Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::..

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 24.01.2012 12:26

ja zawsze mówię, 5 nie daję, idą do skarbonki. ;)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 24.01.2012 17:05

a ja skuszony kursem euro swoje odłożone zaskórniaki na wakacje wymieniłem dzisiaj na walutę zjednoczonej europy...;) i nawet mi wyszły 2 papierki;)
z_pola
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_pola » 24.01.2012 17:54

A ja jako że dopiero od grudnia mam skarkonkę, to postanowiłem odkładać do niej wszystko co mi wpadnie za tzw. "fuchy".
I już ze dwa tysiące się uzbierało. Jak dobrze pójdzie to na wakacje się uzbiera.
Poza tym nie bardzo wyobrażam sobie zeby z 5zł uzbierać na wakację. W ciągu roku chyba nie widzę tylu 5zł co w wszych skarbonkach.
Może pora przejść na 10zł?
Ten banknot częściej widuję w moim portfelu.
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 24.01.2012 21:53

Skarbonka to świetny patent na oszczędzanie, też nabyłam , taką co to się jej nie da otworzyć, chyba że otwieraczem do konserw, wyjąć też się nie da , bo niszczy banknoty, sprawdzone w kilku próbach. Ponieważ banknoty znikają jak w paszczy rekina postanowiliśmy wrzucać tylko papierkowe :D . Jest już całkiem nieźle :) , jak tak dalej pójdzie to może i trzy tygodnie, tydzień na Korczuli, a dwa na Lastovo, a może Lastovie? :roll:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 27.01.2012 20:20

kgaw napisał(a):Czy warto założyć rachunek walutowy i kupować Euro w kantorach online?
Czy to się mija z celem, zakładając że będę płacił kartą ?

To najlepsze wyjście, robię tak od roku, konto mam w BZWBK, bo to bez problemu np. Walutomat obsługuje.

Dlaczego najlepsze ?
Po pierwsze dziś kurs u mnie w kantorze - sprzedaż 4,35 załamka
obecny kurs na Walutomat 4,235 - JAKA RÓŻNICA !

Teraz tak przelew z iPKO, zakup walut, przelew euro do BZWBK - cała operacja 15 minut (nawet w święta ! bez wychodzenia z domu :)

Płacisz kartą w euro i dobrze. Masz na koncie np. 100 euro wydajesz dajmy na ten przykład 100 euro, a nie w złotówkach stosując jakieś dziwne przeliczniki...
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 30.01.2012 20:17

.

Pół roku i 1,1 kg pięciozłotówek i parę papierków - cienko, kruca bomaba, cienko :( mi to idzie...
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 29.02.2012 12:44

ja dzisiaj dostałam zwrot podatku za dziecko i całość wymieniona na euro zasiliła moją skarbonkę :wink:
coś cienko mi w tym roku idzie ,ale jak nie w tym to w przyszłym roku wyjedziemy ,a samo się nie uzbiera :P :P :P
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 29.02.2012 21:41

myślę, że zbieranie przyjemne, wynik drugorzędny, my raz zbieramy bardzo intensywnie, raz biernie... zimą zawsze trudniej nam się oszczędza. Wraz z pierwszymi promykami słońca będzie lepiej:)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 29.03.2012 15:58

Ucieszył mnie fakt dziś jak podniosłem naszą skarbonkę , jakieś 2 kg. :D

....ale fakt , faktem że od stycznia dopiero coś się u nas ruszyło w zbieraniu :D , bo wcześniej była tragedia ......

Po cichu już liczę że uda się pobić wynik z przed dwóch lat i zeszłoroczny. :oczko_usmiech: , do września jeszcze ho, ho......
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.03.2012 17:17

Ja już drugi kufel zapełniam,dorzuciłem również jakieś 500euro z boków które wpadły :D,myślę że do lipca to nie tylko na paliwo lecz na cały wyjazd się uzbiera
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 01.04.2012 11:31

maniust napisał(a):Ucieszył mnie fakt dziś jak podniosłem naszą skarbonkę , jakieś 2 kg. :D

....ale fakt , faktem że od stycznia dopiero coś się u nas ruszyło w zbieraniu :D , bo wcześniej była tragedia ......

Po cichu już liczę że uda się pobić wynik z przed dwóch lat i zeszłoroczny. :oczko_usmiech: , do września jeszcze ho, ho......

Jak masz same 5 zł, to uzbierałeś około 1,5 tyś. :!:
Powodzenia w dalszym puszkowaniu :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 01.04.2012 12:22

Dzięki temu pomysłowi udało mi się w poprzednich latach nazbierać trochę piątek. Często, jak takowych w portfelu nie było, wrzucałem inne monety lub jakiś banknot. Tym sposobem po jakieś 1,5 tys się uzbierało.

W tym roku pewnie będzie więcej, bo wcześniej zacząłem.

Do wyjazdu postanowiło się też dołożyć , sukcesywnie w zeszłym roku wspierane przeze mnie, nasze Państwo Polskie i cały zwrot postanowiłem przeznaczyć na wakacyjny odpoczynek.

Wszystkim zbierającym życzę obfitych słoików, kufli, skarbonek czy do czego kto tam wrzuca.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 01.04.2012 12:44

nam do tej pory udawało się nazbierać około 400-600 zł,
myślę, że w tym roku poprawimy się:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2012 15:02

Wyjazd w lipcu za 97 dni :lol: skarbonka pękła 1000 euro i 4000 tysie i zbieranie nadal trwa :wink:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 01.04.2012 16:52

JackDaniels, ja to przy Tobie NalewkaBabuni.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::.. - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone