Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skarby wyłowione z adriatyku - galeria

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2007 15:34

Muszla(oryginał) wyciągnięta w Czarnogórze z głębokości 28m.
Obrazek
APIK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIK » 09.04.2007 17:42

Ale Ci zazdroszczę takiej duuużej pamiątki:)
Żeby taką znaleźć musiałbym jednak wskoczyć w sprzęt, ba na nurkowanie free to jestem jeszcze za cieńki.
Gratulacje.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.04.2007 20:22

na głębokosci 10 metrow znaleziona-wyłowiona,złotowka polska.Zdjecia nie zrobilam ,kazy zna te bardzo wartosciowa monete.
:)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.04.2007 21:41

witam kochanich Polakow,
i z malim opuznieniem zycze wszistkiego najlepszego z okazji Swiat Wielkanocnich
szaki 17 ten slimak sie naziva puž bačvaš (Tonna galea) w Chorwacji jest od roku 1994 chronioni gatunek. Kara jest 1000,00 kun
Wiem ze ja winurkolalesz w C.G. i ze mogla bic jusz pusta chociaz z jej wyglandu wydaje mi sie ze jeszcze zyla (albo dopiero cos ja zjadlo) poniewaz srodek ma sedefowi kolor i jest gladka bez porostu...
W chorwacji jezeli cie zlapia z chronionym gatunkem to zaplacisz kare ale jeszcze bardziej moze byc bolesne zabieranie sprzentu...
Dawno, nie pamienta w ktorim koku "Banan"na Hvarze zostal bez drogego sprzentu bo komusz chcial zrobic "przijemnosc" z kawalkem anforii....
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 16.04.2007 14:48

Banan już nie żyje, utonął na bałtyku, testując jakiś nowy obieg zamknęty. Cuż "banan" chyba wiedział co robi, amfora to amfora. Zabytek kultury, liczący sobie ok. 2000lat. Nieświadomi niczego turyści biorą czasem jednak muszelki i mogą mieć kłopoty.
Powiedz które są chronione i nie wolno ruszać, przeecież nie udowodnisz, że znalazłeś ją martwą.
Ja mam sporo tych muszli co kolega powyżej, jednak wszystkie znalazłem martwe i co z tego, przecież nie udowodnie tego policjantowi i mam lipe(nie chodzi mi o nominał).
jedną z chronionych muszli jest taka która "rośnie" w ziemi i ma kształt łzy. Osiąga czasem do metra wysokości.
Leon napisz co i jak z tymi chronionymi gatunkami jakbędziesz miał czas.

PS. apeluje do wszystkich by nie wyjmowali z moża żywych muszli, jeżowców i rozgwiazd, bo z tego co wiem chyba, lubicie wybrzeże Chorwacji, więc po co je niszczyć. Jak zbieracie to tylko martwe i to co można, bo będziecie mieli kłopoty. Jak leon będzie miał czas i będzie na tyle miły to nam napisze co i jak.
Pozdrav
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.04.2007 15:34

Proca, gdybym zostawił Twój post w moich rameczkach być może dzieciom musiałbyś się tłumaczyć, że takie byki popełniłeś jeśli tu zaglądną, więc na przyszłość się postaraj i nie spiesz tak bardzo. 1 byk ujdzie, ale nawaliłeś ich sporo więc stąd moja reprymenda w Twoim kierunku :wink: tego też nie widziałeś na końcu, więc specjalnie dla Ciebie, choć to nie skarb a żywy zwierzak. Oczywiście po sesji szybkiej i krótkiej, żeby się nie męczył został odtransportowany na bezpieczną odległość od brzegu

Obrazek

:wink:
Ostatnio edytowano 16.04.2007 22:20 przez rich72, łącznie edytowano 1 raz
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 16.04.2007 15:52

skąd; wskazywało by na to, że należy podać Skąd się jest; (np. miasto) więc sam się przystopuj analfabeto, naucz się czytać i przestań zawracać ludziom głowę pierdołami, bo każdy błędy robi, a szczególnie jak mu się spieszy. Nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to się nie odzywaj, bo tylko nabijasz posty i wprowadzasz zamęt. :x :evil:
Leon mam nadzieję, że nie poczułeś się urażony tą małą literą. Napisz jak to jest, z chronionymi muszlami, z góry dzięki.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.04.2007 16:06

Rysiu najwyraźniej procy przestało się spieszyć bo w kolejnym poście nie popełnił/a ani jednego błędu :lol:
proca... Rysiu ma rację. Stop analfabetom. :!: A jak popełnisz błąd to post zawsze możesz edytować

Pozdrav :papa:

P.S. Nasze posty są naszymi wizytówkami ;)
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 16.04.2007 16:43

Fakt faktem, może trochę uległem emocjom, sorry. Ale bardzo mnie denerwuje poprawianie za kimś błędów i wytykanie ich w dosyć szyderczy sposób. Po co to, wiadomo, że gdybym miał na to czas to bym sprawdził, a że mi się spieszyło to tego nie zrobiłem i w moim roztargnieniu narobiłem byków. Też jestem za tym, aby pisać poprawnie i walczę u siebie samego z dysortografią, ale jak sam napisałeś post jest to wizytówka, jeśli nie jest to twoja wizytówka to się nie czepiaj. Popatrz, jaki przez to się zrobił off topic. Zamiast powiedzieć coś o gatunkach chronionych i podzielić się tym co wynurkowaliśmy z Adriatyku rozmawiamy o tym że napisałem "cuż", "bałtyk", "leon".
Koniec proszę już nic na temat ortografii nie pisać, wróćmy do tematu.
Ja się pochwale dobrym wynikiem; 120 skorup jeżowców (fioletowych) w 1h. Potem sprzedałem połowę i zarobiłem jakieś 200kuna.
Kiedyś wynurkowałem popielniczkę.
Innym razem 100kuna w banknocie.
Znalazłem połamany koral czerwony (nie mszywioł) w sieci rybackiej, z tego co wiem też głupio zrobiłem bo co z tego, że z sieci połamany, jak i tak bym karę zapłacił. Jednak korale czerwone chyba nie są tak zagrożone przez turystów, bo rosną na głębokości ok. 40m.
Z ciekawostek to jeszcze różnego rodzaju szklanki, z niektórych korzystam po uprzednim oczyszczeniu.
Wynurkowałem też pierścionek srebrny, i całą masę łusek z 2 wojny światowej i z wojny na bałkanach.
Ostatnio edytowano 17.04.2007 20:15 przez proca, łącznie edytowano 1 raz
APIK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIK » 16.04.2007 21:38

No to powinieneś dostać medal za oczyszczanie Adriatyku, taki w kształcie skoróby jeżowca :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.04.2007 11:05

Proca, kiedyś w roztargnieniu wleziesz pod auto i co wtedy :?: :wink:

Ze skarbów to znalazłem w 1997 roku zegarek Citizen, działał po wyciągnięciu z dna prawie rok. Po wymianie baterii niestety zaczął przeciekać. Parę oczek ze złotego łańcuszka, niestety zgubiłem je i w ubiegłym roku trochę drobnych w tym również dinary jugosłowiańskie i ruble w Ivan Dolać choć ruskich widać nie było, no i corocznie stada muszelek wyłącznie te bez lokatorów :!:

:papa:

Dodam jeszcze http://www.cites.org/ - tam znajdziemy wykaz wszystkich chronionych gatunków na świecie :D tylko kto będzie w stanie :wink:

http://pl.croatia.hr/TravelGuide/Entry. ... ument=1470 konkretniej o Chorwacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2007 15:03

Hej!
Ja nie nurkuję, uszy i zatoki cieniutkie. Za to moje psy wyciągają z dna rzeki otoczaki; wrzucam małego - dostaję większego. Rekord suńka bokseropodobna wytargala ponad 7kg kamień. Mam go w domu jako trofeum i ozdobę. Udało się jej bo jest stara i szczerbata to uchwyciła :)

Proca ja tu za Toba. Zajrzyj proszę do Lastowskiej pamięci. Ciao :D
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 17.04.2007 20:23

APIK - i ty mnie Brutusie
Rysio, czym tu się chwalić. Zabijasz bez potrzeby rozgwiazdy. Nie rób tego więcej. Jakbyś martwą znalazł, ale ta jest ewidentnie żywa a ty ją wyciągasz. Mam nadzieję, że ją włożyłeś z powrotem do wody.
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Skarby wyłowione z adriatyku - galeria - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone