Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Simuni, Povljana

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wrobela
Plażowicz
Simuni, Povljana

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrobela » 30.07.2011 18:04

Witam, to będzie nasz drugi rodzinny wyjazd do Chorwacji. W ubiegłym roku byliśmy na Rab, w Loparze, był to wrzesień więc nie było tłumów, plaża i miejsce super nam odpowiadło, apartament w ciemno znaleźliśmy w 15 min. W tym roku wyjeżdzamy ok 10. 08 i myślimy o Simuni, bądź Povljanie. Niestety nie mamy żadnych namiarów na kwatery i mam spore obawy czy jadąc w ciemno uda nam się znaleźć coś ciekawego w tym terminie. Jadę z dwójką małych dzieci, dlatego też wolałabym mieć coś wcześniej zajęte, żeby na miejscu umordowani podróżą nie przeżyć horroru w poszukiwaniu apartamentu. Może macie jakieś ciekawe namiary? Będę niezmiernie wdzięczna. Bardzo proszę o przesłanie informacji na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Jak sądzicie, która z tych miejsowości, będzie bardziej dostępna pod względem lokum ok 10.08? Z drugiej strony może doradzicie co będzie lepsze (Simuni czy Povljana) dla rodziny z dwójką dzieci. Oczywiście na forum cro przeczytałam sporo już informacji i własnie dzięki nim zdecydowałam się na te miejsca. Sporą relację z Pag w kontekście dzieci zrobił jackiller. Teraz nie można chyba wysyłać prywatych wiadomości na tym forum i nie bardzo wiem jak mogłabym się z nim skontaktować, widziałam na jego zdjęciach, że miał fajną miejscówkę chyba pod Pagiem. Może ktoś z Was ma jakieś namiary? Pozdrawiam i dziękuję
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 30.07.2011 19:51

W Simuni raczej nie powinno byc problemów z kwaterą.
Tyle że moim zdaniem to dosc nudne miejsce jak na wyjazd z dziećmi - i sama plaża średnia - skały, kamienie.
Choć do zwiedzania Pagu sie nadaje - jako miejsce wypadowe - jest mniej wiecej po środku wyspy.
wrobela
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrobela » 30.07.2011 21:29

Dzięki Kichol za odpowiedź. Właśnie z tą plaża w Sumini to w końcu nie wiem jak jest, bo w jednych relacjach ludzie piszą, że super, natomiast Ty piszesz, że kamienie, skały, czyli to przed czym chcę uciec. Być może osoby, które opisywały plaże jako super dla dzieci miały na myśli plaże na której Ty byłeś, czyli przy polu namiotowym :roll: , a nie publiczną. To może uderzyć z dziećmi do Pag, ale boję się, że tam to już dzikie tłumy :roll: Nieźle, do wyjazdu zaledwie 10 dni, a ja w końcu nie wiem gdzie jechać, no i chciałam wcześniej miejsce zarezerwować...
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 31.07.2011 10:37

wrobela napisał(a):....to w końcu nie wiem jak jest, bo w jednych relacjach ludzie piszą, że super, natomiast Ty piszesz, że kamienie, skały, czyli to przed czym chcę uciec.

Sama śledzę wątki i relacje z Pagu i też dochodzę do wniosku, że na forum same zaprzeczenia...?! Być może wynika to z odrębnych upodobań i potrzeb pojedynczych forumowiczów? W końcu każdemu co innego się podoba, co innego odpowiada i każdy ma inne potrzeby.
Jednak doszłam do wniosku, że gdziekolwiek na Pagu by się nie wylądowało..., to i tak najciekawsze plaże to NIE są te pod samym domem - po prostu ze wszystkich relacji wynika, że najciekawsze plażyczki i zatoczki wymagały dojścia, dojechania po wcześniejszym samodzielnym "odkryciu" miejsca.
Plaża publiczna w mieście Pag - dla mnie jest zaprzeczeniem pomysłu na wypoczynek. Wąska, zatłoczona do granic możliwości (w ostatnie dni sierpnia tak było) wrzask, ścisk, zero prywatności. Być może dla dzieci są tam atrakcje ale do kitu takie plażowanie kiedy nie można maluchów z oczu nawet na moment spuścić, bo ktoś je zadepta. To tylko moje zdanie, wiele osób z dziećmi tam widziałam, widocznie im pasowało...?
Co do Simuni - chyba jest więcej plaż i łagodne zejście do wody nie tylko przy campingu.
Zresztą jak się jedzie w ciemno.... to można szukać lokum także pod wpływem jakości/wyglądu najbliższej plaży.

PS jadę na tym samym wózku co Ty wrobela, tyle, że jadę bez dzieci.
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 31.07.2011 11:53

Byłam rok temu w Povljanie i szału nie ma moim zdaniem...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.07.2011 12:05

Wprawdzie nie gustuję w rodzinno-dziecięcych wyjazdach a animacje nigdy mnie nie interesowały, bo sam jestem animatorem wolnego czasu dla mego syna, ale że obserwuję to i tamto, więc powiem, że w Povljanie jest na pewno więcej możliwości niż w Śimuni, gdyż Povljana jest większa, ma większe zaplecze i możliwości a na publicznej plaży jest mini miasteczko zabaw (zjeżdżalnia i jeszcze coś), także do wieczora dzieje się tam sporo.
I kwater na pewno będzie więcej. Miejscowość jest większa niż się wydaje.
Typowe wczasowisko dla niewybrednych krajobrazowo, ale...dla nie wiedzących jak i czym zająć dzieci będzie ok.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 31.07.2011 12:42

Ładna plaża jest na campie Simuni i campie Strasko. Poza tym ładne ( w sensie użyteczne czyli bez skałi betonu) to Sv Duch czy Zrce - to te najbardziej popularne i łatwo dostępne samochodem - z innymi jest rożnie, bo czasem nie da sie podjechać samochodem i trzeba iść kawałek.

Plaża w Simuni (miasteczku) wygląda tak:

Obrazek
Im bardziej na lewo (w stronę campu tym ładniej, im bardziej w prawo tym skały i FKK.

A tak wygląda plażą na campie Simuni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z lipca 2011.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 01.08.2011 22:30

wróciłem z Szimuni 8.07(jechałem" w ciemno") ... cała (spokojna) miejscowość to około 100 domów , może być ciężko z miejscem , z widokiem na morze tylko mała część domów( od strony zatoki przy porcie----- woda czysta, nadająca się do kąpieli ale wiadomo - bez plaży ) bo widok zasłaniają drzewa ale za to bliżej plaży , plaże ...od strony campingu drobny żwirek ok . 100 m potem skałki i żwirek naprzemiennie i....drzewa dające cień ,dużo ludzi tam się lokuje , wszędzie łagodne wejście do wody , na końcu "cypla" i od portu i mariny od razu głębiej, plaże takie złe nie są skoro przyjeżdżają tam z innych miejscowości,2 "budki"z jedzeniem i piciem na plaży , 2 sklepy + 1 z pieczywem , kawiarenka, bar "rybny" i 3 restauracje( w tym pizzeria) i jeszcze jedna w marinie , no i codziennie świeże ryby w porcie,bankomat przy recepcji na campingu ,do Pagu 10 km. a tam więcej atrakcji , mnie się podobało ale........każdy lubi co innego
wrobela
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrobela » 02.08.2011 20:38

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
Melka- pisząc, że szału nie ma miałaś na myśli ilość ludzi, czy miejscowość, ze nie jest taka super?
Jotem- też uważam, że rozbieżność opinii wynika z różnych upodobań ludzi. Muszę jednak wypośrodkować, aby mieć punkt odniesienia w wyborze miejsca. Mi też nie odpowiada totalny ścisk na plaży, dlatego w tym roku jadąc w sezonie nie pojadę z dziećmi do Loparu na rajska plażę. Myślę, że jadąc bez dzieci, tak jak Ty, zupełnie inne plaże brałabym pod uwagę. Kiedy ruszasz na Pag?
Kichol - plaża przy kempingu rewelacja! Aż mi żal, ale pod namiot w tym roku się nie piszę... Ta na zdjęciu publiczna duuużo gorsza.
Amikol Ja nie muszę mieć kwatery z widokiem na morze, oczywiście fajnie by było, ale przeżyję bez. Czyli apartament bez widoku na morze będzie można znaleźć spokojnie w ciemno?
Fatamorgana my raczej zaliczamy się do rodziców, którzy potrafią zorganizować ciekawie czas dzieciom, jednak jeśli otoczenie może pomóc w ciekawym wypoczynku, to jak najbardziej jestem skłonna z tego skorzystać :wink:
Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi spostrzeżeniami? Oczywiście namiary na kwatery bardzo mile widziane :)
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 03.08.2011 08:12

Jeśli mogę dodać swoje zdanie w kwestii Povljana vs Simuni, to zdecydowanie bardziej podobało mi się w Simuni. Pevljana -" szału nie ma"jak napisała już Melka :wink:
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 03.08.2011 08:24

Plaża ogólnodostępna pokazana przez Kichol'a - dla mnie jest jak najbardziej OK, opis Amikola pozwala sądzić, że są miejsca w Simuni gzie jest dużo lepiej. Inna sprawa czy akurat znajdzie się lokum niedaleko czy wręcz przeciwnie.....
Gorsze jest to co w innym wątku opisuje Fatamorgana....
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33801
Z tym, że to dotyczy ogólnie Chorwacji, nie tylko Pagu, w moim odczuciu...

Jak spontan, to spontan.... zdecyduję gdzie jadę jak już spakuję walizki :P
kwasia84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwasia84 » 27.01.2018 18:47

Witam
My w tym roku wybieramy się na wyspę Pag, w pierwszej kolejności padło na miejscowośc Povljana, tyle tylko, że zalezy nam przede wszystkim na plaży - piasek w wodzie przedewszystkim i płytko (jedziemy z dziećmi), może vtoś cos powiedziec lub wrzucić jakies fotki z plaży w Povljanie, czy oprócz plazy Dubrovnik jest tam jeszcze jakaś piaszczysta. Znalazłam jeszcze fajną plażę plaża Cista, ale nie widzę w jej pobliżu żadnych aparatamentów - a chcemy miec blisko do plaży, był ktoś może ??
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 20.02.2018 18:37

My też tam raczej wylądujemy od 23.06 ale mnie martwi ta temperatura czemu wsżedzie w sensie Dalmacja lub Makarska Riviera jesr ciepłej o kilka stopni ?

No i relacje gdzie mówią piszą o Burze lub o tym że czasem leje a ja do tego nie przywykłem w wyżej wymienionym rejonie ;-) ...

Jedna chmurka na niebie na Rivierze i smiechy że o trza do domu będzie lało itp ;-)

W Cro już będzie 7 raz i nigdy na Pag ale w końcu trzeba dlatego obawy są ...
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 20.02.2018 20:01

kwasia84 napisał(a):Witam
My w tym roku wybieramy się na wyspę Pag, w pierwszej kolejności padło na miejscowośc Povljana, tyle tylko, że zalezy nam przede wszystkim na plaży - piasek w wodzie przedewszystkim i płytko (jedziemy z dziećmi), może vtoś cos powiedziec lub wrzucić jakies fotki z plaży w Povljanie, czy oprócz plazy Dubrovnik jest tam jeszcze jakaś piaszczysta. Znalazłam jeszcze fajną plażę plaża Cista, ale nie widzę w jej pobliżu żadnych aparatamentów - a chcemy miec blisko do plaży, był ktoś może ??

klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Wszystko jest pięknie opisane. :papa:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone