Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sevid

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stan
Globtroter
Sevid

Nieprzeczytany postnapisał(a) stan » 19.03.2006 22:18

SEVID to mała miejscowość ok. 10 km. od MARINY. Jeżeli ktoś miał okazję tam przebywać,to prosiłbym o trochę informacji na temat tej miejscowości.

Pozdrawiam :!:
mokubi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mokubi » 21.03.2006 13:36

Byłam tam w 2003 r. Na końcu świata , ale jaki to koniec !!! Daleko od głównej drogi , sam dojazd jest "ciekawy ".Miejsce dla lubiących odludzia i spokój , inna rzecz że byliśmy pierwszy tydzień września .Byli sami Niemcy .Miejscowość jest dość rozległa ( jeśli chodzi o długość ),położona po jednej stronie zatoczki a w dalszej części wokół cypla między dwoma . My mieszkaliśmy w głębi zatoki 10 m od morza . Wówczas był tam jeden sklep i knajpka przystosowana dla żeglarzy (dostęp od morza ) z grubym portwelem . Sevid to miejsce do spacerów i plażowania .Generalnie beton i skały ,ale było kilka malutkich żwirowch miejsc do plażowania . Zdjęcia mamy analogowe , więc w razie zainteresowania można by kilka zeskanować .W naszej części zatoczki woda była cudowna , ale było mnóstwo jeżowców .
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.03.2006 21:37

mokubi napisał(a):Byłam tam w 2003 r. Na końcu świata , ale jaki to koniec !!! Daleko od głównej drogi , sam dojazd jest "ciekawy ".Miejsce dla lubiących odludzia i spokój , inna rzecz że byliśmy pierwszy tydzień września .Byli sami Niemcy .Miejscowość jest dość rozległa ( jeśli chodzi o długość ),położona po jednej stronie zatoczki a w dalszej części wokół cypla między dwoma . My mieszkaliśmy w głębi zatoki 10 m od morza . Wówczas był tam jeden sklep i knajpka przystosowana dla żeglarzy (dostęp od morza ) z grubym portwelem . Sevid to miejsce do spacerów i plażowania .Generalnie beton i skały ,ale było kilka malutkich żwirowch miejsc do plażowania . Zdjęcia mamy analogowe , więc w razie zainteresowania można by kilka zeskanować .W naszej części zatoczki woda była cudowna , ale było mnóstwo jeżowców .

mokubi akurat trafił w pierwszym dniu pobytu tutaj na swojego Stana i to z grubym ,,portwelem''.Ale to pewnie zbieg okoliczności :wink:
stan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stan » 21.03.2006 23:02

Mokubi dzięki :!: Jeżeli chodzi o odległość od głównej drogi ,to chyba nie jest tak zle. Z mojego atlasu [ 1; 160 000] wynika że jest ok.6 km. 8) :D pozdr.
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 21.03.2006 23:58

Byłem w Sevidzie w zeszłym roku,jade i w tym.Sklep jest nadal jeden ale jest OK.Niedaleko mozna znaleźć dobrze zaopatrzone sklepy.I nadal tylko dwa kosze na śmieci.
Fajne miesce na wypoczynek.Super woda,cisza i niezłe widoki.Nie ma problemu z dobrym lokalnym winem.A i ryby tez się znajdą.
Dojazd jest OK.Ja zjezdzam z autostrady w Sibeniku,potem ok 1 godz niezłą drogą.
Pozdrawiam
Andrzej
www.qsl.net/sp9hzx
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 22.03.2006 00:11

sp9hzx napisał(a):...
www.qsl.net/sp9hzx

Sorki, Andrzej :)
Najpierw myślałam, że Twój nick to ... skrót od nowej odmiany ... ptasiej grypy :wink: :lol:

Potem przyszło mi na myśl, że .. może raczej o "krótkie fale" :wink: się tu rozchodzi.
Bo mamy podobnego pasjonatę w rodzinie.

Bingo!

Pozdraviam i jeszcze raz przepraszam za pierwsze skojarzenie :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2006 00:13

stan napisał(a):SEVID to mała miejscowość ok. 10 km. od MARINY. Jeżeli ktoś miał okazję tam przebywać,to prosiłbym o trochę informacji na temat tej miejscowości.
Pozdrawiam :!:

W Sevid nie byłem , ale miejsce jest ciekawe:
http://www.sevid.com/panorama/galerija-sevid.htm
pozdrawiam
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 22.03.2006 00:25

Nie ma sprawy ze skojarzeniami.Znak to jak nazwisko a moze i lepsze.
Cóż maniacy są wszedzie.....
Hobby jak hobby,moze tylko spearfishing fajniejszy.
Licencję robi się łatwo,potem tylko jakies radio i kupa znajomych na calym swieci.
Zapraszam

Sevid jest naprawde OK. Byłem w domu z www.sevid .com .W zeszłym roku w lipcu cena była tylko 20E; a w tym troche im sie pogorszyło.
Ale i dom i właściciele są OK.Fajny taras ,mnóstwo winogron i fig.I moze 20 m od wody.

Pozdrawiam
Andrzej
www.qsl.net/sp9hzx
:D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne