę w przyszłym roku, bardzo mi się tam podoba !!!!
griko1
Odkrywca
rybki

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 02.08.2004 10:12

Ceny ryb są strasznie wysokie, sami się zdziwiliśmy np. sardele około 40 kun, krewetki 50-60 im ryba większa tym droższa niestety.....cena może nawet sięgnąć do 200 kun co jest raczej irracjonalne gdyż do okoła wyle wody ... hihihi ale dobrze jest wziąć ze soba wędki bo mozna się samemu zabawić w rybaka, ale trzeba zapytać kogoś na forum na co te ryby biora bo nasi znajomi łapali i nic a jak Chorwat stanął z samą zyłką to wyłowił całe wiadro.... a mam pytanie kiedy jedziecie i czy do samej Priżby???
Gurupaczy
Globtroter
Re: rybki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gurupaczy » 02.08.2004 10:23

griko1 napisał(a):Ceny ryb są strasznie wysokie, sami się zdziwiliśmy np. sardele około 40 kun, krewetki 50-60 im ryba większa tym droższa niestety.....cena może nawet sięgnąć do 200 kun co jest raczej irracjonalne gdyż do okoła wyle wody ... hihihi ale dobrze jest wziąć ze soba wędki bo mozna się samemu zabawić w rybaka, ale trzeba zapytać kogoś na forum na co te ryby biora bo nasi znajomi łapali i nic a jak Chorwat stanął z samą zyłką to wyłowił całe wiadro.... a mam pytanie kiedy jedziecie i czy do samej Priżby???

Wyjezdzamy 13 w piątek (sierpień) na tydzien do Zadaru a potem od 21 sierpnia na tydzień na Korculę do Prizby. Tylko jeszcze nie wiem dokładnie gdzie, gdyż nie przysłali nam jeszcze vouczerów
Podobno koło Prizby ciężko z jakąś fajną plażą... no ale trudno
griko1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 02.08.2004 11:58

W Priżbie jest plaża skalista i żwirkowa możesz sobie wybrać, ja byłam zachwycona swoja co prawda skalista ale piękną !!!!

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone