Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siječanj u Hrvatskoj - Styczniowa Istria

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Siječanj u Hrvatskoj

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 07:36

Dobro jutro svima :papa:

1706077441277_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:07 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 08:36

Wczoraj bylim w naszej "ziemi świętej", ponownie, to już 3 raz stąpaliśmy po Grożnjanie :serduszka:

1706080180665_Easy-Resize.com.jpg

Trochu się zdziwiliśmy, bo na parkingu (po sezonie free) aut było sporo, ale potem żywego ducha oprócz jeszcze dwóch par.
Otwarty znany nam sklep, pozwolił kupić spożywcze prezenty i pamiątki.
Ale trochu nas zawiodło, że wszystko inne jest zamknięte, nawet Konoba AModoMio, która wg googla i zapisu na drzwiach czynna jest od 11tej :nie: Szkoda, bo akurat była pora na kawę i może jaką pizzę.

Dlatego czym prędzej udaliśmy się na drugą stronę granicy do Piranu, odpuszczając inne Istarskie mieściny, nie przyjechalim tu latać ino na spokojnie popaczeć.
Parkowalimy na Pirańsko tfu pieruńsko ciasnym parkingu Arze, który wydał mi się najlepszym rozwiązaniem, ponieważ najpierw zależało mi na murach, które są 200m od parkingu.

1706080964847_Easy-Resize.com.jpg

I mury a tak naprawdę widok z nich na Piran i okolicę są znacznie lepszą atrakcją niż sama obdrapana i kompletnie niezadbana starówka - subiektywnie. Tylko kilka budynków, szczególnie w okolicy Tartnijev Trg, jest dobrze utrzymanych, zvonik s.Jurija jest w remoncie, więc wejście niedostępne. Trochę byliśmy rozczarowani Piranem, ale dobra kawka w Kava bar Pri Starcu dla lokalsów, zrobiła swoje.
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:10 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.01.2024 09:32

te kiero napisał(a):To o brak cykad chodzi... no po prostu nie rzężą, nic a nic, głucha cisza. Nie wiedziałem, że może tego człowiekowi brakować.

W maju też ich nie ma, w październiku też była cisza. I rzeczywiście dziwnie bez nich jakoś
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 24.01.2024 11:20

Piękne zdjęcia zachodu i wschodu :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 19:55

Kapitańska Baba napisał(a):
te kiero napisał(a):To o brak cykad chodzi... no po prostu nie rzężą, nic a nic, głucha cisza. Nie wiedziałem, że może tego człowiekowi brakować.

W maju też ich nie ma, w październiku też była cisza. I rzeczywiście dziwnie bez nich jakoś

Dziś przy zachodzie usłyszeliśmy coś podobnego do cykad, ale finalnie okazał się to być ptak; mam nagrane na filmie jak sobie zarzęził - może chciał być cykadą, ale wyszedł ptok.

Bbee88 napisał(a):Piękne zdjęcia zachodu i wschodu :)

:spoko:
Ostatnio edytowano 30.03.2024 17:47 przez te kiero, łącznie edytowano 2 razy
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 20:09

Byliśmy dziś w bin Labin-ie i powiem Wam dramat, mając taki potencjał, nie umieć go wykorzystać. Nie wiem z czym jest problem, biedna Opcina, biedny grad, prywatni włąściciele czy goopie przepisy... Taka większość kamienic obdrapana, że dramat, tylko parę miejsc jest fajnych, ciekawych, a reszta naprawdę słabo.
Tu zrobiłem to lepsze miejsce, z tych must see Labin.

1706122597077_Easy-Resize.com.jpg

Zresztą powyższe nie dotyczy tylko tej mieściny, bo jesteśmy już któryś raz w Rovinj i z zewnątrz marnieje w oczach; teraz jedynie 3 kamienice wewnątrz starówki były w remoncie plus cały Glavni rovinjski Trg.

Ale wiecie co jest najlepsze w styczniowej Chorwacji?
14:21 żywego ducha :mg:

1706123123488_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:13 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.01.2024 20:21

te kiero napisał(a):Ale wiecie co jest najlepsze w styczniowej Chorwacji?

Opuszczona scenografia - jak to trafnie ujęła Pomorzanka Zachodnia :)
Tak samo było w naszym przypadku, kiedy w grudniu spacerowaliśmy po Splicie, Szybeniku czy innych miejscowościach :D

Labin akurat mi się podobał. Fakt, trochę odrapany i mało turystyczny (choć z potencjałem!), ale, moim zdaniem, ma klimat i lepsze momenty 8)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 20:27

W Rovinj zgłodnieliśmy i znalezienie czynnej konoby nie było takie proste, na cypelku wśród ścisłej starówki wszystko zamknięte, bo i wcale tam nikt nie chodził, stari grad był tylko dla nas :tak:

Finalnie dostrzegłem ludzi :lol: w La Riva... tak wiem takie konoby usytuowane na Rivie omija się z daleka, ale po 1 szału z wyborem nie było, już nam się nie chciało szukać, a po 2 to było to całkiem przyjemne przeżycie dla podniebienia i portfela.

W każdym bądź razie: Ligjne Prżene i Cevapcici (spore porcje, to były półmiski) + dodatki specjalne + 3 kawy i 1L wody; kosztowało tylko 40Eur, a ponieważ obsługa była wyjątkowo dobra, a potrawy idealnie zrobione pod nas to zaokrągliłem płatność.

Biorąc pod uwagę to co zapłaciliśmy we Vrsarze, spodziewałem się więcej, a tu miła niespodzianka.
Tym razem specjalnie dla Croplowców zrobiłem ukradkiem fotę

1706124058665_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:14 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 20:32

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Ale wiecie co jest najlepsze w styczniowej Chorwacji?

Opuszczona scenografia - jak to trafnie ujęła Pomorzanka Zachodnia :)
Tak samo było w naszym przypadku, kiedy w grudniu spacerowaliśmy po Splicie, Szybeniku czy innych miejscowościach :D

Ovo je dobro :spoko:

maslinka napisał(a):Labin akurat mi się podobał. Fakt, trochę odrapany i mało turystyczny (choć z potencjałem!), ale, moim zdaniem, ma klimat i lepsze momenty 8)

Sprawne oko jednak wychwyciło kluczowe momenty ;) jak kiedyś znajdę czas to będzie suplement relacyjny.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 24.01.2024 20:34

To w nagrodę masz świeże sprzed ~2 godz. Ino nie wiem czy gustujesz w różu :rotfl:

Biorę każdy, różowy też. Pięknie :hearts: ostatni zachód słońca tu u mnie widziałam 1 stycznia :|
A słońce jako takie może parę razy od tej pory się przebiło na chwilę :smutny:

Więc spragniona widoków i słońca czekam na więcej.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 24.01.2024 21:45

Jakie wspaniałe wschody i zachody :hearts: My niestety nie dośwadczylismy, bo jak pisałam, podczas naszych 2 styczniowych pobytów, słońca praktycznie nie było 8)
Grožnjan zwiedzaliśmy w deszczu i mgłach, ale dodało to tajemniczości i bardzo mi się podobał, dużo bardziej niż Motovun :coool:

Swoją drogą ciekawe jak każdy inaczej odbiera miejsca, na mnie Piran zrobił duże wrażenie i bardzo mi się podobał, "lubię" go bardziej niż kilkukrotnie odwiedzone Rovinji :diabelek: Które oczywiście też jest, piękne, no ale ja go nie "czuje" i tyle ;)
Tak samo Labin, stare miasto,.maleńkie , ale bardzo lubię :serduszka:
A to zwiedzanie samemu, odkąd posmakowałam w marcu w pandemii w 2021, już mnie tak nie szokuje :hearts:
Chociaż są miejsca, które bez ludzi są dziwne, dubrovnicki stradun totalnie opustoszały, bez konob, bez niczego, był bardzo smutny :roll:
W Rovinji znowu wieczorem w uliczkach nie świeciło się ani pół latarni, w przeciwieństwie do rozświetlonego choćby Poreč czy właśnie Dubrovnika, i musieliśmy patrzeć żeby sobie zębów nie wybić, natomiast taki opustoszały nocy Vrbnik na Krk był cudowny :hearts:
Tak samo jak w dzień pusty Split, Szybenik i kilka innych miejsc by się znalazło :serduszka:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.01.2024 21:50

maslinka napisał(a):
Labin akurat mi się podobał. Fakt, trochę odrapany i mało turystyczny (choć z potencjałem!), ale, moim zdaniem, ma klimat i lepsze momenty 8)

Też tak uważam , a to że mało turystyczny , to działa zdecydowanie na jego korzyść 8)

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2024 07:31

Bbee88 napisał(a):
To w nagrodę masz świeże sprzed ~2 godz. Ino nie wiem czy gustujesz w różu :rotfl:

Biorę każdy, różowy też. Pięknie :hearts: ostatni zachód słońca tu u mnie widziałam 1 stycznia :|
A słońce jako takie może parę razy od tej pory się przebiło na chwilę :smutny:

Więc spragniona widoków i słońca czekam na więcej.

Wczoraj nic nie zapowiadało, że taki będzie, bo na zachodzie było pochmurane, dlatego poszliśmy na zakupy do Studenaca, a po tem japy nam się otwarły i z zakupami podziwialiśmy widok.

Zachody staram się łapać i u nas w domu na Górnym Śląsku, mam nawet swoje miejscówki...
Ze wschodami łatwiej bo mieszkam na 10p i śniadania są spektakle, które czasem uwiecznię.
Nawet Ktoś ze znajomych ochrzcił mnie Sunset Hunter :hahaha:

wiolek_lp napisał(a):Jakie wspaniałe wschody i zachody :hearts: My niestety nie dośwadczylismy, bo jak pisałam, podczas naszych 2 styczniowych pobytów, słońca praktycznie nie było 8)
Grožnjan zwiedzaliśmy w deszczu i mgłach, ale dodało to tajemniczości i bardzo mi się podobał, dużo bardziej niż Motovun :coool:

Swoją drogą ciekawe jak każdy inaczej odbiera miejsca, na mnie Piran zrobił duże wrażenie i bardzo mi się podobał, "lubię" go bardziej niż kilkukrotnie odwiedzone Rovinji :diabelek: Które oczywiście też jest, piękne, no ale ja go nie "czuje" i tyle ;)
Tak samo Labin, stare miasto,.maleńkie , ale bardzo lubię :serduszka:
A to zwiedzanie samemu, odkąd posmakowałam w marcu w pandemii w 2021, już mnie tak nie szokuje :hearts:
Chociaż są miejsca, które bez ludzi są dziwne, dubrovnicki stradun totalnie opustoszały, bez konob, bez niczego, był bardzo smutny :roll:
W Rovinji znowu wieczorem w uliczkach nie świeciło się ani pół latarni, w przeciwieństwie do rozświetlonego choćby Poreč czy właśnie Dubrovnika, i musieliśmy patrzeć żeby sobie zębów nie wybić, natomiast taki opustoszały nocy Vrbnik na Krk był cudowny :hearts:
Tak samo jak w dzień pusty Split, Szybenik i kilka innych miejsc by się znalazło :serduszka:

O tym nie pomyślałem, że przy zapalonych światłach miasto za dzień - dla nas - niezbyt ciekawe może mieć swój urok.
A przecież mamy w PL takie miejsca np ul. Schodowa w B-B, która jest super wieczorem z oświetleniem.

Wakacyjny zgiełk również fajnie tworzy klimat urlopu. Wczoraj chodząc uliczkami Rovinj podkreśliła to moja Pani i ma rację.
Ale na tę chwilę po takim - praniu mózgu w robocie - przewalające się tłumy to najgorsza rzecz jaką bym potrzebował.
Więc się raduję chwilą.

piotrf napisał(a):
maslinka napisał(a):

Też tak uważam , a to że mało turystyczny , to działa zdecydowanie na jego korzyść 8)

Pozdrawiam
Piotr

Ale ja w szczerej trosce chciałbym, by go trochu poprawili, nawet jak to mówiłem wczoraj, chętnie przygarnął bym za symboliczne 1E taką kameną kucę i odremoncił :jezykprosto:
Ja chętnie pomogę :lezekwicze:

No chyba, że jest więcej takich Maslinek i Piotrów, które wnoszą apelacje - Nie Remontujta :oczko:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2024 07:35

Powiem Wam tak:

Vrsarski zvonik dali na miejscu, łódki te za parę stów i te za miliony stojom dali przy nabrzeżu, powoli gasną latarnie, ludzie krzątają się wokół Tisaka, Bankomatu, Pekary, woda w marinie nadal mokra :)

Dziś z rańca dziwnie szaro, ale sunce dopiero wschodzi.
mirko
Rezydent
Re: Siječanj u Hrvatskoj - Istria

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.01.2024 10:09

Myślę, że jeśli jesteś na Istrii, powinieneś odwiedzić Pulę, ponieważ znajdują się tam najciekawsze miejsca historyczne.
Pula jest stolicą Istrii!

https://www.myluxoria.com/hr/journal/top-10-znamenitosti-u-puli
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży