tomkap1 napisał(a):... przy ruszaniu przód do góry podnosi. ...
Rysio napisał(a):tomkap1 napisał(a):... przy ruszaniu przód do góry podnosi. ...
Jak to mówią pół sekundy do pełnego ślizgu
mirko napisał(a):Ten pan poszedł za daleko w ślizgu
dobrypontonniejestzly napisał(a):Witam Serdecznie!
Mam kilka pytań i mam nadzieje, że rozwiejecie moje wątpliwości.
Obecnie posiadam ponton 320cm z pompowanym kilem, airmatą i silnikiem 8KM. Chcę go rozbudować ponieważ załapałem bakcyla
1. Ponton + silnik + sprzęt + 2 osoby będą ważyć +- 270kg. Czy istnieje sposób na dobranie śruby, która pozwoli uzyskać najwyższą prędkość?
2. Zamierzam dodać manetkę gazu i kierownicę. Czy ktoś to robił w tak małym pontonie i może opisać wrażenia?
3. Zdarza mi się odpływać na 15-20km od miejsca wodowania. Czasami pojawia się myśl, że silnik może odmówić współpracy. Czy da radę jakoś się zabezpieczacie na tą ewentualność? W sensie drugi silnik 2KM/elektryczny? Przypomnę, że mój ponton ma tylko 320cm i każdy cm jest na wagę złota, no dobra, miedzi W razie problemu gdzie można uzyskać pomoc [holowanie] i czy za to coś się płaci [mandat?]?
4. Z jaką prędkością można pływać z takim zadaszeniem do pontonów, które można kupić np. na allegro? Czy ktoś osiągając wysoką prędkość uszkodził sobie taki daszek?
5. Nigdy nie byłem świadkiem sztormu czy nagłego pogorszenia się warunków. Obecnie pływam przy linki brzegowej Zalewu Szczecińskiego, ale gdy kupie sobie nowy silnik planuje pływać przez cały zalew, tylko czy to jest bezpieczne w moim wypadku?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Fawkes napisał(a):witam
chce kupic ponton i silnik i jechac do chorwacji popływac w adriatyku np ze splitu na wyspy itd
Najlepiej zeby sie zmiescil do hondy accord kombi 2009
interesuje mnie jaki konkretnie model kupic
mam mlodszego sternika ale nie chce mi sie nic rejestrowac itd
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...