Kiedy zaczyna się i kończy sezon wysoki, średni, niski w Chorwacji i wszystko co się z tym wiąże czyli:
- korki na trasie
- kolejki do promu
- wybór apartamentów (przy jeździe w ciemno)
- ceny
- ilość ludzi na plażach i w odwiedzanych miejscach
- łatwość parkowania
- inne
Moje doświadczenia z pobytu w Cro dotyczą tylko czerwca i początku lipca ale czytając
forum i oglądając cenniki apartamentów w internecie wyłania mi się mniej więcej taki obraz:
- do 16 czerwca sezon niski (jak sama nazwa wskazuje niskie ceny i "bezkorkowo", dużo wolnych apartamentów)
- od 16 do 30 czerwca sezon średni (średnie ceny, średnia ilość plażujących, bez korków lub małe korki na trasie, średnia i duża ilość wolnych apartamentów)
- od 30 czerwca do 14 lipca sezon średnio wysoki (wysokie ceny, dużo plażowiczów, korki na trasie, ograniczona ilość wolnych apartamentów )
- od 14 lipca do 18 sierpnia sezon wysoki (bardzo wysokie ceny, duże korki na trasie, ograniczona ilość apartamentów lub brak apartamentów)
- od 18 do 25 sezon średnio wysoki (wysokie ceny, dużo plażowiczów, korki na trasie, ograniczona ilość wolnych apartamentów)
- od 25 sierpnia do 8 września sezon średni (średnie ceny, średnia ilość plażowiczów, bez korków lub małe korki na trasie, średnia i duża ilość wolnych apartamentów)
- po 8 września sezon niski (niskie ceny, "bezkorkowo", dużo wolnych apartamentów
Przykładowe daty dotyczą roku 2012 od soboty do soboty.
Pisząc o ilości plażowiczów mam na myśli plaże miejskie, wiejski itd, czyli te do których można dojść z apartamentu.
Proszę o Wasze doświadczenia w tym tamacie.