Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skąd promem do Korculi? Split, Drvenik, Ploce, a może przez

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 12.06.2009 07:38

Witam wszystkich serdecznie 8) Proszę o podpowiedź.
Chcąc dojechać najszybciej z części kontynentalnej do miasta Korculi, które miejsce przeprawy powinienem wybrać, aby:
- nie utknąć w jakimś extremalnym korku,
- nie wzbogacać przesadnie chorwackiego przewoźnika :wink: ,
- nie doprowadzić mojej kieszeni do ruiny :wink:
- mieć większy wybór w godzinach odpływania z portu (bo gdzieś wyczytałem, że z Drvenika tylko 3x dziennie)

Będę w CRO w sobotę 18.07. Bardzo dziękuję za podpowiedzi osób, które już to przerabiały.

Jak to mawiał tow. Gierek: "POMOŻECIE???" :lol:
jorgus111
Cromaniak
Re: Skąd promem do Korculi? Split, Drvenik, Ploce, a może pr

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 12.06.2009 07:41

nassau napisał(a):Jak to mawiał tow. Gierek: "POMOŻECIE???" :lol:

A dlaczego sam nie chcesz sobie pomóc :?: :wink: wyszukiwarka nie działa :roll:
Wątek chociażby z przed 4 dni :?
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23432&highlight=
i troszkę starszy... http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20861&highlight=
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 12.06.2009 18:00

Ja jechałem w 2008 ze Splitu. Bilety załatwiłem z polskiego biura podróży wymianionego na stronie jardroloni. O ile pamiętam to czas rejsu to około 6 godzin bo zawija jeszcze na wysypy po drodze. Minusem jest mała liczba miejsc siedzących, delikatnie mówiąc średni stan promu. Ale nie jedziesz po zakrętach za autobusem 50 na godzinę a jak znajdziesz miejsce siedzące to pośpisz. (ja byłem tak zmęczony po jeździe że zaległem na podłodze).
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 13.06.2009 11:57

Jeżeli będziesz w sobotę później niż ok 5 rano, to leć od razu do Orebica. Zaoszczędzisz nerwów i czasu. Autostrada prawie do Ploce, a tam wybór, albo prom na peljesac, albo samochodem przez Neum, Ston. Rozkłady i terminy znajdziesz na stronach Jadroliniji.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2009 13:00

Z Orebica pływały dwa promy wahadłowo. Ca. co 0,5h-40 min.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 13.06.2009 13:16

Fakt że trzeba byc na 4-5 rano żeby załapać się na pierwszy prom. Ale to można sobei wyliczyć.
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 14.06.2009 17:17

Fakt że trzeba byc na 4-5 rano żeby załapać się na pierwszy prom. Ale to można sobei wyliczyć.

A jak Ci powiem, że o 4.30 rano w Drveniku zeszłego lata byłem 40, a prom zabiera 34 auta. A jak trafisz na korek w Makarskiej?
W Orebicu prom duży i kursuje co godzinę. Jeżeli się nie spóźnisz to na pewno cię zabierze.
Pozdrawiam
nassau
Globtroter
Dzięki za poradę

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 14.06.2009 20:10

Tak właśnie myślałem, że jeżeli są tylko 3 na cały dzień, to może być różnie. Jadę przez Orebic. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam!

Adam66 napisał(a):

A jak Ci powiem, że o 4.30 rano w Drveniku zeszłego lata byłem 40, a prom zabiera 34 auta. A jak trafisz na korek w Makarskiej?
W Orebicu prom duży i kursuje co godzinę. Jeżeli się nie spóźnisz to na pewno cię zabierze.
Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone