Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sibenik to piekne miasto

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariano74
Globtroter
sibenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariano74 » 28.11.2005 16:35

czy ktoś z Panstwa posiada może foteczki z wnetrza katedry, bo jak ja byłem ostatnio to był już zakaz fotografowania , a widok był powalający na kolana
turysta72
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) turysta72 » 29.11.2005 09:59

[quote="josko"]Jezeli szukacie informacji na temat tego regionu Chorwacji ( i nie tylko ) mozemy Wam pomoc.

Strasznie się cieszę, że miałem szczęście trafić na waszą wiadomość. Jestem pierwszy raz na formum. Wszedłem na nie, ponieważ wraz z żoną mam możliwość wyjazdu do Chorwacji, a konkretnie w rejony Sibenika na dwa tygodnie na początku maja 2006 r. Mamy zapewniony transport w obie strony i ewentualnie możliwość zabrania przyczepki campingowej. Zastanawiamy się, czy zdecydować się na camping, czy poszukać jakiegoś taniego studia lub pokoju (z dostępem do kuchni i oczywiście łazienki) do wynajęcia na 14 dni. Co moglibyście mi poradzić? Z jakimi kosztami powinniśmy się liczyć? Nigdy nie byłem w Chorwacji.
Podczas pobytu na miejscu chcemy korzystać z chorwackich środków komunikacji (autobusy, promy), żeby zwiedzić okolicę. Niestety, nie będziemy dysponowali samochodem. Jakie są ceny biletów autobusowych i na promy (jeśli takie z Sibenika lub jakiejś pobliksiej miejscowości w maju wypływają) i co możemy zwiedzić podróżując takimi środkami lokomocji?
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelką radę i podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
:wink:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 29.11.2005 13:17

Turysto_72 - sorry, że się wtrącam, bo pytanie skierowałeś do szybenickiego źródła :) (tak w ogóle - witajcie!!!) - może później dostaniesz od naszych Chorwatów lepsze info.

Ale może Ci się przydadzą moje dwa słowa o podróżowaniu lokalnymi środkami transportu w Chorwacji - bo to praktykowałam w tym roku :). Nie wiem na ile Ci pomogę, bo Szybenik akurat był tylko przystankiem w podróży z Zadaru po Ulcinj w Czarnogórze.

Ale tak ogólnie o komunikacji: najpierw autobusy:

Rozkłady jazdy są tylko na główniejszych dworcach. Bywają też - w mniejszych miasteczkach - w biurach informacji turystycznej. Ale i tak dobrze jest zapytać w informacji, a już najlepiej rozglądać się po dworcu i patrzeć co, gdzie jedzie. Odjeżdżają autobusy różnych firm - trzeba pilnować na linię jakiej firmy kupiło się w kasie bilet - zwłaszcza jeśli chodzi o dalekobieżne.

Na przystankach rozkładów nie uświadczysz - trzeba cierpliwie czekać aż coś podjedzie. Dobrze jest "zamachać", bo przystanki tak właściwie "na żądanie" funkcjonują. A jak autobus pełny, to i tak się kierowca nie zatrzyma. Bilet możesz kupić u kierowcy - właściwie w każdym chyba autobusie jedzie dwóch - jeden prowadzi autobus, drugi sprzedaje bilety (dobrze wymyślone - nie ma szans na jazdę bez biletu :) ). Dość często po drodze wpadają kontrolerzy.

Teraz ceny - generalnie drogo. Napiszę Ci o niektórych cenach biletów na trasach, na jakich podróżowałyśmy. Płaciłyśmy też za bagaż - za każdym razem ok. 7 kun od sztuki. Jakby co - pytaj dalej - może będę mogła pomóc.

Na razie podam ceny po dalszej i bliższej okolicy Szybenika.
Po Zadarze - tak mniej więcej 4 i 6 kun od osoby. Zadar - Pirovac - 30 kun, Tisno - Murter - 5 kun, Murter - Szybenik - 19 kun, Szybenik - Trogir - 28, Trogir - Kasztel Kambelovac - 11, Z Kasztelu do Splitu - 17 (w Splicie są 3 strefy, w tym czasowe - skomplikowane, ale jak chcesz wyjasnię).

Prom ze Splitu na Hvar - 35 kun. To Jadrolinia. Możesz poszukać katamaranu Krilo - chyba 20 kosztował.

Na Hvarze - autobusowa wolna amerykanka - co autobus to inne ceny - na tej samej trasie z Milnej do miasta Hvar - od 4 do 8 kun, a z Hvaru do Starego Gradu - 15. Z Hvaru na Korczulę - katamaran Krilo za 33 kuny.
Nie wyliczam już - jak chcesz więcej - daj znać :).

ALE POZA TYM:
Na pewno (!!!) warto spróbować podróżowania autostopem. Wprawdzie w sierpniu było to dość trudne - najwięcej samochodziarzy to załadowani turyści, więc się nie zatrzymywali. A miejscowi podobno niechętnie jeszcze zabierają autostopowiczów, bo wojna ludzi pozamykała w sobie - to słowa młodych Chorwatów, których spotykałyśmy na przystankach. Ale na pewno warto spróbować - maj to nie sierpień i naprawdę trochę spotkanych przez nas ludzi zjechało Chorwację stopem - taniej i na pewno ciekawiej :).

Pozdrawiam! Jakby co - pytaj!
turysta72
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) turysta72 » 30.11.2005 09:26

Shtriga - wielkie dzięki!
Czy ktoś z Was orientuje się w cenah noclegów (pokój z dostępem do kuchni i łazienką lub studio, ew. camping)w Sibeniku i okolicach poza sezonem, tzn. w maju? Wybieram się z żona w dwie osoby i szukamy coś w miarę taniego.
Czy z Sibenika w maju wypływają jakieś promy, lub statki wycieczkowe - jeśli tak, to dokąd? Czytałem gdzieś, że promy ze Splitu zaczynają kursować dopiero w czerwcu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2005 17:27

Cennik kampingu za 2005 rok masz tu:
http://www.solaris.hr/graphics/PDF/auto ... nik_kn.pdf
Ceny w 2006 roku mogą być nieco wyższe, ale w maju jest najtaniej.
Apatartamenty w Chorwacji (te lepsze) zawsze mają oprócz części
sypialnej pomieszczenie kuchenne.
Ośrodek Solaris oferuje też noclegi w hotelu i w apartamentach.
http://www.solaris.hr/hr/uvod.php
A o promach jest tu:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1334
Pozdrawiam.
josko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) josko » 01.12.2005 23:32

Witam Cie turysto 72!
Bardzo sie cieszymy, ze chcecie zwiedzic wlasnie ten rejon Chorwacji. Jest on przepiekny i warty zobaczenia. Wraz z mezem doszlismy do wniosku, ze w Waszym przypadku najlepsze byloby wynajecie apartamentu, ktorego cena w tym okresie tzn. poczatek maja nie jest zbyt wysoka. Mozna wynajac super apartament( full wypas , nad samym morzem) za ok.10 euro od osoby na dzien. W Waszym przypadku, kiedy nie dysponujecie autem dobrze byloby, gdyby apatrament znajdowal sie blisko glownego miasta tj. Sibenika. Nasz znajomy wynajmuje piekne apartamenty nad samym morzem (tj.30m. do plazy), miejscowosc nazywa sie Brodarica i polozona jest 5km. od glownego miasta - Sibenik. Jezeli Panstwo zdecyduja sie na przyjazd, to mozemy Wam pomoc juz na miejscu. Przez Brodarice biegnie glowna trasa Sibenik - Split takze z transportem autobusowym nie ma wiekszych problemow.
Pozdrawiamy serdecznie!
Martyna1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna1 » 02.12.2005 10:40

Byliśmy w Chorwacji 4 razy, 1 w Breli ( 2005 ) i 3 razy w Trybunij ( 2001, 2002, 2003 )koło Vodic. Zwiedzaliśmy też Sibenik, piękne miasto, mili ludzie jestem zauroczona tym krajem i jeśli tylko mi finanse pozwolą wybieramy sie w 2006 roku do Trybunij. Mile jest wspominać i zazdroszczę Wam, że tam mieszkacie. jeśli kiedys będziecie w okolicach Krakowa to zapraszam. Pozdrowienia,
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 03.12.2005 08:02

wszystko ładnie i pieknie ale czemu nie ma zdjęć dh_biker
Pozdrawiam
turysta72
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) turysta72 » 03.12.2005 09:57

Dzięki Josko za pomocną dłoń! Ponieważ planujemy wyjechać do Chorwacji pierwszy raz, na razie robimy rekonesans. Znajomi namawiają nas na Trogir. Po obejrzeniu zdjęć tego miasteczka i wysepki Ciovo nie ukrywam, że jest to oferta kusząca, ale jeszcze się rozglądamy. Podejrzewam, że jeszcze to potrwa. Mam nadzieję, że nie sprawiłem Wam kłopotu zawracaniem głowy. Jeszcze raz dziękuję za życzliwość.
(A za oknem - brrr, zimno. Aż by się chciało już być w Chorwacji.)
Pozdrawiam serdecznie
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 03.12.2005 11:07

josko !!! Witajcie na forum !!!

Szkoda że wcześniej się nie pokazaliście. W październiku w Jankowie dolnym, 60 km od Poznania był zlot cromaniaków. Z tego co widzę mieliście blisko.

Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.12.2005 12:03

josko napisał(a):Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce.

No, wreszcie jakiś nowy powiew świeżej chorwackiej krwi (białoczerwonej) :wink:
Witam serdecznie i sporo się tu po Was spodziewam :!: :wink: :wink:

A skoro o Szybeniku mowa to mam ciekawostkę dla wszystkich;
Mało kto o tym wie ale Szybenik jest jedynym dużym, nadmorskim miastem chorwackim założonym przez Chorwatów. Wszystkie pozostałe porty chorwackie założyli Grecy, Rzymianie, Wenecjanie a Chorwaci je tylko słusznie "sprywatyzowali". Tylko Szybenik jest pomysłem czysto chorwackim, założonym przez Słowian tuż po ich przybyciu nad plavi Jadran.
A swoją drogą to wy Chorwaci wiedzieliście gdzie sobie zrobić ojczyznę. Nie dość że macie tam ładnie i cieplutko to jeszcze z dala od takich sąsiadów z jakimi my musimy się bujać
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.12.2005 23:24

niezawodny napisał(a):
josko napisał(a):Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce.

Mało kto o tym wie ale Szybenik jest jedynym dużym, nadmorskim miastem chorwackim założonym przez Chorwatów. Wszystkie pozostałe porty chorwackie założyli Grecy, Rzymianie, Wenecjanie a Chorwaci je tylko słusznie "sprywatyzowali". Tylko Szybenik jest pomysłem czysto chorwackim, założonym przez Słowian tuż po ich przybyciu nad plavi Jadran.
A swoją drogą to wy Chorwaci wiedzieliście gdzie sobie zrobić ojczyznę. Nie dość że macie tam ładnie i cieplutko to jeszcze z dala od takich sąsiadów z jakimi my musimy się bujać

Pytanie mam.Gdzie templariusze budowali swoje statki?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.12.2005 22:20

AndrzejJ. napisał(a):
niezawodny napisał(a):

Nie wiem, czyżby w Szybeniku?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.12.2005 09:02

niezawodny napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
niezawodny napisał(a):

Nie wiem, czyżby w Szybeniku?

O tym ,że w Zadarze budują statki dla Templariuszy pisał w roku 1242 szyper wenecki Ranieri Zeno.
żródło
W książce tej pisze też ,że mieszkańcy Zadaru pożyczyli od Wielkiego Mistrza Węgier duże sumy pieniędzy w zamian dając.....
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.12.2005 13:01

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi