Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::..

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.06.2013 09:34

- otworzyłem moją puszkę
- założyłem ją około pół roku temu
- dodam, że zbierałem same piątki, ale nie do końca uczciwie - zdarzyło mi się wrzucić stówkę do rozmieniacza monet i nieco przyspieszyć proces zapełniania się półlitrowej puszki po piwie

- efekt?
- 385 monet, czyli 1925 pln w pięciozłotówkach (+papierowa stówka, ale tej nie liczę)

pozdrawiam złomiarzy ;@))))

Krzysiek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.06.2013 10:11

Krystof napisał(a):- otworzyłem moją puszkę
- założyłem ją około pół roku temu
- dodam, że zbierałem same piątki, ale nie do końca uczciwie - zdarzyło mi się wrzucić stówkę do rozmieniacza monet i nieco przyspieszyć proces zapełniania się półlitrowej puszki po piwie

- efekt?
- 385 monet, czyli 1925 pln w pięciozłotówkach (+papierowa stówka, ale tej nie liczę)

pozdrawiam złomiarzy ;@))))

Krzysiek

Ja się przyznam, że:
- zbierałem (zbieram) piątki i dyszki
- piątki do świnki różowej, dyszki do puszki Zygzaka mcQueena
- często wymieniałem dyszki na stówy, potem stówy na Oiro
- zbierałem od września 2012 bodajże

Efekt - około 1200 Euro i nie wiem, ile piątek jeszcze bo zbieram dalej :)

:papa:
Pawgas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawgas » 07.06.2013 11:02

Hehe - super temat. Już niedługo i ja się podzielę relacją z mojego świnio/słonio bicia. Zbieramy z żoną 5 zł i 2 zł od ślubu we wrześniu 2009 r na który dostaliśmy świnię w prezencie. Do tej pory nie ruszaliśmy kasy ze świni a i z powodu ciąży i małego synka przez dwa lata nie byliśmy na dłuższych wakacjach. Teraz nastał czas na podliczenie - myslę że będzie tego coś koło 5000 zł więc na urlop w Cro jak znalazł.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 08.06.2013 15:26

Pawgas kiedy rozbijacie?
Czekamy na fotorelację :D .
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 08.06.2013 19:02

msaver faktycznie fajna sprawa, 5 zł świnkę uskuteczniam od jakichś 10 lat :D Świnka coraz cięższa, a na msaverze po niemal dokładnie roku uzbierało się 3700 zł (opcja 3% od każdej operacji karciano-kontowej). Zbieranie bezbolesne i skuteczne, polecam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2013 19:13

Konto w mbanku to moje drugie konto i ze względów firmowo rozliczeniowych większość operacji jednak przez Inteligo. Przez co oszczędzam mniej na msaverze
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 08.06.2013 19:30

Moje także niby drugie, ale często operuję ich kartą kredytową. Sporo się "zaoszczędziło" przy zakupach związanych z IO w Londynie, ale powiem szczerze, że celowo przelewam ile się da na mbank, by płacić ich kartami i "zaoszczędzić" te 3% z każdej transakcji. Jakoś to mniej boli... A były czasy gdy się musiałem zapożyczać by do Cro podążyć...Jednak wcale tego teraz nie żałuję:-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2013 20:47

sirk napisał(a):Moje także niby drugie, ale często operuję ich kartą kredytową. Sporo się "zaoszczędziło" przy zakupach związanych z IO w Londynie, ale powiem szczerze, że celowo przelewam ile się da na mbank, by płacić ich kartami i "zaoszczędzić" te 3% z każdej transakcji. Jakoś to mniej boli... A były czasy gdy się musiałem zapożyczać by do Cro podążyć...Jednak wcale tego teraz nie żałuję:-)

A z kredytówki też idzie na oszczędzanie?
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 08.06.2013 21:44

Tak, idzie, 3% każdej transakcji, taką opcję wybrałem.
Pawgas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawgas » 08.06.2013 22:43

luk006 napisał(a):Pawgas kiedy rozbijacie?
Czekamy na fotorelację :D .

No właśnie nie wiem bo nadal ostro wrzucamy i chciałbym żeby wynik był jak najlepszy - np dziś do słonia który jest na 5 zł poszło 30 zł :D
Fotorelacją na pewno się podzielę.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 10.06.2013 07:23

Ja też odpaliłem mSavera i żałuje że wcześniej nie uruchomiłem tej usługi mBank to jedyne konto z którego korzystam i od niespełna 2 tyg. na konto wpadło 77 PLN. Do wyjazdu około 25 dni a jeszcze duże zakupy nas czekają w związku z tym do puszkowych 5k PLN wpadnie coś jeszcze ;)
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 10.06.2013 13:29

Moja puszka pęka w szwach :D . Waży dobrych parę kilo. Zbieramy od 1 lutego. Uroczyste otwarcie wyznaczone jest na 28 czerwca, obiecuję fotorelację :D .
pawelp29
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelp29 » 12.06.2013 14:22

bardzo ciekawy pomysł na oszczędzanie na wakacje! hehe muszę skoczyć do sklepu po jakąś świnię :)
Pawgas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawgas » 12.06.2013 19:09

Nastała pora i na moje podsumowanie choć do wyjazdu jeszcze prawie 3 miesiące to już teraz postanowiliśmy podliczyć wszystko i zacząć powoli wymieniać na grube. Zbieraliśmy od ślubu we wrześniu 2009 r - najpierw bardzo nieregularnie potem nieco częściej wrzucaliśmy a przez ostatni rok już naprawde dużo.

Oto nasi dwaj bankierzy - słoń od 5 zł i świnia od 2 zł. Oba otwierane więc przeżyły operację bez szwanku :)
Obrazek

A oto nasz wynik (przepraszam że nie w kupkach ale nie chciało mi sie układać):
Obrazek

REZULTAT:
115 Euro;
62,8 Kun
844 x 5 zł
669 x 2 zł (w tym 7 szt kolekcjonerskich)
SUMA:
5558 zł
115 Euro
62,8 Kun
Co po przeliczeniu Euro i Kun po dzisiejszym kursie daje: 6 083,14 zł
pb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pb » 13.06.2013 09:18

Witam
Ja oczywiście natchniony tym wątkiem przyjąłem metodę zbierania - codziennie do pudełka trafia 10 zł, a aby było to systematyczne wykonałem pudełeczko i zaznaczam wrzucone dyszki aby mieć pewność że nikt nie oszukuje.
Wrzucać ma każdy domownik ale oczywiście to i tak z mojej kieszeni najczęściej trafiają tam dyszki, oczywiście czasem są zaległości czasem zapasy w zależności przypływu gotówki :)
W domy stanęły też 2 skarbonki na 5 i dwójki ale jeśli nie zapełnią się do wakacji będą czekać do następnego roku.
Jako że poprzednie wakacje były w lipcu 2012 a obecne w sierpniu to z boku pudełka będzie musiał zmieścić się lipiec.
Na Karlovacko i lody już właściwie uzbierane - wiec tylko czekać na wyjazd :) , resztę się jakoś ze "ściany płaczu" wydobędzie :)
Załączniki:
5 zl 2.jpg
5 zl 1.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::.. - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone