Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk poleca się na urlop

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.08.2020 22:56

Lato 2020 roku upłynęło nam pod znakiem kilkudniowych wypadów w niekoniecznie topowe rejony Dolnego Śląska. Mimo, że były zamiast, bo powstały jako alternatywa dla zupełnie innych kierunków storpedowanych covidową rzeczywistością, to wracaliśmy zachwyceni :hearts: .
Nie mogło być zresztą inaczej, bo odkrywanie skarbów, zabytków i historii Dolnego Śląska od zawsze sprawiało nam mnóstwo radości 8) .

Tak jak miłość do miasta, w którym mieszkam, skłoniła mnie kiedyś do rozpoczęcia przykurzonego już nieco wątku wrocławskiego, tak sympatia i przywiązanie do regionu sprawiają, że chciałabym pokazać kawałek Dolnego Śląska.
Atrakcji mamy tu mnóstwo :!: Jak w reklamowym haśle sprzed paru lat: Nie do opowiedzenia. Do zobaczenia. :hut:

SPIS TREŚCI:

V/VI 2020 - Rudawy Janowickie
- Jawor i Kościół Pokoju
- Chełmsko Śląskie - Domy Tkaczy
- Rezerwat przyrody „Głazy Krasnoludków”
- Opactwo pocysterskie w Krzeszowie
- Formacje skalne w Rudawach
- Zamek Bolczów
- Miedzianka
- Kolorowe Jeziorka
- Ostra Mała
- Góry Sokole: Krzyżna Góra i Sokolik

VII 2020 - Dolina Bobru i Pogórze Kaczawskie
- Świerzawa
- Organy Wielisławskie
- Pilchowice nad Bobrem
- Zapora Pilchowicka
- Most kolejowy nad Jeziorem Pilchowickim
- Zamek w Płakowicach
- Lwówek Śląski
- Lubomierz i Kościół Wniebowzięcia NMP i św. Maternusa
- Wieża książęca w Siedlęcinie
- Zamek Wleń (Lenno)
- Złotoryja

IX 2020 - Pogórze Izerskie
- Zamek Grodziec
- Mirsk
- Jelenia Góra
- Ruiny Zamku Świecie
- Zamek Czocha
- Zapora Złotnicka i Zapora Leśniańska
- Zamek Gryf w Proszówce

Książański Park Krajobrazowy
- Ścieżka Hochbergów
- Stary Książ

Wokół Jeziora Bystrzyckiego
- kładka nad Jeziorem Bystrzyckim
- Zamek Grodno

III 2021 - Kowary
- Zamek Bolków
- Kowary
- Skalnik - Ostra Mała
- Starościńskie Skały, Zamek Bolczów
- Park Miniatur Zabytków DŚ
- Przełęcz Okraj - Skalny Stół
- Dolinia Pałaców i Ogrodów
- Sokoliki
Ostatnio edytowano 22.09.2022 11:36 przez marze_na, łącznie edytowano 7 razy
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.08.2020 22:59

Kościół Pokoju w Jaworze

Zanim dojedziemy w Rudawy zatrzymujemy się w Jaworze, gdzie w Parku Pokoju stoi największy drewniany kościół na świecie, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ewangelicki Kościół Pokoju.

Obrazek

Kościoły Pokoju powstały w II poł. XVII wieku w następstwie pokoju westfalskiego kończącego wojnę trzydziestoletnią (1618-1648). Pod naciskami protestanckiej Szwecji katolicki cesarz Ferdynand III Habsburg przyznał śląskim luteranom prawo do wybudowania na podległych mu terenach trzech świątyń — w Głogowie, Jaworze oraz Świdnicy.
Kościół w Głogowie spłonął w XVIII w. w pożarze wywołanym uderzeniem pioruna. Pozostałe dwa, w Jaworze i Świdnicy, zachwycają do dziś niezwykłą historią budowy, szachulcową konstrukcją bez gwoździ oraz bogatym wykończeniem wnętrz.

Zgoda Habsburgów na budowę trzech ewangelickich kościołów była obwarowana licznymi ograniczeniami, m.in:
- do budowy mogły posłużyć wyłącznie materiały nietrwałe (drewno, słoma, glina, piasek),
- musiały być one wybudowane poza granicami miasta, jednak nie dalej niż na odległość strzału armatniego od murów miejskich,
- nie mogły mieć wież, dzwonów ani tradycyjnego kształtu świątyni,
- musiały zostać ukończone w ciągu jednego roku,
- musiały zostać wzniesione na koszt parafii ewangelickiej.

Największym problemem okazał się właśnie brak środków. Z tego powodu trzech emisariuszy z Jawora udało się do protestanckich krajów północy, między innymi Niemiec i Danii. Powrócili po dwóch latach z kwotą 4600 talarów. Kościół wzniesiono w latach 1654 - 1655.
Więcej o historii budowy można poczytać u źródła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cztery empory biegnące dookoła sprawiły, że kościół mógł pomieścić nawet 6.000 wiernych.

Obrazek

Obrazek

Empory pokrywa około dwustu obrazów przedstawiających przede wszystkim sceny ze Starego i Nowego Testamentu oraz herby fundatorów kościoła - rodów szlacheckich i cechów rzemieślniczych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polichromia zdobi również sufit.

Obrazek

Obrazek

Kościół Pokoju w Jaworze można zwiedzać od kwietnia do października codziennie w godzinach od 10 do 17 (w niedzielę ze wzgl. na mszę świętą od 12).
Od listopada do marca po telefonicznym uzgodnieniu - klik.
Ostatnio edytowano 30.08.2020 23:04 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.08.2020 23:02

Dolny Śląsk w ogóle mi nieznany. :roll:
No to pora poznać. :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.08.2020 23:13

Cześć. :-)
Odwiedziłam Kościół Pokoju w Jaworze kilka lat temu i szczerze mnie zachwycił. Na Twoich zdjęciach wygląda cudownie. :-)
Będę zaglądać z ciekawością. :papa:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 31.08.2020 07:00

Piękne tereny, troszkę "liźnięte" przeze mnie, dlatego bardzo chętnie podpatrzę Twoją relację. Jawor zawsze tak jakoś nie po drodze i nie byłem w tym kościele jeszcze.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.08.2020 18:50

Janusz Bajcer napisał(a):Dolny Śląsk w ogóle mi nieznany. :roll:
No to pora poznać. :wink:

Zapraszam więc chociaż wirtualnie :hut: .

Mikromir napisał(a):Odwiedziłam Kościół Pokoju w Jaworze kilka lat temu i szczerze mnie zachwycił.

Na mnie jeszcze większe wrażenie robi jednak jego świdnicki brat :D .

mchrob napisał(a):Piękne tereny, troszkę "liźnięte" przeze mnie, dlatego bardzo chętnie podpatrzę Twoją relację.

Witam i zapraszam 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.08.2020 18:53

Jawor, inne zabytki

Po opuszczeniu Kościoła Pokoju idziemy jeszcze na krótki spacer po mieście.

Najstarsza świątynia w Jaworze to gotycki kościół św. Marcina, którego budowa rozpoczęła się ok. 1330 roku i trwała do końca XIV wieku.

Obrazek

Obrazek

Doskonale zachowany XIV wieczny portal z wizerunkiem św. Marcina rozcinającego swój płaszcz by oddać część żebrakowi.

Obrazek

Barokowy wystrój wnętrza oglądamy jedynie przez kratę.

Obrazek

Rynek z neorenesansowym ratuszem z końca XIX wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamek Piastowski zbudowany został w XIII w., następnie rozbudowany w XV i XVI w., a potem jeszcze gruntownie przebudowany w latach 1663-1665.

Obrazek

Obrazek

Kolejno był on siedzibą książąt piastowskich jaworsko-świdnickich, później starostów królów czeskich i namiestników cesarskich. Od czasu wojen śląskich aż do roku 1956 zamek pełnił rolę więzienia.
Dziś nie ma pomysłu na jego zagospodarowanie. Zaniedbany, z odpadającym tynkiem i łuszczącą się farbą nie stanowi wizytówki miasta. Szkoda...

Obrazek

Obrazek

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.08.2020 19:22

Podejrzewam, że problemy własnościowe mają tu miejsce. Podobnie było w przypadku naszego suskiego zamku, żadna ze stron nie chciała inwestować, póki sytuacja prawna się nie wyjaśniła.

Dla takiego obiektu to chyba jedyna opcja to przekształcenie w hotel. Wiadomo trochę straci z autentyczności, ale będzie ktoś kto zadba i tchnie w to miejsce życie. Bo jakby miał pełnić funkcję ogólnie pojętego muzeum to już by region/powiat/gmina zadbała o to.

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2020 19:24

Poczytam co tam na Dolnym widać. Znam tylko Strzegom (mieszkałem tu za dzieciaka), Świdnicę i Wałbrzych. No i WrocLove ;)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 31.08.2020 21:18

Dołączam. Nie będę jak widać jedyny, który napisze WrocLove :P Moje ulubione miasto w Polsce. Gdybym miał wybó i gdzieś emigrował to tylko to miasto. No i jedyny region w Polsce jakim jestem zafascynowany ... Trochę magiczny, widać jak tu było pięknie kiedyś (teraz zresztą w wielu miejscach też tam jest), ten ordnung muss sein ...

Chętnie popatrzę, wstawiaj jak najwięcej zdjęć (jak zwykle bardzo dobrych 8) ) :papa:

pozdrawiam, Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.08.2020 22:39

piekara114 napisał(a):Podejrzewam, że problemy własnościowe mają tu miejsce.

Nic z tych rzeczy. Zamek należy do miasta. Działa tam jakiś komis i miejski klub abstynenta, przestrzeń udostępniono organizacji artystycznej. Kasy z tego być nie może, a właśnie kasa jest tu problemem.
Środki na renowację można pozyskać z funduszy unijnych, programy ratowania zabytków mają i samorząd województwa i Ministerstwo Kultury. Trudno oceniać na ile bierne są w swoich działaniach władze Jawora, a na ile przegrywają wyścig o finansowanie z ogromną konkurencją ze strony innych obiektów. Zamki, pałace i dwory na Dolnym Śląsku liczone są przecież w setkach - tutaj ciekawe zestawienie.

pääkäyttäjä napisał(a):Poczytam co tam na Dolnym widać.

Miło mi powitać kolejnego czytelnika.

majkik75 napisał(a):Dołączam. Nie będę jak widać jedyny, który napisze WrocLove

WrocLove nawet ładnie :D . Mierzi mnie jak słyszę / czytam Wrocek :evil: .

majkik75 napisał(a):Moje ulubione miasto w Polsce. Gdybym miał wybó i gdzieś emigrował to tylko to miasto. No i jedyny region w Polsce jakim jestem zafascynowany ...

No teraz to zapunktowałeś :!: :oczko_usmiech:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 01.09.2020 08:47

marze_na napisał(a):

majkik75 napisał(a):Dołączam. Nie będę jak widać jedyny, który napisze WrocLove

WrocLove nawet ładnie :D . Mierzi mnie jak słyszę / czytam Wrocek :evil: .

majkik75 napisał(a):Moje ulubione miasto w Polsce. Gdybym miał wybó i gdzieś emigrował to tylko to miasto. No i jedyny region w Polsce jakim jestem zafascynowany ...

No teraz to zapunktowałeś :!: :oczko_usmiech:

Kiedyś przez paręnaście lat pracowałem w banku, który miał swoją centralę we Wrocławiu i mówiło się, że się jedzie właśnie do "Wrocka" ;) Ale ok, nie będę tutaj tak mówił :papa: Ile razy ja byłem we Wrocławiu to nie wiem ... No i mój ulubiony "Spiż" na Rynku .. :P 8)

Tak, Dolny Śląsk to wspaniały region. Nie chciałem tu się podlizywać, stwierdzam fakt 8)

pozdrawiam, Michał
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 01.09.2020 09:07

Też sie dosiądę. Może coś nowego poznam. :lol:
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 01.09.2020 09:55

Wrocław ma w sobie to coś, co powoduje, że się chce tam wracać. Podobnie jak na cały Dolny Śląsk. Tak więc oprowadzaj po Swoich stronach wycieczkowicza z Mazowsza :wink:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 10:50

Ech..., piekne tereny, bywalem kiedys czesciej... :)

Haslo reklamowe, moim zdaniem, trafione - "...do zobaczenia..."
Następna strona

Powrót do Polska

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies