Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skandal na Kornatach

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rejsy Chorwacja
Turysta
Skandal na Kornatach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rejsy Chorwacja » 10.08.2010 22:51

ten wpis jest wyrazem protestu na to co zobaczyłem w zeszłym tygodniu na Kornatach. Nie będę o nich pisał, bo każdy wie, że są one wymieniane jednym tchem w pierwszej dziesiątce najpiękniejszych wysp świata.
Przypływam z gośćmi na wyspę Mana i co widzę... płot!!!
Ktoś postawił w środku parku narodowego- już nie wspomnę, że do niego kupuje się bilety wstępu - pojawił się płot.
Totalne zniesmaczenie. Czekam na odpowiedź z ministerstwa turystyki
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 10.08.2010 22:59

Napisałeś ten temat we wszystkich chyba działach tego forum. Pozostała ci tylko Giełda i Naturystyczna Chorwacja.
Po co tego tyle :?: :?: :?: I tak jutro moderator zostawi Ci tylko jeden wpis.
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 11.08.2010 07:48

bo u nas stawiają krzyże u nich płoty
Rejsy Chorwacja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rejsy Chorwacja » 11.08.2010 07:51

Bo to jest coś, co powinni wszyscy się dowiedzieć. To tak jakby nagle ktoś ogrodził płotem "Morskie Oko" i napisał tabliczkę private...

Jak park narodowy, to park narodowy. Niech władze myślą jak dbać o turystów. Ja już nigdy nie zapłacę biletu wstępu do czegoś takiego, bo następnym razem, to może następne dwie plaże ogrodzą
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2010 08:05

Dobra, pousuwałem te śmieci które porozsiewałeś po połowie naszego forum i proponuję więcej ich nie zakładać, bo możesz mieć problemy w przyszłości z zalogowaniem się :idea:

Nigdy nie zakładaj wielu identycznych wątków w różnych działach forum. Dublujące się tematy będą usuwane, nawet jeśli już ktoś odpowiedział.
:!:

Źródło

To tak jakby nagle ktoś ogrodził płotem "Morskie Oko" i napisał tabliczkę private...

Gdyby było moją własnością ogrodziłbym je murem, no tak z 4-5 metrowym żeby nikt nie widział co za nim jest. Takie moje święte prawo własności :D
Rejsy Chorwacja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rejsy Chorwacja » 11.08.2010 08:27

Wszystkie tereny w parku narodowym Kornaty są własnością prywatną.
I to każdy akceptuje.
Płaci się bilety wstępu od jachtu lub od osoby - i to również akceptuje.

Każdy z właścicieli ma proporcjonalny udział w zyskach ze sprzedaży biletów do parku narodowego. Są przepisy i regulaminy regulujące wszystkie sprawy. Więc to co się stało jest po prostu skandalem.
Posty umieściłem w celu zbierania podpisów do listu otwartego, który chcę wysłaś do Ministerstwa Turystyki Chorwacji.
Jego treść jest do pobrania lub przeczytania na mojej stronie

Co do prawa własności, to życzę Ci byś nie musiał nigdy się na własnej skórze przekonać ile ono tak na prawdę znaczy. ..
Bo od wiek wieków istaniły /w Polsce/ różne jego ograniczenia czy to
* Prawo bliższości
* Regalia
* Prawo sąsiedzkie
* Istniały publicznoprawne ograniczenia z uwagi na dobro ogólne. Po raz pierwszy ujęte w ZGB.

I to co piszę , to nie są śmieci jak napisałeś, Nie są to moje wyimaginowane racje, Piszę tylko to co widziałem i co jest stanem faktycznym, który może niejednego turystę zdziwić...
Jeśli jesteś administratorem forum na którym mamy tylko pisać, że Chorwacja jest supper., lub to co ty chcesz, To zaznacz to od razu w regulaminie i usuń wszystkie moje wpisy.
Ostatnio edytowano 11.08.2010 09:29 przez Rejsy Chorwacja, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2010 09:25

Po pierwsze:

1 temat w zupełności wystarczy by zwrócić uwagę na problem, jeśli zakładasz 6 takich samych w różnych działach jesteś spamerem i śmiecisz, dlatego pozostałe zostały usunięte a Ty zostałeś poinformowany/pouczony o zapisach regulaminowych.

Po drugie:

Zamieszczanie reklam wymaga zgody administratora forum.

a takowego raczej nie posiadasz więc proszę o usunięcie linku reklamowego z Twojego posta.

Po trzecie:

Ten temat jest mojego autorstwa, więc powstrzymaj się od oceniania jakie treści na tym forum są dopuszczone a jakie nie i przeczytaj te szesnaście punktów regulaminu, jeśli to możliwe to ze zrozumieniem i zastosuj się do nich.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 11.08.2010 10:09

Ograda - ili suhozid ? Velika je razlika izmedju ta dva pojma!

Jedna od rijetkih pojava na Kornatima, koja nije povezana sa stvaralastvom prirode, a nesumnjivo oduzima dah, su kilometri suhozida koje su izgradili vlasnici pašnjaka kako bi sprijecili prelazak ovaca iz jednog posjeda u drugi. Samo na glavnome otoku duzina tih zidova iznosi 70 km.

http://www.kartolina-turist.com/croatian/kornati.php

Obrazek
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 11.08.2010 10:29

Slične kamene ograde su Pag 8) (translate.google)
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 11.08.2010 10:39

jackiller napisał(a):Sliène kamene ograde su Pag 8) (translate.google)

Pag je najpoznatiji po suhozidima, jer tamo su se ljudi naveliko bavili uzgojem ovaca, pa je svaki vlasnik zelio ograditi svoju parcelu. Ali takvih suhozidova ima posvuda, mene najvise fasciniraju Primostenski vinogradi, gdje su ljudi morali iskopati jako puno kamena, kako bi dobili polje za uzgoj vinograda, maslina i slicno..

Obrazek

Obrazek

http://www.blog.hr/print/id/1626042323/ ... gradi.html
Rejsy Chorwacja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rejsy Chorwacja » 11.08.2010 11:38

Nemojte pisati nisko zid izgrađen prije 200 godina označava granice, te da ovce ne pobjegnu ...
Pišem o činjenici da je ograda, normalno sa čeličnim mreže na postolje

Nie piszę o murkach zbudowanych 200 lat temu wyznaczających granice i żeby owce nie uciekały...
Piszę o tym, że tam jest płot, taki normalny z metalowej siatki na słupkach
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 11.08.2010 11:57

Rejsy Chorwacja napisał(a):Pi¹em o èinjenici da je ograda, normalno sa èeliènim mre¾e na postolje

Takva ograda izgradjena je bez gradjevinske dozvole, i bit ce brzo srusena i uklonjena! :wink:
Rejsy Chorwacja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rejsy Chorwacja » 11.08.2010 12:10

hi biker
Nadam se. Ovaj otok je nacionalno blago i mora učiniti sve da takvi događaji ne ometa ovu sliku.

Mam nadzieję . Takie wyspy to skarb narodowy i trzeba zrobić wszystko, żeby takie wydarzenia nie zakłócały tego obrazu
Rejsy Chorwacja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rejsy Chorwacja » 11.08.2010 12:25

Rozmawiałem z bardzo miłą panią w Ambasadzie Chorwacji w Warszawie na ten temat. Szefa akurat nie było. Czekam na informację w sprawie ich stanowiska na ten temat
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.08.2010 12:32

A kto powiedział, że cała powierzchnia parku narodowego musi być udostępniona do zwiedzania? W każdym parku narodowym są tereny, do których dostęp mają tylko pracownicy parku... Zdarza się, że niektóre tereny czasowo wyłącza się z trasy dla zwiedzających (zapewne nie bez powodu). Pamiętajmy o tym, że parki tworzy się przede wszystkim po to, by troszczyć się o fenomeny przyrody (chronić je). Może zanim zaczniesz "dym" (petycje itp.), to wystarczy po prostu zapytać o co chodzi...? Można było zapytać w samym parku.....
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone