Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siusiu w miejscu publicznym (dzieci)

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.06.2009 11:00

Scenka autentyczna z nad Morza Czarnego, w pobliżu Odessy (Ukraina, czasy okupacji rosyjskiej - ZSRR):
Mamusia zobaczyła jak synek załatwił się w krzakach obok plaży (kupa) i widzimy, że krzyczy na niego...
No, myślę, wreszcie się sąsiedzi wschodni cywilizują i za wychowanie odpowiednie biorą!
Przysłuchuję się krzykom, a mamusia opieprza synka, że po sranku dupy nie poddarł, tylko majty zaciągnął i pobiegł.
Daje mu podartą na kawałeczki gazetę (jakąś Komsomolską Prawdę czy cuś.. ) i każe mu iść z powrotem w krzaki. Zapłakany malec drepce w miejsce gdzie leży jego klocek, wyciera szorstką gazetą pupcię i wywala kawałki gazetki w to samo miejsce. Wraca do usatysfakcjonowanej mamusi.
Po chwili dmuchnął wiaterek i zużyte przez małego Iwanka kawałki gazety rozfruwają się po całej plaży. Nikt, poza nami, na to nie zwraca najmniejszej uwagi.
Zmieniliśmy plażę... ale na innych było podobnie.. :( :(
Dziecko swoje potrzeby ma..
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 18.06.2009 13:12

janniko napisał(a):Dziecko swoje potrzeby ma..

Eee, to chyba nie jest najlepsze podsumowanie... Bo nie dziecko winne takiego zachowania, a dorośli - rodzice... Tak nauczyli, tak pozwalają, ba... jak widać w tej opowieści, tak wymagają nawet...
Ola42
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ola42 » 02.07.2009 18:31

Nowalijko, zgadzam się, w toaletach publicznych warunki są fatalne i pisałaś, że dziecko nie umie 'na małysza'.
Owszem, nie umie, ale można je złapać jedną ręką pod nóżkami a drugą trzymać plecy (tak żeby siedziało w powietrzu) i chyba dałoby radę :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 02.07.2009 18:43

Jak 2 lata temu czekałam na prom w Drveniku, mieliśmy chwilę i poszliśmy posiedzieć na plaży.
Zauważyłam, że mama idzie z dziewczynką w ustronne miejsce- na plaży, ale z boku.
Była grubsza sprawa, bo po chwili mama zebrała co trzeba
(przez worek oczywiście) i wyrzuciła do śmieci. 8O 8)
Była to Chorwatka.
---
Pozdrówki!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.07.2009 18:51

Nie mam doświadczeń z "kupsztalem" ale widziałem jak dorośli Czesi po balandze siusiają w nocy pod murkiem a Chorwaci ich przeganiają w stronę morza i tam sugerują oddać mocz. Dziwne.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 02.07.2009 19:16

A widziałeś w Chorwackich miastach oczyszczalnię ścieków?
Nie, bo ich nie ma. Wszystkie odchody lecą sobie po kilkudniowym pobycie w odstojniku (a czasami i bez odstojnika) gruba rura prosto do morza.
Jak się policzy że jednocześnie w sezonie nad Adriatykiem potrafi być ponad 1.5mln ludzi to jest to ogólnie niezły kawał kupy ledwoprzetworzonej.

Ale to i tak nic w porównaniu z Trypolisem - w sumie w mieście żyje ponad 2,5mln mieszkańców i gastaraiterów z Egiptu, Filipin, Indi. Miasto nie ma oczyszczalni, tylko 6km rury wprost do Morza Śródziemnego. Daje to wraz z odpadami przemysłu chemicznego i zwykłym portowo-stoczniowym syfem taki efekt że najbliższy kurort nad morzem znajduje się 170km od Trypolisu, a w promieniu 100km od centrum miasta nikt rozsądny do wody nie wejdzie

Z resztą w Chorwacji zdarzają się zakwity morza spowodowane przewaleniem za dużej ilości ścieków - sam cos takiego przeżyłem w Żuljanie w 2005
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 02.07.2009 23:30

Kir napisał(a):A widziałeś w Chorwackich miastach oczyszczalnię ścieków?
Nie, bo ich nie ma. (...)

Gdzieś na forum temat taki był, ale nie mogę się dokopać....
u pomoć! :)
Pozdrówki!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 05:46

mutiaq napisał(a):...Gdzieś na forum temat taki był, ale nie mogę się dokopać....

[url=cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22052&highlight=]Tego szukałaś[/url] :?: :papa:
Tomasz Antkowiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz Antkowiak » 03.07.2009 11:04

My zabierzemy ze sob nocnik dla naszego Smarka:)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 03.07.2009 11:34

Piotrek_B napisał(a):
mutiaq napisał(a):...Gdzieś na forum temat taki był, ale nie mogę się dokopać....

[url=cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22052&highlight=]Tego szukałaś[/url] :?: :papa:

Da, hvala. :oczko_usmiech:
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 03.07.2009 13:23

Ola42 napisał(a):Nowalijko, zgadzam się, w toaletach publicznych warunki są fatalne i pisałaś, że dziecko nie umie 'na małysza'.
Owszem, nie umie, ale można je złapać jedną ręką pod nóżkami a drugą trzymać plecy (tak żeby siedziało w powietrzu) i chyba dałoby radę :lol:

Ola, to nie przejdzie z 6-letnim 20-kilku kilogramowym kawalerem w toy-toyu... :D
Córeczkę 2,5 roku właśnie tak wysadzam.
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 03.07.2009 13:24

Tomasz Antkowiak napisał(a):My zabierzemy ze sob nocnik dla naszego Smarka:)

Ale na zwiedzanie czy na plażę nocnika nie będziesz nosić, co? ;)
Na kwaterę to i ja biorę "tron" dzieciakom.
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 03.07.2009 13:25

w tym roku jadąc autostradą mój mały (5 lat) zapragnął do ubikacji. mówimy mu ze musi poczekac aż będzie jakaś stacja benzynowa czy coś takiego. trochę czeka, po czym zaczyna marudzić ze mu się spieszy. mówię mu- jak naprawdę musisz to się tu zatrzymamy i załatwisz się w trawę na poboczu. na co przerażone dziecko: W trawę?? jak pies ?? i dojechal do stacji bez problemu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.07.2009 22:55

Nie, bo ich nie ma. Wszystkie odchody lecą sobie po kilkudniowym pobycie w odstojniku (a czasami i bez odstojnika) gruba rura prosto do morza.
Jak się policzy że jednocześnie w sezonie nad Adriatykiem potrafi być ponad 1.5mln ludzi to jest to ogólnie niezły kawał kupy ledwoprzetworzonej.

To, że Ty oczyszczalni w Hr nie widzialeś, nie znaczy, że ich nie ma...
http://www.voda.hr/Default.aspx?art=292&sec=2

..jest ich malo, ale są (dokladnie 109)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.07.2009 23:04

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
ledwoprzetworzonej.

To, że Ty oczyszczalni w Hr nie widzialeś, nie znaczy, że ich nie ma...
http://www.voda.hr/Default.aspx?art=292&sec=2

..jest ich malo, ale są (dokladnie 109)

A co to za polityczne wstrząsy w Cro - zmiana premiera - o co chodzi?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Siusiu w miejscu publicznym (dzieci) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone