Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siewierz-Ustroń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stiopa
Croentuzjasta
Siewierz-Ustroń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 13.04.2011 17:47

Pytanie do autochtonów:
Jest godzina 17. wtorek, 02 sierpnia, jak najlepiej przejechać przez GOP do Ustronia ?

1) Via Dąbrowa Górnicza, Mysłowice, Tychy, Pszczyna, Bielsko-Biała ?
2) Via Będzin, Sosnowiec, Katowice, Tychy, Pszczyna, Bielsko-Biała ?
3) Via Będzin, Sosnowiec, Katowice, (81) Mikołów, Żory, Skoczów, Ustroń ?

Skłaniam się do pierwszej wersji, ale może są lepsze możliwości. W jaki sposób najsprawniej ten odcinek przejechać, przy prawie szczycie godzinowym ?

Druga sprawa. Trasa 86 przez Węgry jest wielokrotnie opisywana na forum.
Poczytałem, trochę nawet poniałem.

Jedno pytanie, czy można ją porównać do naszej 1 kiedy ta ma jeden pas (Toruń, Włocławek, Łódź) ? Lepsza ? Gorsza ? Mniej, czy bardziej uczęszczana ?

Z góry dzięki.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.04.2011 18:13

Zdecydowanie opcja nr 1 - obwodnicą GOP! Przejazd o 17tej przez Katowice z Sosonowca nie jest najlepszym wyjściem - według najnowszyshc badań, opublikowanych kilka dni temu ten odcinek to najbardziej zatłoczona droga w kraju. 2 lata temu (fakt że akurat był remont) z Sosonowca do Katowic jechałem 50 minut!!
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 13.04.2011 18:28

Jako mieszkaniec GOP powiem Ci tak - jeżeli na S1 nie będzie jakiś tragicznych remontów (a takie są planowane) to wybrałbym wersję nr. 1. Zdecydowanie najlepsze wyjście.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.04.2011 18:51

lukasz1977 napisał(a):Jako mieszkaniec GOP powiem Ci tak - jeżeli na S1 nie będzie jakiś tragicznych remontów (a takie są planowane) to wybrałbym wersję nr. 1. Zdecydowanie najlepsze wyjście.

Możesz coś bliżej na temat tych remontów? Kiedy i gdzie są planowane? Bo o Tychach już wiem że przesunięte na październik, ale reszta to pierwsze słyszę.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 13.04.2011 20:42

Raul73 napisał(a):Możesz coś bliżej na temat tych remontów? Kiedy i gdzie są planowane?

No i właśnie takie informacje są bezcenne.
Niestety przyjdzie mi w godzinach szczytu przejechać przez GOP, wolałbym wiedzieć, czego i gdzie się spodziewać.

Jeśli ktoś wie co nam "najmniejsi ludzie na świecie" szykują w tych okolicach to niech napisze.

Środkowa i północna część Polski będzie Wam, kilka Karlovacko winna :wink:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 13.04.2011 21:16

Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 13.04.2011 21:35

Zdania na ten temat są podzielone :wink:

forum/viewtopic.php?p=606343&highlight=#606343

Choć trudno w to uwierzyć, obywam się - póki co - bez nawigacji w samochodzie.

pzdr
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 13.04.2011 22:06

Stiopa
Zawsze się znajdą narzekacze :D
Wyrób sobie własne zdanie.

Codziennie przed wiadomościami na 1 programie polskiego radia są informacje drogowe.
Oni bardzo często korzystają z http://omijamykorki.pl/
i http://mapa.targeo.pl/
Wnioski wyciągnij sobie sam.

Na tych mapach są też zaznaczone roboty drogowe.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 13.04.2011 22:45

Mibi napisał(a):Stiopa
Zawsze się znajdą narzekacze :D
Wyrób sobie własne zdanie.

Codziennie przed wiadomościami na 1 programie polskiego radia są informacje drogowe.
Oni bardzo często korzystają z http://omijamykorki.pl/
i http://mapa.targeo.pl/
Wnioski wyciągnij sobie sam.

Na tych mapach są też zaznaczone roboty drogowe.

a ja bym z Sosnowca, poleciał na a4 i zjazd na Skoczów i prosto przez Mikołów i Żory na UStroń... Tychy i Pszczynę omijam szerokim łukiem, tymbardziej 3/4 tirów leci tamtędy w kierunku granicy .... przerabiałem wielokrotnie, jak jeszcze pracowałem i musiałem dymac z Siemianowic do Jastrzębia :) a zapewne obrałeś kierunek na przejście graniczne w Lesznej Górze więc tymbardziej wydaje mi się, że opcja na 3 w tamtym terminie będzie optymalna - szerokości !!
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 14.04.2011 05:27

wierny62 napisał(a):a ja bym z Sosnowca, poleciał na a4 i zjazd na Skoczów i prosto przez Mikołów i Żory na UStroń... Tychy i Pszczynę omijam szerokim łukiem, tymbardziej 3/4 tirów leci tamtędy w kierunku granicy .... przerabiałem wielokrotnie, jak jeszcze pracowałem i musiałem dymac z Siemianowic do Jastrzębia :) a zapewne obrałeś kierunek na przejście graniczne w Lesznej Górze więc tymbardziej wydaje mi się, że opcja na 3 w tamtym terminie będzie optymalna - szerokości !!

No też jakieś wyjście - tylko przy zjeździe na Skoczów jedzie się kawałek przez dosyć zakorkowany kawałek Katowic i czasem jest ciężko.
Ale nie wiem jak jest na S1 w dzień roboczy w Tychach - bo tam też może być ciężko.
Na dzień dzisiejszy na S1 w Dąbrowie Górniczej jest czysto ale sezon się zaczął ;)
Znalazłem jeszcze coś takiego - ale ktoś musiałby to sprawdzić http://www.gddkia.gov.pl/10/serwis-dla-kierowcow
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 14.04.2011 07:25

wierny62 napisał(a):
a zapewne obrałeś kierunek na przejście graniczne w Lesznej Górze

Prorok, czy co :!: :lol: :wink:

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, ja wiem, że nie ma dobrego rozwiązania. Szukam tego, które ma najmniej wad.

Podoba mi się ta koncepcja z A4, wydaje się być mniej intuicyjna niż pozostałe, dzięki czemu może być mniej popularna wśród kierowców TIRów.

Przed samym wyjazdem będę sprawdzał działania "najmniejszych ludzi na świecie" i zobaczę.

A co z tą 86 ?
Lepsza, czy gorsza niż nasza jednopasmowa 1 ?

pzdr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2011 07:29

Stiopa napisał(a):A co z tą 86 ?

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=27834
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 14.04.2011 07:38

Jacek
Wiem, czytałem.
Tutaj chodziło mi tylko o próbę obrazowego porównania obu dróg i nic więcej.
Nie znam węgierskich dróg, znam doskonale 1.
Stąd takie, a nie inne pytanie.

A już nie wspomnę, że tak jak 1/4 forum zastanawiam się nad wyborem autostrada vs 86.

Ale o to pytał nie będę.
Bo jak mawia sybirski uczony Terencjusz: ile głów, tyle opinii.

Pozdrawiam.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 14.04.2011 07:42

zdecydownie wariant 3

nie pchaj się na BB, chyba, że chcesz zrobić postój w tym pięknym mieście;)
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 14.04.2011 13:01

3, słownie : wariant trzeci. :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone