Już wiem, że w tym roku również będę w Finlandii.
Jako, że to mniej znany kierunek podam kilka praktycznych informacji nt. podróży. Najlepiej chyba samochodem, ale trzeba wziąść pod uwagę, że odległości są tu potworne, a ceny paliwa nie najniższe.
Dla niezmotoryzowanych:
1/ autobus www.eurolinespolska.pl (są też inne) relacji Białystok - Tallin 176.00 PLN (moim zdaniem nie opłaca się jechać z W-wy: 288.00 PLN )
2/ prom Tallin - Helsinki. Są 2 rodzaje promów: "tradycyjny", np. Viking Line, płynie 3 godziny, oraz kilka linii obsługiwanych przez mniejsze i szybsze jednostki (ok.1,5 h). Te drugie są w cenie od 50E wzwyż za pieszego pasażera icon_lol.gif Viking Line kosztuje od 17E, w sezonie trochę drożej + 5E rezerwacja jeśli chcecie mieć pewność, że Was na pewno zabierze, ale z praktyki wiem, że to nigdy nie było potrzebne, zresztą promy pływają kilka razy do dnia.
W Helsinkach terminal znajduje się praktycznie w centrum miasta. Fajne widoki podczas wejścia do portu (Suomenlinna!), warto pozostać z aparatem zamiast pchać się od razu do wyjścia icon_lol.gif
W Finlandii podróżować można autobusami (Matkahuolto) lub koleją (VR, www.vr.fi) ale podróże do tanich nie należą. Trzy główne linie kolejowe wiodą z Helsinek na pn.wschód (linia karelska), wzdłuż wybrzeża (kierunek Turku) i na daleką północ (Rovaniemi, Kolari).
Ja mam zamiar zajrzeć na północ, więc skorzystam z tej ostatniej. Za 82E w nieco ponad 13 godz. wygodny pociąg dowiezie nas do ostatniej na północy stacji - Kolari. Stamtąd wyruszyć można np. na Nordkapp, czy też w fiński interior, gdzie znajduje się najwyższy szczyt Finlandii Haltitunturi. Podobne pieniądze zapłacimy za podróż do Rovaniemi. Stacją węzłową jest Kemi, gdzie dojeżdżają wszystkie pociągi z południa, i odjeżdżają stąd w obu kierunkach. Z Kemi niedaleko jest też do szwedzkiej granicy (Haparanda), gdzie dojechać można autobusem. Powrót planuję przez Szwecję właśnie.
1/ pociąg z Lulei, przez Sztokholm do Karlskrony, to jakieś 1200KS (ceny są różne w zależności od terminu, i wcześniejszej rezerwacji). 1KS (na dzień dzisiejszy) = 0,43PLN
2/ prom z Karlskrony do Gdyni to ok. 200PLN, w sezonie trzeba rezerwować.
To na razie wszystko co przyszło mi do głowy, w razie czego pytajcie, chętnie odpowiem.
Pozdrav, Aro