Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skarby Dalmacji - Kastel Kambelovac - Camp Dragan

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek58
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek58 » 13.08.2011 10:14

Dzień dobry.
Fajna relacja. Byłem kilka lat temu u Dragana w maju. Faktycznie bardzo serdeczni ludzie. Dragan często częstujący różnymi rakijami i wynalazkami, dobrze mówiący po polsku i chętny do opowieści, które często kwitował stwierdzeniem " tylko to nic więcej" oraz "i co ja mogę tylko to nic więcej".
Szkoda tylko, że do plaży trzeba jeździć ale faktycznie ładną plażę znaleźliście.

Powodzenia

hej
tomaszg6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszg6 » 13.08.2011 10:33

Fajne fotki i relacja przypomniała mi się Makarska z 2006 roku.
marchos87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marchos87 » 14.08.2011 11:02

Jacek58 napisał(a):Dzień dobry.
Szkoda tylko, że do plaży trzeba jeździć ale faktycznie ładną plażę znaleźliście.
hej

Fajną plażę to pokażę za kilka dni bo najlepsza jeszcze nie przedstawiona. Póki co uciekam bo Niedziela a jutro coś dopiszę do tematu :)
marchos87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marchos87 » 16.08.2011 21:09

Jak już wspomniałem wcześniej w drodze powrotnej z Makarskiej wstąpiliśmy do Omisza. Miasteczko bardzo nas zauroczyło :)
Poszliśmy zobaczyć twierdzę piratów, później coś zjeść i przejść się po plaży.

Kiedy doszliśmy pod twierdzę okazało się że jest płatna (Podobno nigdy nie była - Tak mówił Piotrek który był już tam kilka razy), w związku z tym że nie chcieliśmy wydawać po 15kn za wstęp gdzie tak naprawdę nic nie ma to zrobiliśmy zrzutę i Ja poszedłem porobić zdjęcia oraz przeprowadzić wirtualny spacer po twierdzy :)

Co najciekawsze chłopak który siedział i sprzedawał bilety wziął nas za biedaków którzy nie mają pieniędzy i coś tam gadał pod nosem do swoich kolegów po chorwacku. Jaga siedziała niedaleko niego i słyszała co mówił oraz się na niego patrzyła - wtedy On powiedział coś w stylu "Co się gapisz jebako" (mogłem coś pomylić :P ) - W każdym razie zorientowaliśmy się że Nas obraża i w momencie jak Ja wróciłem z Twierdzy podeszliśmy wszyscy do chłopaka i mówimy że ma nam zapisać imię adres i telefon swojego szefa - na to chłopak zbladł jak ściana i zaczął mu się trząść ręce jak by wrócił z 3 dniowego cugu :twisted: Zapisał nam i drżącym głosem zapytał o co chodzi a My na to że on dobrze wie. Wzięliśmy karteczkę i poszliśmy dalej :) Nigdzie nie dzwoniliśmy ani nic, ale przynajmniej młody miał nauczkę, że nie taki chorwacki niezrozumiały jak myślał :P

A oto fotki z Omisza:

Fort na górze

Obrazek

Uliczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok z Wieży

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spacer i poszukiwanie jedzenia :D

Obrazek

Obrazek

Widok na zamek piracki

Obrazek

Samochód rozbity na serpentynach (Chyba atrapa)

Obrazek

No i To by było na tyle. Wieczorem wróciliśmy na pole namiotowe - posiadówa i nyny

:)
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 17.08.2011 22:27

Omis ciepło wspominamy, pierwszy poranek w Cro - otwieram oczy i widzę skały przy ujściu Cetiny, widoczek piękny. To był czerwiec, turystów w granicach rozsądku, po śniadaniu kwatera znaleziona w 30minut i pełen luz.
Dopiero za trzecim pobytem w Cro pogoda pokazała co potrafi, ale wybór wakacyjny jest jasny.
marchos87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marchos87 » 20.08.2011 13:30

Wtorek 5 Lipca

Kolejnego dnia zwiedzaliśmy okolicę Splitu.

Historycznie Solin położony jest na miejscu starożytnego miasta Salonae (nazwa pochodzi od wydobywanej w okolicy tego miast soli ( po łacinie - sal), które swego czasu było stolicą rzymskiej prowincji Dalmacji. W I wieku Rzymianie zbudowali w mieście amfiteatr, teatry, świątynie, łaźnie i forum. Salonae było w tym czasie najbogatszym i najludniejszym miastem środkowego wybrzeża Adriatyku. Około roku 240 urodził się tu późniejszy cesarz rzymski Dioklecjan.

Około 614 roku miasto zostało zniszczone poprzez Awarów i Słowian, którzy się tam później osiedlili. Wówczas rdzenni mieszkańcy schronili się w pałacu Dioklecjana, do fortecy Spalato (dzisiejszy Split).

W średniowieczu Solin był częścią chorwackiego terytorium oraz odgrywał ważną rolę w średniowiecznym państwie chorwackim.

W XX wieku industrializacja Splitu spowodowała, że Solin stał się przedmieściem Splitu. Solin jest częścią konurbacji (policentrycznej aglomeracji) splitskiej. Administracyjnie jest samodzielnym miastem. Ostatnio ze względu kilku ciekawych odkryć archeologicznych jego znaczenie jako atrakcji turystycznej wzrosło. Wizytówką Solina jest charakterystyczne wybrzeże rzeki Jadro.

(źródło: Wikipedia)

No więc pojechaliśmy zobaczyć zalążek cywilizacji nad Adriatykiem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znaleźliśmy cykadę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największa Agawa (po lewej na dole J. dla porównania :) )

Obrazek

Obrazek

Split

Obrazek

No i po zwiedzaniu Solinu pojechaliśmy poplażować ale po chwili przyszła bardzooooo gwałtowna burza :D

Obrazek

No i było trzeba uciakać.

A to już po burzy :)

Obrazek

I tak minął Wtorek 5 Lipca :)
marchos87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marchos87 » 22.08.2011 13:57

Środa 6 Lipiec

Kolejny dzień chorwackich przygód. Koniec urlopu zbliża się nieubłaganie, mimo to nadal planujemy zwiedzanie. Jako że Split widzieliśmy tylko w nocy postanowiliśmy jeszcze raz się tam wybrać ale tym razem po obiedzie.

Rano pojechaliśmy na plażę lekko się podsmażyć a około 15:00 pojechaliśmy do Splitu.

Obrazek

W dzień miasto pokazało nam dużo więcej szczegółów niż w nocy

Obrazek

Jako że pogoda była całkiem ładna to wybraliśmy się na wieżę katedry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie spacerowym tempem udaliśmy się do jednego z muzeów w Splicie, mianowicie miejskiego pokazującego rozwój miasta. Po drodze jeszcze cykaliśmy zdjęcia :P

Obrazek

A to już przy muzeum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zwiedzeniu muzeum udaliśmy na półwysep do parku i na kolejny punkt widokowy.

Obrazek

Tradycyjnie Kociak :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec dnia posiadówa, oczekiwanie na zmrok i Split nocą :)

Obrazek
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 22.08.2011 14:38

Hej fajna relacja i fotki. Bardzo miło zobaczyć znajome miejsca.

marchos87 napisał(a):To nie wiem co to - może ktoś wie ??

Obrazek

Pomnik kąpiącego się w morzu turysty.

Obrazek
By artur68 at 2011-08-22
mashacra
Plażowicz
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) mashacra » 18.06.2013 23:02

marchos87 napisał(a):
Jacek58 napisał(a):Dzień dobry.
hej

Fajną plażę to pokażę za kilka dni bo najlepsza jeszcze nie przedstawiona. Póki co uciekam bo Niedziela a jutro coś dopiszę do tematu :)

Cześć, mój pierwszy post i od razu pytanie gdzie jest ta najlepsza? :wink:

Będziemy u Dragana na początku lipca i większość Waszych punktów kontrolnych wykorzystamy.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży