Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Šibenik - Drezno.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mjr
Globtroter
Šibenik - Drezno.

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 19.08.2010 14:16

Witam.
Planuję powrót z Chorwacji z noclegiem w Dreźnie.
Proszę podpowiedzieć mi, którędy jechać by nie trafić na płatne tunele w Austrii ?
Poprzednio jechałem przez Linz i płaciłem 4,5 i 7,5 Euro za tunele.

Proszę o podpowiedzi.
Krzysiek
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 19.08.2010 14:18

My jechaliśmy z Bledu do Elbląga i trafiliśmy na płatne tunele - na granicy słoweńsko-austriackiej koło Bledu 6,5 euro i dalej w styronę Salzburga Taurentunnel - 9,5
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 19.08.2010 20:21

To chyba ta sama droga co moja z Linz do Posedarje.
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... e=UTF8&z=6

A chcę wracać do Drezna i trasa wygląda wg mapy tak:
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 753418&z=6
Co oznacza, że znowu trafię na te same tunele.

Stąd zastanawiam się czy nie można je jakoś ominąć ?
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 19.08.2010 20:31

Można ominąć.
Jeśli już szukasz oszczędności (pozornych, serio) - polecam Ci objazd krótszego (tańszego) tunelu.
W drugim przypadku -- będziesz w plecy jakieś 45-50 minut i bodajże (mogę się mylić!) 50 lub więcej km.

tutaj szczegóły:
kleeberg napisał(a):
JokerSmile napisał(a):czy mógłbyś rzec słowo więcej w temacie ominięcia tego tunelu po drodze do Graz?

JokerSmile napisał(a):Spędziłem 40 minut i nie udało mi się nic w temacie odszukać.

Mogę pomóc :
objazd tuneli w drodze do Cro

i z powrotem :wink:

Pzdrv
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 19.08.2010 20:39

JokerSmile, wielkie dzięki za podpowiedź.
Ostatecznie za tydzień za decydujemy jak wracamy.
Pozdrawiam
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 22.08.2010 19:03

JokerSmile napisał(a):...W drugim przypadku -- będziesz w plecy jakieś 45-50 minut i bodajże (mogę się mylić!) 50 lub więcej km...

Dobra. policzyłem to w końcu dokładnie.
Jadąc przez Gleinalmtunnel (dłuższy, 7.5 Euro) masz ok. 35 km i 16 minut. (no ...umówmy się, że jakieś 20 min.)

Objazdem 65 km i 50 minut. W praktyce trochę więcej. Ja jechałem ponad godzinę -- bo jest co oglądać po drodze i dodatkowo, co chwilę navi ostrzega o videorejestratorach. Dodatkowo "zaliczasz" jakieś 6-7 mniejszych tuneli.

O ile będziesz "świeży" i nie planujesz tysiąca kilometrów tego dnia - jedź objazdem. Jeśli będziesz się spieszył bo długa droga przed Tobą -- nie warto poświęcać tej (niemalże) godziny dla 30 złotych.

Krótszy, też płatny Bosrucktunnel -- to tak jak pisałem, aż się prosi by zrobić go bokiem, bez żadnych "ale". Krótko, efektywnie. Liezen i okolice z mniejszą prędkością zupełnie z bliska. Różnica w kilometrach niewarta nawet wspominania a pasażerowie przez chwilę pocieszą oczy namiastką alpejskiej okolicy.

Szerokości!
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 02.09.2010 11:27

Cześć.

Chciałbym podziękować za opis objazdu tuneli w Austrii.
A i teraz spostrzeżenie.

Jadąc z Chorwacji jechałem wg wskazówek i jak ktoś chce zaoszczędzić, to tylko na pierwszym tunelu.
Rzeczywiście droga jest b. dobra, bo to autostrada.
Oczywiście traci się czas, ale jak licząc stratę na bramkach i wolniejszą jazdę, to aż tak dużo się nie traci.

Za to drugi tunel ten krótszy - NIE OMIJAJCIE !!!!

Ja miałem tą przyjemność (nikłą), że omijałem go o 00,30.
Najgorsze było, jak o tej porze zjechałem (stromym zjeździe) do miasta Liezen. Tam nie znalazłem, żadnego oznakowania na Spital a. Pyhrn.

A dopiero przerażenie mnie chwyciło, jak zjeżdżaliśmy z góry za miastem Liezen, gdzie prawy pas się rozszerzał około 3 krotnie, na każdym zakręcie. Okazało się, że zakręty są tak niebezpieczne, że auto mi wyrzucało, gdy wjeżdżałem nawet poniżej 40km/h.

Także jeszcze raz dziękuje za podpowiedź.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi