Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sierpniowa pogoda

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nusia1983
Autostopowicz
Sierpniowa pogoda

Nieprzeczytany postnapisał(a) nusia1983 » 31.05.2008 17:00

Mam pytanie jaka jest pogoda w sierpniu w Chorwacji?????? jade tam po raz pierwszy i chciałabym sie dowiedzieć róznież w które miejsca warto sie tam wybrać. Doradzcie coś prosze .... z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich wczasowiczów :D
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 31.05.2008 17:18

nusia1983 napisał(a):Mam pytanie jaka jest pogoda w sierpniu w Chorwacji??????

Ładna :lol: to jeden z upalnych miesięcy w Cro
tu masz stronkę z aktualną i kolejnych dni prognozą pogody http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&param=Hrvatska&code=14454
miracle20123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miracle20123 » 31.05.2008 17:32

Będąc w Chorwacji w sierpniu (pod koniec) jakieś 3 lata temu pogoda za dnia była porównywalna do lipca i czerwca, czyli UPAŁ! Aczkolwiek porównując odniosłam wrażenie, że w sierpniu wieczory są chłodniejsze.Czasem zdarzało się nawet tak, że siedząc wieczorem na tarasie musieliśmy założyć długi rękaw.Poza tym zapewniam Cię, że pogodę masz zagwarantowaną :)
Ostatnio edytowano 31.05.2008 17:33 przez miracle20123, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2008 17:32

Nastaw się na upały, których w Polsce nie ma :D, ale uważaj na borę, która czasem zawieje ;) taki sobie zimny wiaterek, który schładza powietrze w ciągu godziny z 35 stC do np. 15 ;)
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 31.05.2008 22:38

Dwa razy byłem w sierpniu na Peljesacu i było przyjemnie, tj, ciut chłodniej niż w Polsce. W ubiegłym roku (pod wpływem bory) woda była chłodniejsza niz w Bałtyku (hi, hi..)
W tym roku też jadę w sierpniu, zobaczymy.
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 14.07.2008 20:47

dwa razy byłem w Chorwacji w sierpniu i tylko dwa razy padało , tak że raczej pogoda super :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.07.2008 12:39

Uwaga nastąpiło załamanie pogody: w Sibeniku jest 28 w Dubrovniku 27 a woda ma 24 stopnie. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2008 13:33

Ja raz miałem szczęście w nieszczęściu jak stwierdził Ivan u którego mieszkałem...był mianowicie afrykański prąd tropikalny i temperatura dochodziła do 55 st. ... ludzie wychodzili dopiero po 17 na plażę bo w godzinach szczytu było to samobójstwo..normalnie pogoda gwarantowana...
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 17.07.2008 19:28

MWN napisał(a):Uwaga nastąpiło załamanie pogody: w Sibeniku jest 28 w Dubrovniku 27 a woda ma 24 stopnie. :wink:

@MWN Ty to umiesz podbudować :D :D :D teraz już nikt nie pojedzie :D Ciekawe czy u siebie w firmie też tak motywujesz ?
Pozdrav!
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 17.07.2008 21:43

Bądźmy dobrej myśli :D jeśli nie w kraju to chociaż niech na obczyźnie pogoda będzie dla nas łaskawa
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.07.2008 22:01

Przykro jak nie umiesz liczyć: obecnie 22:00 we Wrocławiu jest 16 stopni ma być 12 st. a jutro max 21 stopni. Czy ktoś zrezygnował z wyjazdu wiedząc, że w Cro jest 28-29 stopni a woda ma wiącej niż powietrze w PL?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 18.07.2008 16:51

nie obrażaj się - przecież nikt się nie wystraszył - wyjazd za tydzień -na miesiąc - CRO ma to do siebie że załamanie pogody nie trwa latem dłużej jak parę dni i znowu żarówa - Pozdrav. :wink:
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 19.07.2008 14:08

Mam taką prośbe jeśli ktoś może sprawdzić prognoze na pierwszą połowe sierpnia to bedę bardzo wdzięczny. Chciałem sam znaleść ale nie umiem :(
Wiem że z prognozami to różnie ale gdyby były pomyślne to fajnie o tym wiedzieć przygotowując sie do wakacji :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2008 11:58

Leszek Skupin napisał(a):Nastaw się na upały, których w Polsce nie ma :D, ale uważaj na borę, która czasem zawieje ;) taki sobie zimny wiaterek, który schładza powietrze w ciągu godziny z 35 stC do np. 15 ;)

Bora wieje przyjacielu tylko w zimie..ewentualnie we wrześniu...latem wieją mistral i yugo...pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2008 05:34

Przyjacielu...jakoś bardziej mnie ten post przekonuje

Korala napisał(a):Bora po chorwacku Bura - nazwa - pochodzi prawdopodobnie od boga wiatrów Boreasa. (ta Bora, nie ten Bora)
Chorwaci jak i pozostałe narody nad morzem śródziemnym nie używają do określenia kierunku z którego wieje wiatr kierunków świata tylko nazw własnych.
Obrazek

Bora to po prostu nazwa wiatru północno-wschodniego.
Tak jak Mistral (Maestral) to wiatr północno-zachodni itd.
Obrazek

Miejsca gdzie Bora wieje szczególnie mocno oznaczono na mapie strzałkami.
Obrazek

Bora może pojawić się o każdej porze roku, na szczęście w lecie jest słabsza i wieje krótko (kilka godzin zamist kilka dni)
Letnia słabsza Bora nazywana jest Burin.
Można ją rozpoznać po zwałach chmur nad górami. !

(fatalnie brzmi ten protekcjonalny ton ,zwłaszcza kiedy sie nie ma racji,za to awatar adekwatny ) :wink:
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat