Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siječanj u Hrvatskoj - Styczniowa Istria

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak
Re: Siječanj u Hrvatskoj

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 23.01.2024 19:41

Jako miłośnik nietypowych odwiedzin w Cro (1x luty, 2x listopad) będę śledził Twoje wpisy. Łatwiej będzie dotrzymać do kolejnych odwiedzin.
Fajnie znów zobaczyć ten Vrsarski widoczek :hearts:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.01.2024 19:45

We Vrsarze działają teraz na pewno dwie konoby, Miramare i L'Angolo, usytuowane blisko siebie - widać na nocnych fotach, diamterialnie różniące się opiniami.

Mi bardziej wyglądowo pasowało w Miramarze, ale wylądowalim ostatecznie w tej drugiej, bo naganiacz był miły.
Na ceny nie patrzyłem, ale moje Lignje Prżene jak się na koniec okazało kosztowały 23,5Eur czyli dużo, aczkolwiek porcja ponad normatywna.
Żona dorzuciła swoje owoce morza i wraz z piciem poszło 50Eur - obiadokolacja.

Także grubo po sezonie nie ma tutaj tanio, nawet w styczniu, o czym przekonaliśmy się również dziś w Piranie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.01.2024 19:51

Ostatkiem sił wwlekliśmy się na Vidikovac Casanova i ten nieco dalej, by podziwiać zalazak sunca :hut:

1706035655272_Easy-Resize.com.jpg

Przyjemnie tak bez tłoku :D
Ostatnio edytowano 23.02.2024 19:06 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.01.2024 19:55

mchrob napisał(a):Jako miłośnik nietypowych odwiedzin w Cro (1x luty, 2x listopad) będę śledził Twoje wpisy. Łatwiej będzie dotrzymać do kolejnych odwiedzin.
Fajnie znów zobaczyć ten Vrsarski widoczek :hearts:

Myślę, że nasz również nie ostatni jak zdrowie pozwoli.
Piękne są te pustki i cisza, ale pogled na Vrsar moim zdaniem uboższy niż widziałem na niektórych zdjęciach.

Apropos ciszy to od razu coś nam nie pasowało na pierwszym spacerze, no właśnie tak dziwnie cicho. I wjeta co?
To o brak cykad chodzi... no po prostu nie rzężą, nic a nic, głucha cisza. Nie wiedziałem, że może tego człowiekowi brakować.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 23.01.2024 19:57

te kiero napisał(a):We Vrsarze działają teraz na pewno dwie konoby, Miramare i L'Angolo, usytuowane blisko siebie - widać na nocnych fotach, diamterialnie różniące się opiniami.

Mi bardziej wyglądowo pasowało w Miramarze, ale wylądowalim ostatecznie w tej drugiej, bo naganiacz był miły.
Na ceny nie patrzyłem, ale moje Lignje Prżene jak się na koniec okazało kosztowały 23,5Eur czyli dużo, aczkolwiek porcja ponad normatywna.
Żona dorzuciła swoje owoce morza i wraz z piciem poszło 50Eur - obiadokolacja.

Także grubo po sezonie nie ma tutaj tanio, nawet w styczniu, o czym przekonaliśmy się również dziś w Piranie.

A Laguna zamknięta? https://maps.app.goo.gl/oFyqBeXtvRT3Bh4w7

Polecam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.01.2024 19:57

te kiero napisał(a):Apropos ciszy to od razu coś nam nie pasowało na pierwszym spacerze, no właśnie tak dziwnie cicho. I wjeta co?
To o brak cykad chodzi... no po prostu nie rzężą, nic a nic, głucha cisza. Nie wiedziałem, że może tego człowiekowi brakować.

Też mi tego brakowało we Vrsarze, w maju 2018. Do tego stopnia, że brak cykad pojawił się nawet w tytule relacji :mg:
istria-bez-kajak-i-bez-cykad-t53917.html
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.01.2024 20:03

mchrob napisał(a):
A Laguna zamknięta? https://maps.app.goo.gl/oFyqBeXtvRT3Bh4w7

Polecam

Działa, działa, byłem się jeszcze przejść dziś po zachodzie i przytuliłem drineczka.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.01.2024 20:04

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Apropos ciszy to od razu coś nam nie pasowało na pierwszym spacerze, no właśnie tak dziwnie cicho. I wjeta co?

Też mi tego brakowało we Vrsarze, w maju 2018. Do tego stopnia, że brak cykad pojawił się nawet w tytule relacji :mg:
istria-bez-kajak-i-bez-cykad-t53917.html

Rzeczywiście było, może cykady nie gustują we Vrsarze :lol: bosze jak to się ciężko wymawia.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 23.01.2024 20:20

:rotfl:
piekara114 napisał(a):Za to bardzo rzadko jestem wstanie strawić filmiki dłuższe niż 3-4 min., zwłaszcza jak są przegadane, z kiepskim dźwiękiem i nie daj boże z koszmarną dykcją i stylem wypowiedzi (eeyyyy....).

Dlatego tak lubię IG gdzie wstawia się zdjęcia, urywki, szybkie filmy, które co prawda znikają po 24 h, ale ja zapisuje je w wyróżnione relacje i są dostępne cały czas ;) Długich rozwleczonych filmów na YT nie oglądam :oczy:

te kiero napisał(a):Tymczasem zajechalim do Maistra Pineta we Vrsarze i wszystko zastalim jak pisali mi @mchrob i @violek - HVALA LJEPA.

Porcja balsamu nieco przesłoniła mankamenty apartamentu, ale przynajmniej zasłonki nie było, tylko kabina, uff przeżyjemy :lol:

A nie ma za co ;)
Ale aż tak źle trafiłeś na app ? Nasz był mega czysty, zezłościło mnie to, że na bookingu miałam okna balkonowe z widokiem na miasteczko, a okazało się zwykłym, składałam reklamacje, ale nie pomogło... :ciska:
Do standardu też już troszkę lepszego przywykliśmy, ale właśnie to, że było czysto wynagrodziło, no i cena 40 e za dobę za 5 osób, z dostępem do basenu dla dzieci, nie było co narzekać ;)

Co do jedzenia jeśli mogę polecić to kawałek od Poreč jest koboba Daniela, ehhh ten makaron z truflami :hearts: Zamówiliśmy deser, niepotrzebnie, bo od siebie dawali ciasta, i co mnie zaskoczyło w styczniu, mieli pełno, ledwo znalazł się stolik bez rezerwacji :sm:
We Vrsarze nie jedliśmy w końcu ani razu, nie złożyło się 8)
W Piranie w Sarajevo 84 , ale no nie do końca idealnie, chociaż bardzo rodzinnie :zeby:

IMG_20240123_200338_copy_600x1066.jpg
Oczekiwania

IMG_20240123_200421_copy_600x1066.jpg
Vs rzeczywistość

IMG_20240123_200507_copy_600x1066.jpg

IMG_20240123_200533_copy_600x1066.jpg

IMG_20240123_200556_copy_600x1066.jpg

IMG_20240123_200623_copy_600x1066.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.01.2024 20:21

te kiero napisał(a):Rzeczywiście było, może cykady nie gustują we Vrsarze :lol: bosze jak to się ciężko wymawia.

Cykady "wykluwają" się w czerwcu :D
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 23.01.2024 20:26

te kiero napisał(a):Rzeczywiście było, może cykady nie gustują we Vrsarze :lol: bosze jak to się ciężko wymawia.

A czy wiesz, że wymawia się Wyrsar ? Ja niestety ( ignorantka chociaż tyle lat jeżdżę, czas to zmienić,) nie miałam pojęcia, tak samo jak Brseč to Byrsecz ( brzydko :rotfl: ) ale największym zaskoczeniem był dla mnie Drvenik, że mówi się Dyrwenik :faja: Jakoś przywykłam do tych krótkich zlepek :cfaniak:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.01.2024 20:32

wiolek_lp napisał(a):A czy wiesz, że wymawia się Wyrsar ? Ja niestety ( ignorantka chociaż tyle lat jeżdżę, czas to zmienić,) nie miałam pojęcia, tak samo jak Brseč to Byrsecz ( brzydko :rotfl: ) ale największym zaskoczeniem był dla mnie Drvenik, że mówi się Dyrwenik :faja: Jakoś przywykłam do tych krótkich zlepek :cfaniak:

W języku chorwackim występuje zgłoskotwórcze r :) W zbitkach spółgłosek wymawia się "y" przed "r". Inaczej można by sobie język połamać ;)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 23.01.2024 20:40

maslinka napisał(a):W języku chorwackim występuje zgłoskotwórcze r :) W zbitkach spółgłosek wymawia się "y" przed "r". Inaczej można by sobie język połamać ;)

Tak już o tym wiem ;) Ale dopiero od niedawna 8)
Natomiast dla mnie osobiście nie było problemem właśnie mówić Drvenik.,Vrsar jak się pisze :oczko:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.01.2024 21:00

Z dobrodziejstwa balsamów Twoich już skorzystałem i tylko przywitać się zostało i życzyć słońca , ciepła i taniości , cobyś nam tych balsamów nie skąpił :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2024 07:34

wiolek_lp napisał(a):Ale aż tak źle trafiłeś na app ? Nasz był mega czysty, zezłościło mnie to, że na bookingu miałam okna balkonowe z widokiem na miasteczko, a okazało się zwykłym, składałam reklamacje, ale nie pomogło... :ciska:

Nie no to my som w tym z oczekiwań :faja:
wiolek_lp napisał(a):Do standardu też już troszkę lepszego przywykliśmy, ale właśnie to, że było czysto wynagrodziło, no i cena 40 e za dobę za 5 osób, z dostępem do basenu dla dzieci, nie było co narzekać ;)

Ogólna czystość bez zarzutu, ale mankamenty zawodowo-branżowe od razu rzuciły się w oczy :dumb:
Jeden temat zgłosiłem nazajutrz, reakcja była natychmiastowa, ale efekt mizerny, kilka dni damy radę...
wiolek_lp napisał(a):Co do jedzenia jeśli mogę polecić
W Piranie w Sarajevo 84 , ale no nie do końca idealnie, chociaż bardzo rodzinnie :zeby:

A weź mi nie przypominaj, bom se zapomniał na amen, miałem tam dotrzeć bankowo, by mieć sarajewski akcent, ale uleciało max z głowy. Za dużo wrażeń po drodze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży