Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sevid Subiektywnie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak

Postnapisał(a) Marek358 » 21.07.2014 22:23

bobikpl napisał(a):Witam wszystkich.
W środę jedziemy do Sevid.
Mam pytanie
1)czy jest tam lub (w pobliżu) możliwość lotu na spadochronie ciągniętym przez motorówkę, nurkowania dla początkujących, wycieczek choćby małym stateczkiem
-dzieciaki chcą...
2) Komunikacja z sąsiednimi miejscowościami i Trogir, czy jeżdżą busy ew. wodny tramwaj, ew. prywatne przewozy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Odpowiedź na pytanie 1: Nie sądzę (rozważyłbym wypad do Rogoznicy lub Mariny)
Odpowiedź na pytanie 2: Nie sądzę (proponuję rozważyć dojazd samochodem)
Jeżeli liczyłeś na atrakcje to chyba niekoniecznie właściwą miejscowość wybrałeś.
bobikpl
Autostopowicz

Postnapisał(a) bobikpl » 04.08.2014 19:19

Wróciliśmy.Było fajnie.
Parę uwag:
-dziura, brak live music, fajnej knajpki
-sklep- dobre ceny, owoce tańsze jak na targu. Arbuz 2kn/kg. wszystko jest co potrzebne, można płacić kartą
-LIDL w Trogirze- super, mnóstwo chorwackich produktów, pyszne masło, biały ser, szynki, świerzutka dorada
-Toni bufet - jedzenie dobre ale szału nie ma
-Lanterna - pyszne jedzenie. Ceny jak w restauracjach w mieście.

-Morze przepiękne, czyste i doskonała widoczność.Ciepła woda. Widoki przepiękne
Maska i kawałek rurki do nurkowania daje mnóstwo radości.
Moim zdaniem najfajniej jest w częsci 7 i 6 z rysunku w pierwszym poście Marek358
My byliśmy w apartamencie Ante na 3 piętrze. Było OK.
Bez klimy ale dało się wytrzymać. Paskudne komary- gryzą w nocy strasznie

Droga na cypel- KOSZMAR.
Ostrzegam wrażliwych !!!
Auto musi być w idealnym stanie technicznym
Zjazd jak na jeep-safari. Miejscami 45-50 stopni upad!.
Miejsca na 1 auto+"mijanki"
Pod górkę lepiej.
Szczęśliwie bez incydentu.

Można z Primosten`a płynąć do na wodospady do parku KRKA.Koszt 50 euro/os.
Za 180 euro/4 osoby nikt nie stwarzał.W cenie podróż statkiem, bilet do KRKA 3 godziny wolnego czasu w KRKA ,posiłek -makrela z grila z młodą kiszoną kapustą, pieczywo albo filet z kurczaka. Dobre.Fajna wycieczka.

Trogir -miasto godne zwiedzenia.
Bankomaty, banki wymiana 1 euro- 7.5 kn , bez prowizji
Nie dajcie się skusić na piękne, smażone na płycie wielkie "krewetki" w bułce na targu.
To jest szajs -spreparowane na kształt "krewetki" mięso surimi. Niedobre.

Split- REWELACJA !!! fantastyczne miejsce-OBOWIĄZKOWO
z Trogiru stateczkiem za 24 kuna/os w jedną stronę i już jesteśmy na starym mieście.
Pyszne lody gałkowe, dużo lepsze niż w Sevidzie i Trogirze.

Ogólnie jestem zadowolony. Ja jednak następnym razem wybiorę Split albo Dubrovnik. I samolotem, bo autem to masakra.Moim zdaniem...
Aurel88
Podróżnik

Postnapisał(a) Aurel88 » 04.08.2014 19:50

byłem w 2011. fajne spokojne miejsce, dla tych co faktycznie lubią spokój i chcą wypocząć. Na miejscu jeden sklep kawiarnia i piekarnia na plaży. Wieczorami ciemno było niema gdzie pospacerować(chyba ze coś sie teraz zmieniło). Dojazd tragedia, rozwaliliśmy oponę 245/40/18(problem z kupnem takiego rozmiaru był), na cholernie stromym zjezdzie.... ale pobyt był tam piękny, piękne widoki i czysta woda.
Marek358
Cromaniak

Postnapisał(a) Marek358 » 06.08.2014 10:54

bobikpl napisał(a):
Droga na cypel- KOSZMAR.
Ostrzegam wrażliwych !!!
Auto musi być w idealnym stanie technicznym
Zjazd jak na jeep-safari. Miejscami 45-50 stopni upad!.

Proponuję nie przesadzać :)
Jak na warunki chorwackie droga nie jest ekstremalna.
Natomiast przyznaję, że strach przed woziwodą wyjeżdżającym zza zakrętu może się śnić po nocach :mrgreen:
bobikpl
Autostopowicz

Postnapisał(a) bobikpl » 07.08.2014 08:51

zjechałem na dół pierwszego dnia, ale byłem poddenerwowany, w nocy mi się śniła droga,autentycznie, bałem się że nie będę umiał podjechać pod górę.
W sytuacji gdy silnik zgaśnie nie mamy wspomagania hamulców i układu kierowniczego, brrr
Mnie się nie zdarzyło ale może się zdarzyć sytuacja że 2 auta nie mogą się wyminąć i mamy impas.
Ten z góry nie cofnie się pod górę, a ten z dołu będzie się "staczał" do mijanki?? Brrrr
edzia 343
Autostopowicz

Postnapisał(a) edzia 343 » 28.06.2015 18:02

Witam dzięki Marek 358 za wyczerpujące opisy. Trochę martwi mnie rejon między 4 a5 bo tam wybieramy się z rodziną w sierpniu 2015. Moi panowie pływają na windsurfingu i troszkę przerażają mnie te strome plaże . Jeszcze jedno pytanko czy zna ktoś apartament Delija ul.Ostrica Velika? I jak z tym zjazdem nissan "kaszkaj" da radę?
Venom555
Cromaniak

Postnapisał(a) Venom555 » 28.06.2015 18:24

Hej

Przesadzacie z ta droga na Sevid , która nota bene jest od kilku lat pięknie wyremontowana. Może dla nowicjuszy robi ona wrażenie ale zapewniam, ze "ona" nie jest straszna.

Dla starych wyjadaczy, którzy pamiętają lata 200O i brak autostrad i drogę przez Slunj i serpentyny i mijanki z autobusami - drogi bez barier , strasznie wąskie - to był hard core.

Ale takie drogi to tez urok. Bodaj rok temu wyremontowali tą na Hvarze od strony Sucuraja - tez juz nie ma uroku :lol: Wszedzie bariery , poszerzona etc :lol:

Sam Sevid OK. Dla ludzi lubiących spokój i powiedzmy ciszę. Ten cypel od lat w głównej mierze opanowany jest przez Czechów.
Ogólnie - polecam ze względu na morze.
zack
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zack » 13.07.2015 07:21

Hej,
Chciałem co nieco zaktualizować:
1. Można płacić kartą w sklepie
2. Nie można płacić kartą w konobie Toni (tej za sklepem) i Tes-co na plaży
3. Skręcając na Mali Trogir (w lewo, jadąc w stronę Sevidu drogą dojazdową) dojedziemy na piaszczystą plażę
4. Codziennie rano przyjeżdża samochód ze świeżym pieczywem i trąbi
5. Warto wziąć latarkę a nocne spacery (nie wszystkie ulice mają latarnie)
6. Jest możliwość wypożyczenia sprzętu do nurkowania za 20EUR / dzień
7. Jest możliwość popłynięcia łódką na pobliskie wyspy na wycieczkę całodniową za 5 EUR / osoba

Mi się bardzo podobało :-)
Venom555
Cromaniak

Postnapisał(a) Venom555 » 13.07.2015 07:56

zack napisał(a):6. Jest możliwość wypożyczenia sprzętu do nurkowania za 20EUR / dzień

Nie wiesz może ile kosztuje nabicie butli za 1 litr i czy to zrobią ?

U mnie koleś coś zgłupiał - woła 1€ za 1 litr.
zack
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zack » 13.07.2015 10:26

Hej, nie wiem. Nie korzystałem, ale dostałem taką ofertę
fiona1
Odkrywca

Postnapisał(a) fiona1 » 22.07.2015 10:54

Celem dodatkowej aktualizacji - w Marinie jest nowy sklep TOMMY - duży wybór, sporo bliżej niż do Konzuma w Trogirze, a i ceny niższe. Polecam
anitus
Autostopowicz

Postnapisał(a) anitus » 22.07.2015 13:13

zack napisał(a):Hej,
Chciałem co nieco zaktualizować:
1. Można płacić kartą w sklepie
2. Nie można płacić kartą w konobie Toni (tej za sklepem) i Tes-co na plaży
3. Skręcając na Mali Trogir (w lewo, jadąc w stronę Sevidu drogą dojazdową) dojedziemy na piaszczystą plażę
4. Codziennie rano przyjeżdża samochód ze świeżym pieczywem i trąbi
5. Warto wziąć latarkę a nocne spacery (nie wszystkie ulice mają latarnie)
6. Jest możliwość wypożyczenia sprzętu do nurkowania za 20EUR / dzień
7. Jest możliwość popłynięcia łódką na pobliskie wyspy na wycieczkę całodniową za 5 EUR / osoba

Mi się bardzo podobało :-)

Hej,

Czy mógłbyś napisać coś bliżej nt. miejsca z plażą piaszczystą? Wybieram się w najbliższych dniach do Sevid i bardzo mnie interesują informacje właśnie na temat tego gdzie w okolicy można znaleźć fajne plaże ( o takich z infrastrukturą czyli z leżakami to pewnie pomarzyć można) dla rodzin z dzieciakami.
Wspominasz w swoim poście również o możliwościach wynajęcia/połynięcia łodką na pobliskie wyspy. Podaj proszę info skąd te łódki wypływają no i słynny samochód z pieczywem, przyjeżdża na plażę czy dojeżdzą w inne rejony mieścinki również? z góry dizeki za info
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 22.07.2015 13:20

Zack pewnie miał na myśli "Uvala Stari Trogir" :oczko_usmiech:
Jest to w tym miejscu https://goo.gl/maps/ltcaE
Dojazd trochę ciężki, ale jeśli nie masz auta rzuconego "na glebe" to spokojnie tam dojedziesz :oczko_usmiech: :mrgreen: Piasku raczej więcej w wodzie niż na plaży i jakiejkolwiek infrastrukturze możesz zapomnieć, plaża jest na końcu świata, no chyba ze się coś od 2012roku kiedy tam byłem ostatnio zmieniło :wink:
fiona1
Odkrywca

Postnapisał(a) fiona1 » 22.07.2015 13:31

:D Trochę ciężki to delikatnie powiedziane
Moje wrażenie jest jednak takie, że owszem plaża fajna i szeroka, ale było tam brudno niestety.
zack
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zack » 23.07.2015 06:43

Dokładnie dids76. Przecież wiadomo, że to Uvala ;-)
Ale powiem Wam, że można tam znaleźć bardzo ładne muszle, nie duże, ale naprawdę ładne.
Są pomiędzy skupiskami jeżowców i przysypane piaskiem, dlatego ciężko je dostrzec.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne