josko napisał(a):Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce.
niezawodny napisał(a):josko napisał(a):Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce.
No, wreszcie jakiś nowy powiew świeżej chorwackiej krwi (białoczerwonej)
Witam serdecznie i sporo się tu po Was spodziewam
A skoro o Szybeniku mowa to mam ciekawostkę dla wszystkich;
Mało kto o tym wie ale Szybenik jest jedynym dużym, nadmorskim miastem chorwackim założonym przez Chorwatów. Wszystkie pozostałe porty chorwackie założyli Grecy, Rzymianie, Wenecjanie a Chorwaci je tylko słusznie "sprywatyzowali". Tylko Szybenik jest pomysłem czysto chorwackim, założonym przez Słowian tuż po ich przybyciu nad plavi Jadran.
A swoją drogą to wy Chorwaci wiedzieliście gdzie sobie zrobić ojczyznę. Nie dość że macie tam ładnie i cieplutko to jeszcze z dala od takich sąsiadów z jakimi my musimy się bujać
AndrzejJ. napisał(a):niezawodny napisał(a):josko napisał(a):Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce.
Mało kto o tym wie ale Szybenik jest jedynym dużym, nadmorskim miastem chorwackim założonym przez Chorwatów. Wszystkie pozostałe porty chorwackie założyli Grecy, Rzymianie, Wenecjanie a Chorwaci je tylko słusznie "sprywatyzowali". Tylko Szybenik jest pomysłem czysto chorwackim, założonym przez Słowian tuż po ich przybyciu nad plavi Jadran.
A swoją drogą to wy Chorwaci wiedzieliście gdzie sobie zrobić ojczyznę. Nie dość że macie tam ładnie i cieplutko to jeszcze z dala od takich sąsiadów z jakimi my musimy się bujać
Pytanie mam.Gdzie templariusze budowali swoje statki?
niezawodny napisał(a):AndrzejJ. napisał(a):niezawodny napisał(a):josko napisał(a):Jestesmy malzenstwem polsko - chorwackim. Na stale mieszkamy w Chorwacji, ale okres zimowy spedzamy w Polsce.
Pytanie mam.Gdzie templariusze budowali swoje statki?
Nie wiem, czyżby w Szybeniku?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi