Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siusiu w miejscu publicznym (dzieci)

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 15.06.2009 14:52

Czy Chorwaci są wyrozumiali względem dziecka które musi już i natychmiast zrobić siusiu? Pod krzaczkiem... Czy mam liczyć się z traktowaniem takim jak w Polsce - czyli nikt nie zwraca uwagi, bo skoro maluch musi to musi... Czy raczej jest to źle widziane? Moja córeczka dopiero co oduczyła się załatwiania do pieluszek...
Kaska1207
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaska1207 » 15.06.2009 17:43

W Chorwacji Wasze dziecko nie musi siusiać pod krzaczkiem.Tam nie ma problemu z płatnymi toaletami.W każdej knajpie skorzystacie bez problemu i nikt nie zażąda za to zapłaty.Pod tym względem naprawdę kulturalny naród.Nie do pomyślenia w naszym kraju.I dlatego u nas przy głównych trasach takie piękne widoki w lasach.Pozdrawiam :)
Aniutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniutka » 15.06.2009 18:14

A co z toaletami na plażach ?
Kaska1207
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaska1207 » 15.06.2009 18:27

Na plażach są" Toytoye" też bezpłatne.Bynajmniej w czerwcu jak byliśmy.
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 15.06.2009 20:49

Kaska1207, dwulatce nie da się powiedzieć poczekaj 3 minuty... Stąd moje pytanie.
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 15.06.2009 20:50

nowalijka napisał(a):Kaska1207, dwulatce nie da się powiedzieć poczekaj 3 minuty... Stąd moje pytanie.

Czekaj, może jednak zmienię... :lol: Powiedziec sie da...... Tylko po 3 minutach to toaleta będzie już zbędna... :wink:
Kaska1207
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaska1207 » 17.06.2009 07:13

Dlaczego myślisz,że Chorwaci mogą patrzeć krzywo .Przecież oni też mają swoje dzieci i żyją tak samo.Przekonasz się zresztą niebawem jak są dla nas życzliwi.Nie spotkałam się tam z jakąś antypatią z ich strony wobec turystów.Pozdrówka :)
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 17.06.2009 10:18

Kaska1207 napisał(a):Dlaczego myślisz,że Chorwaci mogą patrzeć krzywo .Przecież oni też mają swoje dzieci i żyją tak samo.Przekonasz się zresztą niebawem jak są dla nas życzliwi.Nie spotkałam się tam z jakąś antypatią z ich strony wobec turystów.Pozdrówka :)

Dzięki. :) Już się nie mogę doczekać wyjazdu... A czytanie forum to także duża przyjemność.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.06.2009 14:21

Heh... Nie wiem, jak Chorwacji, ale tak mi się nasuwa na myśl (bo taki wątek również przewija się w rozmowach tu prowadzonych między naszymi Gośćmi)...

Co znaczy pod krzaczkiem?

Obrazek: restauracja na otwartym powietrzu - 5 m obok ostatniego stolika - palma. Sikać, czy nie sikać?

I tak nikt nie pobije czeskich rodziców (no przecież 2-letnie dziecko nie kuma czaczy): kiedy dziecko skończyło zawzięte bieganie wokół kawiarnianego stolika (na tarasie) podbiegło do zajętej piciem piwka i rozmową ze znajomymi mamuśki. Mamusia się zerwała, dziecko pod pachę i... Przemierzyła z nim 6 kroków + 3 schodki, po czym dziecko już swieciło gołym tyłkiem przed samym wejściem z promenady na kawiarniany taras... Dodam, że żaden krzaczek, ani nawt trawka - same kamole... Dodam, że te 6 kroków + 3 schodki - to dokładnie tyle samo do kawiarnianej toalety... Dodam, że dziecko uwaliło wielkiego kupsztala... Dodam, że mnie zatkało (bo to u nas w knajpie się działo), a zaraz potem krew mnie nagła zalała... Bo mamusia ani pomyślała sprzątnąć to gówno! Nawet tyłka dziecku nie wytarła, tylko majty naciągnęła i z powrotem przy piwku i znajomych usiadła.

No? I jak? Siusiać? Czy nie siusiać?

Ja uważam, że dzieciaki powinno się uczyć korzystania z toalety od maleńkości. W każdym miejscu, gdzie to możliwe i te toalety są.
A nie dziwić się potem, że w każdej bramie, pod każdym murkiem, na przystanku - fetor powala.
No i niestety - panowie - to głównie do Was... Bo przecież niepomiernie rzadziej sie zdarza, że babka gołym tyłkiem świeci - choćby pod drzewkiem czy krzaczkiem... Mnie zadziwia, że panowie nawet krzaczka nie potrzebują - stanie taki jeden z drugim tyłem do domu i dawaj! I myśli, że jak nie widać jego przyrodzenia, to że mu wstyd nie powinno być? Przecież widać, jak daleko siura! No ja rozumiem, że mu natura tę przysługę zrobiła, że się może wysikać, kiedy mu się chce - nawet nie wysiadając z smochodu... Ale... no są jakieś granice przyzwoitości chyba? I apetyczności? Dlaczego mam patrzeć, jak facio sika sobie pod drzewkiem? A niechże sie schowa za 5 drzewek... No i zmierzam właśnie do tego, że jak za dziecka będzie się uczyć, że sikać wolno wszędzie (no bo dzieciak mały, mamie się nie chce iść...), to faktycznie na starość będzie sikać wszędzie! Niech dzidzia z gołą pupą łazi - jak se siknie kilka razy po nogach, to się w końcu nauczy, że trzeba wołać odpowiednio wcześnie. Lato to najlepszy okres na oduczanie sikania w pieluchy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.06.2009 19:25

Aniu z tym małym zastrzeżeniem, że nie porównuj faceta z 2 czy 3 letnim bobasem, bo tak jak Nowalijka pisze
po 3 minutach to toaleta będzie już zbędna...
, a każdy zdrowy i normalny facet wytrzyma te 3 minuty czy nawet i 10. Rację masz oczywiście w tym że od sikania są toalety, ale no właśnie znów ale, bo jak Ty wejdziesz do toalety, która ostatni raz była sprzątana 3 dni wcześniej i wszystko klei się od siuśków i g...., to na wstrzymanym oddechu zrobisz to "na Małysza" a dzieciaka posadzisz wtedy na sedesie :?: Oczywiście wystawienie malucha przed knajpą na kupę to debilizm do potęgi n-tej (tym bardziej że u Was kibelki czyściutkie i pachnące).
Nowalijko
W mojej opinii jak nie odsikasz dzieciaka na plaży czy deptaku to nikt Ci uwagi nie zwróci. Z reguły wszędzie są jakieś krzaczory w których można się schować z dzieciakiem i w zgodzie z naturą sprawę załatwić, tylko plisssssss, nie zostawiajcie chusteczek w tych krzaczorach, bo taka przy chorwackiej częstotliwości opadów będzie tam zalegała przez rok :wink:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 17.06.2009 20:15

Plumek napisał(a): Dodam, że dziecko uwaliło wielkiego kupsztala...

- wstrząsające!
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.06.2009 20:17

Rysio napisał(a):Aniu z tym małym zastrzeżeniem, że nie porównuj faceta z 2 czy 3 letnim bobasem, bo tak jak Nowalijka pisze
po 3 minutach to toaleta będzie już zbędna...
, a każdy zdrowy i normalny facet wytrzyma te 3 minuty czy nawet i 10.

Nie no - spoko. To taka dygresja tylko była, że "czym skorupka..." itd.

Przecież nikt dzieciaka nie będzie katował, żeby trzymał, aż go będzie boleć... Tylko trzeba zwracać uwagę, mówić i tłumaczyć (dziecku), że tak pod krzaczkiem to tylko awaryjnie :) Że od sikania są toalety. Po prostu, żeby to faktycznie było wtedy, kiedy dziecko w zabawie sie zapomni i... pupa zbita ;)
No bo jak ktoś mieszka w mieszkaniu, to czy też dziecko wysadxza pod krzaczkiem? Czy idzie z nim do łazienki?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.06.2009 20:22

who napisał(a):
Plumek napisał(a): Dodam, że dziecko uwaliło wielkiego kupsztala...

- wstrząsające!

Niesmaczne. Przed tarasem, na którym siedzieli również inni goście :) Pili kawę, jedli lody...
Jak dla mnie oburzające, że mamusia wysadza dziecko przed tarasem knajpy, w której jest darmowy kibel w odległości kilku metrów od stolika :) Ciekawe, czy przed progiem swojego mieszkania też tak robi?
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 18.06.2009 10:13

Z uwagi na higienę w publicznych toaletach, staram się aby dzieci korzystały z nich możliwie rzadko. 6-latek nie umie "na Małysza" więc kupa poza domem to katastrofa. Proszę nie piszcie mi o podkładkach papierowych... To się nie sprawdza...

Chusteczek nie zostawiam. :) Kupy po synku też zdarzało mi się zbierać w torebkę, żeby nie zostały gdzie nie trzeba... Wolę zebrać kupę spod krzaczka niż iść z małym do publicznego kibla... Szczerze... Zrozumie ten kto sam ma dzieci.

Córcia to w ogóle inna bajka. Malutka jest więc siusiu musi być natychmiast, ale nie pod nogi ludziom!

Ps. Sytuacja opisana wcześniej, ta z restauracją... Brak słów. 8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.06.2009 10:40

Plumek napisał(a):Niesmaczne. Przed tarasem, na którym siedzieli również inni goście :) Pili kawę, jedli lody...
Jak dla mnie oburzające, że mamusia wysadza dziecko przed tarasem knajpy, w której jest darmowy kibel w odległości kilku metrów od stolika :) Ciekawe, czy przed progiem swojego mieszkania też tak robi?

Toż to prawie relacja już - czekam na c.d.
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone