Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siječanj u Hrvatskoj - Styczniowa Istria

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bbee88
Croentuzjasta
Re: Siječanj u Hrvatskoj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 25.01.2024 10:24

te kiero napisał(a):
Wczoraj nic nie zapowiadało, że taki będzie, bo na zachodzie było pochmurane, dlatego poszliśmy na zakupy do Studenaca, a po tem japy nam się otwarły i z zakupami podziwialiśmy widok.

Zachody staram się łapać i u nas w domu na Górnym Śląsku, mam nawet swoje miejscówki...
Ze wschodami łatwiej bo mieszkam na 10p i śniadania są spektakle, które czasem uwiecznię.
Nawet Ktoś ze znajomych ochrzcił mnie Sunset Hunter :hahaha:

U nas przez większość roku nie ma jak łapać zachodów czy wschodów, bo rzadko kiedy pojawia się słońce :roll: A przez ukształtowanie terenu nie ma za bardzo miejscówek nawet jak to słońce się pojawi. Opcja jest jechać nad morze, ale to nie zawsze się chce jechać specjalnie po to by słońce nie wyszło :roll: Ze wschodem jeszcze gorzej. Również najlepsza opcja to nad morzem ale to tylko w okolicach czerwca można złapać nad morzem i wtedy też organizujemy sobie nocki nad morzem w większej grupie, w zeszłym roku na sesję zdjęciową nawet łoś przyszedł do nas ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Siječanj u Hrvatskoj - Istria

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2024 18:12

Dziś bylimy na południu... Kamjenak w styczniu darmowy, podjeżdżasz pod szlaban i się sam otwiera. Fajnie tak, tylko 3 auta spotkaliśmy i cała plaża Njive tylko dla nas. Flauta, cisza max i tylko jedna cykada. Tak raz zabrzęczała i na bank po cykadyjsku. Na Kamjenaku było wyjątkowo ciepło, bo chodziłem w T-Shircie więc chyba się zrodziła za wcześniej lub odmroziła po zimowej hibernacji.

Było odlićno :rotfl:
https://www.youtube.com/shorts/_INM3D67tR4
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2024 18:14

Bbee88 napisał(a):
te kiero napisał(a):
Wczoraj nic nie zapowiadało, że taki będzie, bo na zachodzie było pochmurane, dlatego poszliśmy na zakupy do Studenaca, a po tem japy nam się otwarły i z zakupami podziwialiśmy widok.

Zachody staram się łapać i u nas w domu na Górnym Śląsku, mam nawet swoje miejscówki...
Ze wschodami łatwiej bo mieszkam na 10p i śniadania są spektakle, które czasem uwiecznię.
Nawet Ktoś ze znajomych ochrzcił mnie Sunset Hunter :hahaha:

U nas przez większość roku nie ma jak łapać zachodów czy wschodów, bo rzadko kiedy pojawia się słońce :roll: A przez ukształtowanie terenu nie ma za bardzo miejscówek nawet jak to słońce się pojawi. Opcja jest jechać nad morze, ale to nie zawsze się chce jechać specjalnie po to by słońce nie wyszło :roll: Ze wschodem jeszcze gorzej. Również najlepsza opcja to nad morzem ale to tylko w okolicach czerwca można złapać nad morzem i wtedy też organizujemy sobie nocki nad morzem w większej grupie, w zeszłym roku na sesję zdjęciową nawet łoś przyszedł do nas ;)

To masz looknij mój z wczoraj :tak:

https://www.youtube.com/shorts/CtDobJhytw8
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2024 18:49

Dziś stołowaliśmy się w Restoran Trośt 8) taka knajpa chyba dla VIPów z tych jachtów za miliony i w tym my :lol:
Skąd wybór tej restauracji? Ano ponieważ Tonys Oysters zamknął swoje podwoje, więc na zjedzenie raz w roku Kamenic pozostała ta knajpa (w Lagunie dziś nie mieli :| ).

Nie powiem obsługa z wyższej półki - w sumie obskakiwały nas 4 osoby, każda od czego innego, spodobał nam się wygląd restauracji, której bliżej do nazwy Konoba niż restauracja. Budynek z zewnątrz w ogóle nie zapowiada tego klimatu oraz super pieca/paleniska na środku.

No więc na początek zjedlim po 1 talerzu Kamienicy :lezekwicze: (15E talerz). Do tego podają tutaj tosty i masełko...

1706203836185_Easy-Resize.com.jpg

A potem dołożylim jeszcze Rybny półmisek, który był słaby ilościowo, ale nie kosztowo :dumb:
Ale widziały gały co brały. Jeszcze jakieś popitki i napitki i 70E zostawione.

1706204692356_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:17 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 25.01.2024 18:56

Do Labina jeszcze nie nigdy dotarłem, płd-wschodnia Istria jeszcze na mnie czeka ;)

mirko napisał(a):Myślę, że jeśli jesteś na Istrii, powinieneś odwiedzić Pulę, ponieważ znajdują się tam najciekawsze miejsca historyczne.
Pula jest stolicą Istrii!

https://www.myluxoria.com/hr/journal/top-10-znamenitosti-u-puli

A nie Pazin przypadkiem? ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2024 19:25

mirko napisał(a):Myślę, że jeśli jesteś na Istrii, powinieneś odwiedzić Pulę, ponieważ znajdują się tam najciekawsze miejsca historyczne.
Pula jest stolicą Istrii!

https://www.myluxoria.com/hr/journal/top-10-znamenitosti-u-puli

Dzięki Mirko, jadąc dziś na południe Istrii myśl przeleciała ciekawe co porabiasz w styczniu.

Na Istrii, a tym bardziej w Puli już byliśmy np w 2016r
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.01.2024 07:11

te kiero napisał(a):Dziś bylimy na południu... Kamjenak w styczniu darmowy, podjeżdżasz pod szlaban i się sam otwiera. Fajnie tak, tylko 3 auta spotkaliśmy i cała plaża Njive tylko dla nas. Flauta, cisza max i tylko jedna cykada. Tak raz zabrzęczała i na bank po cykadyjsku. Na Kamjenaku było wyjątkowo ciepło, bo chodziłem w T-Shircie więc chyba się zrodziła za wcześniej lub odmroziła po zimowej hibernacji.

Było odlićno :rotfl:
https://www.youtube.com/shorts/_INM3D67tR4

Coś tam wrzucę, ale wybaczcie na urlopie nie ma chęci na kombinacje ze zdjęciami :co:

1706248931938_Easy-Resize.com.jpg

Było naprawdę ciepło i co najważniejsze bezwietrznie, a tego obawiałem się na styczniowym Kamjenaku.

Po spacerze w te i we wte zaleglim na ławce i było opalanie, taka z godzinka z plumkaniem Jadrana :D
Ostatnio edytowano 29.09.2024 19:04 przez te kiero, łącznie edytowano 2 razy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2024 08:26

te kiero napisał(a):Na ceny nie patrzyłem, ale moje Lignje Prżene jak się na koniec okazało kosztowały 23,5Eur czyli dużo, aczkolwiek porcja ponad normatywna.
8O Czy to standardowe ceny za kalmary? czy taki wyjątek?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.01.2024 17:20

Do listy atrakcji Puli jaką zapodał Mirko dołożyłbym jeszcze Stoję - Galebove stijene , fort Musil , plaża Jamica , Obalna bitnica Fisellla , Lukobran . . . nam bardzo się tam podobało :D

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.01.2024 20:21

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):Na ceny nie patrzyłem, ale moje Lignje Prżene jak się na koniec okazało kosztowały 23,5Eur czyli dużo, aczkolwiek porcja ponad normatywna.
8O Czy to standardowe ceny za kalmary? czy taki wyjątek?

Niestandardowe, nazwałbym to Vrsarowe - L'Angolove, wszędzie indziej były po ok.15Eur.

piotrf napisał(a):Do listy atrakcji Puli jaką zapodał Mirko dołożyłbym jeszcze Stoję - Galebove stijene , fort Musil , plaża Jamica , Obalna bitnica Fisellla , Lukobran . . . nam bardzo się tam podobało :D

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze, no spóźniłeś mi się lekko :oczy: a ja nie odrobiłem lekcji do końca. Jednak ponieważ Istria jest relatywnie blisko, to nie zamykam jej na zawsze.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.01.2024 14:35

te kiero napisał(a):
Piotrze, no spóźniłeś mi się lekko :oczy: a ja nie odrobiłem lekcji do końca. Jednak ponieważ Istria jest relatywnie blisko, to nie zamykam jej na zawsze.

Przepraszam :oops: , wiesz , w tym wieku to i zapłon nieco spóźniony . . . :lool: , ale Istrii póki co jeszcze nie zamykają :oczko: , więc następnym razem może się uda :idea:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.01.2024 07:22

piotrf napisał(a):
te kiero napisał(a):

Przepraszam :oops: , wiesz , w tym wieku to i zapłon nieco spóźniony . . . :lool: , ale Istrii póki co jeszcze nie zamykają :oczko: , więc następnym razem może się uda :idea:

Pozdrawiam
Piotr

Zachwyt trzeba dozować, a na ten wyjazd było ich aż nadto. Na samym Kamjenaku jeszcze mamy kilka plaż do odkrycia.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.01.2024 07:50

Odbyło się ostatnie pożegnanie - przejazdem przez Demerje kartice oczywiście...

1706422899234_Easy-Resize.com.jpg

Potem wjechalim w piątkowy zatłoczony Zagreb - 35min dojazdu od południa pod Gorni Grad :|

Parkowaliśmy w Garaža Tuškanac, jakby Ktoś potrzebował do zwiedzenia Zagrzebia lub tylko głównego knajpianego deptaku Redicia to ten parking jest super.
Wystarczy przejść Tunelem Grič i już się jest na miejscu, Trg Bana Josipa Jelačicia również to obejmuje. Z powrotem albo Kolejką na Strossmajerowo Setalište, albo schodkami w górę. Można wrócić oczywiście znów tunelem, który sam w sobie jest ciekawostką.

1706422899192_Easy-Resize.com.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.01.2024 08:08

Po zakupieniu krawatu w Kravata Zagreb (no tanio nie jest)... skierowaliśmy się już w kierunku międzynoclegu w Mariborze, w wiadomym celu, bo w Koprze nam się nie udało.

Na nocleg wybraliśmy Garni Hotel Tabor.
Skromy hotelik i pokoje, ale z obszernym parkingiem i dobrym śniadaniem (na śniadaniu byliśmy sami, a wybór był naprawdę spory); blisko do miasta na spacer. Trochu cena niewspółmierna do jakości, ale było czysto, cicho, blisko i na jedną noc... Tuż obok jest też duża stacja Petrol.

A potem poszliśmy na wyżerkę :rotfl: My byliśmy zadowoleni, taki miły Sarajevski akcent w Mariborze :oczko:

1706422898881_Easy-Resize.com.jpg

Najpierw wskoczyła na stół Turska kava

1706422899150_Easy-Resize.com.jpg

Potem dla oceny porcji zamówiliśmy Mešano Meso dla jednej osoby (tu już nieco spałaszowane, zapomniałem o zdjęciu)

1706422899108_Easy-Resize.com.jpg

Dalej już zamawialiśmy jak Makłowicz, wszystkiego po trochu:

Sopska Salata, Prebranec, Pljeskavica z Kajmakom i dodatki Ajvar, Kajmak, Frytki.

Wszystko bardzo smaczne i dobrze przyrządzone. Obsługa szybka, 3/4 lokalu zajęte. Ponieważ chłopaki sporo się przy nas nachodzili, to dostali wyjątkowo duży napiwek. Muszę przyznać, że byli bardzo wdzięczni, widać nie często dostają takie napiwki.

Klimatyczny wystrój

1706422898970_Easy-Resize.com.jpg

1706422899061_Easy-Resize.com.jpg

1706422899017_Easy-Resize.com.jpg

A potem pospacerowaliśmy po wieczornej starówce Mariboru. Niestety największa atrakcja Mariboru była nieczynna, więc pozostanie do następnego razu...

O Mariborze dowiedzieliśmy się nieco więcej z niebanalnej pokrywy kanalizacyjnej :lol:

1706422898923_Easy-Resize.com.jpg

Odkąd Ktoś na forum pokazał taką pokrywę z innego miasta, to zawsze zwracam na nie uwagi, w różnych europejskich miastach podłapali ten pomysł.
Polecam - nie malutki jak sądziłem - Maribor jako przystanek w podróży :hut:
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:24 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.01.2024 16:46

Styczniowy urlop w Cro dobiegł końca. To był bardzo udany wyjazd, ze wspaniałą pogodą, nie sądziłem, że pochodzę tylko w t-shircie.
Mogę tylko polecić, a sam na pewno pojechałem nie ostatni raz. Nawet już zrodził się pomysł na coś nastepnego.
Miasta na międzynoclegi również dobrze obrane.

To nie koniec tego wątku, jak znajdę więcej czasu uzupełnię wątek o zdjęcia i opisy :papa:
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:25 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży