Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sierpień 2014'-Kwatery Borsh,Himare,Qeparo,Orikum

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wybuch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wybuch » 09.08.2014 14:04

Witam Wszystkich Forumowiczów :wink:
Jestem cro-świeżakiem,a do Albanii wybieram się z Rodziną w ciemno i po raz pierwszy, na pełnym spontanie of"koz...(Pukanie się w głowę Starszyzny Rodziny mamy już za sobą :oczko_usmiech: ) Jedziemy samochodem w cztery osoby (dwójka małolatów 14 i 10lat) w terminie 17.08 - zobaczymy jak się da długo... Najpierw jezioro Ohrydzkie(1-2dni),później odpalamy na Riwierę Albańską(ok 10dni).

W związku z tym,że chcemy odpocząć od dużej Metropolii,zgiełku miejskiego i natłoku ludzi,który mamy na codzień obraliśmy na bazę wypadową jedną z tych trzech miejscówek zawartych w tytule czyli Borsh,Himare,Qeparo.

Dlatego też zwracam się do "wyjadaczy forumowych" o wskazówki względem znalezienia ew kwatery,być może konkretne namiary,a naszym priorytetem jest głównie odległość od morza,piaszczysta plaża,apartament lub kwatera najlepiej 2pok.,ale niekoniecznie.Chcemy zwiedzać i odpoczywać.
Nie szukamy Hotelu,przepychu,luksusów,basenów,promenad, itd...

Jeżeli ktoś bedzie chętny coś podpowiedzieć w owych kwestiach,będę bardzo wdzięczny, poza tym Czujcie się zobowiązani-zaraziliście mnie Albanią, to teraz cierpcie mając jeszcze jednego maniaka,wśród
Swoich!!! :lol:

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie i czekam na odzew...
Wybuch
wybuch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wybuch » 10.08.2014 18:26

Oooo..., widzę natłok odpowiedzi !!!, zainteresowanie spore tematem.
No cóż, jak zwykle jadę w ciemno i będę testował na sobie.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 10.08.2014 20:40

Cześć,

ja mieszkałem w apartamentach Potami w Himare. Niestety nie mam żadnego namiaru, też jechałem w ciemno i tam mi się udało znaleźć wolne miejsce dla naszej ósemki. Pytaj o plażę Potami przy skale (po skrajnej lewej stronie Himare patrząc w morze). Hotelik jest praktycznie na samej plaży. Za 8 osób (2 pokoje 4 osobowe) płaciliśmy 110 EUR za dobę,
pozdrawiam z boki kotorskiej:-)
powodzenia
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 10.08.2014 22:38

Jadę 16 i mam rezerwację. Ale wiele osób poleca jazdę w ciemno. Po prostu wielu Albańczyków nie ma swoich stron w internecie.
wybuch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wybuch » 11.08.2014 06:16

Mikeee i Heca7 dzięki wielkie za odzew i sugestie, my tylko czwórką lecimy więc może łatwiej będzie coś znaleźć na miejscu...
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 11.08.2014 11:53

wybuch napisał(a):Witam Wszystkich Forumowiczów :wink:

a naszym priorytetem jest głównie odległość od morza,piaszczysta plaża,apartament lub kwatera najlepiej 2pok., ale niekoniecznie. Chcemy zwiedzać i odpoczywać.

No to mamy mały problem. W tej okolicy nie ma piaszczytych plaż. Wszystko jest kamieniste: kamyczki mniejsze lub większe. Piasek jest w Ksamil, ale tam plaże są małe i jest dużo ludzi. Dwa leżaki plus parasol 9-15 zł. Dominują kwatery: pokój z łóżkiem podwójnym i piętrowym, ceny 30-50 euro za noc. Jedna rodzina coś znajdzie. Plaża w Borsh jest najdłuższa - ludzi średnio lub mało lub w ogóle (są takie odcinki). Spanie tutaj nad morzem wydaje mi się wątpliwe - czasem dyskoteki hałasują. Właśnie wrociłem z tej okolicy, więc pytaj.
wybuch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wybuch » 11.08.2014 15:09

wkrak,gdzie konkretnie byłeś? jaka miejscowość?
magda_dr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_dr » 11.08.2014 17:54

byliśmy w Himare, spaliśmy u Pilomarko za 20 euro (rodzina 2+1) https://www.facebook.com/pilomarko.kokaveshi?fref=ts oraz u Caliope za 40 euro https://www.facebook.com/Calliope.al?fref=ts
niedaleko piękna duża plaża Livadh
wybuch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wybuch » 11.08.2014 18:23

Dzięki magda_dr za kolejne cenne info. Wysłałem już ew. zapytanie do Caliope
magda_dr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_dr » 11.08.2014 18:37

proszę :) odgrzebałam moją starą relację (płaciliśmy jednak 30 i 25 ;) skleroza), tu opis: grecja-i-3-dni-w-albanii-lipiec-sierpien-2013-t43190.html
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 11.08.2014 23:04

wybuch napisał(a):wkrak,gdzie konkretnie byłeś? jaka miejscowość?

Byłem w Borsh. Późno zaczęliśmy szukać spania dla trzech rodzin (pod koniec maja) i wylądowaliśmy w Villa Margarita w centrum wsi - do plaży 3-5 km, różnie jeździliśmy. Lokalizacja obok szkoły, blisko restauracji na wodospadzie, gdzie na pewno trzeba pójść. 25 euro za trójkę, 30 euro za czwórkę, tylko na górze mają klimę. Wada - niektórzy mieli stare głośne lodówki. Gospodarze sympatyczni, przyniosą jakieś warzywa lub owoce, jest miejsce na grilla, ale po angielsku znają 4 słowa. (Chyba) syn żyje w Niemczech i on wszystko załatwia.
Coś o Borsh: w centrum wsi to naprawdę jest wieś, trzy małe sklepy z marnym zaopatrzeniem i dwie restauracje z dobrym jedzeniem (cyrki z parkowaniem). Na plaży blisko Blue Days hotel jest dobry sklep, dobre lody gałkowe, bankomat. Lokale z jedzeniem są w różnych miejscach na plaży. I jest sporo noclegów na plaży oraz przy głównej drodze krajowej.
Ceny w lokalach:
piwo 3-6 zł
kawa 2-3
cola, sok 4,5
spaghetti 15
spaghetti z owocami morza 17
mięso 16-20
ryba 50 zł/kg, za 40 zł jest sensowna porcja z frytkami lub warzywami.
Przy dojeździe do plaży jest "krepa", czyli naleśniki. Za naaaprawdę duży naleśnik chcą 4,5 zł. W ogóle w Albani bardzo trudno trafić na naleśniki lub nadziewane papryki,itp.

Wybraliśmy Borsh, bo jest na środku wybrzeża Morza Jońskiego, więc najlepszy punkt wypadowy na wycieczki. I jest bardzo długa plaża, więc masz dużo miejsca do wyboru. W Qeparo plaża jest znacznie krótsza i węższa. Na plażach kamienistych szybko robi się głęboko, czyli uwaga na małe dzieci.

Pozdrawiam
Wiesiek
wybuch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wybuch » 12.08.2014 06:48

Dzięki jeszcze raz Wielkie dla Wszystkich,którzy się odezwali...
Odrobinę rozjaśniło mi się w głowie i plan wycieczki ma swój ogólny rys,dzięki Waszym wskazówkom oczywiście...

Wysłałem kilka zapytań do owych miejsc i czekam...,ale przynajmniej wiem,gdzie próbować i gdzie chcielibyśmy spędzić ten urlop,a jak coś Nas "urzeknie" po drodze,kto wie gdzie nas droga poprowadzi?

Szkoda tylko,że ten urlop taki krótki,bo z Waszych opisów wynika,że jest co w tej Albanii oglądać... :wink:
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 12.08.2014 21:40

witam, wróciłem z Himare 2 tygodnie temu.
Mieszkalismy w nowo wybudowanym apartamencie koło stacji benzynowej https://maps.google.pl/maps?q=40.09877, ... 1&t=h&z=19 płacilismy 40 euro za duzy apartament na 2 rodziny.
Mozesz spróbowac zapytac sie na stacji benzynowej czy mają coś do wynajęcia w tym budynku, albo bezposrednio spotkanych ludzi, duzo ludzi kupiło tam mieszkania pod wynajem.
Pytalismy się tez obok w hotelach to oferowali po 45 e za 4 osobowy pokój ze sniadaniem. Plusem połozenia tych kwater jest bliskosc plazy, wystarczy przejsc przez ulice, co prawda zwirowa, ale bardzo mało ludzi.
Z kilometr na północ w centrum himare jest tez plaza piaszczysta, widziałem ze stali ludzie reklamujący noclegi.
Ogólnie polecam Himare, blisko morza i nie ma takiego tłoku jak w Sarande.
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 13.08.2014 11:51

witam.
Wybieramy się w okolice Himare początkiem września. To nasz pierwszy urlop w Albanii. W zeszłym roku byliśmy na wakacjach w Czarnogórze i pojechaliśmy na jednodniowy wypad w okolice Durres.
Jak zwykle jedziemy w ciemno i będziemy coś szukać na miejscu. Patrzyłem trochę w necie ale są głównie hotele natomiast mało ofert osób prywatnych. Zależy nam na pokoju z klimatyzacją , lodówką a może aneksem kuchennym do 30 Euro.
Jak radzicie. Szukać po hotelach czy prywatne apartamenty?
Jedziemy 2 osoby dorosłe + dziecko 6 lat.
kawaturecka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawaturecka » 14.08.2014 12:17

witam

Skąd wyjeżdzacie? my z wielkopolski już jutro rano i w tym samym kierunku :D
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies