Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::..

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 27.07.2009 23:01

i ja się "pochwaliłam" naszą skarbonką w relacji Janusza :D Co prawda u nas parę lat temu zaczęło sie trochę inaczej bo nie była to na początku przysłowiowa świnka tylko szkatułka. Dotychczas wakację wykupowaliśmy z duzym wyprzedzeniem w biurach i po pierwszej wpłacie za wycieczkę to co zostało do zapłacenia dzieliliśmy na ilość pozostałych dni do wyjazdu i taką sumke codziennie odkładaliśmy. Najczęściej wychodziło tak po 20-30 zł dziennie. Jak sie w szkatułce uzbierała jakaś wieksza kwota to wpłacałam ja na jedno z kont, którego w zasadzie nacodzień nie używaliśmy i to konto stało sie takim "wsparciem wakacyjnym". I tak zawsze udawało nam sie zebrać potrzebną kwote na opłacenie wycieczki :D
Świnka pojawiła sie jakieś półtora roku temu dzieki mojemu pomysłowi a w zasadzie prezentowi, który zrobiłam sobie na urodziny i po niekąd Mikołajki, bo własnie 6 grudnia zrobiłam sobie i mężowi (który nic dprawie do końca nie wiedział) prezent w postaci zakupienia biletów do Paryża na moje okrągłe urodzinki. Stwierdziłam, że nie będę robiła żadnej "fety" dla rodziny i znajomych i wole te pieniądze co wydam na domową imprezę przeznaczyć na wymarzony wyjad. Mając w "garści" bilety zakupiłam świnke i napisałam na niej tekst : "na urodzinowe marzenie Anity". Oczywiście jak tylko pojawiła sie skarbonka z takim napisem ciekawość wszystkich zrzerała co ja tym razem wymyśliłam :lol: Jednak twarda byłam i tajemnicy prawie do końca nie zdradziłam. Przez ponad pół roku sama wrzucałam wszystkie drobne i nie tylko, a meżowi, który ciągle dociekał na co zbieram "nakazałam" :wink: aby nie skąpił przy wkładaniu pieniążkow. O wyjeździe dowiedział się jakieś 2 tygodnie przed, a tylko dlatego że musiałam go już w tym czasie uprzedzić aby sobie w pracy tak poukładał żebyśmy mogli na tydzień wyjechać. Tekst na śwince był rewelacyjnym magnesem, bo co do nas ktoś nie przyszedł to ciekawy był, a ja szelmowsko sie uśmiechałam i mówiłam : chcesz wiedzieć to wrzuć "grosika" to się dowiesz". Straszna byłam bo oczywiście po wrzuceniu pieniążków pary z ust nie puściłam :lol: :wink: Przed wyjazdem nastąpiło uroczyste rozbicie świnki - skarbonki i pieniążki jak znalazł przydały sie na to aby sobie niczego nie odmawiać na tym wymarzonym wyjeździe, a wyjazd był przecudnie romantyczny :D Ach ten Paryż.
No i tak od szkatułki i konta przeszliśmy do świnkowego wakacyjnego oszczędzania. W tym roku wyjątkowo nasza świneczka jest ciężka i mam nadzieję że uzbierała się już w niej spora sumka :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2009 02:10

W relacji pisałem, że do założenia skarbonki zainspirował mnie "krakuscity" :D
Pamiętam też jego "relację ze świniobicia" :wink: nawet zagadka wtedy była ile pieniążków uzbierało się w śwince :D
Ostatnio edytowano 28.07.2009 16:43 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.07.2009 08:51

slapol napisał(a):nie stresujta się ludziska, że pani w markecie zamiast piątki wydała Wam 2+2+1 :lol:

Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit ;)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.07.2009 08:57

ANITA:) napisał(a):Ach ten Paryż.

No ach, ach :lol: Ja teraz w czerwcu zabrałem moją Gosię na pierwszą rocznicę do Paryża :) Zobaczyć jej minę, kiedy okazało się, ze kupiliśmy bilety na wejście na piechotę na wieżę Eiffla - BEZCENNE :lol:
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 28.07.2009 09:19

Opowiem Wam o moim przypadku:
Jakieś 3 lata temu zapragnąłem mieć telewizor plazmowy 42'
Niestety żony jak to żony nie traktują takiego zakupu jako rzecz priorytetową.
Słyszałem od znajomej,że zbiera cały rok po 5zł i w ten sposób uzbiera corocznie 600-800zł na święta Bożego Narodzenia.
Pomyślałem o tym samym ;)
Po jakimś czasie i żona wciągnęła się w tą "zabawę" i wszyscy wrzucaliśmy "piątki" do blaszanego pudełka po ciasteczkach duńskich.
W ten sposób uzbierałem prawie 2,5 tyś ;) czyli ponad 50% plazmy na tamte czasy.
Wszystko było piękne do czasu wizyty w banku.
W domku dzień wcześniej porobiłem rulony z 5złotówek i papieru z drukarki, rano lecę z tym do banku (ciężkie było)
Stoję w kolejce i czekam ,po 20 min przyszła na mnie kolej.Pani w okienku zagląda na mnie i mówi,że ona jest nie przygotowana.Musi iść na zaplecze po maszynę liczącą.W końcu przynosi tą maszynę i zaczyna składać do kupy.Ludzie podnieceni i wkurzeni,co ja tam tak długo robię.
Pani zaczyna wysypywać te "piątki" pieczołowicie przeze mnie porolowane do jakiegoś garnka a następnie do "piekielnej maszyny",która wypluwa z powrotem ten bilon.
Pani ładnie pakuje każdą porcję w swoje firmowe papiery-ludzie zaglądają na mnie z wściekłościa, kążdemu się spieszy,ja na swoje wytłumaczenie wymysliłem historię,że jestem niby księdzem i to jest wasza wina,że takie drobne wrzucacie do koszyczka ;)
Po całej tej strasznie pracochłonnej i czasochłonnej czynnosci pani oświadczyła,że muszę zapłacić 30zł za zliczanie tych monet,jej czas itd.
Wszytko to trwało prawie pół godzinki w ING w miasteczku 50 tysięcznym.

Reasumując od tamtego czasu nie zbieram "piątek",bo z tym tylko kłopot.
Kilkaset złotych to tam jeszcze można gdzieś wymienić ale powyżej tysiąca...zaczynają się schody ;)
Pozdrawiam i życzę owocnego oszczędzania ,bo tak naprawdę nie ważne środki -ważny cel ;)
Aha plazma stoi od tamtego czasu i dzięki temu więcej mam Chorwacji z "Bojów turizma" niż na starym 21' ;)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.07.2009 09:51

No właśnie, a gdzie zamieniacie na "grubsze" Wasze piątki? ;)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 28.07.2009 09:53

Ale super pomysł. Gratuluję!
Dzisiaj kupuję świnkę na następne wakacje. Na dno wrzucę euraski i kilka nędznych kun, które zostały z tegorocznego wyjazdu.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 28.07.2009 12:37

moondek napisał(a):No właśnie, a gdzie zamieniacie na "grubsze" Wasze piątki? ;)

W pracy :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 28.07.2009 12:52

moondek napisał(a):No właśnie, a gdzie zamieniacie na "grubsze" Wasze piątki? ;)

idę do zaprzyjaźnionego sklepu :D :oczko_usmiech: i już
te 4,800 wymieniliśmy w ciągu kilku dni
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.07.2009 12:58

W sklepie zawsze prosza o drobne, to jak na raz tyle przyniesiesz, to pewna będą zadowoleni. Tym bardziej, że my do świnki wrzucamy wszystkie nominały i 1 gorszówek też tam będzie dużo :wink:
sinless
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sinless » 28.07.2009 13:05

A my 95% płatności w sklepach dokonujemy kartą kredytową i nie wydają nam reszty w piątkach :cry: :cry: :cry:

Sinless
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.07.2009 13:22

sinless napisał(a):A my 95% płatności w sklepach dokonujemy kartą kredytową i nie wydają nam reszty w piątkach :cry: :cry: :cry:

Sinless

Mam na to bardzo dobrą radę. Czasami człowiek aż sam sobie się dziwi, że mógł na to wpaść... ;) Zacznijcie płacić gotówką ;)
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 28.07.2009 13:23

Też placiłam głownie kartami... do czasu :lol:
od kiedy mamy "piątkową skarbonkę" częściej zaliczam bankomaty...
:lol:
sinless
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sinless » 28.07.2009 13:36

moondek napisał(a):
sinless napisał(a):A my 95% płatności w sklepach dokonujemy kartą kredytową i nie wydają nam reszty w piątkach :cry: :cry: :cry:

Sinless

Mam na to bardzo dobrą radę. Czasami człowiek aż sam sobie się dziwi, że mógł na to wpaść... ;) Zacznijcie płacić gotówką ;)

Gdybym tylko miał przy sobie jakąkolwiek gotówkę - wszystko natychmiast wrzucałbym do skarbonki na wyjazd do Cro. A z czego przeżylibyśmy pozostałe 11 miesiecy :roll: :roll:

Sinless
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 28.07.2009 14:21

Krakusy przy tej pojemności, to nie była świnka, tylko ŚWINIA. :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::.. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies