Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skandynawia????

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 05.02.2009 21:30

Już wiem, że w tym roku również będę w Finlandii. :devil:
Jako, że to mniej znany kierunek podam kilka praktycznych informacji nt. podróży. Najlepiej chyba samochodem, ale trzeba wziąść pod uwagę, że odległości są tu potworne, a ceny paliwa nie najniższe.

Dla niezmotoryzowanych:
1/ autobus www.eurolinespolska.pl (są też inne) relacji Białystok - Tallin 176.00 PLN (moim zdaniem nie opłaca się jechać z W-wy: 288.00 PLN :roll: )
2/ prom Tallin - Helsinki. Są 2 rodzaje promów: "tradycyjny", np. Viking Line, płynie 3 godziny, oraz kilka linii obsługiwanych przez mniejsze i szybsze jednostki (ok.1,5 h). Te drugie są w cenie od 50E wzwyż za pieszego pasażera icon_lol.gif Viking Line kosztuje od 17E, w sezonie trochę drożej + 5E rezerwacja jeśli chcecie mieć pewność, że Was na pewno zabierze, ale z praktyki wiem, że to nigdy nie było potrzebne, zresztą promy pływają kilka razy do dnia.
W Helsinkach terminal znajduje się praktycznie w centrum miasta. Fajne widoki podczas wejścia do portu (Suomenlinna!), warto pozostać z aparatem zamiast pchać się od razu do wyjścia icon_lol.gif

W Finlandii podróżować można autobusami (Matkahuolto) lub koleją (VR, www.vr.fi) ale podróże do tanich nie należą. Trzy główne linie kolejowe wiodą z Helsinek na pn.wschód (linia karelska), wzdłuż wybrzeża (kierunek Turku) i na daleką północ (Rovaniemi, Kolari).

Ja mam zamiar zajrzeć na północ, więc skorzystam z tej ostatniej. Za 82E w nieco ponad 13 godz. wygodny pociąg dowiezie nas do ostatniej na północy stacji - Kolari. Stamtąd wyruszyć można np. na Nordkapp, czy też w fiński interior, gdzie znajduje się najwyższy szczyt Finlandii Haltitunturi. Podobne pieniądze zapłacimy za podróż do Rovaniemi. Stacją węzłową jest Kemi, gdzie dojeżdżają wszystkie pociągi z południa, i odjeżdżają stąd w obu kierunkach. Z Kemi niedaleko jest też do szwedzkiej granicy (Haparanda), gdzie dojechać można autobusem. Powrót planuję przez Szwecję właśnie.

1/ pociąg z Lulei, przez Sztokholm do Karlskrony, to jakieś 1200KS (ceny są różne w zależności od terminu, i wcześniejszej rezerwacji). 1KS (na dzień dzisiejszy) = 0,43PLN
2/ prom z Karlskrony do Gdyni to ok. 200PLN, w sezonie trzeba rezerwować.
To na razie wszystko co przyszło mi do głowy, w razie czego pytajcie, chętnie odpowiem.

Pozdrav, Aro :hut: :papa:
Ostatnio edytowano 06.02.2009 12:46 przez AroN, łącznie edytowano 3 razy
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2009 22:04

AroN napisał(a):Te drugie są w cenie od 50E wzwyż za pieszego pasażera

Ale chyba w obie strony :roll: :?:
No chyba, że aż tak bardzo podrożało.

W sierpniu 2006 płynęliśmy relacją Tallin - Helsinki i z powrotem i cena biletu wyniosła za nasze 2 osoby około 90 euro, rezerwowałem z Polski jakiś miesiąc wcześniej.

Była to najtańsza wtedy linia LindaLine.

PS A tak w ogóle masz fajny pomysł na wycieczkę :D
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 06.02.2009 07:47

Taki mam plan, zobaczymy co z tego wyniknie :wink:

Co do promów jeszcze, to ja kupowałem na terminalu w Helsinkach, tuż przed wypłynięciem, najtańszy prom, Silja Line kosztował 55E/os./w jedną stronę, pewnie w rezerwacji są tańsze. Viking Line kosztował by mnie wtedy nadal 20E (sezon), ale płynął dopiero po 12. Zabrakło by wtedy czasu na zwiedzanie Rygi :mrgreen:

PS."Szybkie promy" pływają pod markami Silja, Linda i Nordic Jet Line.

Pozdrav, Aro :hut: :papa:
vicealigator
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicealigator » 03.09.2009 07:09

moja podroz do Danii i Norwegii (rejon Oslo)
http://vicealigator.geoblog.pl/podroz/1 ... e-impresje
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 03.09.2009 08:54

vicealigator napisał(a):moja podroz do Danii i Norwegii (rejon Oslo)
http://vicealigator.geoblog.pl/podroz/1 ... e-impresje

A moje tegoroczne widziałeś?
jak nie, to zapraszam:
http://www.metal.agh.edu.pl/~wilk/Norwegia/

Krzysztof
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone