Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

skąd się biorą tanie loty?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
skąd się biorą tanie loty?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2011 11:29

Proszę,
naprowadźcie mnie jakoś, bo pobłądziłem ...

Szukam lotu. Jakiegokolwiek. No i wchodzę na stronę ryanaira i jest - mam: Gdańsk - Alicante: 93 pln!

I teraz symulacja:
- wybieram październikowy termin - zrobiło się 124,- - to jest nadal do zaakceptowania ...
- ale teraz trzeba to pomnożyć x 2 (w dwie strony) i x 4 (4 osoby - jesteśmy rodzioną)
- do tego doliczono 2 x 496,- opłaty za transport
- i 2 x 133,60,- za odprawy online
- plus 334,72,- + 417,- podatku ...
... i - z niewinnego 93,- na stronie - zrobiło się 2 011,16 za rodzinę!

Oczywiście - o ile polecimy bez bagażu!
Bagaż (15 kg, można też 20 kg, ale drożej), to 20 euro za osobę/rejs = 160 e = 640,-

Czyli rzekomo tani lot gównianym samolotem, bez poczęstunku, bez możliwości rezerwacji miejsc (pchasz się do samolotu bez gwarancji, że siedzisz z dziećmi), z płatnym kiblem i kubkiem wody = 2 650,-

… nomem omen tyle samo, co lot Lufą z Gdańska do Madrytu choćby, z obiadami/ poczęstunkiem na każdym z lotów i w ogóle pełna kuptura ... :@(((

No i gdzie te tanie loty? Mżonki? Czy teżtrzeba spełnić określone warunki - jak chcesz tanio, to leć, ale bez bagażu i sam???

Oświećcie mnie, por favor!

Cristobal
lebros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lebros » 24.08.2011 12:14

Hmm leciałem 2 lata temu też z Gdańska do Alicante, wracałem z Barcelony i zapłaciłem łącznie ok. 1,2 tys. zł. Dziecko miało roczek wiec nie płaciło, wychodziło 600 zł na osobę, leciałem w lipcu (zamawiałem w maju). Jeden bagaż rejestrowany, dwa podręczne
W tym roku EasyJet z Berlina do Dubrownika (tam i powrót) łącznie 1,37 tys zł. Dziecko podrosło, dlatego wychodzi ok. 460 zł za osobę, również jeden bagaż rejestrowany, dwa podręczne (i w jednym przekraczałem na pewno 10 kg)
W zeszłym roku Londyn bilety 120 zł od osoby, krótki wyjazd bagaż podręczny wystarczył.
Nie wiem czy tanio czy drogo. Dla nas było do zaakceptowania.
Służbowo leciałem do Lwowa (via Wa-wa), bilet kupiony 1 tydzień przed dolotem płaciłem prawie 2 tys zł. (LOT), ale też wiem że można było kupić odpowiednim wyprzedzeniem za 1 tys.

Hmmm jadą cztery osoby, nie pamiętam ile w Ryanair możesz wziąć jako bagaż podręczny, może tutaj uda się zaoszczędzić. A Alicante polecam całkiem przyjemne miasto z ładnymi plażami. (chociaż te w Chorwacji ładniejsze)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2011 12:28

no właśnie dotknąłeś (podobnie, jak ja) jądra problemu:
- tani powinien być tani, a nie tani względnie

jeśli mam zapłacić za tani bilet 600 pln, to już wolę ten drogi za 640 :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.08.2011 12:33

Na latanie najlepszy ... Stoperan ... ;)

Krystof napisał(a):jeśli mam zapłacić za tani bilet 600 pln, to już wolę ten drogi za 640 :wink:

Bo dla większości ludzi liczy się słowo pisane.
Jeżeli napisane było, że "Stan idealny" (patrz: Alternatywy 4), to znaczy, że idealny.
Jak napisane jest "tanie" to znaczy, że tani ...

Nawet, jak co dziesiąty, dwudziesty zacznie wnikać o co kaman, to na i tak wyjdą na swoje :)

Pozdrawiam
ZiNiO
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZiNiO » 24.08.2011 13:40

Z tego co widzę na stronie lufthansy, to za lot Gdańska do Madrytu i spowrotem (8/10 - 15/10) dla 4 osobowej rodziny zapłacisz 4783.96.
Czyli jakby nie patrzeć - dwa razy więcej.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2011 13:49

też to widzę i oczom nie wierzę - w zeszłym roku loty Lufą do stolic Portugalii/Hiszpanii kosztowały ca. 2400 za 4 osoby, z opłatami

wiem, bo kupiłem :@)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2011 13:58

Słysząc o tanich lotach.... zawsze mam przed oczyma skecz kabaretu Pod Wyrwigroszem... "Tanie Linie" :)

KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 24.08.2011 19:37

Slowo "tanie" w odniesieniu do lini lotniczych ma mniej wiecej tyle wspolnego z prawda co slowo "promocja" w supermarkecie nad produktem ktoremu dzisiaj konczy sie termin przydatnosci do spozycia.
Jest popyt, ceny ida w gore. Raz, koncem listopada lecialem z Londynu do Krakowa za mniej niz 50 pln. W lecie ten sam lot to juz 200-500 pln przed swietami cena w jedna strone siega nawet 1000 pln.
Ostatnio edytowano 03.03.2012 16:48 przez KrisLukas, łącznie edytowano 3 razy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.08.2011 09:05

Krystof napisał(a):Proszę,
naprowadźcie mnie jakoś, bo pobłądziłem ...
l

Czasem przytrafia nbam sie rodzinka w 3 osoby latac na kilka dni do Londynu wlasnie Rajanem

Za 3 osoby w obie strony ze wszystkim bez dodatkowego bagazu placimy maksymalnie mniej niz 7 stowek ...

Ostatnio lecielismy jakos w czerwcu
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.08.2011 09:22

zaczyna mi się rozjaśniać ...
pojąłem, że korzystne latanie jest możliwe, gdy spełnimy określone warunki:
- lot nie odbywa się w atrakcyjnym okresie ...
- w atrakcyjne (w tym okresie) miejsce
- lecimy najlepiej bez bagażu
- korzystamy z okresowej promocji, która i tak wiąże się punktami powyżej lub bilety kupujemy odpowiednio wcześniej

- zakładam też, że można loty konfigurować - połączyć kilka, by wyszło korzystnie

Z powyższego wychodzi mi, że trudno jest zaplanować tani wylot w atrakcyjne miejsce, bo taki lot może być, a może też go nie być.

Założyć też trzeba, że są lotniska, które takie loty oferują i są takie, co nie.

Chcąc lecieć z Gdańska mam dość ograniczony wybór tanich lotów.

Ograniczenie kosztów jest dla mnie możliwe, gdy skorzystam z oferty "normalnego" przewoźnika, co uczyniłem zeszłego listopada kupując bilet na druga połowę lipca.

Proszę o korektę podsumowania, jeśli jest inaczej lub jeśli pominąłem któryś z aspektów. :wink:

K.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.08.2011 09:40

Krystof napisał(a):zaczyna mi się rozjaśniać ...
pojąłem, że korzystne latanie jest możliwe, gdy spełnimy określone warunki:
- lot nie odbywa się w atrakcyjnym okresie ...
- w atrakcyjne (w tym okresie) miejsce
- lecimy najlepiej bez bagażu
- korzystamy z okresowej promocji, która i tak wiąże się punktami powyżej lub bilety kupujemy odpowiednio wcześniej

- zakładam też, że można loty konfigurować - połączyć kilka, by wyszło korzystnie

Z powyższego wychodzi mi, że trudno jest zaplanować tani wylot w atrakcyjne miejsce, bo taki lot może być, a może też go nie być.

Założyć też trzeba, że są lotniska, które takie loty oferują i są takie, co nie.

Chcąc lecieć z Gdańska mam dość ograniczony wybór tanich lotów.

Ograniczenie kosztów jest dla mnie możliwe, gdy skorzystam z oferty "normalnego" przewoźnika, co uczyniłem zeszłego listopada kupując bilet na druga połowę lipca.

Proszę o korektę podsumowania, jeśli jest inaczej lub jeśli pominąłem któryś z aspektów. :wink:

K.

Tak, masz racje. Do Londynu mykamy z pobliskiej Bydgoszczy a ladujemy na odleglym Stansted gdzie bilet do centrum Londynu na Wiktorie pospiesznym autobusem tez niemalo kosztuje

Jest dokladnie tak jak piszesz
axis
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) axis » 25.08.2011 16:28

polecam tanie latanie :)

latam z Gdańska oczywiście tylko z bagażem podręcznym

Teneryfa - 500 pln
Majorka - 150 pln
Barcelona - 60pln
Gdansk-Mediolan-Paryż-Gdańsk 260pln

Są to ceny w dwie strony które sam płaciłem od 1 osoby. Także można się łatwo i tanio dostać w piękne miejsca

Polecam z Gdańśka podróż do Zadaru po 150pln w dwie strony, można taki bilet "wyrwać"
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.08.2011 19:10

chętnie dołożę za bagaż, jak mi ktoś pokaże lot na Majorkę za 150,- :roll:
lebros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lebros » 26.08.2011 10:37

axis napisał(a):polecam tanie latanie :)

latam z Gdańska oczywiście tylko z bagażem podręcznym

Teneryfa - 500 pln
Majorka - 150 pln
Barcelona - 60pln
Gdansk-Mediolan-Paryż-Gdańsk 260pln

Są to ceny w dwie strony które sam płaciłem od 1 osoby. Także można się łatwo i tanio dostać w piękne miejsca

Polecam z Gdańśka podróż do Zadaru po 150pln w dwie strony, można taki bilet "wyrwać"

hmm... aż trudno uwierzyć w ceny do Barcelony i do ostatniej relacji... to chyba cena za sam bilet bez dodatkowych opłat... no ale mogę się mylić.
Prosimy w takim razie o informację w jakim czasie leciałeś i kiedy kupowałeś bilet. Bo ceny są wielce interesujące! Sam chętnie pojechałbym w relacji Gdańsk-Mediolan-Paryż-Gdańsk
ZiNiO
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZiNiO » 26.08.2011 10:58

Żeby polecieć gdziekolwiek w tak niskich cenach, to podstawowa zasada jest taka, że nie lecisz wtedy kiedy chcesz, tylko wtedy kiedy jest tak tanio.

lebros napisał(a):Sam chętnie pojechałbym w relacji Gdańsk-Mediolan-Paryż-Gdańsk

Możesz na przykład wybrać się Ryanair'em z Poznania do Mediolanu 1 października (powrót 4 października) w cenie 123,40 PLN (w obie strony).
Z tym, że musisz się spieszyć , bo na stronie jest napisane, że w tej cenie są jeszcze tylko 2 bilety - następne będą droższe.
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji