Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

silnik do pontonu- nowy mniejszy, czy większy używany?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2007 17:36

daisykf napisał(a):Dobry 4-suwowy silnik do wakacyjnego pływania wystarcza na 15lat

Pod warunkiem, że nie zapragniesz go zmienić po jednym sezonie :wink:

Pogadamy po wakacjach :?: :lol:

Bo wiesz, ponton fajna rzecz, ale jednak co sztywna łódka to łódka ... Łódka też fajna sprawa, ale może by tak z kabiną ... :?:

I tak dalej ... Niestety ta choroba bardzo źle rokuje

:lol:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2007 17:41

Rysio napisał(a):... ot nic takiego. Wystarczy mieć 40 luźnych patyków

Euro, czy funtów?

Rysio - nie wkurzaj ludzi bo zawiśniesz na rei. Na bombramrei :twisted: i żeby mi to przedostatni raz było :lol:

Albo wiesz co? Pożycz 40 patyczków, oddam przy okazji

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.03.2007 17:49

Morski co do wcześniejszego posta to może żadnych gumjaków nie będę kupował tylko wydam na totka bo co tam jakąś łódką z kabiną se będę dupę zawracał :wink:

Obrazek

Jakie funty czy euro :?: :!: http://moto.allegro.pl/item161643805_po ... ancji.html jeszcze na oblanie starczy reszty :wink: silnik niestety trzeba dokupić i w tym przypadku to 4 czy 5 to raczej mało będzie :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2007 18:14

Rysio napisał(a):Morski co do wcześniejszego posta to może żadnych gumjaków nie będę kupował tylko wydam na totka bo co tam jakąś łódką z kabiną se będę dupę zawracał :wink:

Z tego totka to by Ci może na paliwo stykło.

Nie wiem jak ten, ale podobny możesz sobie wyczarterować. Dwa silniki po 1000kW. Pojemność zbiornika paliwa 15000 litrów.
http://www.croatiacharter.com/yachts_sh ... achtID=778
78000 Euro/tydzień i jeszcze chcą extra stówę za sprzątanie :lol: :lol:

Ale chyba zeszliśmy z tematu. O gumenjakach było. :papa:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.03.2007 18:29

Mam super propozycje dla oszczędnych.
Sczególnie podoba mi sie slogan z tej aukcji:

ZOBACZ INNE NASZE AUKCJE
OLBRZYMI WYBÓR DMUCHANYCH

Powinno być wydmuchanych.
Pamietajcie olej Lotos, opony Kormoran, spłyn Borygo i w DROGę

http://allegro.pl/item171420995_ponton_ ... ownia.html
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.03.2007 18:42

Morski - skomentuję krótko - o kur.w 8O
Daisykf - mam identyczny - 2 sezony wytrzymał :!: :!: :!: :D i jeszcze jest oki :lol:

Maxymalne obciążenie do 95kg.
- to nieprawda :!: :!: :!: mój atest : ja -95 kg, żona .... no dobra razem z małą 80 - razem 175 kg :!: :!: :!: kuźwa tylko nijak silnik do niego domontować :cry:

:lool: :lool: :lool: :wink:

kupiony rok wcześniej w Basce na Krku w tym roku był rekinem wybrzeża Dalmacji

Obrazek
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2007 19:19

A widzisz. Teraz już mogę Ci odpowiedzieć dlaczego większy ponton jest lepszy (oprócz tego co już wcześniej napisano).

Rysio napisał(a): ja -95 kg, żona .... no dobra razem z małą 80 - razem 175 kg :!: :!: :!:

Dorzuć: zbiornik paliwa, 3 kamizelki ratunkowe, karimaty, parasol, coś na ząb i do wypitki i wrzuć to wszystko tu:
http://www.seamarknunn.com/catalog/items/item542.htm
a potem tu:
http://www.seamarknunn.com/catalog/items/item16313.htm

A jak bardziej przekroczysz 3 metry to już obowiązuje wykupienie winiety za jakieś 200-300kun. A jak silnik przekroczy 15kW to podpadasz pod obowiązkowe OC (i tego nie radzę omijać, bo jak przypadkiem kogoś skaleczysz to Cię papugi z torbami puszczą).

Rysio napisał(a):kuźwa tylko nijak silnik do niego domontować :cry:

U-booty w zanurzeniu chodzą na elektrycznych

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.03.2007 20:04

Tak więc Morski :!: gadałem z gościem co toto ma wystawione http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=170563695 w połowie marca ma mieć dostawę pontonów sprzedawanych na metry a mianowicie - każde 10 cm kosztuje stówkę. Tak więc uważam (bo dałem się przekonać) że optimum dla tego modelu będzie 285 cm (mają takie być) za około 2800 zł. Kwestia silnika pozostaje otwarta (do tego 2,85 dopuszczone do użytku są mocniejsze) ale i tak pozostanę przy jednocylindrówce więc około 5 PS bez uprawnień.
:D
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.03.2007 22:13

Rysio napisał(a):Tak więc Morski :!: gadałem z gościem co toto ma wystawione http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=170563695 w połowie marca ma mieć dostawę pontonów sprzedawanych na metry a mianowicie - każde 10 cm kosztuje stówkę. Tak więc uważam (bo dałem się przekonać) że optimum dla tego modelu będzie 285 cm (mają takie być) za około 2800 zł. Kwestia silnika pozostaje otwarta (do tego 2,85 dopuszczone do użytku są mocniejsze) ale i tak pozostanę przy jednocylindrówce więc około 5 PS bez uprawnień.
:D

Obejrzałem 2850zł za ten ponton Rysiu to troche za wysoko, a dlaczego:
1. podłoga drewniana, nie aluminiowa, po 2 sezonach będzie krzywa na 100%
2. Brak dmuchanego kilu, przy płynięciu nawet z małym silnikiem bedzie skakał na lewo i prawo, o jeżdzie nawet na małej fali nie wspomne.
3. Pawęż chyba też ze sklejki.
4. Dziub płaski nie podniesiony, będziesz smakował słona wodę.
5. Te dwie ławeczki niezbyt Ci się przydadzą, lepiej jak dzieci siedza w środku
To tyle uwag wiecznego malkontenta.
Poważnie w podobnej cenie kupisz po 1 sezonie dobrej firmy ponton.(Honda, Zodiac, itd)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.03.2007 22:22

daisykf napisał(a):Obrazek

Obrazek

Kurde, udało się

Popatrz na dziub mojej zeszłorocznej jednostki.
Być może będę go sprzedawał, ale nie zrozum mnie zle.
Ten bączek ma 3m
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2007 23:33

daisykf napisał(a):... w podobnej cenie kupisz po 1 sezonie dobrej firmy ponton.(Honda, Zodiac, itd)

daisykf napisał(a):Być może będę go sprzedawał, ale nie zrozum mnie zle.

:lol: :lol: :lol:

A tak serio to jeśli będziesz to puszczał w podobnej cenie to ja bym na miejscu Rysia już pisał maila do Ciebie.
Co Honda to nie NoName, a między 2,85 a 3 m też wbrew pozorom jest spora różnica.

Ta oferta z Allegro na moje skromne oko też nie jest zła, jeśli można coś ocenić na podstawie zdjęć i opisu. Tylko mam dwa ale.

Po pierwsze zastanowiłbym się nad większym o jeden rozmiar, tak około 300cm.

Po drugie to ma być ten model (HSD):
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=170563695
a nie ten (HSS):
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=170874511
bo ten drugi ma całkiem płaskie dno.

Gość pisze że ten ponton ma klasę morską C.
Rozumiem, że ma na myśli kategorię żeglugi C w/g Dyrektywy 94/25/EC a to znaczy, że sprzęt powinien chodzić
przy fali do 2m i wietrze do 6B.
Chyba ten który to deklaruje (w sensie "Deklaracja zgodności CE") nie robi z gęby cholewy?
koso
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koso » 02.03.2007 00:22

Daisykf rzuć parę szczegółów daszka, punkty mocowania z pontonem są zatarte- jaka długość i średnica rurek z czego są łaczniki albo od czego. Zresztą już parę postów wcześniej o to pytałem. Możesz rzucić na priva jak nie chcesz na forum. Możemy pogadać telefonicznie albo osobiście - zdaje się że jesteś z Warszawy. Chciałbym zacząć bo czas leci a w czerwcu już jadę do Cro.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.03.2007 08:13

daisykf napisał(a):
daisykf napisał(a):Popatrz na dziub mojej zeszłorocznej jednostki.
Ten bączek ma 3m

Rozumiem doskonale i rozumiem dobrze :wink: także nie pitol tylko gadaj ile se życzysz bo nie takie przekroczenia regulaminu tu bywają a jakby co to daj coś więcej znać na rich72(maupa)interia.pl

Morski - oczywiście że z podłogą V - po Twoich wskazówkach innej nie biorę pod uwagę.
Ps. Ten "no name" ma mordę podniesioną do góry także nie powinien chlapać i i w zasadzie jest to beznapisowa Yama także .... :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2007 08:25

Winieta z oplatami "towarzyszącymi" około 550 zwierząt.
Jak w tym roku pojedziesz lipic/sierpień, to przy wyjeździe w przyszłym czerwiec/lipiec załapiesz się na dwa sezony.
Acha. Warto by mieć uprawnienia. W kapitanacie o to pytali i kserowali. O ubezpieczeniu za parę złoty nawet nie wspominam. Spokój ducha....bezcenny. :lol:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 02.03.2007 08:42

Rysio napisał(a):
daisykf napisał(a):
daisykf napisał(a):Popatrz na dziub mojej zeszłorocznej jednostki.
Ten bączek ma 3m

Rozumiem doskonale i rozumiem dobrze :wink: także nie pitol tylko gadaj ile se życzysz bo nie takie przekroczenia regulaminu tu bywają a jakby co to daj coś więcej znać na rich72(maupa)interia.pl

Morski - oczywiście że z podłogą V - po Twoich wskazówkach innej nie biorę pod uwagę.
Ps. Ten "no name" ma mordę podniesioną do góry także nie powinien chlapać i i w zasadzie jest to beznapisowa Yama także .... :D

Trudno mi w tej chwili odpowiedzieć, pewnie bedę sprzedawał w kwietniu, ale całość tj, ponton, silnik, baldachim, kółka do transportu itd.
To wszystko jest z marca 2006r, jeszcze na gwarancji.
W tej chwili finalizuje zakup "wielkiego okrętu z silnikiem"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

silnik do pontonu- nowy mniejszy, czy większy używany? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone