Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skandynawia????

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
witki
Cromaniak
Skandynawia????

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 03.10.2007 14:51

Czy ktos z was był moze na samochodowej obiazdówce w Skandynawi?? Szwecja, Norwegia i wracajac Dania, Niemcy? my tylko lądem, bo pies z nami, a na prom nie biorą (np. Stena Baltic nie bierze)
bird80
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bird80 » 03.10.2007 15:03

W Chorwacji z pieskiem na prom bez problemu, nawet nie musieliśmy płacić biletu. Płyneliśmy z Drvenika na Korcule Jordalinią.
Miki77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miki77 » 03.10.2007 16:56

Witam !

Do skandynawii szybciej i taniej jest przez Niemcy (przynajmniej do zachodniej części).
Promem z Rostoku do Gedser albo Treleborga. Z cennika wynika że biorą zwierzeta domowe.
http://www.skandynawia.net.pl/index.php ... &Itemid=29
Szwecja to kraj gdzie po autostradach jeździ sie 110 km/godz i duza częśc stacji benzynowych jest bez obsługi (płaci sie kartą lub banknotami w automacie). Dlatego koniecznie trzeba mieć wypukłą karte i troche gotówki w koronach, zwłaszcza, ze tych stacji nie jest tak dużo jakby mozna sie tego było spodziweć. To naprawde nic przyjemnego jechać pustą autostradą ze swiecącą rezerwą i wypatrywć stacji benzynowej.

Pozdrawiam

Michał
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 03.10.2007 17:56

Ja byłam ale dawno więc mało pamiętam (ponad 10lat temu hehehe). Napewno podstawa to dobry wybór terminu. Wydaje mi się, że przełom czerwca i lipca jest najodpowiedniejszy (dzień długi i można trafić na dobrą pogodę :D )

Ja płynęłam promem do Dani z Niemiec.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 03.10.2007 18:51

bird80 napisał(a):W Chorwacji z pieskiem na prom bez problemu, nawet nie musieliśmy płacić biletu. Płyneliśmy z Drvenika na Korcule Jordalinią.

Ja nie mówię o półgodzinnym rejsie a o całonocnym - od wieczora do rana - na taki rejs psa nie biorą....
W Chorawcji pies pływał promami
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.10.2007 11:01

Moja przeprawa promowa trwała jakąś godzinę. Więc jeśli masz plan jechać na wakacje z psem to poprostu warto przepatrzeć mapę i wybrać przeprawę krótszą.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 07.10.2007 14:26

z racji rodzinnych i nie tylko jestem w Szwecji dość częstym gościem.
Moje uwagi:
1. Z psem nie ma co się pchać. Szwedzi mają hopla, na punkcie badań weterynaryjnych i jest to dość duży problem aby legalnie wwieżć psiaka
2. Szczególnie jeśli chodzi o polaków mają p...ca na punkcie szybkości. Przekroczenie prędkości o 30km/h skutkuje (jest to przestępstwo), sprawą sądową a do czasu rozprawy samochód jako narzędzie przestępstwa ląduje na parkingu. Znam przypadki kilu naszych rodaków.
3. Kupno ON na stacjach jest możliwe do ok 17, potem dystrybutory wydają paliwo tyczy to ON, tylko na karty dla ciężarówek (pisze tu o stacjach oddalonych od dużych miast). Sczególnie na północy.
Jeśli macie pytania, proszę....
Aktualnie ceny promów są delikatnie chore, proponuję jazdę przez Danie szczególnie dla mieszkańców zach Polski.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 07.10.2007 20:34

daisykf napisał(a):z racji rodzinnych i nie tylko jestem w Szwecji dość częstym gościem.
Moje uwagi:
1. Z psem nie ma co się pchać. Szwedzi mają hopla, na punkcie badań weterynaryjnych i jest to dość duży problem aby legalnie wwieżć psiaka
2. Szczególnie jeśli chodzi o polaków mają p...ca na punkcie szybkości. Przekroczenie prędkości o 30km/h skutkuje (jest to przestępstwo), sprawą sądową a do czasu rozprawy samochód jako narzędzie przestępstwa ląduje na parkingu. Znam przypadki kilu naszych rodaków.
3. Kupno ON na stacjach jest możliwe do ok 17, potem dystrybutory wydają paliwo tyczy to ON, tylko na karty dla ciężarówek (pisze tu o stacjach oddalonych od dużych miast). Sczególnie na północy.
Jeśli macie pytania, proszę....
Aktualnie ceny promów są delikatnie chore, proponuję jazdę przez Danie szczególnie dla mieszkańców zach Polski.

wielkie dzieki za info,
nie wyobrażam sobie, żeby zostawiać psa i pojechać sobie bez niej
jak już sie pewnie zdecydujemy, to własnie chyba przez Danię pojedziemy i mostem albo promem
co do prętkości - nalezymy do tych, co jada według przepisów panujących w danym kraju (w większości przypaków)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.10.2007 07:38

Poprostu trzeba sprawdzić przepisy dotyczące przewozu zwierząt w danym kraju i wszystko będzie ok.
Przejazd przez Danię nie jest złym pomysłem bo to piekny kraj, a do zasad każdego karju należy się przystosować -> w Słowenii czy Austrii stacje poza autostradami też nie są czynne całą dobę, coż trzeba poprostu mieć to na uwadze i tankować zanim zaświeci się rezerwa :D

Witki. A kiedy planujesz ten wyjazd?
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 09.10.2007 08:46

ally napisał(a):Poprostu trzeba sprawdzić przepisy dotyczące przewozu zwierząt w danym kraju i wszystko będzie ok.
Przejazd przez Danię nie jest złym pomysłem bo to piekny kraj, a do zasad każdego karju należy się przystosować -> w Słowenii czy Austrii stacje poza autostradami też nie są czynne całą dobę, coż trzeba poprostu mieć to na uwadze i tankować zanim zaświeci się rezerwa :D

Witki. A kiedy planujesz ten wyjazd?

póki co to są plany, co w przyszłym roku w wakacje będziemy robic
wiem, ze najlepiej jechac do Skandynawi w czerwcu, bo najcieplej 8)

ale cos czuje pismo nosem, że znów do Cro pojedziemy...... :lol: :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 10.10.2007 11:28

Ja mam nadzieje, że plan jednak dojdzie do skutku bo chetnie poczytam relacje :D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 10.10.2007 14:03

ally napisał(a):Ja mam nadzieje, że plan jednak dojdzie do skutku bo chetnie poczytam relacje :D

niestety musze cie zmartwic :( - wpłacilismy wczoraj zaliczke na Cro, :D
jedziemy we wrzesniu, bo nie udało nam sie czerwca wolnego zdobyć,
ale kto wie? moze nastepnym razem :?:
jak juz bysmy jechali to pewnie na 3-4 tygodnie, co by i Danie sobie zwiedzić przy okazji... 8)

no a póki co - Chorwacja, tym razem będzie to wrzesień,
2 tygodnie Dalmacja i 1 tydzien droga przez Zadar, Istrię :lol: :lol:
relacja pewnie będzie długa, bo to w sumie bedą 22/23 dni wyprawy...
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 10.10.2007 18:03

Zamawiacie już na wrzesień 2008?
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 10.10.2007 22:21

ally napisał(a):Zamawiacie już na wrzesień 2008?

tak, bo miejsce gdzie jeździmy jest bardzo rozchwytywane... :lol:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 10.10.2007 22:31

czyli co full HD ? czy jak ?
heh...tyle razy bylem w cro, i ani razu nie zamawialem czegos, ani nie bookowalem :). no ale rozumie ludzi ktorzy tak robia, z blaku laku i kit sie znajdzie ;)
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone