Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sibenik to piekne miasto

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
josko
Podróżnik
Sibenik to piekne miasto

Nieprzeczytany postnapisał(a) josko » 22.11.2005 00:12

Jezeli szukacie informacji na temat tego regionu Chorwacji ( i nie tylko ) mozemy Wam pomoc. Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce. Jezeli chcielibyscie poznac Chorwacje - kraj wina i lawendy, lazurowo czystego morza; napiszcie do nas, bo ktorzby lepiej mogl Wam pomoc od Chorwata ktory zna ten kraj od podszewki i Polki, ktora doskonale orietuje sie w gustach swoich rodakow.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.11.2005 00:38

josko napisał(a): Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim.

Witajcie na forum, mamy tu też takie małżeństwa. :)

Pozdrawiam :wink:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 22.11.2005 06:25

Serdecznie witamy na forum.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 22.11.2005 08:43

Liczymy wiec na Wasza aktywność i zaangażowanie
"eksperckie" oraz udział w dyskusjach :)))

Jesteście jak najbardziej własciwymi osobami na właściwych miejscach .....

witamy ! :)
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 22.11.2005 17:43

Ja równiez witam Was na forum.
Pozdrawiam tym milej bo sam uwielbiam Szybenik. Byłem tam ( dokładnie Solaris i Zablacze ) już 4 razy i pewnie jeszcze nie raz tam zawitam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam jednak kilka pytań.
Czy możecie mi wyjaśnić co to za dzwon jest przed Katedrą?
Czemu nie wisi w Katedrze. Pewnie jest to jakaś ciekawa historia.
Podobno przy wejściu w kanał prowadzacy do Szybenika od morza jest małatwierdza na wyspie. Czy można ją jakoś zwiedzić? Czy trzeba mieć swój transport ( łódka )
Jeszcze raz pozdrawiam
dh_biker
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dh_biker » 22.11.2005 18:31

ja tez sie dolanczam to pytania wyzej i chcial bym wiedizec co to za twierdza przy wejsciu do szybenika (wplywalem jachtem) i gdzie mozna o niej informacja znalesc?
Obrazek i co to jest? :)
Obrazek to ta fortyfikacja
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.11.2005 19:12

zdjęcie nr 1 to tzw"oczy Hitlera" . W czasie II wojny św. zawijały tam niemieckie, małe kutry patrolowe. Wewnatrz tunelu w ścianach, sa wykute nisze w których mogły przebywać załogi . W niedalekiej odległości od otworu widocznego na zdjęciu , jest drugi . Obydwa są połączone pólokrągłym tunelem. Stąd te "oczy":).
zdjęcie nr 2_twierdza św. Nicola usytuowana u wyjścia kanalu św. Antoniego. Jest to najznakomitsza , renesansowa twierdza w tym rejonie Dalmacji.
Byłam, zwiedzałam_śliczne.
Dla turystów obydwa obiekty są niedostepne. Lecz jak się ma swoich ludzi w CRO z brodom :) ( łódką) to mozna i poskakac z twierdzy do wody:).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2005 20:02

Sibenik kojarzy mi sie ze szpitalem, w którym szyto mi rozcięcie na ręce :( ....robił to lekarz na ostrym dyżurze w środku nocy...o specjalności urolog 8O ...zastanawiałem się, czy zszyje ją tak porządnie jak nerkę czy krocze w okolicach prostaty....i nie zawiodłem się :lol: :lol: ...dzisiaj rany nawet nie widać...a wszyscy wokół byli bardzo sympatyczni :lol: :lol:
Minus...to faceci na stacji benzynowej przy obwodnicy, przed marketami po prawej stronie....kantujący jak sie tylko da...o czym było już na forum.
Josko,
może macie wpływ na tych gości, bo wk....... turysta ma potem mniejszą radość z oglądania pięknej katedry...
Pozdravki
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.11.2005 20:06

:) :):)
Slapcio ja się tu wynurzam, tak staram się mądrze kolegom poopowiadać, a Ty mnie tu o kroczu w okolicach prostaty. ECH>>>:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2005 20:12

Acha,
i jeszcze jedno, szukałem apteki mającej dyżur w niedzielę (była tylko jedna czynna) i gdy po kilku "kółkach" (ulice jednokierunkowe) znowu wylądowałem w tym samym miejscu...od stolika restauracji położonej przy ulicy wstał facet, przeprowadził mnie przez pół miasta i wskazał drzwi czynnej apteki.....TACY CI CHORWACI SĄ :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2005 20:14

zoohha napisał(a)::) :):)
Slapcio ja się tu wynurzam, tak staram się mądrze kolegom poopowiadać, a Ty mnie tu o kroczu w okolicach prostaty. ECH>>>:)

....Zos...mówiłem też o pięknej katedrze... :mrgreen:
josko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) josko » 22.11.2005 23:22

Dziękujemy za miłe powitanie na tym forum! Jest nam bardzo, bardzo miło! Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie nurtujące Was pytania!

Jeżeli chodzi o twierdze św.Nikole została zbudowana w 1550 r. Jej zadaniem była obrona Sibenika przed atakiem Turków, drogą morską.
Swoją rolę spełniła doskonale poniweż nikt jej nigdy nie zdobył.
Została ona uznana pomnikiem 0 klasy.
Jest możliwośc zwiedzenia tej twierdzy, ale "szlak" prowadzący do niej droga lądową jest bardzo trudny ( łatwiej jest zobaczyć ją z pokładu statku).

Jeżeli chodzi o dzwon znajdujący się pod Katedrą to prawdę mówiąc jego historia nie jest nam do końca znana ale w najbliższym czasie postaramy się dowiedzieć czegos więcej.

Pozdrawiamy Was bardzo serdecznie! Jest nam bardzo miło, że tyle osób tak wnikliwie interesuje sie Chorwacją!
romanroman1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanroman1 » 25.11.2005 00:22

josko napisał(a):Jezeli szukacie informacji na temat tego regionu Chorwacji ( i nie tylko ) mozemy Wam pomoc.

W tym roku byłem z rodziną w Igrane na Riwierze Makarskiej. Niezbyt duża miejscowość, plaża żwirowa z niewielką promenadą przy której znajduje się kilka knajpek, góry dochodzące do samego morza, wszędzie blisko; z apartamentu do plaży 100 metrów, idealne warunku dla spokojnego wypoczynku rodziny z dziećmi.
W przyszłym roku chciałbym znalażć podobną miejscowość właśnie w okolicach Sibenika. Czy możesz mi coś polecić? Może Pakostane? Nie byłem tam ale zdjęcia w internecie wyglądają zachęcająco. Chcę zaliczyć NP Krka i NP Kornat a może też NP Paklenica? Czy według Ciebie warto?
Jak Twój mąż znosi nasz zimowy klimat?
Pozdrawiam

Paweł
josko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) josko » 27.11.2005 23:32

Cześć romanroman1.
Mogę Ci polecić Pakostane. Jest to bardzo fajna miejscowość. Polecam Ci również Zablace. To jest mała miejscowosć mędzy Sibenikiem (4km) a kompleksem hotelowym Solaris (2km) Podobna jest do tej w której byłeś w zeszłym roku. Tylko plaża jest betonowa. Polecam Tobie równiez apartament w tej miejscowości jego adres to: (www.adriatica.net/private/det_pl__4ji3i ... _.htm#sobe)
Naprawdę super miejsce na wymarzone przez Ciebie wakacje.
Z tej miejscowości jest zaledwie 15 km do NP Krka. Jeżeli chodzi o NP Kornati to możesz w kompleksie hotelowym Solaris kupić bilet na wycieczkę statkiem. Do NP Paklenica jest około 120 km (do Maslinickog mosta można jechać autostradą).
NP Krka i NP Kornati sa to takie miejsca, które kazdy turysta będący w Chorwacji powinien zobaczyć!!!!!!
Jeżeli chodzi o męża to jest zachwycony naszą mroźna i białą zimą ze wzgledu na to, iż w Dalmacji nie ma śniegu. Troche mu brakuje więcej słońca:)
Goraco pozdrawiam !!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2005 23:59

[quote="romanroman1"][quote="josko"]Jezeli szukacie informacji na temat tego regionu Chorwacji ( i nie tylko ) mozemy Wam pomoc.

W tym roku byłem z rodziną w Igrane na Riwierze Makarskiej. Niezbyt duża miejscowość, plaża żwirowa z niewielką promenadą przy której znajduje się kilka knajpek, góry dochodzące do samego morza, wszędzie blisko; z apartamentu do plaży 100 metrów, idealne warunku dla spokojnego wypoczynku rodziny z dziećmi.
W przyszłym roku chciałbym znalażć podobną miejscowość właśnie w okolicach Sibenika. Czy możesz mi coś polecić? Może Pakostane? Nie byłem tam ale zdjęcia w internecie wyglądają zachęcająco. Chcę zaliczyć NP Krka i NP Kornat a może też NP Paklenica? Czy według Ciebie warto?
Jak Twój mąż znosi nasz zimowy klimat?
Pozdrawiam[quote="romanroman1"]

W każdym miejscu pobytu w Chorwacji jest coś ciekawego.
co warto zobaczyć - i zabytki i przyrodę.
Poczytaj garść poniższych informacji:
Wodospady Krka
Park Narodowy Krka ma 142.2 km. kw. i rozciąga się wzdłuż rzeki Krki. Mając 72 km. długości ze swoimi siedmioma wodospadami (Bilušića buk ; 22.4 m, Ćorića slap (Brljan) 15.5 m., wodospady Manojlovački; kilka wodospadów o wysokości 59.6 m., największy 32 m., Burnum 22 m., Roški slap 25.5 m i Skradinski buk 17 kaskad o łącznej wysokości 45,7 m. i łącznym spadem 242 m.) Krka jest fenomenem naturalnym. Park pełen jest form geomorfologicznych, utworzonych przez erozję i osadzanie się kamienia wapiennego. Na obszarze Parku Narodowego Krka występuje 860 rodzajów i podrodzajów roślin, w rzece Krce żyje 18 rodzajów ryb (w tym 10 bardzo rzadkich gatunków), park ma też bogatą ornitofaunę i mammofaunę, wśród której najważniejsze jest 18 gatunków nietoperzy.
Na terenie parku znajduje się też wiele zabytków historycznych: pozostałości antycznego wodociągu rzymskiego i kilku średniowiecznych starochorwackich twierdz z XIV w.: Trošenj-grad, Nečven-grad, kościół franciszkański, klasztor na wysepce Visovac oraz klasztor Krka za swoim bogactwem artystycznym i kulturalnym.
Jeziora Plitwickie
Plitvička jezera - park narodowy w regionie Lika, przy trasie Zagrzeb - Dubrovnik (ok. 120 km. na południe od Zagrzebia). Jest to zespół jezior znajdujących się na różnej wysokości. Woda spada z jeziora Prošćansko do rzeki Korana poprzez system kaskad, strumyczków i innych jezior. Największy wodospad liczy 72 m. wysokosci. Po jeziorze Prošćansko kursują statki wycieczkowe.
Paklenica
Park Narodowy Paklenica znajduje się 45 km. na zachód od Zadaru. Składający się z kanionów i dolin park narodowy jest najbardziej interesującym fragmentem gór znajdujących się na terenie Chorwacji. Paklenica dzieli się na 2 części, na Małą i Wielką Paklenicę. Jednym z najciekawszych miejsc jest jaskinia Manita. Występuje tu wiele gatunków flory endemicznej i fauny charakterystycznej dla tego typu obszaru (np.sęp białogłowy).
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi