Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skladam zazalenie...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robkar22
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robkar22 » 23.08.2012 10:47

Na campie Valdaliso i Amarin są bardzo ładne plaże (blisko Rovinji), my dojechaliśmy z Gdyni jednym ciągiem (krótka drzemka na stacji)
bahrij
Odkrywca
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 23.08.2012 13:24

no_fear napisał(a):
agabe napisał(a):
GregoryAtakuja napisał(a):Czy na polnocy sa jakies fajne plaze dla dzieci? (na Istrii np.)

podpinam się pod pytanie :D :D :D w przyszłym roku planujemy tam uderzyc :D

no właśnie - sąąąą jakieś ? :P

szerokie, płaskie, drobny żwirek ?

W tym roku odwiedziłem Chorwację po raz czwarty. Tym razem wybór (mojej lepszej połowy) padł na Istrię, a konkretnie miasteczko Fazana koło Puli. Cały czas nie byłem przekonany do wyjazdu na Istrię po wczasach w Bibinje k/Zadaru, Poljicy K/Trogiru i Mlini k/Dubrownika byłem przekonany (z relacji na tym forum też tak wynikało), że to "za bardzo Europa" a nie Chorwacja, a już napewno nie jak w Dalmacji. Pojechałem i przekonałem się. Jedno słowo - warto. Fazana - miasteczko z klimatem, jest gdzie spacerować, zwiedzaći opalać się - plaża ma od kilku do kilkunastu metrów szerokości, kilka km długości, jest drobny żwirek, kamienie, beton, a w wodzie piasek i kamienie. Blisko do Rovinj, Poreca, Puli. Trafilismy na wyjatkowe upały. Miejscowi twierdzili, że od 5 m-cy nie było deszczu (na plaży w 3 dniu pobytu wyłączono wodę do opłukiwania się). Na dodatek tak miłych, sympatycznych, uczynnych i gościnnych gospodarzy jeszcze nie spotkałem. Na dzień dobry obiadek, potem poczęstunek własnymi "wyrobami". Zorganizowaliśmy, a w zasadzie to gospodarz zorganizował grilla. Było nas chyba 15 osób. Główne dania to grillowana kiłbaska, mięso, warzywa, cevapcici i dla nas nowość - makaron z sosem przyprawiony tartuffi (truflami). Smak nieziemski. Do tego "napoje" polskie i miejscowe. Bosniacka sliwowica, grappa, bielo i crno vino. Potem wizyta na rynku (było Święto Sardynki) i tańce tylko mężczyzn na czele z gospodarzem. Wrażenia trudne do opisania, to trzeba przeżyć. Najpierw nie chciałem jechać na Istrię, a potem wielki żal wyjeżdżać. Po całodziennej wycieczce statkiem do Rovinj z przewodnikiem i obiadem, jeszcze raz specjalnie pojechaliśmy do Rovinj, aby wieczorem "pooddychać" atmosferą chorwackiej Wenecji.
Więc polecam Istrię. Warto. Chociaż ceny wyższe niż np. w Mlini, ale warto pojechać, aby mieć porównanie różnych miejsc Chorwacji. Nadal zadziwia grzeczność i uprzejmość miejscowych. Samochody na parkingu przy plaży zamknięte, ale z otwartymi szybami. Także na plaży nic nie ginie. Dzieci na murku zostawiły cukierki, to po 2 dniach znaleźli je w tym samym miejscu nie ruszone, ale roztopione. Drobna rzecz, a dziwi.
Także jeszcze raz polecam Istrię. Nie jest prawdą, że tam to juz nie Chorwacja, ale Europa. Jest to po prostu inna, ale nie mniej sympatyczna i urokliwa część wspaniałej Chorwacji.
banankochan
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 17.02.2013 09:37

aquavita napisał(a):7 lat jeżdżę a tyle nie zwiedziłem.... :wink:

Bo lubisz poleżeć z dupskiem na plaży, a ja np jak autor wątku też lubię codziennie gdzieś zajrzeć i pozwiedzać dlatego tyle jeździmy. Pozdrawiam i czytanie c.d
nlock
Croentuzjasta
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 17.02.2013 17:05

banankochan napisał(a):Bo lubisz poleżeć z dupskiem na plaży,

:oops:
agguśka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agguśka » 07.03.2013 21:52

Może mogłabym dostać namiary na kwaterkę bo poszukuję coś na Istri na tegoroczne wakacje
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Amikol
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 08.03.2013 19:04

GregoryAtakuja napisał(a):Czy na polnocy sa jakies fajne plaze dla dzieci? (na Istrii np.)

w Fażanie k/ Puli są " płaskie" plaże ,"miejska" z drobnym żwirem a pozostałe typowo zwirkowo kamienne
czy dobre dla dzieci ? w/g mnie tak ale nie wiem jak dla innych
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Skladam zazalenie... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone