Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Siewierz-Ustroń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.04.2011 13:58

Tylko 3-ci wariant. Jakbyś zmienił wyjazd na godz. 18,oo to przejazd całkowicie bez bólu.
Jest też mała podpowiedź: czasami zjazd na A4 lub z A4 na 81 jest zablokowany, to w takim przypadku jak zjazd na A4 "stoi" to kierunek Tychy, za górką murckowską (to już Tychy)w prawo na ul.Bielską do świateł, przy Orlenie w prawo na Mikołów a z Mikołowa na Wisłę.
Jak zjedziesz już na A4 a zjazd na Wisłę "stoi" to prosto na Gliwice i na wężle Sosnica kierunek A1 Rybnik. W Żorach zjazd na Pszczynę po rondkach (2 szt) na światlach w prawo na Wislę (Skoczów). To trochę dłuzszy wariant ale najszybszy.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 14.04.2011 14:33

wielbiciel napisał(a):Jest też mała podpowiedź: czasami zjazd na A4 lub z A4 na 81 jest zablokowany, to w takim przypadku jak zjazd na A4 "stoi" to kierunek Tychy, za górką murckowską (to już Tychy)w prawo na ul.Bielską do świateł, przy Orlenie w prawo na Mikołów a z Mikołowa na Wisłę.

Jak zjedziesz już na A4 a zjazd na Wisłę "stoi" to prosto na Gliwice i na wężle Sosnica kierunek A1 Rybnik. W Żorach zjazd na Pszczynę po rondkach (2 szt) na światlach w prawo na Wislę (Skoczów). To trochę dłuzszy wariant ale najszybszy.

Trochę mi się procesor zagrzał, ale chyba czaję :)

W tym pierwszym Twoim wariancie od Siewierza trzymam się ciągle 86 ?
Aż do skrzyżowania ze światłami w Tychach, przy stacji Orlen, gdzie skręcam w prawo na Mikołów i dalej kierunek Wisła ?

W drugim Twoim wariancie wbijam się na A4 z tejże 86 i walę na Wrocław aż do skrzyżowania z A1. Wjeżdżam na A1 i jadą nią do końca (gdzieś tu na forum czytałem, że jest już do samych Żor), i kierunek Skoczów - Wisła ?

Dobrze rozumiem ?

Bardzo dziękuję wszystkim za info.

pzdr
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.04.2011 15:18

Stiopa napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Jest też mała podpowiedź: czasami zjazd na A4 lub z A4 na 81 jest zablokowany, to w takim przypadku jak zjazd na A4 "stoi" to kierunek Tychy, za górką murckowską (to już Tychy)w prawo na ul.Bielską do świateł, przy Orlenie w prawo na Mikołów a z Mikołowa na Wisłę.

Trochę mi się procesor zagrzał, ale chyba czaję :)

W tym pierwszym Twoim wariancie od Siewierza trzymam się ciągle 86 ?
Aż do skrzyżowania ze światłami w Tychach, przy stacji Orlen, gdzie skręcam w prawo na Mikołów i dalej kierunek Wisła ?

W drugim Twoim wariancie wbijam się na A4 z tejże 86 i walę na Wrocław aż do skrzyżowania z A1. Wjeżdżam na A1 i jadą nią do końca (gdzieś tu na forum czytałem, że jest już do samych Żor), i kierunek Skoczów - Wisła ?

Dobrze rozumiem ?

Bardzo dziękuję wszystkim za info.

pzdr

Pierwsze: za Katowicami na 86 jest tzw.górka murckowska, taki dość długi zjazd na końcu którego jest węzeł drogowy na granicy z Tychami(nie znam nazwy) zaraz za którym jest zjazd na ul.Katowicką w Tychach. Jedziesz nią cały czas prosto do stacji Orlen, przy Browarze. Ul. Bielska jest dopiero dalej za światłami, źle podałem. Przepraszam za błąd.

Wariant z A4 i A1 dobrze zrozumiałeś.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 14.04.2011 17:24

Jak chcesz bezproblemowo przeleciec to z S1 odbij na A4 i jedz nią w kierunku Wrocławia, po 25 km masz zjazd na Rybnik A1, a tam już 3 pasy i mały ruch, wylatujesz na samych Żorach. Z Żor do Lesznej Góry dojedziesz w 30 minut :) co prawda przez ten wariant kilkanaście km nadłożysz ale droga bardzo przyjemna. Kawałek od Siemianowic do Jastrzębia pokonywałem w 45 - 50 minut (75km) a dla przykładu jak jechałem na Mikołów, Żory to tam jak ludzie wracali z pracy, ładny korkociąg się tworzył i ponad 1godz20 minut. wybór należy do Ciebie.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.04.2011 18:21

To też jest b.dobra rada. Popieram.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 14.04.2011 20:35

Ile Wy tam macie dróg :!: :wink:

Pomysł ze zjazdem z S1 (rozumiem, że w Mysłowicach) na A4 do A1, Żory - Ustroń, jak się popatrzy na mapę, tak pod względem geograficznym, jest całkowicie irracjonalny.

Ale mnie się baaardzo podoba, a do tego znając teren i własne korki, pewnie źle nie radzicie....hmm...

Taki przejazd doskonale wpisuje się w całą moją drogą do Bratusia. Na Węgrzech też mam zamiar jechać autostradami (Bratysława-Budapest-Zagreb), co także jest geograficznie irracjonalne.

Wygląda na to, że zamiast jechać prostu do celu będę udawał liścia spadającego z drzewa, majestatycznie opadającego w dół Europy, z lekka tylko zawadzającego o kilka stolic tegoż kontynentu. :roll:

Pozdrawiam.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 24.05.2011 21:01

wierny 62 podpowiada najlepsze rozwiązanie od strony W-WY do Katowic( przez Sosnowiec) o tej porze jest spoko bo w przeciwna stronę( z Katowic) , na Tychy i Mikołów też już na pewno nie
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 25.05.2011 08:04

W zasadzie to już postanowiono, że będę jechał A4 - A1.

Tyle tylko, że ostatnio moja koncepcja została zaburzona przez 16 km autostrady.....

Otóż A1 dziarskimi robotami najmniejszych ludzi świata dojechała do Świerklan. Niby niewiele, ale jak się jest na autostradzie, bezpłatnej, nowej, pustej i do tego w odpowiednim kierunku jazdy to ... dość trudno z niej zjechać. :lol:

Załóżmy, że zapomniałem zjechać w Żorach i dotarłem do Świerklan.
Ustawiłem sobie w Navteq tutaj punkt startowy i "pojechałem" do zjazdu na A2 za Karlovacem.
1. Czechy (Ostrava, Ołomuniec, Brno), Austria i Słowenia (autostrady) = ok. 780 km
2. Słowacja (Żilina, Bratysława), Węgry (86), Słowenia, Chorwacja (Cakovec) = ok. 780 km :roll:
3. Słowacja (Żilina, Bratysława), Węgry (Budapeszt-autostrady) = ok. 920 km

Ad. 1. Teoretyczny czas przejazdu trochę ponad 8 h, ok. 90 km bez autostrady lub expresówki
ad. 2. Teoretyczny czas przejazdu trochę ponad 11 h, ok. 320 km. bez autostrad i expresówki
ad. 3. Teoretyczny czas przejazdu trochę ponad 9h, ok. 100 km. bez autostrad i expresówki

Czasy przejazdu uważam za średnio ważny argument, mogą zależeć od wielu czynników (przewidywalnych i tych, których przewidzieć się nie da).

Podobnie rzecz się ma z kosztami, nie da się ich całkowicie zignorować, ale przy ogólnych kosztach są sprawą podrzędną.

A zatem odległości i jakość dróg po których się poruszamy mają decydujące znaczenie.

No i nie wiem, czy nie pojadę jednak wariantem 1.

Jaka może być płynność Słoweńskich autostrad i granicy z Chorwacją w dniu 03 sierpnia (środa) o godz. 3-4 w nocy ??

pzdr
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.05.2011 09:04

Do Czeskiej autostrady D1 w Bohuminie mam taką samą odległość jak z Świerklan (ok. 30km). Jeżdżę zawsze trasą Ostrava-Brno-Wiedeń-Graz z objazdem słoweńskiej autostrady przez Mureck-Lenart-Ptuj. Droga do Trogiru zajmuje mi 12 godzin z przerwami (raczej nie przekraczam 140km/h). Jadąc autostradą przez Słowenię ten czas skróci się o jakieś 40 minut. Nie mam za wiele doświadczenia w wyjazdach w sezonie, ale 3 sierpnia, jako że jest to środa większych problemów nie powinno być.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 25.06.2012 11:04

Odkopię kotlecika nieco starego
Pytanko mam co do stanu aktualnego

Rozumiem, że stary wariant zarzucić mam
Bo do Pyrzowic A1 wybudowano nam ?

Zatem z Siewierza na autostradę ową
Mam jechać drogą (S1) ekspresową ?

Czy też inną drogę wybrać mi należy ?
Na Waszych radach bardzo mi zależy.

Pozdrawiam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2012 12:02

Stiopa napisał(a):Odkopię kotlecika nieco starego
Pytanko mam co do stanu aktualnego

Rozumiem, że stary wariant zarzucić mam
Bo do Pyrzowic A1 wybudowano nam ?

Zatem z Siewierza na autostradę ową
Mam jechać drogą (S1) ekspresową ?

Czy też inną drogę wybrać mi należy ?
Na Waszych radach bardzo mi zależy.

Pozdrawiam.

Ja bym pojechał tą drogą
bo choć tylko z nazwy, jest ekspresową ;) :)

Ps. S1 od m. Podwarpie za Siewierzem do Pyrzowic jest jednopasmowa.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 25.06.2012 12:20

Podziękował. :lol: :wink:

pzdr
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 25.06.2012 12:31

Zatem z Siewierza drogą 78 na Mierzęcice.
5km mniej, uprzyjemni ci życie.
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 25.06.2012 21:01

Podłaczam sie pod wątek. Moze ktoś zwiazualizuje odcinke od Pyrzowic do Chałupek. Skłania się ku tej trasie, ale na mapach nie ma aktualnych czynnych odcinków austostard, czy tez tras expresowych. dzięki
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 26.06.2012 07:37

Moim zdaniem najlepsza i najbardziej aktualna mapa.

http://openstreetmap.org.pl/osm/mapa/

Z Siewierza skręcasz na 78, potem wpadasz na S1, a z niej na A1.

I znowu, jak mantra, powraca u mnie pytanie: Słowacja, Czechy, Słowacja, Czechy, Słowacja..... :lol: :wink: :roll:

pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone