napisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2005 23:59
[quote="romanroman1"][quote="josko"]Jezeli szukacie informacji na temat tego regionu Chorwacji ( i nie tylko ) mozemy Wam pomoc.
W tym roku byłem z rodziną w Igrane na Riwierze Makarskiej. Niezbyt duża miejscowość, plaża żwirowa z niewielką promenadą przy której znajduje się kilka knajpek, góry dochodzące do samego morza, wszędzie blisko; z apartamentu do plaży 100 metrów, idealne warunku dla spokojnego wypoczynku rodziny z dziećmi.
W przyszłym roku chciałbym znalażć podobną miejscowość właśnie w okolicach Sibenika. Czy możesz mi coś polecić? Może Pakostane? Nie byłem tam ale zdjęcia w internecie wyglądają zachęcająco. Chcę zaliczyć NP Krka i NP Kornat a może też NP Paklenica? Czy według Ciebie warto?
Jak Twój mąż znosi nasz zimowy klimat?
Pozdrawiam[quote="romanroman1"]
W każdym miejscu pobytu w Chorwacji jest coś ciekawego.
co warto zobaczyć - i zabytki i przyrodę.
Poczytaj garść poniższych informacji:
Wodospady Krka
Park Narodowy Krka ma 142.2 km. kw. i rozciąga się wzdłuż rzeki Krki. Mając 72 km. długości ze swoimi siedmioma wodospadami (Bilušića buk ; 22.4 m, Ćorića slap (Brljan) 15.5 m., wodospady Manojlovački; kilka wodospadów o wysokości 59.6 m., największy 32 m., Burnum 22 m., Roški slap 25.5 m i Skradinski buk 17 kaskad o łącznej wysokości 45,7 m. i łącznym spadem 242 m.) Krka jest fenomenem naturalnym. Park pełen jest form geomorfologicznych, utworzonych przez erozję i osadzanie się kamienia wapiennego. Na obszarze Parku Narodowego Krka występuje 860 rodzajów i podrodzajów roślin, w rzece Krce żyje 18 rodzajów ryb (w tym 10 bardzo rzadkich gatunków), park ma też bogatą ornitofaunę i mammofaunę, wśród której najważniejsze jest 18 gatunków nietoperzy.
Na terenie parku znajduje się też wiele zabytków historycznych: pozostałości antycznego wodociągu rzymskiego i kilku średniowiecznych starochorwackich twierdz z XIV w.: Trošenj-grad, Nečven-grad, kościół franciszkański, klasztor na wysepce Visovac oraz klasztor Krka za swoim bogactwem artystycznym i kulturalnym.
Jeziora Plitwickie
Plitvička jezera - park narodowy w regionie Lika, przy trasie Zagrzeb - Dubrovnik (ok. 120 km. na południe od Zagrzebia). Jest to zespół jezior znajdujących się na różnej wysokości. Woda spada z jeziora Prošćansko do rzeki Korana poprzez system kaskad, strumyczków i innych jezior. Największy wodospad liczy 72 m. wysokosci. Po jeziorze Prošćansko kursują statki wycieczkowe.
Paklenica
Park Narodowy Paklenica znajduje się 45 km. na zachód od Zadaru. Składający się z kanionów i dolin park narodowy jest najbardziej interesującym fragmentem gór znajdujących się na terenie Chorwacji. Paklenica dzieli się na 2 części, na Małą i Wielką Paklenicę. Jednym z najciekawszych miejsc jest jaskinia Manita. Występuje tu wiele gatunków flory endemicznej i fauny charakterystycznej dla tego typu obszaru (np.sęp białogłowy).
Pozdrawiam